poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 15657 .



Domnule Președinte Traian Băsescu, domnilor directori ai servicilor secrete, domnilor procurori, domnilor președinți ai partidelor politice, jurnaliști liberi, România pe care vă prefaceți că o conduc
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2006-08-12  |     | 



Domnule Președinte Traian Băsescu, domnilor directori ai servicilor secrete, domnilor procurori, domnilor președinți ai partidelor politice, jurnaliști liberi, România pe care vă prefaceți că o conduceți și România în care trăiți este un stat de tip mafiot!

De mai bine de o jumătate de an semnalez, în calitate de consilier al Ministerului Culturii și Cultelor, Biroul Cultură Scrisă, Lectură Publică, ilegalități care au loc în această instituție. Presa pe care ați promis-o a fi liberă după câștigarea alegerilor a mers până la un punct pe informațiile furnizate de mine, conform legilor în vigoare. Fiecare dintre cei care s-au implicat până acum, și cărora le mulțumesc, mă anunțau la un moment dat că nu mai pot susține subiectul, că există cineva care le interzice să mai scrie sau să mai vorbească despre acele lucruri. Inclusiv inspectorii Curții de Conturi, repartizați Ministerului Culturii și Cultelor, au preferat să nu se autosesizeze deși fuseseră îndeajuns de multe semnale inclusiv în presă. Știam că această instituție colaborează foarte bine cu ministerul a cărui activitate financiară o controlează, mărginându-se să mimeze controlul și chiar sancțiunile, așa cred și am argumente în acest sens, pe care le pun la dispoziție. Pentru încălcările succesive ale procedurilor de achiziție se dau amenzi ridicole, se fac recomandari conducerii ministerului, trecând complice cu vederea corupția perpetuă. A trebuit să suport toate încercările nevolnicilor din MCC de a mă intimida. Am fost mereu singur, nu am cerut nimănui ajutorul, cu excepția unor prieteni, înțelegând că românii, din rândul cărora fac parte, au încetat de mai de mult să existe pentru ei. Astfel lașitatea îi hrănește, fiind deja parte a instinctului lor de conservare și supraviețuire. Românilor le este de ajuns doar aparența libertății, le place să trăiască chircit. Cu mâhnire am văzut acest lucru inclusiv în elita intelectuală. Eu mă băteam de bună voie pentru supraviețuirea culturii scrise, bugetul acesteia în România lui 2006 fiind 0 lei, o să explic cu altă ocazie al cui este acest proiect, iar dumnealor tăceau, așteptând hotărârea comisiei de finanțare a Fondului Cultural… Și au rămas în dublă eroare: nici eu nu am fost învins și nici ei nu au primit până la urmă nimic, mai nimic în cazul altora, chiar dacă nu s-au arătat a fi de partea celui care trebuia să piardă o dezbatere, după toate așteptările… Nu are rost acum să transcriu aici istoriile mele cu cei care ar trebui să gestioneze banii publici în ministerul culturii și cultelor. Nu vreau să mă laud cu victorii mărunte, obținute împotriva unor fragili conjuncturali.
După o prezentare succintă, voi reda articolul din Revista Capital, nr. 13, semnat Viorica Ana Chișu, 30 martie 2006, o achiziție ilegală, în valoare de 22 de miliarde lei vechi, făcută din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu ocazia Zilei Naționale a României... Înregistrările documentelor sunt false, antedatate și intercalate prin registrele ministerului doar pentru a se păstra iluzia respectării Ordonanței 60! Pe de altă parte, s-au făcut vreodată acele 10.000 de pachete? S-au trimis ele oare tuturor țărilor planetei? Și care ar fi dovadă? Membrii Comisiei respective, consilieri în Ministerul Culturii și Cultelor, nu au negociat niciodată cu nici una dintre firmele cu care s-a lucrat, Ordinul de numire a acestei Comisii este emis de către Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor, la o dată ulterioară, 15 noiembrie 2005, iar procesele verbale care constată negocierile pe care le face respectiva Comisie sunt inclusiv din 4 și din 9 noiembrie… Cele peste 22 de miliarde sunt alocate de către primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu în 3 noiembrie 2005 și intră în vigoare în 8 noiembrie 2005, data publicării în Monitorul Oficial.
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=67629
Comanda Ministerului și Cultelor către Editura „Noi Media Print” este din 2 noiembrie 2005, înainte de negocierea Comisiei, înainte de primirea banilor din fondul de rezervă… La fel, comanda către Centrul Național al Cinematografiei. Comanda către Compania Națională a Imprimeriilor „Coresi” S.A., 14 noiembrie 2005. Vă reamintesc, Ordinul semnat Adrian Iorgulescu, de înfințare a Comisiei de negociere este din 15 noiembrie!… Cel care a înregistrat toate aceste făcături, falsificând date și poziții în registrul de intrare al Direcției Generale Creație Contemporană, Diversitate Culturală este chiar în Consiliul de Administrație la Coresi și, într-un singur an, din referent a devenit consilier, apoi director general interimar, poziție de pe care a concurat pentru o altă funcție, mai mică!!!, dar stabilă, șef Serviciu Artele Spectacolului… Totul prin concurs, băiat de încredere. Nu este un grup de crimă organizată? DNA există? Articolul de primă pagină din revista Capital, pe care domnii procurori nu l-au văzut până acum:

Blândețea Curții de Conturi naște excese
BANI PUBLICI Ministerul culturii sfidează legea achizițiilor
La sfârșitul anului trecut, reprezentanții UE cereau prinderea marilor corupți pentru a fi serviți pe tavă la masa tratativelor de integrare. Cum vânătoarea de capete nu dădea roade, Guvernul s-a gândit să le ofere niște cadouri din Fondul de rezervă.
Viorica Ana Chișu
Ziua Națională a României i s-a părut Premierului Tăriceanu că este cea mai potrivită ocazie pentru a trimite câteva pachete parlamentarilor, personalităților politice și publice din statele membre ale UE, ba chiar și formatorilor de opinie. A făcut un calcul rapid și a apreciat că-i trebuie 10.000 de pachete cu „acțiuni de diplomație culturală”. A băgat mâna în buzunarul Fondului de rezervă aflat la dispoziția Guvernului unde a mai găsit vreo 25 de miliarde de lei vechi. A semnat repede o hotărâre prin care împărțea banii între Ministerul Culturii și Cultelor (MCC) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a face pachete cu albume de artă, CD-uri, DVD-uri și alte materiale de promovare a imaginii României. Numai că ideea i-a venit cam târziu și hotărârea de guvern a ieșit cu doar trei săptămâni înainte de sărbătoarea națională.
Zelos, ministrul Adrian Iorgulescu s-a pus pe treabă înainte să iasă hotărârea guvernului, pentru că MCC lua suma cea mai mare: 22,1 miliarde de lei(RON). În febra pregătirii pachetelor a uitat că mai există și legea achizițiilor publice. Lege după care tăiase, nu demult, câteva capete de directori din direcțiile județene pentru cultură, culte și patrimoniu cultural, aflate în subordinea MCC. Strâns cu ușa de termenul fixat de Premier să finalizeze „acțiunea culturală”, ministrul culturii s-a cam grăbit, uitând de prevederile legale legate de achizițiile publice.

Imagine bruiată în toată legea de Ziua Națională
Vrând să beneficieze de o imagine modernă și eficientă, Ministerul Culturii s-a încurcat în elaborarea actelor
Ministerul Culturii și Cultelor sfidează legea achizițiilor publice. De Ziua Națională a României a cheltuit 22 de miliarde de lei vechi fără a respecta procedurile legale.
Viorica Ana Chișu
Banul public nu poate fi utilizat oricum, motiv pentru care, în ultimul timp, cadrul legislativ a fost continuu îmbunătățit. Ordonanța nr.60/2001 obligă instituțiile publice să respecte riguros anumite proceduri. Dar legile nu sunt date pentru conducători, de vreme ce Ministerul Culturii și Cultelor (MCC) nu le respectă.
La sfârșitul anului trecut, MCC a primit din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului 2.210.000 lei (RON), pentru a organiza „acțiuni de diplomație culturală” împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Zilei Naționale a României. Hotărârea de Guvern nr. 1.338/2005, emisă special pentru această acțiune de promovare a imaginii României, a intrat în vigoare pe 8 noiembrie. MCC trebuia să livreze 10.000 de pachete cu albume de artă, CD-uri, DVD-uri și alte materiale, până la 1 Decembrie, parlamentarilor, personalităților politice și publice din statele membre ale UE. Potrivit Ordonanței 60/2001 care stabilește procedurile achizițiilor publice, după intrarea în vigoare a HG, ministerul trebuia:
§ să elaboreze nota de fundamentare privind achiziția;
§ să emită Ordinul ministrului de constituire a comisiei comune de negociere;
§ să întrunească membrii comisiei comune de negociere și să consemneze rezultatele negocierii în procesele verbale;
§ să emită un ordin al ministrului privind achiziția publică;
§ să elaboreze contractele de achiziție publică, în modelul tipizat prevăzut de Ordonanța 60/2001.
Ce a făcut MCC? Nici pomeneală să respecte procedurile strict prevăzute de legea achizițiilor publice! Nici măcar documentele justificative, specifice fiecărei etape, nu au fost făcute în conformitate cu prevederile legale. A stabilit furnizorii, le-a dat comanda, după care s-a apucat să se acopere cu acte.
Înainte să existe hotărârea de guvern, MCC a dat comandă către Centrul Național al Cinematografiei de(10.000 de DVD-uri cu filme de scurt metraj), către Editura Noi Media Print pentru „confecționarea” unui Album „România” (10.000 de exemplare) și a 10.000 de CD-uri cu „România”, „Mănăstirile din România” și „Muzeul Cotroceni”, iar la Star Music SRL pentru CD-uri cu muzica lui George Enescu și cartea „Destinul unui geniu”. Înainte de intrarea în vigoare a hotărârii, ministrul Adrian Iorgulescu aproba o notă de fundamentare a programului de elaborare și distribuire a celor 10.000 de pachete cu materiale prin intermediul ambasadelor în țările membre ale UE. Pe ce temei legal făcea fundamentarea? De unde știa Iorgulescu dacă acțiunea este legală, necesară și oportună, așa cum prevede legea achizițiilor publice, dacă HG nu se publicase oficial? Mai mult: în nota de fundamentare a ghicit până și sumele de bani ce urmau să se aloce din bugetul de rezervă.
Degringoladă în actele pentru achiziții publice
Tot înainte de publicarea oficială a HG, secretarul de stat Ioan Onisei a aprobat procesul verbal al comisiei de negociere, fără să vadă că această comisie este numită printr-un ordin al ministrului inexistent la acea dată. Ordinul ministrului este dat cu 11 zile mai târziu! În ce temei legal s-a întâlnit comisia și a luat o hotărâre? Iorgulescu numește în comisia de „negociere” doar reprezentanții MCC. Ce ar fi trebuit să facă funcționarii MCC? Să negocieze ei între ei...Ordinul ar fi trebuit să dispună constituirea unei comisii „comune de negociere”, care presupune existența a două părți: contractantul și contractorul.
Hotărârea de guvern nr. 1.338/2005 a apărut de-abia după ce toate aceste demersuri au fost săvârșite. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Un funcționar al ministerului a intercalat în registrul Biroului Cultură scrisă, lectură publică toate aceste documente, dându-le numere de înregistrare false. A dublat numerele de ordine pentru fiecare act strecurat printre rândurile goale din Registru. Nici măcar nu s-a străduit să dea o formă credibilă consemnărilor făcute, astfel încât acestea să nu sară în ochi!
Câtă eficiență au avut pachetele trimise în străinătate de Ziua Națională pentru promovarea imaginii României? Nimănui nu-i pasă de vreme ce nimeni nu este obligat prin lege să facă evaluări, bazate pe rezultate, și să răspundă pentru banii cheltuiți.

Casetă
Cum s-a „respectat” legea achizițiilor publice
Potrivit informațiilor furnizate de MCC, ordinea în care au fost emise documentele arată că
nu s-a respectat nici o procedură legală:
2 noiembrie
Comanda lucrărilor către Centrul Național al Cinematografiei și Noi Media Print.
3 noiembrie 2005
Nota de fundamentare nr. 1.856/Direcția Generală Creație Contemporană, Diversitate culturală, aprobată de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.
4 noiembrie 2005
Proces-verbal al comisiei de negociere, nr.1.864/4.11.2005, „numită prin Ordinul ministrului nr. 2.371/15.11.2005”, pentru analiza ofertei prezentate de Noi Media Print.
8 noiembrie 2005
Intră în vigoare H.G. nr. 1.338 pentru finanțarea cheltuielilor efectuate cu ocazia Zilei Naționale a României, Monitorul Oficial nr. 989 din 08/11/2005.
9 noiembrie 2005
Proces-verbal al comisiei de negociere, nr.1879/9.11.2005 „numită prin Ordinul Ministrului nr. 2.371/15.11.2005”, pentru analiza ofertei prezentate de Centrul Național al Cinematografiei.
14 noiembrie
Comanda lucrărilor către Imprimeria Coresi.
15 noiembrie 2005
Ordinul nr. 2.371/15.11.2005 de constituire a comisiei de negociere, semnat de ministrul Adrian Iorgulescu.
16 noiembrie 2005
Proces-verbal al comisiei de negociere, nr. 1.920/16.11.2005, pentru analiza ofertei prezentate de firma Star Media Music.
16 noiembrie 2005
Proces-verbal al comisiei de negociere, fără număr de înregistrare, pentru analiza ofertei prezentate de Imprimeria Coresi.

Casete cu facsilime

Ordinul Ministrului
În loc să emită un ordin care să reflecte dispozițiile Premierului cu privire la promovarea imaginii României cu prilejul Zilei Naționale, Iorgulescu a dat unul promovarea MCC. Scris în grabă, ordinul dispune constituirea comisiei de negociere reprezentată doar de reprezentanții MCC, și nu a unei comisii comune de negociere.

P-V.4.11.2006
Deși MCC are o echipă de juriști, nu s-a găsit nici unul să explice ministrului că procesul-verbal al comisiei de negociere nu se poate încheia înainte de emiterea Ordinului ministrului de numire a comisiei care va face negocierea.

Registru P-V.4.11.2006
Într-o singură lună, în Registrul de evidență al Biroului Cultură scrisă, lectură publică, s-au intercalat, printre rânduri, nouă înscrisuri care au primit numere false. Toate documentele se referă la achizițiile publice efectuate prin programul dedicat promovării imaginii României cu ocazia Zilei Naționale.




Probabil că pentru toate aceste lucruri, pe care nu le-am făcut eu, și pentru notele interne, adresate ministrului culturii și cultelor, semnate una de către mine și o alta de către consilierul Gabriel-Florin Matei, redate mai jos, astăzi, 11 august 2006, am primit citație la Secția 2 Poliție, Biroul investigații criminale…

Mai întâi, cele două note:

Nr. 3129, Cabinet Adrian Iorgulescu, 27.07.2006

Notă internă


Domnule Ministru Adrian Iorgulescu,



Cu adevărat cred că puterea corespondentă demnității pe care o aveți nu mai are căi de transmisie în acest minister. Această situație este generată, pe de o parte, de toți ocazionalii angajați aici în mandatul dumneavoastră, care depășesc deja numărul funcționarilor publici, iar, pe de altă parte, de lipsa dumneavoastră de voință. Și pentru că uneori v-ați găsit confortul în poezie, vă supun, naiv, atenției următoarea formulă: În ministerul culturii și cultelor, sunteți un naufragiat care nu cere nimănui ajutorul. Dacă nu este așa, capacitatea noastră de sinteză fiind insuficientă, pe alocuri, atunci lucrurile pe care le sugerăm noi sunt cu mult mai grave.
Ca angajat al MCC, am prins puțin din mandatul fostei puteri, reprezentată de un partid care nu va fi vreodată agreat de mine, dar aceia știau să conducă, sau cel puțin să mimeze această atribuție. Și, mai mult, într-un concept al diferenței specifice, atunci când furau se putea constata acest lucru numai la sfârșit de an bugetar. În ceea ce privește conjunctura prezentă, afli de hoție chiar înainte ca ea să se producă. Pesediștii nu erau găinari de duzină.
Din alt punct de vedere, opțiunea pentru relația pe care o am eu acum cu reprezentanții dumneavoastră vă aparține. Evident, nu consider acest act de putere ca fiind maximul capacității dumneavoastră decizionale. În schimb, sunt derutat de potențialul profesional, intelectual și cultural al celor cu care mă confrunt și care mă pun zilnic în situația de a nu mă putea bucura de victorie și de consecințele ei din simplul motiv că mila stimulată spontan de nevolnicia competitorilor mei profesionali devine dominantă oricăror tratamente corecte. De pildă, alăltăieri am primit dispoziție, pe linie de serviciu, bineînțeles, din partea fabuloasei personalități a biroului nostru, domnul Victor Bădoiu, să fac un argument pentru a primi ore suplimentare, în condițiile în care biroul nostru nu mai are obiectul muncii, bugetul fiind 0, activitatea mea/noastră la fel, dar nici nu îi solicitase nimeni acest lucru. Acordarea orelor suplimentare ține de obișnuința instituției, formă de compensare a salariilor mici ale funcționarilor, devenită manieră propriu-zisă de corupție, prin care funcționarul este făcut părtaș la gestul de a-și însuși bani necuveniți, pentru a nu mai putea să-și manifeste în vreun fel libertatea de reacție la hoția generalizată, în toate formele posibile. Superiorii ierarhici au astfel posibilitatea de a face echipă cu aceia pe care i-au adus, persoane de încredere în politicile de management...
Vă rog să îl informați dumneavoastră pe domnul Victor Bădoiu că nu cel în cauză, performerul de după program, decide și semnează pontajul orelor suplimentare, ci numai superiorul ierarhic. Din alt punct de vedere, aceste ore suplimentare sunt decise discriminatoriu pentru membrii biroului nostru, deși activitatea este împărțită exact în mod egal, cum sugerez mai sus. Repartizarea diferențiată a lor este însăși sugestia că ar exista activitate aici, că sarcinile de serviciu sunt îndeplinite prin distribuirea lor funcționarilor publici, chiar și după programul de lucru. Este ilegal să mi se ceară să-mi dau singur ore suplimentare, când nu am/avem fișa postului și în situația în care nu am avut o sarcină de serviciu în acest sens. Orele suplimentare nu reprezintă metoda, prin care șefii și șefuții, își răsplătesc și cointeresează subalternii pentru a face parte din aceeași haită, așa cum nici primele sau salariile de merit nu se dau doar directorilor, șefilor de birouri și servicii pentru a le răsplăti fidelitatea concupiscentă, așa cum s-a întâmplat în mandatul dumneavoastră.

consilier Marius Marian Șolea 27 iulie 2006



Nr. 3097, Cabinet Adrian Iorgulescu, 25.07.2006

Notă internă

În atenția domnului Ministru Adrian Iorgulescu


În condițiile în care, în anul 2006, Biroul Cultură Scrisă, Lectură Publică a primit din partea Colegiului ministerului un buget 0 (zero) pentru toate cele 24 de proiecte de manifestări culturale prezentate conducerii direcției, în ziua de 13 iulie 2006, în timpul ședinței direcției generale, organizată săptămânal de către directorul general Demeter Andras Istvan, în care nu se întâmplă nimic, acesta și-a permis, în prezența a peste zece consilieri ai direcției să amenințe cu desființarea Biroului Cultură Scrisă, Lectură Publică: „Să vedem ce facem, îl desființăm, îl reorganizăm, s-ar putea să nu mai fie birou.”(!!!!) Apoi: „V-am dat șase luni de probă pentru a pune lucrurile la punct”.
Socotim că această practică este nu doar incompatibilă cu statutul nostru, unii dintre noi cu vechime și experiență care nu pot fi contestate, dar chiar cu funcția domniei sale, dumnealui fiind numit pentru a administra un domeniu care din toate punctele de vedere, cele care contează profesional, îi este străin.
De fapt, pe lângă atitudinea incalificabilă, pe de o parte, și, pe de altă parte, pe lângă sugestia că noi, funcționari publici ai statului român, depindem de domnia sa, director adus în minister, cu post rezervat de un partid neromânesc, lucrurile sunt inversate abuziv – noi toți le-am dat aceste luni dumnealui și șefului de birou, Victor Bădoiu, pentru a-și însuși specificul noii lor activități, remunerate de contribuabil, într-un coeficient satisfăcător...
Domnul Victor Bădoiu, fost cercetător în sport, dar fără condiție corespondentă, câștigător, de asemenea, al unui concurs viciat, a cărui lucrare a fost cotată cel mai slab dintre toți candidații, recuperând fabulos la oral, în condițiile unui autism profesional probat în exces în Ministerul Culturii și Cultelor, și care îndeplinește profilul cultural, psihologic și profesional al angajatorului, sau, cel puțin, al președintelui comisiei de concurs.
Domnule Ministru Adrian Iorgulescu, noi suntem funcționari publici și problemele noastre de serviciu, în aceste condiții, sunt de interes public. În consecință, care este responsabilitatea publică a ministerului pe care îl conduceți față de cultura scrisă din România?! Este o întrebare justificată, pentru că este posibil ca domnia voastră, în necunoștiință, să nu puteți aplica punctele din programul de guvernare aferente culturii scrise...

Biroul Cultură Scrisă, Lectură Publică
Consilier Gabriel-Florin Matei




Ce s-a întâmplat, tot pe scurt, absolut incredibil, specific anilor 50, cu această citare a mea la Poliția Sectorului 1, secția 2, strada Arhitect Ion Mincu, nr. 15, dosar penal nr. 810669:

În data de 11.07.2006, Victor Bădoiu mă deleagă la festivalul Internațional „Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș”, hotărâre pe care directorul general Demeter Andras Istvan o contrasemnează tot în 11.07.2006. Joi, 13 iulie 2006, sunt programat la casieria ministerului pentru a ridica suma corespondentă delegației, cazare și masă. Mi se spune să fiu acolo la ora 15.00 fix, să nu cumva să ajung mai târziu pentru că se va închide și va trebui să vin ziua următoare, ziua plecării la Curtea de Argeș, dar nici mai devreme cumva, pentru că nu ar ști casiera dacă ar fi putut să fie onorate toate plățile programate în ziua respectivă și, în consecință, ar fi fost posibil să nu poată să îmi achite dispoziția de plată. Evident, nedorind să pierd o zi, sunt la ghișeul casieriei la ora indicată. În fața mea mai erau două persoane. Rămân ultimul, mi se face plata și sub banii corespondenți delegației, în cutia metalică de sub partea culisantă, văd/zăresc bacnote, EURO. Îi spun imediat casierei, dumneaei se miră, îi arăt banii și îi introduc în spațiul ei vizual. Nu trec trei-patru minute și polițiștii aceleiași secții 2, domnii Deli și Hărjaliu, erau ajunși la respectivul ghișeu, de parcă ar fi fost teleportați, asta în cazul în care nu știau deja ora la care mi se va face mie plata… Începe procedura! Declarația pe care unul dintre inspectori făcea mari eforturi pentru a mi-o dicta, nu în formă ci în conținut, spunându-mi ce și cum s-a întâmplat!!!, nu a produs nici un efect pe loc… A urmat solicitarea de a răspunde poligrafului, solicitare acceptată cu mare pasiune. Greșit, mi-au explicat ulterior niște avocați, aparatul nefiind o probă, putând fi ușor programat…
În ziua de 9 august, alți doi anchetatori, inspector Dorin Ciobanu, însoțit de o agreabilă colegă, se prezintă la ministerul culturii și îmi dau o citație pentru ziua de astăzi, 11 august, convenind ora 10.00, citație în care nu este specificată nici calitatea în care sunt chemat la poliție și nici cauza!… Numai faptul, foarte onorant de a fi citatul numărul 1 de pe teritoriul sectorului 1, până la aceasta dată, în România... Pe ce captură este gata să pună mâna Poliția Română. Îi vor fi spălate astfel toate parteneriatele...
Am hotărât să iau cu mine o echipă de la Știrile Postului B1 TV, redactor George Mihalcea, având mai multe argumente să cred în independența acestei televiziuni, iar domnul mai sus pomenit s-a dovedit a fi unul dintre ziariștii care s-au implicat în conflictul meu cu structura coruptă a ministerului culturii.
La ora indicată eram în sediul poliției. Filmările de afară au fost observate din interiorul clădirii și după o tentativă a unui agent de serviciu de a cere socoteală am fost introduși la comandantul adjunct. I-am explicat, protocolar, motivul prezenței acolo. Imediat după acest preludiu am pornit în căutarea anchetatorilor mei, față de care aveam o nestăpânită dorință de comunicare. În biroul cu pricina, scris în citație, 19, mare surpriză, nu mai era anchetatorul. Mi s-a spus că este în concediu!!!! Alaltăieri îmi fixase întâlnirea. Când am reamintit acest lucru, colegii săi mi-au spus, găsind un răspuns, încadrat de stânjeneală infantilă – „de fapt, este la spital, cu soția”. A trebuit să cedez, înțelegând situația și emoționat de efortul colegilor pentru a-l acoperi. Celălalt inspector, domnul Lupu, s-a făcut că are treabă prin zonă, a ieșit, a intrat prin biroul respectiv, apoi a dispărut cu totul… Nici vorbă de vreo declarație. M-au lăsat unei tinere doamne, aceeași care venise și la minister, căreia i-am explicat că aș putea să fiu acuzat de orice, dacă nu este specificat în citație, că se expune unui mare risc dacă rămâne în imediata mea apropiere și alte asemenea prețioase informații. Una peste alta a fost o secvență din mari comici ai ecranului, eu căutându-mi fără succes anchetatorii prin sediul poliției. Astăzi au fugit, să vedem ce vor face tura viitoare.
Voi reda contestația, plângerea, lăsată la secția 2, înregistrată cu numărul 804138 din 11.08.2006:

Domnului Comisar Mihai Marius Voicu

Contestație, plângere

Subsemnatul Marius Marian Șolea, consilier în Ministerul Culturii și Cultelor, contest procedura de citare în secția 2, pe care, cu onor, o conduceți, din următoarele două motive:
nu e specificată nici calitatea pentru care sunt chemat aici. Și nici cauza, doar un număr de dosar penal…
În consecință, dacă tot acționați împreună cu instituția la care lucrez, Ministerul Culturii și Cultelor, vă rog să vă clarificați, într-o ședință comună, motivele pentru care eu ar trebui să fiu foarte speriat.
Solicit o altă citație. De astăzi sunt în concediu și voi fi de găsit la Agigea, Stațiunea de cercetări marine Ioan Borcea, unde organizez festivalului de literatură poezie.ro, ediția a treia. Adică, acolo pot fi și arestat, dacă veți considera oportun.
Nu am naivități în ceea ce înseamnă colaborarea între instituții în cadrul statului de drept din România, dar procedura, omenește vă spun, este absolut rudimentară.
Cu toată considerația care vi se cuvine,

Semnătură Marius Marian Șolea 11.08.2006-08-12


Anexez citația datorită căreia m-am prezentat în secția dumneavoastră și o biografie din care vă rezultă întreaga mea activitate infracțională.




Biografie Marius Marian Șolea

Web: www.solea.bravehost.com
www.solea.ro
E-mail: [email protected]
Studii:
Școala primară și gimnazială în Bumbești-Jiu, județul Gorj.
Clasele a IX-a și a X-a la Grupul Școlar Gheorghe Magheru, Târgu-Jiu.
Clasa a XI-a la Școala Normală Spiru Haret, Târgu-Jiu.
Clasa a XII-a la Grupul Școlar Ion Nistor, Vicovu de Sus, județul Suceava, absolvit în 1994 cu media de Bacalaureat 9,85.
Din 1994, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, Secția Patrimoniu Cultural - Restaurare-Conservare carte, absolvită în 1998, media 8,22, licențiat în Teologie și Arte Plastice.
Lucrarea de licență: Scrierea hieroglifică - premisă si reprezentare a civilizației egiptene, media 9,18.
Activitate:
Din 1990, articole, recenzii, critică literară și poezie în reviste și cotidiane în număr de peste 25.
1993 – 1996 – colaborator Radio Târgu-Jiu
1994 – colaborator la Radio Contact Iași, Radio Iași, Radio România Actualități, Radio România Cultural.
1998 – colaborator Radio Trinitas.
1995 – 1996 – redactor-prezentator la TVR Iași.
1995 – participări în congrese și simpozioane cu prezențe internaționale.
1996 – 2000 – Președinte al Mișcării Europene, filiala Iași.
2000 – 2002 președinte al Fundației Culturale Albastru.
2001 – membru în colegiul redacțional al Revistei Brâncuși.
2001 – redactor-șef al “Gazetei de Gorj”.
2003 – 2004 - editorialist Radio Târgu-Jiu.
2003 – până în prezent – colaborator al revistelor Gorjul de azi, Tribuna Învățământului, Reflex, Calende, Viața Românească, Literatorul, Hyperion, Scrisul Românesc, Est, Poezia, Feed Back, Timpul, Convorbiri Literare, Luceafărul, Cronica, Origini, Poesis, Contemporanul – Ideea europeană, Bucovina Literară etc.
august 2004, consilier în Ministerul Culturii și Cultelor
septembrie 2004, doctorand în biologie, Universitatea Al. I. Cuza din Iași
octombrie 2004, membru în Colegiul redacțional al “Cugetării Europene”, publicație a secțiunii române a Mișcării Europene
din august 2005, consilier personal al președintelului secțiunii române a Mișcării Europene
Versuri pe albumele Paulei Seling, Știi ce înseamnă?, 2001, și Marcelei Buruian, Nu sunt Albă ca Zăpada, 2001. Prezente și pe compilațiile Romantic și Fantastic Hits
Organizator al Festivalului de literatură poezie.ro, Agigea 2005, ediția I, Putna 2005, ediția a II-a, Agigea 2006, ediția, a III-a.
Coordonator al antologiei poezie.ro, „Ultima generație, primul val”, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2005

Activitate editorială:

1. „Mereu secunda, mereu și Dumnezeu”, Editura Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu, 1995
2. „Universul din piatră”, Editura A 92, Iași, 1996.
3. „Pașii de sub simț”, Editura A 92, Iași, 1997.
4. „Semantice umbre”, Editura Junimea, Iași, 1998
5. „Cobilița cu furnici și alte proceduri”, Editura Clusium, Cluj-Napoca, 1999
6. „Lungul poem haiku de o mie de strofe”, Editura Albatros, București, 2000
7. „Blestemul bărbăției și alte imagini sociale”, Editura Eminescu, București, 2002
8. „Un peșchir și o țâră dragoste”, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2004
9. „Contemporan cu Dumnezeu”, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2005
10. ”Graiul vostru, viziunea țăranului din Gorj asupra lumii”, editura Eikon, Cluj-Napoca, 2006;
11. „ Crimă și pace bună”, roman, Editura Paralela 45, Pitești, 2006;
12. „Antologia proză.ro”, Editura Paralela 45, Pitești, 2006.

În pregătire:

„Liber” (poezie)
„Cartea cenușie a guvernării liberale de la MCC”, jurnal de serviciu
„Bă, românii mei” (publicistică)
„Femeia care se târăște” (nuvelă)
„Idei întâmplătoare”
„Jurnalul definitiv” (eseistică)

Din noiembrie 1998 – membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Scriitorii care au făcut referințe despre volumele publicate:

Mihai Ursachi, Ioan Holban, Ion Popescu, Cezar Ivănescu, Simion Bărbulescu, Corneliu Ștefanache, Șerban Alexandru, acad. Constantin Ciopraga, Nicolae Dragoș, George Þărnea, Lucian Vasiliu, Alexandru Andriescu, Alexandru Husar, Gloria Lăcătușu, Nicolae Diaconu, Valentin Tașcu, Eugen Velican, Adrian Păunescu, acad. Matilda Caragiu Marioțeanu, Ion Filipoiu, Florin Lăzărescu, Ioan Adam, Eugen Lucan, Ioan T. Morar, Bogdan Alexandru Stănescu, Aureliu Goci, Horia Gârbea, Dumitru Matală, Andrei Milca, Costin Tuchilă, Victoria Milescu, Eugenia Þarălungă, Daniel Corbu, Liviu Ioan Stoiciu, Florea Miu, Călin Cocora, Ion Bogdan Lefter, George Mihalcea, Marin Mincu, Ștefania Mincu, Radu Voinescu, Tudorel Urian și alții.

Domnul George Mihalcea a montat materialul filmat pentru știrea care ar fi trebuit să intre la ora 19.00, anunțându-mă în acest sens. Știrea a fost cenzurată și bănuiala mea este că acest lucru a fost făcut prin intervenția cuiva din Ministerul Administrației și Internelor, o înțelegere cu directorii sau chiar cu patronii acestui post tv, genul de înțelegeri reciproc avantajoase, care leagă statul de drept…
Domnilor, vă anunț, pe această cale, cum se spune, că domnul George Mihalcea intenționează să abordeze aceeași tematică și în emisiunea domniei sale de luni, 14.08.2006, începând cu ora 14.35, postul B1. Așadar, porniți cenzura! Și ce câștigați? Nu vă faceți de râs? Vă sunt salvate sufletele? Deveniți mai buni? Nu vi se dovedește minciuna în care trăiți? Nu vă mai e rușine de ceea ce reprezentați de fapt? Mor eu între timp, de ciudă? Sunteți parte a nimicului pe care îl gestionați. Să fiți sănătoși!

Notă: În titlu, tehnic vorbind, poate încăpea numai un anumit număr de semne. Varianta sa întreagă se găsește la începutul articolului. S-ar putea crede, dintr-o întâmplare, că eu conduc România... :) Și că mă adresez în această calitate celor cărora mă adresez, lucru absolut inexplicabil...

Post-scriptum frivol - Nu primesc implanturi în casă...
Foarte supărat pe faptul că nu am plecat din România,
Marius Marian Șolea

pentru răspunsuri la întrebări constructive: [email protected]
[email protected]

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!