poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3484 .



Omul cinetic
articol [ ]
Joaca de-a Bucureștiul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Pip ]

2009-03-09  |     | 



Ai putea să-ți imaginezi celebra scenă a balconului, în zilele noastre?
Foarte posibil să vezi o Julietă pe role, mestecând un hamburger, vorbind la două telefoane mobile simultan, întrerupându-se din timp în timp să tragă o gură de cola prin pai și să-i arunce replicile alesului. N-ar fi nimic neobișnuit într-un pe Romeo blindat de echipament, călare pe un ATV ce se rotește fără oprire, strigându-și fericirea și durerea printr-o portavoce.
Te-ai întrebat cum ar putea arăta întâlnirea din „Casablanca”, în mileniul trei?
Ar trebui să înfrunți priveliștea; Ilsa Lund, umăr la umăr cu Rick, fiecare cu laptop-ul în față și căștile pe urechi, conectați wireless la internet de adâncă vibrație. Ceva mai încolo, ai avea ocazia să-l privești pe Sam făcând karaoke, la fel de irezistibil, evident inimitabil.
Timpul s-a săturat să fie doar timp, impune suprema performanță.
În ziua de azi, nu mai însemni nimic dacă nu ești capabil să ajungi de la zero, la o sută de kilometri pe oră, din dormitor până-n bucătărie. Traiul este permis doar dacă iei forma unui perpetuum mobile, ce face ravagii în perimetrul casă-mașină-serviciu-calculator.
Biroul a devenit un bolid în care gonești către sarcinile zilnice, ca pe circuitul de curse. Te miști cu viteze amețitoare între orașe, țări, continente. Încerci să fii mai iute decât gândurile șefilor, colegilor, subalternilor. Vrei să oferi soluții, înainte ca ei să termine de rostit cererile. Fiecare zi aduce noi recorduri de simultaneitate. Te străduiești să faci mai multe lucruri, din cele foarte multe la care te gândești, în vreme ce vorbești cât mai multor oameni deodată. Ești conștient că nu bravezi, ai o sumedenie de exemple care te umilesc, ultraindivizi care sunt soți, părinți, amanți, afaceriști, politicieni, funcționari, toate în același timp, toate cu succes.
Mașina s-a transformat în birou, petreci ore întregi administrând viața personală și profesională, cu telefonul la ureche, calculatorul pe genunchi, ziarul pe volan. Uneori automobilul devine budoar, viteza a cincea dezlănțuie săruturi pătimașe, endorfinele erup între două semafoare. Oglinda retrovizoare pare plasată în baie. Ele își retușează machiajul, ei își smulg părul din nas. La nevoie, poți mânca, bea și dormi liniștit pe patru roți, vehiculul știe să fie tot ceea ce dorești.
În cinetica prezentului și-au dat întâlnire ambițiile absolute ale trecutului uman. S-au contopit semizeii antichității, cavalerii cruciați ai Evului Mediu, supraomul filosofilor de secol nouăsprezece, omul nou al utopiei comuniste. Rezultatul uimește, intrigă, scandalizează. Gândire și acțiune la superlativ, uzură la fel. Realizări teribile, scăpări pe măsură. Cei care fac într-o oră cât alții într-o lună sunt aceiași cu persoanele care, într-o bună zi, duc gunoiul la grădiniță și lasă fetița la tomberon.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!