poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5911 .



Perspective din Alaska- Sarah Palin și alegerile din SUA
articol [ Polemica ]
(o scrisoare de la soțul meu)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mariada ]

2008-09-20  |     | 



Avînd în vedere toate discuțiile fierbinți despre Alaska, Sarah Palin și alegerile din SUA, aș vrea să împărtășesc cu voi perspectiva mea. Sunt un American născut în Texas, care și-a petrecut aproape jumătate din viață în Europa. Am stat 7 ani în România, m-am căsătorit cu o româncă din Alba-Iulia și în 2002 ne-am mutat în Dallas cu copiii noștri. Anul acesta am venit în Anchorage, Alaska pentru a-mi dezvolta afacerea de finanțări în domeniul imobiliarelor comerciale.
Experiența a fost pînă acum foarte interesantă.
Anchorage are aproximativ 250,000 de locuitori si dacă includem “Anchorage Bowl” – orașele din jur, este de aproximativ 400,000.
Tot statul Alaska are în jur de 650,000 de locuitori, dar suprafața este de două ori mai mare decît cea a Texasului sau de 7 ori mai mare decît cea a României. Sunt mai puțin de 100 de români în toată Alaska; noi am cunoscut doar două cupluri care au copii și o gașcă de înca 3-4 oameni din România, cu care ne-am petrecut Paștele, sau ne-am mai întîlnit la mici petreceri, făcute prin rotație.
Fiind un un oraș atît de mic, eu am avut opotunitatea s-o întîlnesc pe Sarah Palin de două ori, la diverse conferințe da la camera de comerț din Anchorage.
Auzisem că Alaska are o guvernatoare “hot” și populară. Apoi am întîlnit-o și am fost chiar impresionat că a venit la două ședințe cu mai puțin de 100 de oameni, să vorbească despre dezvoltarea economică din Alaska. La una din conferințe am stat chiar vizavi și pe atunci nu a fost mare înghesuiala să-i fii alături.
Personal politica mea este mai la stînga pentru problemele sociale (sunt pentru dreptul de avort, împotriva războiului din Iraq) și sunt foarte la dreapta cînd este vorba de fiscalitate.( Consider că deficitul de buget cauzat de Bush este o catastrofă pentru SUA și eu cred ca trebuie tăiat din programe sau o creștere a taxelor, dar nu să împramutăm de la Chinezi bani ca să consumăm peste nivelul nostru).
În anul aceasta, sunt de partea democraților. Am fost întrebat de multă lume dacă cred ca Obama sau McCain pot face mai bine decît Bush. Eu zic că fiul meul de 6 ani poate face mai bine decat Bush.
Între februarie- iunie, am văzut Alaska din perspectiva unei afaceri fierbinți, dar piața a urmat celei din statele de jos și a trebuit să-mi lărgesc activitățile cu alte domenii.
Un prieten a început o afacere de pescuit comercial. Mi-a oferit să conduc marketingul pe web al companiei noastre. Pescarii noștrii au puncte de pescuit în Egegik, Bristol Bay și în anul acesta avem două feluri de salmon (Coho – Silver și Sockeye – Red) care vin din această regiune sălbatică.
În aceste luni, am avut șansa să învăț despre o altă perspectivă Alaskiană – mediul sălbatic înconjurător și sănătatea.
În afară de programele pe Discovery, “Dangerous Catch”, nu am prea știut multe despre pescuit, decît că toți alaskienii pleacă în weekenduri să pescuiască sau să omoare moose și urși sau alte vietăți bune de mîncat.
Nu știam că Bristol Bay este ultimul loc pe Pămînt în care ecosystemul mai este păstrat sălbatic pentru Salmon. De fapt, între-un an, mai mult de 60 de millione de pești sunt luați de acolo și această industrie generează între $250-$300 millioane pe an din pescuit comercial, pescuit sportiv și turism și are 12,000 de locuri de muncă.
Cînd am început să cercetez, am aflat despre niste inițiative foarte controversate. În Bristol Bay, este pe cale să se întîmple o catastrofă care poate distruge tot sistemul acolo. Se numește – “Pebble Mine”.
Pebble este un proiect minier uriaș. În zonă a fost descoperită cea mai mare arie cu deposite de cupru și aur din America de Nord. Estimarea valorii mineralelor este aproximativ $330 milliarde. Ar dura între 30-50 de ani să fie extrase aceste minerale. Problema este că metoda de extragere se numește “open pit mining” care înseamnă ca vor fi milioane de galloane de lichid toxic în această perioadă care pur și simplu vor sta acolo, în pericol să se reverse în ape în orice moment. Firma care va dezvolta acest proiect a distrus deja niște zone în Africa și vor să ne convingă aici că ei au “techologie” nouă. Dar subiectul acesta este o luptă între două industrii mari – Pescuitul și Mineritul. http://www.alaskasalmononline.com/blog/category/environment-and-health-issues
În august, anul acesta, un grup a format un vot de initiativă pentru “protejarea apei curate” care de fapt se voia un vot pentru împiedicarea deschiderii activității minelor Pebble. Cu 4 zile înainte de vot, Sarah Palin a anunțat ca ea este împotriva acestei inițiative și rezultatul a fost : Inițiativa apei curate a pierdut cu 57/43%.
Lupta acum a început. În 2010, Pebble Mine o să ceară oficial dreptul de a începe și poate în 2012 își va începe activitatea. Suntem mulți care vrem să oprim acest proiect minier și pentru mine personal a devenit o misiune.
De curînd am fost în Bristol Bay și am filmat sălbăticia, grandiosul, pot spune parte din Paradis, dar nu numai asta, am filmat și viața oamenilor de acolo. De fapt unul din pescarii noștrii este un român care pescuiește de 35 de ani în Egegik. http://www.youtube.com/watch?v=3CsyPG2cwAE
Cînd eram încă acolo, am auzit vestea că – John Mccain a ales pe Palin pentru postul de Vice Presedinte… M-am întors și sunt chiar șocat cît de bine primită este ea.
Ca Guvernatoare a Alaskăi cred că este o persoană excelentă – dar ca Vice sau Presedinte a USA???
Ea a fost bună cu extragerea banilor și a luat o gramadă de la Washington și acum ea vine să ne spună că este împotriva a ceea ce a făcut în Alaska?
Ea crede că femeile nu au drept de acces la avorturi, nici în cazuri de incest sau violare. Ea crede că trebuie să mergem oriunde în Alaska să scoatem petrol, egal dacă oamenii de știință spun că nu este bine. Pînă săptămîna trecută a susținut că oamenii nu au nici un rol la încalzirea globală!!! (Ea recunoaște azi că există încalzirea globală numai pentru că sunt niște comunități distruse aici și a cerut cîteva milioane de dolari de la Washington pentru ajutor, dar nu vrea să recunoască faptul că tocmai activitățile pe care ea le promovează sunt responsabile de aceasta).
Sunt foarte impresionat de Palin și viteza în care ea urcă sacra puterii. Este o vorbitoare fantastică și știe să convingă. Dar vă întreb retoric: să conducă o țară?
Ea a fost cea mai bună alegere a lui Mccain, făcută în disperare, ca să fure entuziasmul cu care mergea campania lui Obama. Din păcate, el a înțeles că dacă nu ar fi făcut ceva drastic, nu ar avea șanse să cîștige la Casa Alba.
Oare nu a fost cineva mai calificat? Cred ca sunt sute de oameni mai bine calificați, dar cu dinamica alegerilor din anul aceasta, avem șanse să punem în putere pe cineva nepregatit sau incompetent pentru aceasta poziție.
Pînă în august, au vorbit despre problemele reale ale Americii. Acum Mccain și Palin vorbesc despre minciuni, ca în 1984 (Orwell). De exemplu, cînd a vrut să devină guvernatoare în Alaska, a promis comunității din Ketchikan că ea este pentru “Bridge to nowhere”, un pod care să le faciliteze drumul acestora spre un aeroport. Așa a primit voturi și popularitate. Numai după ce Congresul a tăiat finanțarea ea a fost împotrivă. Faptul că ea susține tot timpul că s-a opus de la inceput, nu este decît o fabricație. De fapt, jurnaliștii insistă mereu asupra acestei minciuni.
De fapt sunt zeci de avocați care au venit în Anchorage atît de la Democrați cît și de la Republicani. Spun asta pentru că noi vrem să vorbim cu departmentul “fish and game” despre licențe pentru anul viitor și nu putem. Nimeni din guvern nu face nimic pentru servirea publicului pentru că sunt prea preocupați cu ceea ce se întîmplă din cauza Sarei Palin.
Urmatoarea fază este scandalul de “troopergate” în care ea a concediat șeful poliției pentru că nu l-a concediat pe fostul său cumnat cu care era în termeni răi. Investigația a început în iulie, înainte de selectia ei de către Mccain. La acea dată Sarah Palin a promis că va colabora cu investigația asupra sa, iar comisia a fost una obiectivă, compusă atît din democrați cît și republicani. Acum, avocații republicani vor să oprească investigația pentru că se tem că vor ieși la iveală amănunte despre cum conduce Sarah Palin, stilul său nepotesc. Va fi interesant.
Oricum, egal dacă este ea va deveni vicepreședinte sau va rămîne guvernatoare– eu o să devin foarte activ în lupta împotriva minelor Pebble.

Ben si Maria Gold locuiesc în Anchorage, Alaska. Situl lor de pe web este : www.alaskasalmononline.com, canale de Youtube: AlaskaSalmonOnline si blog este: www.alaskasalmononline.com/blog


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!