poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4559 .



Câteva considerații pe marginea acordării Premiului I la Concursul International de Poezie Starpress - 2008
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Pro memoria ]

2008-06-15  |     | 



Nu știu cine a stat pe scaunul "judecătorului suprem" al CONCURSULUI INTERNAÞIONAL DE POEZIE STARPRESS -2008 și nici nu cunosc interesele, mai mult sau mai puțin ascunse, care au stat la baza decernării premiilor, dar am înțeles, dintr-un e-mail ajuns până la mine, că "zarurile au fost aruncate" și că spiritele au început să se agite. Întrucât nu am participat și nu am citit, până astăzi, niciuna dintre poeziile prezentate pentru concurs, îmi este imposibil să mă exprim asupra valorii textelor, cât și asupra imparțialității și competenței juriului. O poezie, indiferent de forma sub care a fost compusă, odată ridicată pe podium, suscită, neîndoielnic, interesul cititorilor. Poetul își pune la bătaie energia, talentul și inspirația și așteaptă, cu inima strânsă, să culeagă, dacă se dovedește a fi cel mai bun, și dacă mai are și puțin noroc, laurii victoriei. Sau cam așa ar trebui să se petreacă lucrurile într-o lume ideală.
Din păcate o asftel de lume nu există.
Poezia premiată, "Blestem străbun"(Virgil Ciucă), gândită după canoane clasice și excelând în neconcordanțe, inadvertențe și încălcări repetate ale regulilor de bază ale prozodiei, se impune ca un exemplu convingător. Dacă apreciem simțământul patriotic al autorului, nu putem să nu atragem atenția juriului că între nivelul de clasă elementară al poeziei și până la cel de întronare al ei, este o discrepanță care se cere justificată.
In deschiderea poeziei, autorul spune: "M-am aruncat cu teamă în ape-nvolburate / În apa argintie curgând spre infinit". Nonsens! Fiind vorba de aceeași apă (datorită formei adusă la singular), ea nu poate fi, în același timp, "învolburată" și "lină" (sens dat de "argintie"). În următoarele două versuri: "Sunt martorul de vremuri stranii și agitate, / Pe drumul pribegiei, un drum fără sfârșit.", poetul uită de unde a plecat, neglijând subiectul și accentuând o parte neesențială (drum).
Strofa a doua nu sare nici ea prea departe: "M-am avântat de tânăr în lupta pentru viață, / În lupta ce te duce spre lauri sau la cruci", cu exprimarea dificilă de la sfârșitul celui de al doilea vers și cu alergarea aproape disperată după un cuvânt de rimă pentru versul al treilea, situație salvată prin găsirea substantivului "eunuci" care, fie vorba între noi, nu prea are ce căuta în poezia de față.
Strofa a treia, strofă de bază, ne dezvăluie marele secret, cel al "blestemului străbun": "...Pe frunte port pecetea blestemului străbun / Să nu mă plec în fața puterii-unui nebun". Poezia a fost scrisă în anul de grație 2003! Despre ce nebun este vorba și, mai apoi, cui i-ar place să se "plece"? Toți pornim de la naștere cu semne asemănătoare pe frunte. Cam mic secretul pentru o poezie atât de "mare"!
La cea de a patra strofă ne așteaptă o surpriză. Din nu se știe ce cauză poetul nu izbutește să facă versurile să rimeze. Cuvintele "pribegia, durerea, împilarea, privirea", în cazul nostru, nu sunt cuvinte de rimă. La toate patru, accentele prozodice cad pe vocale de sprijin diferite. In plus, al patrulea vers: "Poruncii de străin nu mi-am plecat privirea", pare să respecte sintaxa oricărei alte limbi, dar în nici un caz pe cea a limbii române.
Nici cea de a cincea strofă nu se lasă mai prejos. Citez: "Când clopotul dreptății din timp în timp va bate, / Mulțimile se roagă pentru egalitate". Primul vers implică viitorul ("va bate"), al doilea, prezentul ("se roagă"). Cu alte cuvinte, în cazul aceleiași fraze, o vizibilă neconcordanță de timp. Să presupunem că autorul, mai puțin experimentat și de mult timp aflat la distanță mare de țară, grăbit să trimită poezia la concurs, n-a observat greșeala, dar, hei!, unde au fost cerberii comisiei concursului, cei care trebuiau să citească și să analizeze textele propuse pentru premiere?!
Ar mai fi de menționat că ultimele două versuri (strofa 5), în afara platitunii lor, se închid cu rime imperfecte sau, cu o oarecare îngăduință, asonanțe ("ațintiți / sfinți"), lucru acceptabil dar nerecomandat atunci când este vorba de un concurs de poezie de o asemenea anvergură.
Strofa a șasea se vrea patriotardă: "Mulțime, n-ai de-ales, la luptă deci pornește!". Cu alte cuvinte, un nou fel de de a spune: "Hai la lupta cea mare..." ("Internaționala" – E. Pottier, 1871). Cui și la ce mai pot ajuta asemenea fraze lozincarde?
Juriul pare să se fi pierdut, spațial și temporal, undeva pe la încrengătura dintre secolele XIX și XX. Versurile 3 și 4, ale aceleiași strofe ne confirmă: "Dreptatea nu e darul pe care să-l cerșești! / Lovește fără milă, trădarea s-o plătești!" Vă mai aduceți aminte de Bolintineanu? Săracul, dacă le-ar putea auzi, s-ar întoarce în mormânt! Versurile premiate par a fi scrise cu cel puțin o sută de ani înainte de nașterea sa.
Modul exterior de prezentare al poeziei, la o revizuire mai atentă, amplifică dubiile asupra cunoștințelor de versificare ale autorului. În prima strofă versurile sunt încrucișate (abab), în cea de a doua și a treia, îmbrățișate (abba), în cea de a patra, nu se poate distinge, iar în cea de a cincea și a șasea, alăturate (aabb). Metrica nu este nici ea respectată.
Având în față o poezie atât de slabă, depășită din toate punctele de vedere, ridicată la rangul de exponentă a tot ceea ce trebuie să fie mai bun ca poezie românească contemporană, de către un juriu incompetent (îmi pot permite acum aceasta apreciere!), mă face să mă simt și eu depășit. Pe site-ul "agonia", cel mai vizitat site de poezie românească de pe internet, poezia aceasta nu și-ar fi găsit locul nici măcar la "atelier".Toate poeziile premiate, surclasate de către cea care a obținut Premiul I, suferă.
Imi permit să vă întreb: Dacă poezia din vârf este atât de slabă, ce rost mai are să le citesc pe celelalte?


Poezia premiată:

VIRGIL CIUCA New York
Blestem străbun

M-am aruncat cu teamă în ape-nvolburate,
În apa argintie curgând spre infinit,
Sunt martorul de vremuri stranii și agitate,
Pe drumul pribegiei, un drum fără sfârșit.

M-am avântat de tânăr în lupta pentru viață,
În lupta ce te duce spre lauri sau la cruci,
Roiesc încă în juru-mi cete de eunuci,
Pândind moment prielnic să mă ucidă-n ceață.

Nu m-am rugat la nimeni, n-am cerșit echitate,
Pe frunte port pecetea blestemului străbun
Să nu mă plec în fața puterii-unui nebun,
Chiar dacă silnicia ‘naintea mea s-abate!

Ostracizat amarnic aleas-am pribegia,
În lacrimi și speranță mi-am ostoit durerea,
N-am acceptat vreodată trădarea și-mpilarea,
Poruncii de străin nu mi-am plecat privirea.

Când clopotul dreptății din timp în timp va bate,
Mulțimile se roagă pentru egalitate,
Dar în zadar așteaptă cu ochii ațintiți,
Căci cei ce-mpart dreptatea de mult nu mai sunt sfinți.

Mulțime, n-ai de-ales, la luptă deci pornește!
Curaj! Ridică-ți glasul și brațu-ți întărește,
Dreptatea nu e darul pe care să-l cerșești!
Lovește fără milă, trădarea s-o plătești!

*

Fii fără grijă soră de țară și credință,
Nu voi cădea vreodată la tocmă cu tiranii,
Nu-mi voi pleca grumazul sub jug de umilință,
Mai bine suporta-voi restriștea ca șoimanii.

Când voi sfârși sub lancea neiertătoarei morți,
Frumoasele pădurii vor plânge pe la porți.

New York, June 4, 2003

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!