poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8580 .



Salonul de carte de la Paris – a 28-a ediție
articol [ Cultura ]
Israelul - invitat de onoare. România, prezentă și ea, găsește ceva comun cu literatura israeliană.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2008-03-14  |     | 



Photobucket
"Le salon du livre de Paris" este unul din importantele târguri de carte din Europa. A fost organizat pentru prima oară în 1982 la Grand Palais, iar din 1992 la Parcul de expoziții de la Porte de Versailles. În anul 2007 au fost 186,000 de vizitatori, iar în 2006 – 174,000. În cei 26 de ani de existență au vizitat Târgul 4,6 milioane de vizitatori.
Circa 1200 de edituri au fost prezente la ultima ediție, dintre care 300 străine, din 25 de țări. Suprafața de expunere a cărților este de 50,000 mp, iar numărul standurilor ajunge la 500.
În fiecare an o țară este invitata de onoare. Anul acesta invitatul de onoare este Israelul, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la crearea lui.
Photobucket
Au fost invitați 40 de poeți și scriitori israelieni, care au fost deja traduși în franceză, de asemenea 4 poeți israelieni care au ales franceza ca limbă de expresie poetică. Printre aceștia sunt două poete născute în România, Bluma Finkelstein și eu.
Printre cei 40 de scriitori și poeți, numele cele mai cunoscute sunt: Amos Oz, David Grossman și Avraham B. Yehoshua. Dintre poeți merită amintiți Ronny Someck și Naim Araidi (poet druz).
Târgul de carte a fost deshis astă seară , în prezența președintelui statului Israel, Shimon Peres și a doamnei Christine Albanel, ministra culturii.
Vor avea loc în zilele Târgului ( 13-19 martie) zeci de mese rotunde, discuții cu scriitorii israelieni, recitaluri poetice, lansări de carte.

Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu ministerul culturii de la București și Uniunea Scriitorilor din România, organizează o masă rotundă, intitulată “Bucuresti-Ierusalim: mărturii. Scriitori evrei din România - scriitori israelieni de origine română”, la care vor participa: Marlena Braester, Bluma Finkelstein, Andrei Fischof (toți trei poeți israelieni de origine română), B. Elvin (scriitor evreu din România), Edgar Reichman (scriitor și jurnalist evreu francez de origine română). Moderatoarea acestei mese rotunde va fi Magda Cârneci, directoarea ICR Paris, alături de istoricul evreu francez de origine română Carol Iancu.
Vor fi prezenți la Târg scriitorii români Nicolae Manolescu, Matei Vișniec, Dan Lungu și Florina Ilis.
Nicolae Manolescu, Neagu Djuvara, Nicolae Balotă și Andrei Oișteanu vor participa la o masă rotundă intitulată "Vocația europeană a culturii românești", iar Matei Vișniec îl va evoca, în cadrul unei alte manifestări la Salon du Livre, pe Eugen Ionesco.

Nimic mai adevărat decât moto-ul acestui Târg: "Livres comme l'air".
Photobucket


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!