poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6740 .



Paulo Coelho, povestea vrăjitoarelor moderne
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Petre_Andrei ]

2007-11-26  |     | 



Valorificând la maximum societatea de tip mozaic, Paulo Coelho reușește să le ofere cititorilor povești fascinante, adevărate mituri moderne. Ne întoarcem la autorul brazilian din dorința de a afla mai mult, din dorința de a descoperi o lume care se află chiar în noi. Romanele semnate de Coelho îi ajută pe oameni să se descopere, să se regăsească. Dovedindu-se un bun cunoscător al psihologiei umane, scriitorul analizează problemele fiecăruia dintre noi, generalizând sentimente și oferindu-ne situații în care fiecare dintre noi se poate imagina. Marile întrebări ale vieții sunt pilonii centrali ai fiecărui volum, pentru că totul se învârte în jurul unor meditații existențiale complexe, care transcend însăși ideea de ființă.
“Vrăjitoarea din Portobello” este povestea unei călătorii de inițiere într-o lume modernă, o lume în care timpul a devenit din ce în ce mai comprimat. Paulo Coelho îi oferă Atenei timp, o lasă să își urmeze propriul drum. Nu există limite, pentru că toate constrângerile vin din noi. Cititorii vor descoperi un spirit liber, aflat în conflict cu contemporanii săi, un spirit neînțeles. Revolta se manifestă însă pozitiv, ca o caracteristică generală a lui Coelho. Nu apare distrugerea, pentru că aceasta este inutilă. Soluțiile trebuie să fie pozitive și aproape de fiecare dată este îndeajuns să privim lângă noi pentru a le descoperi. Până la urmă, doar frica și întrebările ne ajută să ne naștem cu adevărat: “- Mi-a fost frică, am vrut ca mai întâi să fiu eu sigură. Numai că azi m-am dus la coafeza mea; a muncit zi și noapte pentru ca fiică-sa să termine cursul de sociologie. Fata a reușit să termine facultatea și, după ce a bătut la o groază de uși, a reușit să obțină de lucru ca secretară la o firmă de ciment. Iar coafeza mea continua să repete azi, foarte mândră: “Fiică-mea are o diplomă”. Majoritatea prietenilor tatălui meu au o diplomă, la fel și copiii lor. Asta nu înseamnă că au reușit să lucreze în domeniul pe care și-l doreau – dimpotrivă, au intrat și au ieșit dintr-o universitate pentru că cineva, într-un moment în care universitățile păreau importante, a spus că omul, pentru a reuși în viață, trebuie să aibă o diplomă. Și de asta nu mai există grădinari excelenți, brutari, anticari, pietrari, scriitori.”
Folosind multe simboluri moderne, Paulo Coelho actualizează fondul ideatic al cărții. Problemele religioase există de mii de ani, dar scriitorul brazilian le conferă o nouă greutate, explicându-le prin prisma societății actuale, măcinată de conflicte și sensibilă la cea mai mică perturbare a ordinii. Cultul Mamei revine prin vocea Atenei, dar nu dispare odată cu ea, fiind preluat de numeroase voci. Oamenii înțeleg că au nevoie de idealuri pentru a putea să trăiască, iar Coelho ne explică pericolele care se ascund în spatele acestei dorințe. Suntem dispuși să renunțăm foarte ușor la propriile idealuri, când de fapt puterea se află în noi.
Cititorii vor descoperi în roman numeroase învățături. Coelho împletește descrierile ample cu dialogul alert, folosind fraze și propoziții scurte, care dinamitează acțiunea și oferă cărții un ritm antrenant. Cititorul întoarce pagină după pagină, încercând să intuiască ce se va întâmpla mai departe. Romanul convinge prin naturalețea stilului și printr-o succesiune halucinantă a întâmplărilor. De la București până în Dubai, de la Londa la Beirut, povestea Atenei rămâne o legendă a iubirii și a pasiunii.
Amestecând elemente moderne cu tradiții de mult uitate, Paulo Coelho își poartă cititorii prin pădurile din Transilvania, învățându-i lecțiile copacilor, fără a uita însă de strălucirea marilor orașe, care înseamnă atât de mult astăzi pentru noi. O carte echilibrată, care prezintă întotdeauna ambele variante, lăsându-i pe cititori să aleagă. Nimeni nu îți ca spune care este varianta corectă, pentru că viața înseamnă în primul rând risc. Maeștrii sunt tot oameni, care vor învăța de la tine la fel cum și tu vei învăța de la ei. Tot ceea ce ne trebuie este încrederea: “Ai încredere. Grupurile sunt foarte importante, ți-am spus și la București, prima oară când ne-am văzut. Fiindcă ele ne obligă să fim mereu mai buni; dacă ești singură, tot ce poți face este să râzi de tine; dacă ești cu alții, nu numai că vei râde, dar apoi vei trece imediat la acțiune. Grupurile sunt o provocare pentru noi. Ne permit să ne selectăm afinitățile și produc o energie colectivă, prin care extazul devine mult mai ușor de atins, pentru că este molipsitor.
Evident, grupurile pot să și distrugă. Dar e un dat al vieții, suntem oameni și trăim alături de ceilalți- Și dacă cineva nu a reușit să-și dezvolte bine instinctul de supraviețuire, atunci înseamnă că nu a înțeles nimic din ceea ce spune Mama.
Ai noroc, fata mea. Un grup ți-a cerut să-l înveți ceva – asta te va transforma în maestră.”
Reconstituind treptat povestea Atenei, Paulo Coelho le oferă cititorilor numeroase perspective. Personalitatea personajului principal este construită din bucățele, reliefând un mozaic aparte, inedit, care atrage. Nu există omnisciență, pentru că nimeni nu deține răspunsurile. Suntem împreună, într-o călătorie fascinantă și trebuie să prețuim fiecare clipă. Viața oferită de Paulo Coelho te atrage prin simplitatea aparentă și prin manifestările virulente ale sentimentelor.
Personajele sunt construite atent, cu migală. Coelho insistă pe caracteristicile lor psihologice, fără să ofere însă explicații. Cititorul este invitat să le descopere singur. Tehnica narațiunii la persoana I este rafinată prin multivalențele oferite de pendularea între naratori, conferind volumului un ritm alert, atât de necesar astăzi pentru a îi ține aproape pe cititori. Descoperi mai multe variante, descoperi frământări specifice oamenilor, descoperi că realitatea ține exclusiv de percepție. Folosind un limbaj accesibil, Coelho își îmbracă ideile într-un înveliș atractiv, reușind astfel să ajungă la cititorii săi, să îi convingă că merită să citească mai departe. Romanul evită clișeele negative, concentrându-se asupra frumuseții existențiale și asupra împlinirii plenare a ființei umane. Fără ifose, fără gânduri inutile. Trebuie să dansăm, să uităm de ființa noastră, să devenim una cu iubirea. Doar așa vom învăța să ne regăsim și să fim noi înșine. Avem nevoie numai de curaj și de un strop de nebunie.
Tema centrală a romanului este iubirea. Religia pe care Atena încearcă să o construiască este una a sentimentelor. Descrierile vibrante îi aruncă pe cititori într-un carusel al emoțiilor. Ești transportat lângă focul magic al țiganilor, ești pierdut în mijlocul imensității deșertului, trăiești pentru câteva clipe pe primele pagini ale ziarelor din Londra, doar pentru a te întoarce în cele din urmă la propriile rădăcini. Un ritual de inițiere, romanul îți permite să vezi în spatele oglinzii și să descoperi magia care nu poate fi explicată. Până la urmă, nu știm de ce iubim. Pur și simplu se întâmplă. Paulo Coelho ne demonstrează că dragostea este pur și simplu o necunoscută, pe care trebuie doar să o savurăm, întotdeauna la intensitate maximă: “Îmi aduc aminte când am sărutat-o prima oară, într-un bar de lângă Victoria Station. Ea lucra la o bancă, eu eram deja detectiv la Scotland Yard. După ce am ieșit câteva zile împreună, m-a invitat să merg să dansez acasă la propietarul apartamentului ei, lucru pe care nu l-am acceptat în ruptul capului – nu e deloc stilul meu.
Ea, în loc să se supere, mi-a spus doar că-mi respecta decizia. Recitind mărturiile prietenilor ei, sunt de-a dreptul mândru: se pare că Atena nu respecta decizia nimănui.
După multe luni, înainte de a pleca la Dubai, i-am spus că o iubesc. Ea mi-a răspuns că simțea același lucru – deși, a adăugat, trebuia să ne obișnuim cu gândul că vom sta mult timp departe unul de altul. Fiecare va munci în altă țară, dar dragostea adevărată va supraviețui distanței.
A fost singura dată când am îndrăznit s-o întreb: “De ce mă iubești?”
Ea mi-a răspuns: “Nu știu și nici nu mă interesează absolut deloc”.
Acum, la sfârșitul acestor pagini, cred că am găsit răspunsul în ultima ei conversație cu ziaristul.
Iubirea este.”
Romanul “Vrăjitoarea din Portobello” este una dintre cele mai apreciate cărți ale autorului brazilian, un volum în care Paulo Coelho ne demonstrează și nouă, românilor, că există potențial în miturile noastre, există numeroase motive care pot fi exploatate și transformate în povești de succes. Să descoperim împreună cu Atena desișul pădurilor, să descoperim puterea de a convinge, capacitatea de a lupta pentru un ideal. Puterea sălășuiește în fiecare dintre noi, trebuie doar să o descoperim.
Paulo Coelho, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, ne arată că poveștile au încă putere, pot să ne marcheze viața. Descoperim personalități puternice, descoperim cuvinte de înțelepciune, descoperim viața trăită la maximum. Volumul ne vorbește despre dragoste cu pasiunea îndrăgostitului și despre suferință cu încrâncenarea celui care știe că trebuie până la urmă să învingă. Cuvintele nu mai au nicio valoare atunci când lăsăm iubirea să vorbească pentru noi. Aceasta e adevărata magie...



Bibliografie

Paulo Coelho – Vrăjitoarea din Portobello – Humanitas – 2007

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!