poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6248 .



Trăiască… imperialismul?!
articol [ Polemica ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ancris73 ]

2006-04-05  |     | 



Motto: “Două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, iar de univers nu sunt sigur” (Albert Eistein)

“Vorbește blând, dar poartă la tine o bâtă mare. Vei ajunge departe” – spune un proverb african, preferatul lui Theodore Roosevelt, unul dintre campionii neo-imperialismului american, un prea-iubit președinte sub a cărui democratică oblăduire s-a adoptat în 1901 un act legislativ conform căruia orice susținător al cauzei independenței Filipinelor – aflate sub jugul american – va fi considerat trădător și pedepsit ca atare.

Dar nu numai americanii sunt “vinovați” de imperialism. Epoca imperialistă – în accepțiune modernă – a debutat prin secolul al XV-lea în Europa, primele campioane ale imperialismului fiind Spania, Portugalia, Olanda, Anglia, Franța, urmate mai târziu de Germania și Italia. Imperialismul este răspunzător de captivarea întru SCLAVIE a milioane de inocenți de pe continentul african, de GENOCIDUL la care au fost supuși milioane de băștinași americani, de subjugarea a numeroase popoare și țări, de vărsarea în fluvii a sângelui NEVINOVAT al multor milioane de oameni, în numele rolului civilizator al rasei albe superioare. Politica dură colonialist-imperialistă s-a bucurat de o continuitate și de o întindere în timp și spațiu de care puține lucruri omenești beneficiază, prelungindu-se chiar și după reconfigurarea planiglobului, după al doilea război mondial, și continuând – sub alte forme, desigur – până azi.

Dar iată că în România contemporană, apare în toată splendoarea ecranului tv o reclamă de cel mai prost gust, construită pe sloganul “Trăiască Imperialismul!”. Autorii clipului jubilează probabil de găselnița strălucită, punând ei în opoziție, vezi-Doamne, oribilul comunism cu splendidul imperialism.
Nu-i bănuiesc pe respectivii domni de propagandă imperialistă, ci numai de prostie. Pentru descoperitorii geniali ai sloganului, să deschidem dicționarul spre a citi definiția imperialismului:

Imperialism = politică a unui stat care are scopul de a domina alte state, supunându-le din punct de vedere politic și economic. (DEX 98).

Am stabilit a priori că autorii clipului nu pot fi bănuiți de propagandă în favoarea unor state care vor să supună alte state, ci doar de prostie, de incultură, de necunoașterea limbii române. Însă domnii de la CNA de ce dorm ca boii pe coadă? – asta-i întrebarea. Dacă în respectivul clip ar fi fost susținut – fie și la nivel subliminal – fascismul, absolut toată societatea românească ar fi sărit ca arsă, întrucât acest derivat al imperialismului, fascismul, este imoral, scos în afara legii etc. Imperialismul însă, nu. Dar cunoștințele mele în materie de legislație lasă de dorit. Important este însă că imperialismul este rău în sine, iar deosebirea între imperialism și fascism este doar una de nuanță, nu de substanță.

Ar fi cazul ca cineva de acolo, de sus, să se trezească și, înainte de a da amenzi în stânga și-n dreapta pentru nu știu ce buline expuse sau nu în josul ecranului, să ia măsuri în legătură cu astfel de reclame, care nici măcar nu acționează la nivel subliminal, ci proclamă pe față superioritatea unei ideologii tot atât de periculoase ca și fascismul, ca și comunismul.
Să se ia, prin urmare, niște măsuri; să se facă ceva, acolo, respectându-se, desigur, cadrul legal. Chiar dacă, pe undeva, în autentic spirit mioritic, mare parte din români speră, probabil, să fie supuși “din punct de vedere politic și economic” unei țări mai puternice, să zicem așa, de dragul polemicii, de SUA. Ca în bancul acela cu Bulă, care, genial, are ideea de a declara război Americii.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!