poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 13710 .



Lansare carte Alexandra Mihalcea
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amadriada ]

2006-04-04  |     | 



Ce i-a adus în dar primăvara Alexandrei Mihalcea?!...
Inelul de logodnă și volumul de debut « EVA, ANNO DOMINI 2005 » volum apărut la editura Curtea veche, prin grija, curajul și implicarea scriitoarei Doina Jela cea care este nu numai autoarea unor romane, dicționare și a altor lucrări de înaltă ținută și atitudine scriitoricească ci și redactor de carte în cadrul acestei edituri de prestigiu.
Joi 30 martie, a avut loc la Cercul Militar Național lansarea propriu-zisă a cărții iar cuvintele devin uneori prea sărace pentru a putea descrie un astfel de eveniment dacă
n-ați fost acolo. O atmosferă de gală fără să fie scorțoasă, o atmosferă de calitate cu oameni de calitate concentrând momente de o adevărată trăire și dăruire artistică, o atmosferă așa cum îi stă bine Sălii Bizantine ce a găzduit de-a lungul timpului nenumărate manifestări importante sub arcadele în stil bizantin armonizate cu elemente specifice artei tradiționale românești, o atmosferă în care am vibrat la unison indiferent de vârstă uitând pentru câteva ore până și primăvara ce izbucnise afară miraculos, pentru că așa cum spunea Hegel, frumosul artistic fiind un produs al spiritului liber, este mai semnificativ decât frumosul natural și se poate zice că Dumnezeu e mai onorat de ceea ce face spiritul uman, decât zămislirile naturii.


Alexandra Mihalcea și logodnicul ei, Constantin Rotaru

Mă plouă albastru
Sub talpa piciorului stâng,
Moștenit de la mama...
E mai scurt decât dreptul
Și aduce-a copac.
Mi-a crescut
Scorbură-n gleznă,
Iar mâine un cerb își va face
Cuib în genunchi.
Mă plouă albastru
Sub scoarța copacului stâng
Și simt piciorul drept
Cum a-nceput să încolțească

(Alexandra Mihalcea –Femeia Copac)

Cu o prefață de Alexandru Condeescu ce spune "prima carte a Alexandrei Mihalcea îndeplinește cu asupra de măsură condiția necesară unui mai mult decât promițător volum de debut milenarist și postapocaliptic" și cuvintele de bună întâmpinare ale lui George Astaloș din care citez "j`ai été seduit dès ses premiers poèmes" EVA ANNO DOMINI 2005 își face apariția în lume așa cum merită, cu fruntea sus, în editura Curtea veche și sigla poezie.ro, pe măsura talentului și muncii autoarei ca și a tuturor celor care au înconjurat-o cu încrederea lor.


Sala Bizantină, plină de împătimiți ai literaturii

La microfon, au luat cuvântul rând pe rând: Radu Voinescu (Societatea Scriitorilor Militari), Doina Jela, cea care a făcut posibilă apariția acestui volum, Alex Ivanov, pictor, grafician și poet, cel care a ilustrat cu multă acuratețe, sensibilitate și talent coperta și poemele tinerei autoare, Silvia Codreanu, actriță a Teatrului Național care prin dăruirea și pasiunea interpretării poeziilor reunite într-un colaj a pus "EVA, ANNO DOMINI 2005" într-o lumină de noblețe a înțelegerii și expresiei actului artistic devenind trup și suflet cu cea care și-a așternut între coperțile cărții "despărțirea de sine".


Alex Ivanov, Silvia Codreanu, Alexandra Mihalcea, Radu Voinescu, Doina Jela

La eveniment au participat: Academician Gabriel Þepelea, Ion Hobana scriitor și președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate, Gelaledin Nezir, consilier pentru presă al M.A.P.N. și vă rog să mă credeți că mi-e foarte greu să-i trec în revistă în ordinea care li se cuvine pe toți cei care au fost prezenți, pentru că indiferent că sunt scriitori, pictori, critici literari, oameni de artă, televiziune sau simpli admiratori și prieteni, toți merită un loc pe podium așa că, iertată să fiu, o voi face în ordinea în care mi-i amintesc. Alături de Alexandra au mai fost: Doina Ruști, Ioana Trică, Liviu Vișan, Vasile Ursache, Radu Herinean, Marius Marian Șolea, Ioan Gabriel Pușcă, SaSi (fiica poetului Vasile Preda), Cristian Dumitrașcu, Marin Codreanu, Petru Ionescu, Ana Haș (soția poetului George Florin Cozma), Nicolae Boghian, Constantin Ardeleanu.


Acad. Gabriel Þepelea

În stilul lor deja cunoscut de "folk’n’roll" au cântat și ne-au încântat băieții de la trupa "Ză Duff" cu același umor sensibil și de bun simț al muzicii lor din care, desigur, n-a putut să lipsească nici melodia cu care au câștigat "călare pe-o libelulă" unul din premii pe versurile Alexandrei("Fals poetica"), la Festivalul de Muzică Tânără Prometheus.


Ză Duff

Coloane înnobilate cu frize de stuc aurit unde din frescele de pe pereți ne priveau într-un surâs protector câțiva domnitori de seamă ai României, camere TV pentru că evenimentul a fost mediatizat pe TVR1, TVR CULTURAL și B1TV, trecut, prezent și desigur viitor toate înlănțuite într-o manifestare de bun gust și rafinament al artei.


Gelaledin Nezir și Alexandra Mihalcea

*** "Singura preocupare adevarată a artistului este de a recrea din dezordinea vieții acea ordine care este arta".

Felicitări și succes mai departe, Alexandra Mihalcea!






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!