poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7221 .



Protest și Apel adresate de 70 de scriitori președintelui Traian Băsescu și ministrului culturii și cultelor Adrian Iorgulescu
articol [ Polemica ]
Botoșani, 15 iunie 2007 Colecţia: Puls Cultural

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2007-06-18  |     | 



Protest și Apel

PROTEST

Domnule Traian Băsescu, Președinte al României
Domnule Adrian Iorgulescu, Ministru al Culturii și Cultelor,

Scriitorii români participanți la cel de al doilea Congres Național de Poezie, Botoșani, 14-15 iunie 2007. protestează împotriva ostilității cu care domeniul culturii scrise din România este tratat în strategia Ministerului Culturii și Cultelor.
Este absolut incalificabil pentru o instituție de acest gen să aloce, în afara programului tradițional de achiziții de carte și reviste culturale, compartimentului de specialitate în anul 2006 un buget de 0 (zero) lei pentru cultura scrisă.
De asemenea, nu agreăm încălcarea Regulamentului și Normelor Metodologice pentru Programul Național de Achiziții de Titluri de carte și abonamente la revistele de cultură pentru bibliotecile publice, astfel încît, tot anul trecut, două edituri au avut titluri achiziționate de aproape jumătate din suma alocată acestui Program, iar celelalte 48 de edituri cu titluri selectate au fost nevoite să se mulțumească cu cealaltă jumătate. Mai mult, una dintre aceste edituri, Didactică și Pedagogică, este autonomă, sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării, niciodată neexistând precedentul ca o editură bugetară a altui minister să se prezinte pentru subvenție și/sau achiziții la Ministerul Culturii și Cultelor. În plus, reprezentantul MCC în această comisie, ca secretar, a fost un consilier angajat la Cabinetul Demnitarului, ci nu un funcționar public din compartimentul de specialitate, așa cum era prevăzut în Regulament și în Normele aprobate prin Ordinul ministrului MCC.
Domnilor guvernanți, scriitorii români, prezenți la Botoșani, la cel de al doilea Congres Național de Poezie, nu pot accepta ca întreaga structură a Ministerului Culturii și Cultelor să fie ocupată de fracțiuni neinteresate de promovarea culturii române, cum s-a văzut în ultimii doi ani. Dorim ca această situație să nu se mai perpetueze. În acest moment Direcția Relații Internaționale, Reglementări Europene, Armonizare a MCC să nu mai fie la discreția aceleiași formațiuni care a dovedit o atitudine defavorizantă pentru promovarea integrala și echitabilă a culturii române. De asemenea Secretariatul de Stat, vacant după plecarea domnului Ion Onisei, nu este echitabil să fie ocupat de către reprezentanți ai aceleiași formațiuni, cum de altfel Direcția Generală Creație Contemporană, Diversitate Culturală a devenit moștenire, așa cum se lasă o proprietate privată, tot unei persoane care nu are nici o legătură cu domeniul culturii scrise române.
De asemenea, domnule ministru Adrian Iorgulescu, scriitorii români și, implicit, asociațiile editorilor și difuzorilor de carte vă cer să nu fiți de acord cu tentativa din acest an a celor despre care am făcut mențiune mai sus de a modifica Normele Metodologice, Regulamanrtul și componența Comisiei Naționale pentru Achiziția de Titluri de Carte și Abonamente la revisteler culturale pentru bibliotecile publice. Vă rugăm cu deplină responsabilitate față de acest domeniu și cu argumente obiective să fiți de acord cu respectiva comisie să fie constituită așa cum era pînă acum, să nu se permită modificarea ei sub diverse pretexte. Componența actuală asigură o proporție și implicit obiectivitatea formală a membrilor acestei comisii - nu ne referim aici la persoane ci la modalitatea de formare a Comisiei.
Dommnule Președinte, Domnule Ministru, acest PROTEST este generat de o situație incredibilă pentru vremurile contemporane constatate în fapt în ceea ce privește Ministerul Culturii și Cultelor din România, aceea de a duce o luptă deschisă cu un domeniu pentru care există de fapt!
Nu există argumente de natură logică sau care să țină de vreun algoritm politic în virtutea cărora funcțiile de conducere din MCC, pentru domeniul la care facem referire, să fie ocupate numai de reprezentanți ai aceleiași formațiuni aflate conjuctural la putere, într-o iresponsabilitate evidentă a guvernării.
Drepturile au fost obținute în România prin ieșiri în stradă! Nu credm că această metodă ar favoriza în vreun fel breasla noastră sau autoritățile cărora ne adresăm, nici nu credem că ar fi specifică demnităților noastre!

Semnează nominal participanții la ediția a doua a Congresului Național de Poezie, Botoșani, 15 iunie 2007. (SEMNEAZÃ: Ion Pop, Marin Mincu, Ștefania Plopeanu, Șerban Axinte, Marian Drăghici, Claudiu Komartin, Răzvan Þupa, Mugur Grosu, Dan Bogdan Hanu, Bogdan Crețu, Mircea A. Diaconu, Nicolae Sava, Vasile Baghiu, Emilian Galaicu Păun, Leo Butnaru, Horia Zilieru, Sterian Vicol, Ion Mureșan, Lucia Dărămuș, Valentin Talpalaru, Marian Constandache, Radu Florecu, Paul Aretzu, Virgil Diaconu, Vasile Tărâțanu, Nicolae Tzone, Dan Mircea Cipariu, Emil Brumaru, Christrian W. Schenk, Angela Furtună, Ioana Crăciunescu, Marius Marian Șolea, Cristian Livescu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Cezar Ivănescu, Marius Chelaru, Daniel Corbu, Nicolae Prelipceanu, Dumitru Chioaru, George Vulturescu, Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Stelorian Moroșanu, Victor Teișanu, Nina Vasile, Stoian G, Bogdan, Liviu Apetroaie, Călin Cocora, George Vidican, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Dan Sociu, Vlad Scutelnicu, Nicolae Corlat, Ciprian Manolache, Constantin Bojescu, Maria Baciu, Marius Irimia, Vasile Iftimie, Radu Floresdcu, Cosmina Mureșan, Ioana Florea, Carmen Dominte, Aida Hancer, Daniela Popa, Bogdan Federeac, Giorgiana Diaconiță, Petruț Pârvescu, Vlad Sârbu)


APELUL
CELUI DE AL DOILEA CONGRES NAÞIONAL DE POEZIE

Participanții la cel de al doilea Congres Național de Poezie, Botoșani, 14-15 iunie 2007, constată că majoritatea problemelor poeziei române actuale, cuprinse în Apelul primei ediții a Congresului, din 2004, nu a interesat, decît în trei puncte emise atunci, nici o instituție publică din România cu atribuții decizionale în domeniul cultural. Cele 21 de probleme ridicate în 2004, de la promovarea și distribuția poeziei, pînă la statutul simbolic social al poetului, rămîn în actualitate.
În contextul integrării României în spațiul cltural european, se impune urgent luarea următoarelor decizii de către Ministerul Culturii și Cultelor, Institutul Cultural Româna și Uniunea Scriitorilor din România, Consiliile Județene, Municipale și Locale:
1. Finanțarea cărții de poezie din fondurile publice destinate editării culturii scrise în România și, de asemenea, achiziționarea pentru toate bibliotecile publice din România și ale Institutelor Culturale din străinătate, Universități și Licee a cărții de poezie;
2. Includerea cu prioritate în bugetele locale destinate culturii și educației a unor sume pentru burse și lecturi publice ale poeților;
3. Susținerea unor proiecte de promovare concretă și în sens larg și imediat a poeziei române contemporane în Uniunea Europeană, cu precădere, și în celelate țări ale lumii cu limbi de circulație mondială.
4. Descoperirea unor relații vii cu traducători nativi din țările în care poezia română ar urma să pătrundă, cu editori și agenți literari, precum și reviste literare care să promoveze, la paritate cu revistele din România, poezia română.
5. Impunerea poeziei române contemporane în manualele școlare, un mijloc sigur și eficient de cunoaștere a acesteia.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!