poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2521 .



Inalta societate din puscarie
articol [ ]
articol aparut in Jurnalul National

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Secret ]

2005-11-16  |     | 



Inalta societate din puscarie
de Tiberiu Lovin



Zabrele impodobite cu haine viu colorate intinse la uscat. Sarme legate de copaci in acelasi scop. Printre copacii despuiati de frunze in ritmul unor melodii din anii ’80, chipuri absolut normale de femei care misuna intruna de la fabrica de confectii la cercul de hobby sau de la bucatarie spre celulele larg deschise. Daca nu ai sti unde te afli, ai crede ca ai nimerit la o pensiune privata a femeilor din clasa de mijloc. Doar custile din lemn din care isi face aparitia o femeie in uniforma iti poate ridica un semn de intrebare. In acest peisaj de libertate aparenta sunt cateva priviri care te studiaza ca pe o insecta. Privirile apartin doamnelor care considera ca locul lor nu este la puscarie. Ele au picat de pe scara sociala dintr-o greseala. Sunt probabil singurele detinute care nu s-au resemnat printre alte zeci ajunse aici pentru furturi marunte, crime din dragoste, trafic si consum de droguri.

JUDECATOAREA-DETINUT. Mariana Rosca a mirosit ca suntem ziaristi, a verificat, apoi ne-a intrebat franc daca vrem un articol de senzatie. La prima vedere nu stii daca glumeste, cu toate ca are o privire extrem de serioasa, si nici daca nu a luat-o putin razna din cauza detentiei. Fosta judecatoare la Tribunalul Bihor, Rosca ne-a povestit pe indelete cum a ajuns sa faca parte din clubul select al puscariaselor de la Targsor. "Am fost opt ani magistrat si nu am avut nici o abatere. Am fost in acelasi timp si judecator sindic pentru doua firme, iar de aici mi s-a tras tot necazul, plus influenta unui interlop in Justitie. Acesta din urma a vrut sa-i dau castig de cauza si a intervenit chiar la vicepresedintele Tribunalului Oradea. Nu aveam cum sa fac asta fara sa incalc legea", ni s-a plans judecatoarea ajunsa la 56 de ani dupa gratii. Magistratul-detinut ne-a facut imaginea ampla a coruptiei din Justitie in care sunt implicati doi procurori si un vicepresedinte de tribunal. Prima plangere impotriva ei si a unei colege pentru dare de mita si trafic de influenta a facut-o patronul unui restaurant.
ACUZE. Judecatoarea-detinut dezvaluie din puscarie mafia din justitie
Apoi, alti doi patroni au facut acelasi lucru. Colega ei a castigat procesul luna aceasta, iar Mariana Rosca sta dupa gratii si acum. Nu a avut noroc, cu toate ca s-a sustras urmaririi penale timp de doi ani pana la definitivarea procesului. S-a predat doar cand sentinta a fost definitiva, sfatuita probabil si de sotul lei, fost procuror. Povestea ei cuprinde informatii care, daca s-ar dovedi adevarate, ar fi foarte grave pentru Justitia din Oradea. "Nu poate dovedi nimeni ca am luat mita 900 milioane de lei. Nici banii nu au fost gasiti si nici data la care au afirmat ca i-am primit nu este justificata. Atunci am fost toata ziua presedinte de complet. Este aberant, dar ministrul Rodica Stanoiu nu a vrut sa ma asculte, ci m-a amenintat ca va da un exemplu dur", ne-a declarat Mariana Rosca, care a dat in judecata statul roman si cere despagubiri de doua milioane de euro. "Mi-a fost distrusa viata si oricum nici o suma nu poate compensa ce am avut eu de suferit si familia mea. Cred ca voi cere mai mult", a mai afirmat magistratul-detinut, convins ca adevarul va iesi la lumina, iar cei vinovati vor plati.

VIETASA. Singura femeie de la Targsor condamnata pe viata este Camelia Tapoi, care la 29 de ani arata ca la 17. O pustoaica roscata cu pistrui care-si duce traiul dupa gratii de 10 ani. A devenit una dintre veteranele puscariei, nu ca varsta. Socotind in anii de cand se afla inchisa. "Am fost condamnata pentru complicitate la crima", apuca sa ne spuna Camelia, dupa care ochii albastri sunt inundati de lacrimi. Pedeapsa pare exagerata avand in vedere fapta. Nu a omorat pe nimeni cu mainile ei. Ea este cea care a asistat la uciderea verilor lui Ion Diaconescu, macel care s-a finalizat cu scoaterea ochilor batranilor pentru a nu se retine pe retina imaginea ucigasilor. Tanara provine dintr-o familie buna, iar implicarea intr-o astfel de oribilitate pare incredibila. "Nu, eu nici nu i-am atins, ci iubitul meu, Costel, care era un fel de ruda cu batranii. S-au certat si s-a dorit inscenarea unui jaf. Doar atat, apoi s-a ajuns la crima. Eu nu m-am uitat, dar am fost considerata vinovata pentru ca nu am chemat Politia", ne povesteste la fel de ravasita de amintiri vietasa. Traiul de aici este dedicat muncii, resemnarii si uitarii. "Am vrut sa mor la un moment dat. Acum nu vreau sa-mi amintesc. Vreau sa uit si abia astept sa scap pentru a-mi ajuta parintii. Este singurul lucru pe care mai pot sa-l fac in aceasta viata. Iubitul meu, Costel, a fost ucis in alt penitenciar de un detinut, iar eu nu mai am pe nimeni decat familia si pe Dumnezeu", isi termina povestea Camelia, care spera sa fie iertata si sa-si gaseasca linistea. Linistea din libertate. Lucru care se va petrece peste aproximativ noua ani. "Daca voi supravietui."

FEMEIA-COWBOY
Nu este din lumea buna, chiar daca a avut o viata de lux. Plinuta, Maria Ragalie (foto) este o tiganca vorbareata care nu are nevoie de prea multe invitatii pentru a se despleti de amintiri. A locuit la vila si se bronza pe marginea piscinei in timp ce puradeii se scaldau. A avut toale scumpe si bijuterii, iar traiul dus ar fi fost perfect daca nu ar fi avut un "barbat curvar si violent". Renumitul interlop Cornel Ragalie i-a fost sot mai bine de 10 ani pana intr-o buna zi, cand Maria nu a mai rezistat. "L-am impuscat in cap. Cu pusca lui pe care m-a invatat sa o folosesc chiar el. Nu regret absolut nimic. Daca ar fi sa aleg din nou... cred ca l-as omori inca o data", ne marturiseste zambind Ragalie. Motivele ei sunt nenumarate si ne insira doar cateva. "Al meu mai traia cu inca patru femei in aceeasi casa. Avea cu fiecare copii, noua in total. Eu eram cea care le ajutam pe concubine sa nasca. Eram moasa in casa. Si asta nu ar fi fost nimic daca nu ma batea asa de rau. Ma lega cu catusele si ma snopea in bataie. De fapt, ne batea pe toate, dar eu eram totusi sotia lui", ne-a spus cu naduf detinuta, suflecandu-si maneca sa ne arate cum si-a demonstrat dragostea fata de sot: un tatuaj cu numele victimei.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!