poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5685 .



Munte de vanzare
articol [ ]
articol aparut in Evenimentul Zilei

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Secret ]

2005-11-16  |     | 



Proprietar...vand munte in Bucegi

Tiberiu Lovin
[email protected]
Miercuri, 16 Noiembrie 2005


Daca va reusi sa vanda proprietatea din Bucegi, familia Anganu-Bancila, din Bran, va ajunge in „Top 300” al celor mai bogati romani
De exact cinci zile, un brasovean a publicat un anunt inedit: vand Muntele Gaura din Bucegi. Faneata si padurea sunt intinse pe 674 de hectare, ceea ce inseamna 6.740.000 de metri patrati. Reprezentantul mostenitorilor si nepot al proprietarilor, Alexandru Anganu-Bancila, a solicitat sase euro pentru fiecare metru patrat, iar rezultatul unei inmultiri simple ar ridica valoarea „marfii” la 40.440.000 de euro. Automat, familia care a obtinut retrocedarea unui munte va intra in topul milionarilor in valuta si va devansa multe nume celebre, ca premierul Tariceanu sau primarul Videanu.

Muntele celor trei chiaburi

Avocat de profesie, Alexandru Anganu-Bancila este unul dintre cei care au mostenit muntele si s-a hotarat sa se ocupe de aceasta afacere. Brasoveanul ne-a dat amanunte pe scurt despre familia sa, considerata cea mai veche din Bran. „Bunicul meu si cu alti doi frati au cumparat Muntele Gaura, unde s-au ocupat de comert cu lemnul. Au protejat insa zona. Ca amanunt interesant, stiu ca a existat o intelegere cu cel care a ridicat cabana la Varful Omul, care era tot proprietatea lor.
Mai precis, s-a stabilit ca toti din familia Anganu-Bancila sa poata innopta gratis”, a marturisit Alexandru, care a povestit si despre fabrica de cascaval de la Moeciu, care a apartinut tot rudelor sale. Cei trei frati nu s-au bucurat prea mult de munte pentru ca au venit comunistii care i-au catalogat drept chiaburi si i-au deportat.
Primaria Bran a fost cea care a primit cererea de retrocedare si pana acum solicitarea si-a urmat cursul fara probleme. Aproximativ 400 de hectare au intrat in proprietatea mostenitorilor, iar restul de 275 de hectare vor fi trecute si ele pe acte. „Le dam padurea, valea si muntele. Au documente si nu avem nimic impotriva. Chiar astazi ne intalnim cu mostenitorii pentru a stabili limitele proprietatii”, a declarat primarul localitatii Bran, Gheorghe Hermeneanu.

Proprietatea este rezervatie protejata

Muntele Gaura este un domeniu ideal de cumparat, dar are o singura hiba: este rezervatie stiintifica, trecuta pe lista ariilor protejate prin Legea 5/2000 - privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a III-a: zone protejate. Ceea ce inseamna ca actualii proprietari sau cei care vor cumpara muntele nu vor putea face nimic care sa incalce legislatia in domeniu.
Grigore Caloianu, consilierul pe probleme de silvicultura al ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost surprins de retrocedarea muntelui. „Nu am auzit sa se intample asa ceva pana acum. Daca este adevarat, proprietarul va primi nu doar actele de proprietate, ci si pachetul legislativ pe care trebuie sa-l respecte. Astfel de domeniu trebuie privit din punct de vedere ecologic, nu economic”, a afirmat consilierul Caloianu.
Alexandru Anganu-Bancila a fost si el mirat ca muntele familiei este zona protejata, apoi a afirmat ca nu vrea sa mai declare nimic despre aceasta afacere. „De maine (n.r. - astazi) anuntul nu va mai fi. Nu vrem publicitate, plus ca am primit o oferta despre care nu voi discuta cu nimeni. Am prospectat doar piata”, a declarat in final avocatul din Brasov.

Splendoarea de la 1.900 metri altitudine

Zona scoasa la vanzare este splendida, potrivit salvamontistilor si pasionatilor de turism montan. „Muntele Gaura porneste de la Varful Omul si coboara de la 2.507 metri altitudine, pe valea cu acelasi nume, pana undeva la 1.900 de metri. Are cascade naturale, sute de hectare de padure, iar ca animale pot fi vazute pe aici capre negre, rasi, lupi, ursi, vulpi, cerbi si cam tot ce exista prin Bucegi”, a spus salvamontistul Florin Boboc, de la punctul Bran.

De 3X mai bogati ca Tariceanu

In cazul in care familia Anganu-Bancila va obtine suma solicitata, topul 300 al milionarilor in dolari va fi dat peste cap. Din convertirea celor 40.440.000 de euro in dolari rezulta 47.483.940. Vor fi devansate personaje celebre.

Familia Anganu-Bancila - 47 milioane de dolari
Deputatul Attila Verestoy - 46 de milioane de dolari
Gheorghe Hagi - 40 de milioane de dolari
Silviu Prigoana - 30-32 de milioane de dolari
Primarul Adriean Videanu - 30 de milioane de dolari
Premierul Calin Popescu-Tariceanu - 15 milioane de dolari
Mircea Lucescu - 12 milioane de dolari
Primarul Gheorghe Stefan - 9-10 milioane de dolari
Adrian Mutu - 7-8 milioane de dolari


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!