poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8549 .



VALIza poznașă
comunităţi [ poezie.ro ]
Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2018-04-28  |     | 



Așa a început povestea! Spuneam, în urmă cu șase ani, cum am ajuns să scriu epigramă. De la debutul meu pe acest site, s-au întâmplat multe. Au urmat primul premiu, primul festival, prima apariție într-un volum colectiv, intrarea în Uniunea Epigramiștilor din România.
Privind în urmă, îmi dau seama că am avut noroc. Am găsit acest site în perioada lui de glorie. Era aici o adevărată școală de epigramă. Am fost primită bine în frumoasa familie a epigramiștilor, unde am întâlnit oameni de la care am și acum ce să învăț.
Azi revin în locul unde a început totul, pentru a anunța că am adunat epigramele într-o carte. Volumul care reunește 250 de epigrame se numește „VALIza poznașă” și a apărut, de curând, la Editura PIM Iași. Conține și desene umoristice, realizate de maestrul Costel Pătrășcan care, de altfel, a conceput și coperta.
La începutul cărții menționez rolul pe care l-au avut „Agonia” și „agoniștii” în formarea mea ca epigramistă. Prefața „O efigie feminină în epigrama contemporană: Vali Slavu” este scrisă de domnul George Corbu – președintele Uniunii Epigramiștilor din România.
„Pe câtă vreme valiza – obiect indispensabil călătoriilor pe distanțe mai lungi sau mai scurte – este un cuvânt ce conține, desigur voit, încorporat, numele autoarei, epitetul poznaș nu mai are nevoie de explicații, indicând, ca prim sens, o atmosferă de veselie, de bună dispoziție (nu ignorăm, firește, nici sensul secund, care îl face sinonim cu cel de buclucaș, adică producător de neplăceri).
Utilizate în voiajuri, indiferent de natura acestora, sunt însă și valizele cu o încărcătură deosebită, care sunt transportate cu necesare precauții, dată fiind importanța lor conferită de întrebuințarea, curentă sau posibilă, pe care o au: valiza diplomatică și cea nucleară. Întrebarea pe care ne-o punem, în context, este dacă trebuie să ne mai temem de valiza nucleară când, iată, a apărut valiza cu epigrame, conținând o armă mai periculoasă decât aceasta?
Lăsând răspunsul pe seama cititorilor cărții și parafrazând titlul unei cărți a italienistului Alexandru Marcu, vom încheia spunând că Vali Slavu este o figură feminină din renașterea epigramei românești, fenomen căruia îi suntem martori privilegiați.”


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!