poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7811 .



Festivalul National al Teatrelor de Revista pentru copii - „Toata lumea rade, canta si danseaza”
articol [ Cultura ]
Centrul Cultural „Aurel Stroe”din Bușteni

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2016-05-08  |     | 






N-am știut ce înseamnă să ții în frâu elanul tineresc al unui grup de copii și adolescenți, pentru a construi ceva frumos, până când nu am fost martorul unui eveniment care a avut loc la Bușteni.

Centrul Cultural „Aurel Stroe”din Bușteni a găzduit în perioada 23 – 24 aprilie 2016, cea de a XXI-a ediție a Festivalului Național al Teatrelor de Revistă pentru copii - „Toată lumea râde, cântă și dansează”, festival unic de acest gen dedicat copiilor.

Am trăit din plin emoțiile micuților, ale părinților care i-au însoțit, dar mai ales emoțiile Magdei Băcescu și ale lui Ștefan Apostol, cei care au pregătit spectacolul - ,,Repetiții”- prezentat în concurs de micii actori.
Am asistat la câteva reprezentații susținute de diverse trupe din țară: Sighișoara, Moreni, Pucioasa și Sectorul 1 București, precum și de la Palatul Copiilor din Ploiești, Brăila, Botoșani, Craiova, de la Colegiul ”Henri Coandă” din Bacău, Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu”din Constanța, Școala Gimnazială ”George Coșbuc”, Sighetu Marmației și Liceul Tehnologic Măneciu.

Mă voi referi în mod special la spectacolul copiilor de la ,,Trupa de teatru joc” (Clubul Copiilor sect 1), cei pentru care mă aflam acolo. Micii actori au fost la înălțime, jocul lor dinamic și bine pus în scenă nu a rămas fără ecou. Toți și-au interpretat rolurile cu măiestrie, tematica scenetelor fiind atent aleasă, astfel încât umorul savuros a reușit să stârnească aplauzele publicului, dar mai ales râsul și buna dispoziție. Deși emoționați copiii nu au lăsat tracul să pună stăpânire pe ei, replicile au curs natural, fiind spuse cu degajare. Remarcabile au fost și momentele muzicale susținute de Ștefania Gîrjoabă, Rafaela Enea, Ilinca Toma precum și momentele de dans artistic susținute de Gabriel Perșinaru și Toria Drăgulescu.

 photo 13140624_826450660792313_1637874620_n_zpsha3srrci.jpg

Spectacolul a fost unic prin respectarea structurii unui teatru de revistă: scenete umoristice, muzică, dans.
Regret că nu pot spune și despre celelalte spectacole același lucru. Unele, fie au avut doar muzică și trupe de dans, fără a păstra și cel de-al treilea element, diversitatatea scenetelor umoristice, fie au adus în atenția publicului povești, folclor, inadmisibila interpretare play-black sau, și mai rău, scenete cu tentă sexuală, nepotrivite pentru un festival de copii.

 photo 13115844_826450654125647_546785788_n_zpsnrbhpuo2.jpg

Cu toate acestea juriul a ales ca Marele Premiu să fie acordat trupei de la Ploiești. Menționez că de 21 de ani Marele Premiu în bani merge tot acolo de unde vine. Pe merit sau e ordin de sus? Nu știu cine este tovarășa din juriu care a vorbit înainte de premiere, punctând importanța educației copiilor, dar știu sigur că dacă aș fi unul dintre micuții actori participanți, aș fi înțeles astfel: oricât de talentat ar fi un om, nu are nicio șansă în a câștiga cinstit un premiu, cărțile sunt făcute dinainte. Ei vor acorda premiul întâi și Marele premiu trupelor care au scenete cu tentă sexuală, play-backul, trupele a căror municipalitate și-a adus aportul material, vor premia pe cei care urlă mai tare pe scenă, dar mai ales spectacolele care nu respectă profilul teatrului de revistă. Și atunci eu ce caut acolo? Să fi înțeles greșit formula teatrului de revistă? Ce ți-e și cu oamenii ăștia mari!

 photo 13140921_826450157459030_744122321_n_zpsf5gdeu57.jpg

Vor pricepe ei când se vor maturiza dacă sunt educați în spiritul haitei societății românești actuale. Nu câștigă cel care merită. Punct și de la capăt cu literă mare.
,,Trupa de teatru joc” a câștigat premiul II la Festivalului Național al Teatrelor de Revistă pentru copii -„Toată lumea râde, cântă și dansează”. Copiii au mai adus la București și alte premii: premiul pentru cei mai buni dansatori – Gabriel Perșinaru și Toria Drăgulescu; premiul pentru interpretare duet vocal – Enea Rafaela și Ștefania Gîrjoabă; cea mai bună solistă și cea mai bună actriță – Ilinca Toma; premiul pentru interpretare actorie – Ana Maria Năstase, Florea Cătălina și Cosmin Brebinaru.

Nu pot rămâne indiferentă la dezinteresul primăriei sectorului 1 care nu face nimic pentru efortul acestor copii și al profesoarei lor. Iată câte premii au adus minunile astea, tovarăși! Voi ce faceți pentru ei? Până când veți lăsa părinții să suporte toate costurile unor asemenea evenimente? Drum, cazare, costume etc. Nu-i așa că nu vă pasă? Vin alegerile, poate veți face ceva în sensul ăsta măcar acum. Cultura nu este cenușăreasa societății!!!

 photo 13183056_826450674125645_1342703119_n_zpsmpjbohnb.jpg

Felicitări tuturor participanților! Copiii nu au nicio vină...


 photo 13152608_826450607458985_424506285_n_zpskxa5iovn.jpg


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!