poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4770 .



Ioan Lupaș
articol [ Societate ]
apariție editorială

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [inocentiu ]

2013-12-17  |     | 










În Săliștea Sibiului, pe strada Memorandiștilor la numărul 492, pe o casă veche, dar bine întreținută, se află, într-o firidă, o inscripție cu următorul conținut:
”Aici s-a născut IOAN LUPAȘ 1880-1967 ISTORIC CREATOR DE ȘCOALÃ, PREOT, PROFESOR, ACADEMICIAN, personalitate de înalt prestigiu care s-a identificat cu idealul națiunii române.”
Acestui mare român, ivit pe lume într-o casă de oieri, i-a dedicat istoricul sibian Vasile Crișan o amplă monografie. Pe 138 de pagini, constituind un capitol aparte, al zecelea, se întinde bio-bibliografia operei savantului. În legătură cu aceasta autorul spune: Am considerat drept o necesitate actualizarea biblio-biografiei lui Ioan Lupaș din două motive esențiale. În primul rând dorința de a pune la îndemâna noilor generații de cercetători informații, aduse la zi, privitoare la opera sa. În al doilea rând, parcurgerea, fie și sumară a acestui capital, ilustrează complexitatea preocupărilor istoricului angajat plenar în problematica politică, socială, economică sau culturală a vremurilor pe care le-a traversat. Dâra lăsată în istoria românilor de această complexă personalitate, ilustrată de biografia și scrierile sale, reprezintă una din paradigmele intelectualității românești, confirmată mult prea des cu schimbările regimurilor politice și cu vitregiile istoriei.
Din parcurgerea monografiei, aflăm coordonatele biografice ale lui Lupaș: anii de școală la Săliște, Sibiu și, apoi, după conflictul avut la gimnaziul maghiar de aici cu profesorul de istorie Tompa, pleacă împreună cu O. Goga, coleg și prieten, la Liceul românesc din Brașov; anii de studenție la Budapesta și Berlin. Pe larg îi este descrisă activitatea ca istoric și academician precum și ecourile europene ale operei sale. Un rol de seamă în economia lucrării îl ocupă activitatea lui Lupaș pe târâm bisericesc ca păstor de suflete în Săliștea natală, ca protopop, și contribuția lui la organizarea bisericească după Marea Unire. Este descrisă apoi gândirea și acțiunea politică, înainte de 1918 și în perioada interbelică. Un capitol, al șaptelea, ni-l descrie pe Ioan Lupaș în serviciul Astrei, iar altul ne vorbește despre lupta lui împotriva revizionismului.
Din lucrare mai transpar și suferințele ce le-a îndurat din cauza convingerilor sale în tinerețe la închisoarea maghiară de la Seghedin și cea de la Ruszt din județul Sopron, iar la senectute, în cele comuniste din propria-i țară.
În introducere, Vasile Crișan ne spune: Ion Lupaș însuși ne-a oferit modelul și imboldul scrierii acestei monografii. El a adus în atenția contemporanilor și urmașilor nume și personalități din domenii diverse ale științelor și culturii, atrăgând mereu atenția discipolilor și concetățenilor săi asupra necesității consemnării evenimentelor și ctitoriilor care, în timp, devin elemente componente ale istoriei naționale și care se cer sustrase vălului uitării.
Lucrarea mai cuprinde, pe lângă vasta bibliografie, un indice de nume, anexe
documentare și un album foto

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!