poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4010 .



,,Nimic nu leagă prietenii mai trainice decât poezia’’ lansare de carte
articol [ ]
Gabriel Nedelea -,,Virgil Mazilescu, opera poetică’’

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2013-06-22  |     | 



 photo PB080204_zps076ea153.jpg

Mojo Club Music a găzduit o ediție specială care i-a avut în centrul atenției pe Gabriel Nedelea , Felix Nicolau, Eugen Avram, Grupul Cantos și Teodora Ionescu.
Momentul muzical dăruit de Grupul Cantos deschide seara ediției din 9 iunie. Repertoriul lor aduce nuanțe noi pieselor preferate de pariori, grație profesionalismului și imaginației interpreților.

,,Este o condiție pentru succes în ziua de astăzi. Înainte trebuie să fim vedete, chiar dacă vindem gogoși, o vedetă vinde gogoși mult mai bine decât unul care chiar face gogoși mult mai bune.’’ , spune Felix Nicolau referindu-se la scriitorii de valoare care nu au făcut nimic special pentru a fi remarcați, asemenea poetului Virgil Mazilescu.
În continuare Felix Nicolau citește câteva lecturi proprii începând cu textul ,,Logic’’, dedicat celor care poartă ochelari. ,,Dacă dau în femei, e numai pentru că nu deosebesc sexele. M-am miopit. ‘’. Urmează două lecturi savuroase, o recomandare pentru preoți ,,Pentru păzirea auzului’’ și ,,Preludiu’’. Încheie cu lectura despre bătrânețe -,,De-acu’,,. ,,De-acu’ am atins vârsta la care a murit Eminescu. Tipul ăla care a lansat hitul ,,flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet … mare lucru încă nu s-a schimbat, lobul urechii încă nu vomită fire de păr, nu mi s-a scămoșat pielea pe burtă, tot mai des caut riduri în oglindă, dar mai ales pe fețele celorlalți, ce mă bucur când văd cearcăne și un fir alb la ăștia de douăzeci, ce mă bucur când văd unu’ de șaptezeci fără riduri sau urcând treptele cu genunchi tari … tot mă gândesc să mă iau de chitară în insule’’.

Ștefan Ciobanu prezintă revista presei culturale: ,,A apărut caietul nr. 3, din seria caietelor fundației Gellu Naum, caietul păstrează un format déjà consacrat, în prima parte găsim poeme inedite Gellu Naum, nepublicate în România, apărute în Germania și Anglia, apoi vine o parte de jocuri…’’. Urmează prezentarea revistei Mozaicul, pe care o răsfoiesc și descopăr articole extrem de interesante: ,,Nadja, mărturia hazardului obiectiv’’ , semnează Henri Behar, Denisa Crăciun , Emil Nicolae, Isabel Vintilă, un dosar coordonat de Petrișor Militaru; am descoperit și un poem semnat Andre Breton, traducere din limba franceză: Denisa Crăciun; Andre Breton par Nadja, articol de Emil Nicolae; Isabel Vintilă se alătură celorlalți colegi cu un articol special - Nadja și Zenobia - inițierea în misterul iubirii suprarealiste. Acestea sunt doar câteva dintre articolele interesante apărute în revista Mozaicul nr.5, Revistă de cultură fondată la Craiova, în 1838, de pictorul Constantin Lecca.

Eugen Avram este prezentat de Sorin Teodoriu care amintește despre serile minunate petrecute la Club Carusel, seri organizate de cantator, cu folkiști și iubitorii acestui gen - ,,un local foarte cochet care seamănă cu fosta casă Eliad, redus la scară cu 50% ...’’(Eugen Avram). Mărturisesc că am participat și eu la o serată folk și mi-a plăcut tot ce se petrece acolo, începând cu servirea ireproșabilă, ambianță, muzică, invitați, până la designul localului, o casă boierească în care au loc întâlnirile, o casă în care modernul se îmbină armonios cu vechiul, lucruri de început de secol XX. Eugen Avram mulțumește participanților la evenimentul care tocmai s-a consumat, în urmă cu câteva zile și anunță următorul eveniment important ce va avea loc la Club Carusel, debutul Teodorei Ionescu, lansare de carte, volumul de versuri ,,Boala vindecărilor’’.
Autoarea este invitată pe scenă să lectureze câteva poezii din cartea nou apărută, pentru care o felicităm. Remarc poezia ,,Perpetum mobile : ,,adorm și visez că adorm lângă tine /obosită de castelele de nisip pe care le tot construiesc peste zi/ iar liniștea nopții/ artificială liniște desigur/îmi este totuși suficientă pentru ca dimineața/să o pot lua iar de la capăt’’.

Eugen Avram deschide minirecitalul său cu o melodie îndrăgită de pariori - ,,Fata pe role’’. Una dintre piesele interpretate este și piesa ,,Mii de smaralde’’, aparținând lui Daniel Iancu. O încântare... aplauze, aplauze!

Ștefan Ciobanu o invită alături de el pe Simona Toma, poetă, care ne vorbește despre ultimele evenimente culturale petrecute la Galați, cel mai important fiind Festivalul Internațional de Poezie, organizat de Uniunea Scriitorilor Filiala Sud-Est și revista Antares, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor. Festivalul s-a desfășurat pe parcursul unei întregi săptămâni, cu 30 de invitați din Spania, Uruguai, Cile, Basarabia. ,,n-am venit singură, am adus cu mine 13 scriitori, aceasta este o bibliotecă de voiaj, o colecție liliput, scoasă de Centrul Cultural ,,Dunărea de jos’’... colecția are apariții din 2011 până în prezent, ultimul volum, nr- 11 - ,,Inorogul de Călimară’’, semnat Simona Toma, este o esență de poezie ... sunt poeme scrise special pentru această cărticică, au un format foarte mic, lumea consideră că sunt haiku-uri, nu, eu spun că sunt idei de la care poți să pornești un poem.'' Simona Toma lecturează câteva gânduri din volumul său liliput: ,,câteodată nu te mai aud cineva îmi citește cu voce tare în toate limbile pământului’’. ,,bufonul vine în fiecare seară /mă învață cum să fac salturi mortale în picătura de apă’’; ,,când tata sparge lemne/face focul trosnește sub tălpi prispa’’; Aflăm că poeta Florina Zaharia este inițiatoarea apariției acestei colecții iar segmentul de proză scurtă va fi publicat tot în asemenea volume. ,,esențele tari se țin în recipiente mici’’, încheie momentul surpriză Ștefan Ciobanu, mulțumind invitatei sale pentru efortul făcut de a veni de la Galați, în capitală, pentru prezentarea ultimelor evenimente culturale gălățene. Cărțile au fost dăruite publicului. Simona Toma îl prezintă pe Radu Dragomir, student la medicină, în București, membru al cenaclului gălățean- Noduri și semne.

Momentul muzical următor îi are ca protagoniști pe Ioana Purcarea, voce și pe Ștefan Tivodar, voce și chitară. Glasul echilibrat, puternic și percutant al Ioanei se mulează armonios pe acordurile chitarei și vocea lui Ștefan Tivodar, astfel încât piesele vibrează, ajungând la public ca o noapte senină, relaxantă petrecută cu prietenii, la o terasă liniștită din centrul vechi al micului Paris.

Moment literar- lansare de carte ,,Virgil Mazilescu, opera poetică’’ - autor Gabriel Nedelea.
,,este un poet care nu a ajuns cum trebuie la publicul său, un poet a cărui operă nu se găsește pe piață... un poet de suflet, care obsedează, cum îi spun eu...singurul poet român care a murit din dragoste’’, ne mărurisește autorul cărții, referindu-se la poetul Virgil Mazilescu, un autor care nu a scris decât patru volume de versuri : primul volum apare în ’68 ,,un an de grație al literaturii române pentru că atunci debutează și Mircea Ivănescu, atunci revine în literatură și Gellu Naum cu volumul ,,Athanor’’... cred că este anul de aur al literaturii române’’, publică în ’70, apoi publică în ’79 volumul ,,Va fi liniște, va fi seară’’, în ’83 apare volumul de versuri ,,Poetul și administratorul’’. Gabriel Nedelea, absolvent al Facultății de Litere din Craiova, a debutat cu volumul de versuri ,,peisaj cu întâlnire’’.
Gherasim Luca, Ion Mureșan, Geo Bogza, Mircea Ivănescu, Gellu Naum, au fost câțiva dintre scriitorii apreciați, amintiți de Gabriel Nedelea . El continuă să ne uimească devoalând câteva momente din viața lui Virgil Mazilescu, obsedat de Rodica, ,,o femeie pe care a iubit-o absolut dezlănțuit... știu o poveste care amintește de obsesia poetului pentru Rodica, acesta a împrumutat o sumă foarte mare de bani, de la doi critici care-l apreciau, Eugen Ilie și Nicolae Manolescu și i-a cumpărat mobilă Rodicăi care l-a dat afară după trei zile...’’. Gabriel Nedelea încheie citind din opera poetului Virgil Mazilescu. Un gest impresionant a fost acela a lui Ștefan Ciobanu care i-a dăruit prietenului său, Gabriel Nedelea, un autograf aparținând poetului Virgil Mazilescu. Emoționat fiind de gestul lui Ștefan, Gabriel mărturisește în încheierea momentului său literar : ,,Vreau să vă spun ce cred eu despre prietenie, pentru că suntem la Pariu pe Prietenie, nimic nu leagă prietenii mai trainice decât poezia. Am toată convingerea în acest sens’’.
Titi Petrovici asigură următorul moment muzical interpretând ,,Dona Dona Do’’, , Romanță fără ecou’’, versuri Ion Minulescu, acestea fiind două dintre melodiile interpretate de folkist.
,,Iulia Bolcu, ardeleancă, studentă la Politehnică...’’, așa se prezintă, succint, înainte de a ne cânta, o tânăra talentată, prietenă fidelă a Pariului. ,,de când cânți?’’(S.T.) ,,am început cu recitarurile pentru Moș Crăciun, am continuat cu recitalurile pentru prieteni în cămin și am ajuns într-un final aici’’(I.B.). Într-adevăr o voce care mângâie auzul și sufletul oricărui iubitor de frumos.
Contribuția Editurii Litera a fost și de această dată pe măsura spectacolului oferit de invitații serii. Cărțile dăruite au fost oferite ca premiu celor mai atenți participanți la eveniment care au răspuns corect la întrebările puse de invitați sau moderatori.

 photo PB140007_zps8e181dbc.jpg

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!