poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4582 .



Burschi & Galia Maria Gruder - "Miss Jungla"
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2012-11-11  |     | 



miss2

Burschi Gruder - "Miss Jungla"

Text de Galia Maria Gruder

Editura StudIS, Iași 2012

ISBN 978-606-624-230-1

40 pagini




Într-o zi de noiembrie 2012, am primit o carte postumă aparte. Editura StuDIS din Iași reeditase, prin grija lui Alexandru Ciubotariu și Ana-Maria Nica, într-o formulă inedită, una din cărțile de colorat ale regretatului nostru prieten Burschi Gruder (16 mai 1928 - 7 noiembrie 2010). La doi ani după dureroasa dispariție a marelui grafician român căruia i s-a dedicat deja o monografie (Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu - "Burschi o monografie" – 2011, Editura StuDIS), a văzut lumina tiparului într-o formulă grafică deosebit de reușită, cartea de colorat "Miss Jungla" (prima ediție la Editura Bursucel, Bucuresti, 1995) la care au fost adăugate versurile Galiei Maria Gruder, partenera de viață și de publicații a autorului. Un gest delicat, de neștearsă amintire și profundă prețuire din partea celei care, cu discreție și devotament, l-a însoțit pe tărâmul Artelor, într-un complementar și perfect tandem artistic.

Demult, într-un interviu, Burschi mărturisea „Am avut întotdeauna tendința de a mă exprima sintetic, fie în lumea desenelor mele, fie în povestirile pe care le-am inventat. Nu mi-a plăcut „să lungesc vorba” când am făcut grafică…” A avut însă, coechipierul ideal în persoana soției sale, astfel încât niciodată nu am știut cine începe primul o carte, desenatorul sau textierul, pentru că erau la unison. Asemeni formelor muzicale polifonice, cărțile "echipajului" Burschi – Galia Gruder au beneficiat întotdeauna de toate circumstanțele artistice ce le-au înfrumusețat creațiile comune, adevărate bijuterii-unicat din coroana unei pasiuni reciproc împărtășite: literatura pentru copii.

"Miss Jungla" a îmbrăcat hainele versurilor Galiei Maria Gruder, cu spontaneitate și fin umor. Fiecare imagine este însoțită de versurile adecvate, ca și cum sunt prezente acolo dintotdeauna, astfel încât 33 de strofe colorează perfect acțiunea personajelor. Imaginația Galiei Maria Gruder, este pe măsura exuberanței desenelor lui Burschi Gruder.

Așa cum am mai menționat în paginile de nisip ale Timpului, graficianul Max Emanuel (Burschi) Gruder, membru distins al Uniunii Artiștilor Plastici din România, s-a născut la data de 16 mai 1928 la Cernăuți, din părinți originari din Bucovina. Imediat după al doilea război mondial, a absolvit Politehnica din București, secția mecanică. Încă din perioada studenției s-a evidențiat ca ilustrator de cărți și reviste pentru copii, adevărată pasiune care a durat aproape 70 de ani.

Burschi Gruder este menționat în „Istoria benzii desenate românești 1891-2010” autori Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu - Editura Vellant, 2010; «Dicționarul benzii desenate din România», autori Dodo Niță și Virgil Tomuleț, editura MJM Craiova 2005; în «Dictionnaire de la bande dessinée roumaine», 2008, autori Dodo Niță și Mircea Arapu, și este considerat unul dintre inovatorii stilului de banda desenată din România, fiind, în fapt, Din anul 1949, când s-au înfíințat publicațiile pentru copii, Burschi Gruder a colaborat permanent la toate revistele de gen care apăreau la București, săptămânale sau lunare, sub semnătura de Burschi. Până în 1989 a fost ilustrator permanent la «Pionierul», «Scânteia Pionierului», «Cravata Roșie», «Arici Pogonici», «Luminița», «Șoimii Patriei», iar după 1989 la «Clopoțel», «Licurici», "Luceafărul copiilor" și «Universul Copiilor», până ce acestea și-au încetat apariția. De-a lungul timpului, unele din desenele sale apărute în periodicele din România au fost reproduse în reviste pentru copii din Polonia, fosta Iugoslavie, fosta RDG, fosta URSS, Moldova ș.a.m.d. fiind citate pozitiv în presa culturală a vremii (Gazeta literară, Contemporanul etc). Burschi Gruder a realizat nenumărate coperți la reviste și cărți, a inventat povestiri în imagini, adept fidel al stilului BD occidental, a ilustrat cărțile lui Marin Sorescu, Tudor Opriș, Ion Vlasiu, Octavian Sava, Dumitru Prunaru, Alexandru Mironov, Iosef Eugen Campus, Eduard Jurist, Alexandru Sen, Apostolescu Stelian, Leonid Petrescu, Radu Nor, Gabriel Cheroiu, Adriana Iliescu, Galia Gruder ș.a.; manuale didactice precum și propriile cărți, a creat personaje care au rămas în memoria cititorilor și părinților lor, azi bunici. În anul 1956 a ilustrat prima sa carte «Alarmă în subterană» care s-a bucurat de succes, fiind citată în presă și editată apoi și în limba engleză, apoi a fost solicitat să ilustreze și alte cărți, reușind astfel să publice peste 120 de titluri pentru editurile Tineretului, Ion Creangă, Didactică, Științifícă, Coresi, All, Hasefer, fiind ani la rând considerat decanul acestui gen de ilustrație din România.

Ideea de a republica postum "Miss Jungla" în varianta de a i se adăuga inspirat și versurile, îi conferă o ținută artistică originală calitativ, ce, în mod sigur, ar fi fost acceptat cu entuziasm de autor.

"Miss Jungla" este un discret și emoționant omagiu adus unui Artist care și-a dedicat viața revistelor și cărților pentru copii, bucuriei și imaginației din ochii lor mari, avizi să cunoască întreg universul. Un gest neprețuit din partea celei care, sufletește atemporal și indivizibil, i-a rămas alături pentru totdeauna, în minunata cetate a Copilăriei fiecăruia din noi.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!