poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 11952 .



Festivalul Național de Umor „Ion Cănăvoiu” – Târgu-Jiu
articol [ Evenimente ]
Ediția a XX-a Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2012-10-22  |     | 



În acest an, Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan a împlinit 50 de ani de existență. Știam că vom sărbători evenimentul și mă rugam să nu se suprapună cu vreun festival de umor. Dorința mi-a fost îndeplinită. Nu s-a suprapus cu un festival, ci… cu două! Și nu cu oricare, ci cu acelea desfășurate în județe vecine. Așadar, când am fost invitată la Festivalul Național de Epigramă de la Caransebeș, unde nu am fost niciodată și îmi doream să ajung, nu am putut confirma participarea. Festivaluri vor mai fi, dar sărbătorirea semicentenarului e o singură dată, așa că trebuia să fiu prezentă, cu atât mai mult cu cât centenarul nu prea am șanse să-l apuc. Am confirmat, însă, participarea la Festivalul Național de Umor „Ion Cănăvoiu” de la Târgu-Jiu, fără să am idee când voi reuși să ajung. Știam că festivitatea urma să înceapă dimineața, la orele 10, dar nu știam cât va dura. Am mers la școală cu bagajul pregătit și, spre sfârșit, după ce am cântat Gaudeamus, am fugit la autogară, fără să mă mai schimb. Abia în taxi am observat că aveam încă ecusonul la rever.


Photobucket

Nici nu știu cum am parcurs cei aproximativ 50 de kilometri, pentru că, pe durata călătoriei, am rememorat momentele emoționante din acea zi: întâlnirea cu foștii colegi (pensionari, transferați) pe care nu îi văzusem de foarte mult timp, dezvelirea plăcii comemorative, cuvântările încărcate de emoție ale unor profesori, elevi, foști elevi, oameni politici, momentele artistice.
Am ajuns la timp în Târgu-Jiu, m-am cazat la Hotel Gorj și am pornit spre Simigeria din Centru, unde urma să se desfășoare vernisajul Expoziției de caricatură și fotografie umoristică. Lucrările expuse au fost realizate de artiști din România, dar și din Turcia, Cipru, Serbia, Moldova și Bulgaria. Cuvântarea de deschidere i-a aparținut domnului Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Photobucket

A fost prezentat albumul „Salonul Internațional de Caricatură”, în care au fost cuprinse lucrări ale unor autori din țară și de peste hotare, care au onorat festivalul, de-a lungul celor două decenii. Apariția acestui album este o premieră în Gorj. La vernisaj, ca de altfel, pe tot parcursul festivalului, caricaturistul Gogu Neagoe a realizat caricaturi doritorilor, mai ales… doritoarelor. De câte ori se năpustea cineva pe scaunul proaspăt eliberat, exclama încântat: „Ce succes am la femei!”.

Photobucket

Înainte de a pleca de la vernisaj, m-am fotografiat cu Florian Abel, pe care nu-l mai întâlnisem până atunci.

Photobucket

Seara, în Sala Titu Rădoi a CJCPCT Gorj, s-a desfășurat ședința Cenaclului Columna. A fost o întâlnire specială, care a avut ca scop evocarea vieții și personalității scriitorului Ion Cănăvoiu. Cei care l-au cunoscut au relatat întâmplări pline de haz. Și pentru că ne aflam pe pământ gorjenesc, la finalul întâlnirii, doamna dr. Elis Râpeanu a amintit de cel mai renumit gorjean, printr-un madrigal care a fost foarte apreciat:

Lui Brâncuși
Pe-acest gorjean ce s-a zidit în mit
Românii-l roagă astăzi să renască,
Să țină dreaptă, înspre infinit,
Coloana vertebrală românească!

Photobucket

Duminică-dimineața, am avut parte de o întâmplare amuzantă. Știind că anul trecut am mâncat micul dejun la același restaurant la care am cinat, dimineața, la ora stabilită, m-am îndreptat împreună cu Gheorghe Șchiop, spre locul cu pricina. Înăuntru nu era nimeni. „Þăranul, tot țăran!” a spus hâtrul meu amic, observând că am ajuns primii. A venit ospătarul, am comandat ce ni s-a părut mai bun, am mâncat… Din când în când, ne miram cum de nu mai apare nimeni. Ne-am dumirit cum stau lucrurile, abia când a venit nota de plată. Ceilalți mâncaseră la restaurantul hotelului. Gratis!
Râzând, ne-am îndreptat spre autocarul care urma să ne ducă la Runcu, la festivitatea de premiere. Eu am avut norocul să fiu premiată înainte de a urca în autocar, deoarece umoristul Petru Brumă mi-a înmânat mapa concursului „Neliniștea Mării”, diploma și trofeul (niște delfini aduși tocmai din China), primite de la Dan Norea care, la rândul său, le primise de la organizatorul concursului, Aurel Lăzăroiu. Tot de la Constanța, am primit (nu numai eu) o ilustrată cu Cazinoul, realizată de caricaturistul Leonte Năstase. Ne-a fost înmânată împreună cu invitația de a merge în vizită la Cazinou, deoarece intrarea e liberă: nu mai are nici uși, nici ferestre!
Tot atunci, Petru Brumă a povestit că, ajungând la hotel, seara, a fost întrebat, la recepție, cu cine preferă să stea în cameră: cu domnul Florian Abel sau cu… domnul (!) Vali Slavu. Din motive doar de el știute, l-a ales pe Florian Abel…
La Runcu, la Căminul Cultural „Maria Apostol” eram așteptați de săteni (e drept, cam puțini), de reprezentanții Primăriei și de copii îmbrăcați în costume populare. La Bibliotecă, ne așteptau tradiționalele castane fierte, boabe uriașe de porumb fiert, nuci și vin.

Photobucket

Cu greu, ne-am dezlipit de lângă atâtea bunătăți și am trecut în sala unde urma să înceapă festivitatea. Printre participanți, s-au aflat soția, fiul cel mic și nora lui Ion Cănăvoiu.

Photobucket

Copiii de la ansamblul folcloric „Maria Apostol” au prezentat un scurt program artistic iar solistele Bianca Sârbu și Bianca Ghiță ne-au încântat cu piese din folclorul oltenesc.

Photobucket

Domnul Ion Cepoi a prezentat componența juriului național: dr. Elis Râpeanu (președinte), Cornel Udrea, Nicolae Dragoș, Alexandru Păsărin, Mihai Sălcuțan, Ion Cepoi, Olimpia Bratu, Spiridon Popescu, Aurelian Iulius Șuță, Grigore Dobreanu, Ion Popescu Brădiceni și Viorel Surdoiu (secretar).
Înainte de a fi anunțați câștigătorii, doamna dr. Elis Râpeanu a spus următoarea epigramă, făcând referire la una dintre temele concursului:

Toamna se numără aleșii
Pe-aleșii-n Parlament, precum ziseși,
Îi numeri când e vinul ghiurghiuliu,
Dar toamna-i numeri și pe cei aleși
Să fie premiați la Târgu-Jiu.

Cei aleși au fost următorii:

1. Premiul pentru carte de umor
a. Epigramă: Gheorghe Șchiop – “Șchiopătări vesele”
b.Poezie umoristică: Eugen Deutsch – “Seducătorul de muze”
c.Antologie: Nelu Vasile și Emil Ianuș – “Antologie de umor rural”

2. Epigramă
Premiul I: Nicolae Bunduri (Brașov)
Premiul al II-lea: Grigore Chitul (Bistrița)
Premiul al treilea: George Petrone (Iași)

3. Fabulă
Premiul I: Florian Abel (Ialomița)
Premiul al II-lea: Petronela-Vali Slavu (Aninoasa)
Premiul al III-lea: Dorel Mihai Gaftoneanu (Iași)

4. Proză scurtă
Ion Tiță-Călin (Constanța)

5. Parodie
Petru Brumă (Constanța)

6. Caricatură
Premiul I: Dumitru Ștefănescu – Ștef (Brăila)
Premiile al II-lea și al III-lea nu au fost acordate.

Premiul anual pentru literatură "Ion Cănăvoiu", acordat unui scriitor gorjean – Ion Popescu Brădiceni pentru volumul “Tranșee de cristal”, Editura Scrisul Românesc, 2012

7. Salonul internațional de caricatură și fotografie umoristică
Aurelian Iulius Șuță (Gorj)
Gogu Neagoe (Slatina)
Daniel Prigoană (Cluj-Napoca)
Marinel Tira (Craiova)
Remus Badea (Craiova)
Andi Popescu (Gorj)

La festivalul de la Târgu-Jiu se obișnuiește ca lucrările premiate să fie publicate în „Hazul” din anul următor. Așa că nu am acces la textele premiate, dar o parte dintre ele vor fi publicate, cu siguranță, pe Agonia, de către autori.
Printre cei aleși la Târgu-Jiu, am fost patru „agoniști”, ocupând locurile I și II, la secțiunile „Epigramă” și „Fabulă”, dar prezenți am fost doar doi: Florian Abel și eu.

Photobucket

Photobucket

Doamna dr. Elis Râpeanu a avut epigrame cu dedicație pentru unii dintre participanți:

Pacienta
(dedicată domnului doctor Gheorghe Șchiop)

Înțepătura n-o concepe,
Injecțiile dor nespus,
Când doctorul veni s-o-nțepe,
Ea se-așeză cu fața-n sus.

Photobucket

Avocatul
(dedicată domnului avocat Mihai Sălcuțan)

A câștigat, pledând cu fală,
În roba-i neagră ca un corb,
C-a reușit s-aducă-n sală,
Drept martor ocular… un orb.

Photobucket

În fața Căminului Cultural, am făcut o fotografie de grup, după care ne-am îndreptat spre locul unde eram așteptați cu masa festivă.

Photobucket

Tot atunci am făcut și tradiționala fotografie a agoniștilor, în care zâmbesc (de la stânga la dreapta) Grigore Marian Dobreanu, Florian Abel, Vali Slavu și Viorel Surdoiu.

Photobucket

Nelu Vasile din Turburea-Gorj a avut pentru noi o dedicație:

Constatare
Am luat eu bine seama
(De greșesc, scuzați prostia!)
E bolnavă epigrama,
A cuprins-o AGONIA!

Pensiunea „Căsuța din pădure” ne aștepta cu porțile larg deschise. Am descoperit acolo o locație frumos amenajată, într-un loc mirific.

Photobucket

Proprietarul s-a dovedit o gazdă minunată. Om cu simțul umorului, a glumit cu noi, a spus bancuri și a avut grijă ca toți să ne simțim bine. Dumnealui personal s-a ocupat și de fripturile la grătar. La pensiune se aflau unsprezece pisici, dar preferatul este pisoiul Tupeu ale cărui aventuri le-am aflat de la stăpânul său. Ca deținătoare a opt asemenea „pufoșenii” (până nu demult am avut… cincisprezece), m-am împrietenit imediat cu preferatul casei.

Photobucket

Celor care s-au întrebat ce fotografiam pe sub masă, le răspund acum: pe motanul Tupeu care, nedezmințindu-și numele, a cerșit mâncare de la Viorel Surdoiu.

Photobucket

Și, ca să vedeți ce mică-i lumea, înainte de a pleca, am descoperit că bucătăreasa pensiunii e mămica unei foste eleve, de la Lupeni. Nu ne-am văzut de vreo 16 ani, dar ne-am recunoscut și ne-am bucurat de reîntâlnire. S-a necăjit că nu am mai avut timp să mănânc clătitele cu afine pe care tocmai le făcea când noi ne-am îndreptat spre autocar. Am plecat în grabă, deoarece unii dintre noi aveau tren la o anumită oră și nu am apucat nici să-mi iau rămas bun de la cei care au mai rămas. Am plecat de la acest festival cu amintiri frumoase și cu un teanc de cărți și alte publicații:

- „Duelul sutei de sonete” de Mircea Trifu și George Corbu
- „Zbor cu parapOanta”, de Mihai Sălcuțan
- „Gorjul în patru… rânduri”, de Grigore Marian Dobreanu
- „Contextul desprinderii de haos”, de Viorel Surdoiu
- „Epigrame”, de Al. C. Calotescu-Neicu
- „Restanțier la primul meu mileniu”, de Adrian Frățilă
- albumul „Salonul Internațional de Caricatură”
- „Ceașca de cafea” – fondator: George Drăghescu
- numărul 9 al revistei „Turburele” – director fondator: Nelu Vasile
- câteva numere din revista „Bolta verde” – director fondator: Nicolae Brelea
- ediția cu numărul 20 a foii umoristice „Hazul” (în care este publicată o selecție a textelor premiate anul trecut)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!