poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8438 .



Festivalul Național "Eterna Epigramă", Cluj-Napoca, 2012
articol [ Evenimente ]
Note de la fața locului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Daruan ]

2012-06-28  |     | 



În perioada 22–24 iunie 2012 s-a desfășurat cea de a XXIII-a ediție a Festivalului național „Eterna epigramă”, eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, precum și al Consiliului Județean Cluj.
Manifestările au început cu o cină comună în seara zilei de 22 iunie la hotelul Transilvania din centrul orașului, prilej pentru îmbrațișări, luări peste picior și alte amabilități specifice inșilor cu glanda ironiei ceva mai dezvoltată.

Photobucket

Pe o parte dintre cei prezenți îi voi aminti pe parcurs, pe ceilalți îi veți recunoaște din fotografii. Dacă nu, întrebați-mă!

În 23 iunie, dimineața, s-a plecat într-o excursie care a avut ca punct culminant vizitarea gropii comune din cimitirul satului Treznea din județul Sălaj, acolo unde zac oasele martirilor căzuți în mod absurd și criminal sub gloanțe hortyste, trase la îndemnul unui grof maghiar plin de iubire față de consăteni și față de neamul românesc (sunt și victime evrei aici, printre care copii de 2 și 5 ani).
Nu am avut cuvinte acolo, nici multă vreme după, nici nu comentez mult aici, vă îndemn doar să mergeți neapărat la Treznea. Cred că o vizită la fața locului face cât o sută de lecții de istorie. Poate că ar fi bine ca acela să fie loc de pelerinj pentru toți românii (de toate etniile), nu ca să ne umple de ură, ci ca să ne învețe cum să nu creăm condiții ca un trecut pătat de sânge nevinovat să se repete.

Photobucket

Răsfățați (pe tot parcursul excursiei) de cunoștințele enciclopedice ale profesorului universitar doctor Dan Brudașcu, am aflat lucruri interesante despre fiecare sat și cătun de pe traseu. Probabil că știe și în ce zi și la ce oră dintr-un anume an s-a născut al cincelea copil a lelii Mărioara din satul... oricare.
În jurul prânzului am ajuns în satul Bucea. În momentul coborârii din autocar trăgeau clopotele, fapt speculat mai târziu într-o epigramă de către Laurențiu Ghiță.
Ne-a întâmpinat, ca și în anul trecut, inimosul și activul preot Mircea Dejeu, cel care a construit, cu ajutorul enoriașilor locali și cu ajutoare din țară și din străinătate, o biserică extrem de frumoasă și o foarte spațioasă casă de cultură.
În această casă de cultură ne-am manifestat în calitate de epigramiști, recitând câte 4 epigrame sau/și catrene, în cadrul unei manifestări la care am avut în prezidiu personalități ca Mihai Sălcuțan din Buzău, vicepreședintele UER, venerabilul scriitor și scenarist Nicolae Paul-Mihai (Nicomah), Eugen Albu, celebrul epigramist, președintele executiv al cenaclului „Satiricon” din Cluj-Napoca, Dan Brudașcu – profesor universitar, fost senator, George Corbu din București, președintele UER, Petre Gigea-Gorun din Craiova, vicepreședinte UER, fost ambasador, fost parlamentar, președintele cenaclului epigramiștilor din Craiova, și preotul protopop Mircea Dejeu (de la stânga la dreapta, în fotografia următoare).

Photobucket

Multe dintre catrene au fost adresate direct preotului și enoriașilor:

Trag de sfoară clopotarii,
Ca în vremile restriștii:
Nu vin turcii, nici tătarii,
Năvălesc epigramiștii!
(Laurențiu Ghiță)

Cum preotul primește, anual,
Comunitatea noastră amuzantă,
Să-l înțelegeți când, accidental,
Mai scapă-n timpul slujbei câte-o poantă!
(Vali Slavu)

Photobucket

I-am zis și eu vreo două:

Preotului Dejeu, ctitor de așezăminte religioase și laice

Întreb pe preotul Dejeu –
Urându-i multă sănătate -
Părinte, pentru Dumnezeu,
Cum dracu le-ați făcut pe toate?

Cu aluzie la faptul că niște indivizi dubioși au obținut Casa Municipală de Cultură din Cluj, prin odioasa retrocedare și sinistrele ei proceduri (probabil că așa o văd doar eu, care n-am nimic de recerut de la voi, ceilalți):

Posibilă salvare

Profit de-această conjunctură
Și-l rog pe bunul Dumnezeu
Să facă preotul Dejeu
Și-n Cluj o casă de cultură!

Iar Chitul Grigore, cu gândul (mereu) la enoriașe a "păcătuit" în felul următor:

De ce se spovedesc enoriașele din Bucea mai des în perioada caniculei

Cu sigurantă știe fiecare
Că umbră-n Bucea va găsi mereu,
Oricât ar arde soarele de tare,
Sub poala protopopului Dejeu!

Constatare

Nu fac aluzii, dar în Bucea,
Când credincioaselor li-e greu,
Le-ajută des să-și poarte crucea
Din spate… preotul Dejeu !


Gazdele ne-au făcut surpriza de a ne prezenta un foarte interesant program de dansuri populare, susținut de o formație de adevărați profesioniști. Se vede sincronizarea perfecă a dansatorilor și din acest instantaneu prins cu un aparat foto (de) profesionist (nu eu).

Photobucket

A urmat vizitarea vechii biserici din lemn, o adevărată bijuterie, precum și a bisericii „celei nouă”, apoi o așa-zisă gustare, în fapt o masă copioasă, la care Marian Grigore Dobreanu a făcut această constatare:

Ne-a invitat părintele Dejeu,
Bisericuța s-o privim din vale,
Să fim - o clipă – lângă Dumnezeu,
Apoi să ne întoarcem la sarmale.

În fine, ne-am întors la Cluj-Napoca, unde la orele 18, la Casa Radio, avea să se desfășoare festivitatea de premiere.
Amfitrion la Casa Radio ne-a fost renumitul scriitor umorist Cornel Udrea, realizator de emisiuni radio, printre altele.
Au fost înscriși în concurs cca 100 de autori.
Premiile au fost înmânate de președintele juriului, profesorul și epigramistul Ion Bindea și au fost următoarele:

Premii Pentru Creația Epigramatică- Tema: Curat Murdar

Premiul I - Ion Moraru – Galați
Premiul II - Alexandru Oltean – Bistrița
Premiul III - Florina Dinescu-Dinu - Ploiești

Mențiune - Constantin Cristian – Galați
Mențiune - Valentin Groza - Tg.Jiu
Mențiune - Grigore Chitul –Bistrița

Photobucket

Cornel Udrea la microfon, Ion Bindea și Grigore Chitul, unicul agonist premiat (eu am fost gazdă :))

S-au mai acordat următoarele:

DIPLOMA ONORIFICÃ „AMICUS SATIRICONUS”
pentru prima dată)Domnului CORNEL UDREA în semn de apreciere a unui mare umorist, personalitate cu o identitate pregnantă în lumea valorilorculturale contemporane și în mod special pentru colaborareaexemplară la realizarea artistică a festivalurilor „ETERNA EPIGRAMÔ,cu prilejul împlinirii vîrstei de 65 de ani.
DIPOLOMA ONORIFICÃ „AMICUS SATIRICONUS”
Domnului NICOLAE-PAUL MIHAIL, în semn de adâncă recunoștință pentru onorarea fiecărui festival clujean „ETERNA EPIGRAMÔ, scriitorul considerat una dintre emblemele epigramei contemporane, o mostră de erudiție și înțelepciune și, căruia îi aducem un cald elogiu la aniversarea celor 89 de ani.
DIPLOMA DE MEMBRU DE ONOARE al CENACLULUI „SATIRICON”
Domnului Profesor dr. DAN BRUDAȘCU, scriitor, eseist, traducător, directorul Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, în semn de apreciere deosebită a fidelitățiiși a atașamentului față de Cenaclul nostru, promotor al actelor de cultură.
DIPLOMA DE EXCELENÞÃ
Domnului AL. FLORIN ÞENE, poet deosebit, eseist, ziarist și admirabil conducător al Ligii Scriitorilor Români, pildă de dăruire în folosul semenilor, cu prilejul aniversării celor 7o de ani.
DIPLOMA „OPERA OMNIA”
Domnului PETRE GIGEA-GORUN, scriitor cu numeroase titluri,
distins economist, ministru și ambasador, care a reactivat epigrama oltenească.
DIPLOMA „OPERA OMNIA”
Domnului VIOREL CACOVEANU, scriitor, dramaturg și gazetar,
cu numeroase titluri, în care cultivă satira acidă, caragialiană, la împlinireaa celor 75 de ani de viață.
DIPLOMA DE ONOARE
Domnului IOAN POP – fondator al Cenaclului, Președinte și Președinte de onoare, pentru afirmarea căruia a militat cu înțelepciune și spirit colegial, identificîndu-se cu esența epigramei pe care o servește de decenii, însoțită de un cald elogiu, acum, la aniversarea celor 75 de ani de viață.
DIPLOMA DE EXCELENÞÃ
Domnului EUGEN POP – membru marcant al Cenaclului încă din primii ani ai acestuia, secretar literar între anii 1990-2000 și vicepreședinte între 2006-
2007 – pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea colectivului și a epi – gramei clujene, recompensat cu numeroase premii pentru participarea la
concursurile naționale.
DIPLOMÃ DE ONOARE
Domnului MIHAI TEOGNOSTE – membru marcant al Cenaclului încă din primii ani ai acestuia – pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea colectivului și a epigramei clujene, cu prilejul aniversării celor 70 de ani.

Și următoarele:

DIPLOMÃ DE PARTICIPARE
Elevei IRINA PÃCURAR, clasa a III-a, Liceul Teoretic
„Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca.

Photobucket

Irina, fiica epigramistului Radu Păcurar, a recitat două epigrame, dintre care una e asta:

Ca tânăr Satiriconist,
Deși am debutat cu pile,
Sunt cel mai slab epigramist:
Am numai douăzeci de kile.

Recunoașteți că avem viitor (știu, prezentul nu ni-i mare :))!

DIPLOMÃ DE PARTICIPARE
Elevilor RAUL FLOREA și SORIN STROIA, clasa a VI-a, Centrul Educativ „Copii și Tineri pentru Comunitatea Europeană” Cinciș-Cerna, jud. Hunedoara (Cercul „Satiricon”).

JURIUL: Președintele prof. Ion Bindea și membrii: Prof. Eugen Pop, Prof. Aurel Buzgău, As. Eugen Albu și Secretar literar, Prof. Silvia Popescu

Menționez că reușita unui astfel de festival depinde de efortul și dăruirea unor oameni fără de care totul ar fi cel mult o festivitate de premiere. Amintesc aici pe scriitoarea Silvia Popescu, inimoasa secretară a Asociației Epigramiștlor „Satiricon”, pe d-l Eugen Albu, vicepreședinte, pe d-l profesor universitar Dan Brudașcu, directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, pe d-l Cornel Udrea, pe d-l colonel Gavril Moisa, scriitor (și valoros epigramist), secretar al Ligii Scriitorilor. Contribuții mai mult sau mai puțin importante au avut și multe alte persoane, membri și nemembri ai Asociației Epigramiștilor.

Festivitatea s-a încheiat cu un recital special al foarte cunoscutului și apreciatului folkist Emeric Imre.

Photobucket

A urmat agapa de la hotelul Transilvania, unde pălinca și vinul de calitate au dezlegat (dacă era nevoie :)) limbile epigramiștilor, băutori de nădejde, mai ales cei care nu sunt obișnuiți ai podiumurilor de premiere (Chitul nu bea), că deh, și ei trebuie să se aleagă cu ceva.
Tradiția cere ca la fiecare Festival să se facă o poză de grup cu epigramiștii agonici. Din păcate, la Cluj n-am reușit s-o facem. Reproduc o poză în care se văd patru bucăți (de fapt, trei și-o bucățică :) - la mijloc e Florina Dinescu).

Photobucket

Și una 2+1, cu Diviza, cel care a dat festivalului de la Cluj dimensiuni internaționale, redundantă parțial cu cealaltă, dar ce-i frumos nu-i niciodată prea mult!. Frumos e și Dobreanu, dar nu-l am în poze, poate adaugă cineva o imagine dominată de statura marelui bărbat.

Photobucket
În fine, o fotografie de grup în fața Studioului de Radio Cluj.

Photobucket

La revedere în 2013, la ediția a XXIV-a!!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!