poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10537 .



Festivalul-Concurs Internațional de Muzică "Nova Latinitas"
comunităţi [ poezie.ro ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sirena ]

2012-06-19  |     | 



Între 29 și 31 august (dar pot fi și schimbări, în ce privește data, pe parcurs, din anumite considerente, ce nu țin de voința organizatorilor), în preajma Sărbătorii Limbii Române, în fiecare an, la Chișinău se desfășoară Festivalul-Concurs Internațional de Muzică "Nova Latinitas" (master class, concurs, concert festiv, gala de premiere, conferință de presă, excursii).

Am conceput acest proiect în 2007 (înregistrându-mi, în același an, și dreptul de autor), în timp ce ne aflam sub plină conducere comunistă, aici, la Chișinău, și chiar în timp ce ni se scria dicționarul de tristă faimă - culmea prostiei! -, îngrozitorul dicționar “moldo-român”, iar statuia lupoaicei “Lupa Capitolina”, coborâtă de pe soclul său, zăcea prin subsolurile Muzeului de Istorie. De aici, din emoția aceasta, din tristețea aceasta, neînțeleasă multor “minți scăpărătoare” – trecând, uneori, pe sub gardul muzeului, uitându-mă la soclul vandalizat, printre zăbrele -, mi-a venit ideea respectivului festival-concurs, cu trofeul “Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina”. Și, chiar dacă nu mi-a fost prea ușor, cred că am reușit câte ceva.
Sculptorul trofeului (trofeelor) - Ion Zderciuc, unul dintre cei mai buni sculptori basarabeni, pictor, conferențiar universitar, Cavaler al Ordinului Național al României Pentru Merit, în grad de Comandor.

Concepția, în linii generale, prevede promovarea cântecului în limbile romanice - tot mai marginalizate, mai pline de barbarisme în ultimii ani. Semifinalele concursului pot fi desfășurate în orice țară neolatină, iar Finala – în orice oraș neolatin, dar în care neapărat să existe o statuie “Lupa Capitolina”. Participă concurenți de orice naționalitate, din orice colț al lumii. (Cândva, când festivalul va lua amploare, se prevede și interpretarea obligatorie a unei melodii în limba gazdei - adică, în limba română, dacă festivalul are loc la Chișinău.)
Evenimentul primei ediții, de lansare, s-a produs peste doi ani, în 2009, la Chișinău (desigur), în incinta Teatrului de Operă și Balet, în zilele 29-31 august (Sărbătoarea Limbii Române la Chișinău), către aniversarea celor 20 ani de la revenirea oficială a scrisului nostru – al celor de dincoace de Prut - la firescul veșmânt latin.

La primele trei ediții „Nova Latinitas” au participat și concurenți din România, Bulgaria, Italia, Rusia, Belarus, Lituania, Kyrgyzstan, Ucraina (a se vedea palmaresul festivalului).

Începând cu acest an, "Nova Latinitas" are un site - www.novalatinitas.com - iar concurenții se pot înscrie online.

A mai rămas de amintit, cu mulțumiri, că primii noștri parteneri din acest an (când scriu aici, 2012) sunt poezii românești și parfumuri și cosmetice (în sensul ăsta – e un loc / mai multe, pe site-ul nostru, www.novalatinitas.com, care este / urmează a fi completat.)

Cine nu încearcă, după cum se știe, nu are cum să câștige. Iar participarea la un concurs de muzică înseamnă experiență, întâi de toate, bucuria de a cânta pe aceeași scenă cu alți interpreți buni. Nu în zadar se spune (așa și este!) că un artist autentic, pe lângă faptul că e înzestrat cu talent, emană acea lumină pură, care se numește bonomie, bunăvoință, frumusețe.

"Nova Latinitas" pe you tube

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!