poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Publicitate Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Poezie Personale Proză Scenariu Eseu Presa Articol Comunități Concurs Special Tehnica Literara Multimedia

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de același autor
Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4856 .Festivalul-Concurs Internațional de Muzică "Nova Latinitas"- 2012
comunități [ poezie.ro ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sirena ]

2012-06-19  |     | Între 29 și 30 august, 2012, în preajma Sărbătorii Limbii Române la Chișinău (ca și în anii precedenți), se va desfășura cea de a IV-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional de Muzică "Nova Latinitas" (master class, concurs, concert festiv (gala de premiere), conferință de presă, excursii).

Am conceput acest proiect în 2007 (înregistrându-mi, în același an, și dreptul de autor), în timp ce ne aflam sub plină conducere comunistă, aici, la Chișinău, și chiar în timp ce ni se scria dicționarul de tristă faimă - culmea prostiei! -, îngrozitorul dicționar “moldo-român”, iar statuia lupoaicei “Lupa Capitolina”, coborâtă de pe soclul său, zăcea prin subsolurile Muzeului de Istorie. De aici, din emoția asta, din tristețea asta, neînțeleasă multor “minți scăpărătoare” – trecând, uneori, pe sub gardul muzeului, uitându-mă la soclul vandalizat, printre zăbrele -, mi-a venit ideea respectivului festival-concurs, cu trofeul “Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina”. Și, chiar dacă nu mi-a fost prea ușor, cred că am reușit câte ceva.
Sculptorul trofeului (trofeelor) - Ion Zderciuc, unul dintre cei mai buni sculptori basarabeni, pictor, conferențiar universitar.

Concepția, în linii generale, prevede promovarea cântecului în limbile romanice - tot mai marginalizate, mai pline de barbarisme în ultimii ani. Semifinalele concursului pot fi desfășurate în orice țară neolatină, iar Finala – în orice oraș neolatin, dar în care neapărat să existe o statuie “Lupa Capitolina”. Participă concurenți de orice naționalitate, din orice colț al lumii.

Evenimentul primei ediții, de lansare, s-a produs peste doi ani, în 2009, la Chișinău (desigur), cu suținerea Ministerului Culturii de aici, în incinta Teatrului de Operă și Balet, în zilele 29-31 august (Sărbătoarea Limbii Române la Chișinău), către aniversarea celor 20 ani de la revenirea oficială a scrisului nostru – al celor de dincoace de Prut - la firescul veșmânt latin.

(Sub egida Ministerului Culturii din R. Moldova s-au desfășurat și edițiile următoare ale Festivalului-Concurs de Muzică "Nova Latinitas". Mizăm și în continuare pe srijinul instituției respective, dar nu numai.)

La primele trei ediții „Nova Latinitas” au participat și concurenți din România, Bulgaria, Italia, Rusia, Belarus, Lituania, Kyrgyzstan, Ucraina (a se vedea palmaresul festivalului, menționăm însă că siteul e încă în lucru).

Începând cu acest an (la data când scriu aici, după cum spun mai sus, asupra siteu-ului se mai lucrează), concurenții se pot înscrie online, iar melodiile lor pot acumula voturi pentru premiul „Simpatia Publicului” (în fiece categorie de vârstă), deținătorii căruia vor fi calificați automat în Finală*.

A mai rămas de amintit, cu mulțumiri, că primii noștri parteneri din acest an sunt poezii românești și parfumuri și cosmetice (în sensul ăsta – e un loc / mai multe, pe site-ul nostru, www.novalatinitas.com, care este / urmează a fi completat.)

*Notă:
Au numai de pierdut potențialii concurenți, care stau în expectativă, indeciși, crezând că "estimează situația", urmărind concursul etapei preliminare (de pe site) "Simpatia Publicului". Pentru că vocile bine înregistrate încă nu confirmă, nu neapărat, și o dovadă a concurenței de temut.
Cine nu încearcă, după cum se știe, nu are cum să câștige. Iar participarea la un concurs de muzică înseamnă experiență, întâi de toate, bucuria de a cânta pe aceeași scenă cu alți interpreți buni. Nu în zadar se spune (așa și este!) că un artist autentic, pe lângă faptul că e înzestrat cu talent, emană acea lumină pură, care se numește bonomie, bunăvoință, frumusețe.

Aici - spotul "Nova Latinitas-2012"

.  |


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei și culturii. Scrie și savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică și concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare și confidențialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!