poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5528 .



Doi scriitori germani despre revoluția română
articol [ Societate ]
Richard Wagner și William Totok

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2009-12-22  |     | 



Pe 22 decembrie 1989 "Epoca de Aur" se prăbușea în timp ce Nicolae Ceaușescu se ridica cu elicopterul de pe sediul CC. Un analist american, consultat de CIA, explica faptul că tocmai iluzia dictatorului, aceea că era invincibil, a dus la imposibilitatea regimului de a restabili controlul. Pe acest fond, in stradă lucrurile au degenerat. In țară și în București, revolta se amplifica și oamenii mureau împușcați pentru că se ridicaseră împotriva regimului. – ROMÂNIA LIBERÃ, 22 decembrie 2009

În privința revoluției române din decembrie 1989 cei mai căutați analiști sunt în Germania intelectuali din rândul naționalității germane din România, mai ales scriitori și istorici care au emigrat înainte sau după prăbușirea clanului Ceaușescu. Foarte întrebați de posturile de radio și televiziune ca și de marile cotidiene din țară sunt scriitorii din generația Hertei Müller, grupați cândva în sau în jurul Grupului de Acțiune Banat care a fost dizolvat de Securitate în anul 1975.

Postul de radio DEUTSCHLAND RADIO KULTUR a transmis azi dimineață un interviu de 8 minute cu scriitorul Richard Wagner (*1952) care a emigrat în anul 1978 din România. Întrebat, de care secvențe din evenimentele televizate din decembrie 1989 își aduce aminte, Wagner a răspuns: Îmi aduc aminte chiar de scena aceea care era îndeobște macabră și comică, când l-am văzut pe acel tip care îmi înfluențase jumătatea din viață. Când acesta a juns la putere în 1965 aveam 13 ani și când am plecat din România era tot la putere și eu aveam 35 de ani. [...] Și văzându-l cum deodată striga Halo, de parcă nu mai putea altfel să se facă auzit ...

La întrebarea, care ar fi deosebirea esențială dintre sistemul ceaușist și celelalte dictaturi comuniste din Europa, Wagner a precizat că dictatura din România ar fi fost una de familie. Pe când în celelalte țări comuniste avea loc un proces de eroziune dreptată a sistemului, în România avea loc un proces de restalinizare.

Referitor la Securitate, Wagner a spus: Dacă în cadrul unui regim totalitar – asta ar putea să sune paradox – se instalează încă o dictatură, atunci dictatorul nu poate să se sprijine pe un sistem de partide, ci îi trebuie o gardă de pretorieni pentru securitatea sa personală. Și asta a fost Securitatea. El nu se sprijinea pe Partid, ci pe Securitate.

Wagner este convins că în România a avut loc un amestec de revoltă populară și lovitură de stat. Grupe de interese din sistemul ceaușist s-au organizat și au realizat lovitura de stat tocmai prin preluarea conducerii maselor populare. Pentru executarea cuplului Ceaușescu scriitorul german arată deplină înțelegere, întrucât atunci acest act a fost doar expresia voinței poporului. Procesul intentat celor doi nu merită însă acest nume și rămâne o penibilitate istorică.

Vorbind despre România de azi intervievatul a afirmat că mulți foști securiști lucrează și acum în aparatul actual de securitate al statului, în timp ce alții au făcut cariere strălucite în economie, numărându-se printre oligarhii noii Românii. Totuși se poate spune că România nu mai este țara de acum 20 de ani.

* * * * * * * *

Un alt scriitor de origine bănățeană, WilliamTotok, și el fost membru al Grupei de Acțiune Banat, ca și Richard Wagner trăind la Berlin, a publicat astăzi în ziarul TAGESZEITUNG eseul Câștigătorii revoluției – 20 de ani după răsturnarea regimului Ceaușescu foști ofițeri de Securitate trag din nou sforile. Prelucrarea dictaturii este eșuată.

William Totok scrie despre lupta pentru putere care era deja declanșată în momentul în care cuplul Ceaușescu fusese condamnat și împușcat. Când în martie 1990, după conflictul româno-maghiar din Transilvania, Virgil Măgureanu era instalat în fruntea SRI-ului se părea că lupta după culise, dus de diferitele fracțiuni ale nomenclaturii, era câștigat de grupa ostilă lui Ceaușescu.

Se pare însă că foștii ortaci securiști ai dictatorului au revenit în forță. De exemplu Radu Tinu, fostul locțiitor al șefului de Securitate din Timișoara. Despre el Totok scrie: Economia capitalistă de piață, pe care o înfruntau până nu de mult, a oferit chiar pentru foști ofițeri de Securitate condiții prielnice de ascensiune. Vechile legături au funcționat ca unse, fiindcă în toate instituțiile de stat, partide și mass-medii se instalaseră și foști oameni ai Securității. Prietenii vechi au fost înnoite, spiritul de corp de odinioară a înflorit. De această conjunctură a profitat și Radu Tinu, care după eliberarea sa din detenție a lucrat ca manager într-o firmă privată și conduce azi societatea de asigurare Asirom, care aparține de Vienna Insurance Group. La vechile obiceiuri de ofițer nu a renunțat niciodată, continuându-și – ca o așa zisă profesiune secundară – activitatea de dezinformare. În această treabă este sprijinit de anumite ziare și posturi de televiziune, lacome după senzații, oferindu-i o platformă de unde poate să-și împrăștie nestingherit mesajele.

Formulând o concluzie, William Totok este convins că mulți dintre securiștii de ieri și-au asigurat azi o existență confortabilă și ar fi de fapt câștigătorii revoluției, având pentru cei care au pierdut în această revoluție doar un zâmbet cinic.


(În fotografia, de la stânga: Richard Wagner și William Totok)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!