Comentariile membrilor:

+ Deosebit
Albu Vladimir
[03.Dec.04 22:08]
Uite ca Alina ne surpinde cu acest poem doar aparent in stilul ei... la prima vedere are toate ingredientele... "semidrepte sporulând", "osmotic în sângele iubirii" etc... mi-a ramas mintea insa la acel "treceri înlănțuite de X" care ma duce cu gandul la crucea Sf. Andrei... ai multa pasiune Alina in aceste versuri atata cat sa te ridice dincolo de asteptarea din fata inboxului si sa te faca sa scrii poezii bune. Multa lume pomeneste acesta Virtualie... Iasul are ceva magic sunt incredintat de asta... or fi bisericile acelea albe populate cu fiinte care plutesc sau tramvaiele galbene zburdand prin ceata cu viteze superluminice... un text de citit.

 =  de X
Virgil Titarenco
[04.Dec.04 05:35]
Probabil că dacă eu aș fi scris ultimele două versuri mă acuzai că am contextualizat.
Mi-a plăcut. Are ceva deosebit, dar nu pricep prea bine ce încă. Parcă e un fel de așteptare, de anticipație. În același timp pare voit existențialistă. Vezi că la asta am patent pending :))
Nu știu dacă am înțeles corect titlul.
Uite că acum nu mai ai 0. Unread messages.

 =  sare și piper
Paul Bogdan
[04.Dec.04 09:05]
Ingredientele se pun în ciorbă sau în ghiveci. Acestei poezii i-ar sta foarte bine fără expresii forțate.

-în care tributul vocilor formează capete gri
-semidrepte sporulând pe jumătăți solare

Văd că la fabrica de poezii se poartă în ultimul timp crearea unor metafore bobmastice și epitete abstracte.
Se vrea o interpretare intelectă a cartonașelor atât de simple din cabinetele psihiatrice.

 =  Completare
Albu Vladimir
[04.Dec.04 10:26]
Bogdane cu riscul de a ma enerva faptul ca uite procedez exact ca tine fundamentand un posibil comentariu pe altul si lasand textul doar ca pretext iti recomand sa utilizezi intelectul nu in dimensiunea sa pervers-criticista ci doar ca interpretare (si tu folosesti acest termen dar se pare ca esti departe de semnificatia lui) dincolo de pielea poemului poate gasesti si alte nivele hermeneutice demne de simtit si inteles.
Sa ma ierte Alina pentru comentariul acesta dar nu obisnuiesc sa ingurgitez dimineata ghiveci ori ciorba, nu de alta dar am programare la stomatolog si daca nu ma insel cu amabilitatea unora si la psihiatru.

 =  încetișor că te rupi
Paul Bogdan
[04.Dec.04 11:17]
Domnule Vladimir (Domn, că doar nu ne-am tras de nojice cu Măria Ta). Intelectualul meu nu-i treaba matale iar hermeneutica nu se mănâncă cu mămăligă, așa că nu te enerva. Am semnalizat nu numai o stea dată aiurea (la prima vedere are toate ingredientele... deci... nu le are), ci și moda care se află pe site, aceea de a reinventa poezia.
Iar pe cavalerul nu are rost să o faci că nu am atacat-o pe Alina în nici un fel... sau poate ai paloșul gros și nebunatec?!
P.S. Eu am toți dinții în gură iar fraza plastică despre cartonașele psihitarului nu era un îndemn la control ci, așa cum n-ai ghicit, o explicație a noului stil, adică, din rahat se face bici dar... nu prea face "plici"...

 =  Cainii latra caravana trece
Albu Vladimir
[04.Dec.04 11:45]
Bogdane... stimate domn... sau demn de stima... nu stiu cum sa ma adresez pentru ca nu imi este la indemana rangul la care dumneata te-ai ridicat uitandu-te in oglinda... atunci cand vrei sa contesti o stea trebuie sa aduci si argumente, nu e destul sa te trezesti cu fata la cearsaf... nu comentez eleganta treaba cu mamaliga preferand sa o pun pe seama probabilei tale nepotriviri cu pestele si usturoiul... intr-adevar hermeneutica este "cozonac" si prea adesea unii scapa aluatul pe jos cu gesturi pretins nobiliare... apoi treaba cu dintii nu tine de numarul lor cum amator de statistica fiind ai perceput ci de asezarea si albul acestora... apoi daca ma citezi incearca mai intai sa citesti cu atentie ce spun si apoi sa te tragi de bracinari cu concluziile... stimate domn dat fiind faptul ca nu folosim arme egale si eu nu am veleitati de arbitru sa ma caut de cartonase si taman nu am acum chef sa discut despre obsesiile dumitale de natura sexuala propun sa lasam discutiile despre rahat si sa-i dam bice in alta parte cu discutia asta... poate pe YM. Cu scuzele de rigoare pentru autoarea textului.

 =  straniu
Farcău Pavel
[04.Dec.04 12:07]
Alina, m-a surprins modul acesta de a scrie....nu cred să mai fi întîlnit o poezie cu asemena "stil" pe site....ba, cred că mai era doar una.....în fine.....pur și simplu sunt șocat...în sensul bun sau mai puțin bun...nici eu nu știu....cert e că sunt cîteva versuri pe care nu le-am înțeles deloc....e destul de stranie poezia asta......oricum îî dau credit lui Vladimir....nu cred că a dat steluța degeaba.....
numai bine........:):):)

 =  de stele
simona marcu
[04.Dec.04 12:24]
Steaua e meritata din plin, si eu am fost surprinsa placut de poezia ta, draga Alina.Senzatii reci si zbateri lipite intr-o liniste stranie.
Cu drag, Moni.

 =  opiniune
andrei nicolescu
[04.Dec.04 13:10]
interesante escapadele îndrăznețe ale unei imaginații libere, deși cam șubredă realizarea și relevarea idéii per total. poezia se împiedică exact în construcțiile care i s-au părut interesante lui albu vladimir (susțin intervenția lui paul bogdan – mi se pare extrem de justă deși cel care a înstelat nu poate susține o polemică exclusiv pe text și implicit productivă – site-ul este un atelier de creație, să vă reamintesc domnilor) și contextul “virtualiei” mi se pare extrem de ieftin și la îndemână (o modă reamintită de mulți alți membri până acum). “poartă miros
de poezie nescrisă în gene” – imagine care cade în banal/la fel de facil era “scrisă” sau “nescrisă” deși autoarea a mers pe “nescrisă”.
părțile cu adevărat reușite ale poemului mi se par construcțiile “sunt doar treceri înlănțuite de X
un fel de linkage cu ora lavandei” (acel “x” nu mă duce cu gândul la crucea sfântului andrei, ci cu gândul la o hârtie împăturită, tăiată pe margini în formă de om sau de “x” și apoi deschisă, relevând o horă cu oamenii sau “x-ii” legați – sunt sigur că mulți își amintesc acele jocuri cu hârtia) și “you have
0 unread messages se scurg
pe încheieturile stângi ale nopții” care denotă o dezamăgire sau o stare de expectativă aproape dureroasă.

offtopic, afirmația “nu cred să mai fi întîlnit o poezie cu asemena "stil" pe site” a lui farcău pavel ne face să ne gândim cât de mult se citește poezie pe acest site și cu cât interes. vă pot da exemple de autori care au folosit formule asemănătoare domnu farcău.

un text de citit (cum zicea și albu Vladimir la sfârșitul primului comentariu) dar nu neapărat grozav.


andrei

 =  Andrei
Albu Vladimir
[04.Dec.04 13:25]
"hermeneutica nu se mănâncă cu mămăligă", "sau poate ai paloșul gros și nebunatec?!", "adică, din rahat se face bici dar... nu prea face "plici", "Se vrea o interpretare intelectă a cartonașelor atât de simple din cabinetele psihiatrice"... Andrei just si productiv desigur. Atunci cand se vor aduce argumente cu privire la calitatea slaba a acestui text voi mai vedea... pana atunci nu prea mai am ce discuta cu o fata bisericeasca care in post ma face mamaligar... just nu? Textul de fata are puternice accente personale si care sunt strans legate de Virtualia si poate ca fiind de fata acolo am mai mult acces la bibliografie si inteleg mai multe dar acum nu ii cereti Alinei sa isi desfaca sufletul aici doar pentru vanitatea vostra... chiar nu se vad formularile care jignesc autoarea si nu alcatuirea poetica?

 =  frumos
Daniel Bratu
[04.Dec.04 13:36]
Steaua e meritata, argumentarile de luat in seama, pigmentele neologice contin ludicul parfumat al calambururilor cu multiple sensuri ("sporuland", "linkage"). Nimic nu e lasat la voia intamplarii.
Frumos.

 =  vladimir
andrei nicolescu
[04.Dec.04 13:41]
vladimire, sa nu despicam firu-n 6 si sa ne uitam la primul comentariu a lui paul bogdan, care e mai mult decat productiv si la obiect. sincer, ca si cititor, nu ma intereseaza de catharsisul autoarei ci de modul in care reuseste sa-mi transmita acea stare, don't u agree? tu acum nu trebuia sa-mi explici de unde se trage poemul ci sa zici asa - "andrei, dar nu crezi ca metafora x sau constructia y ar putea fi mai reusita daca am adauga sau scoate un anumit z? sau probabil ca poemul ar fi mai bine receptat daca am lucra putin la j sau am scoate de tot t-ul?" - asta se numeste productivitate si paul bogdan a facut exact acest lucru in primul comentariu...ca a degenerat dialogul e partea a doua..
atelier domnilor, atelier de creatie! nu piata sau "hai sa ne aducem elogii unu altuia".

cu scuzele aferente autoarei pt offtopic,
andrei

 =  Fara polemica
Albu Vladimir
[04.Dec.04 15:23]
Andrei putem comenta exact cum ai spus tu... luam poezia formal si mai intai cautam greseli de ortografie... bine... nu am gasit nimic... apoi punem una bucata prejudecata in fata si vedem daca ce scrie celalalt concorda cu modul in care vedem noi poezia... ajungem la metafore le intelegem logic cautam corenta intre fraze, mesajul e musai sa fie manifest sa se vada de la un kilometru... asta stii cum suna? doamna draga va rog sa imi dati mie haina sa o duc la garderoba... ma iarta mie imi place sa empatizez cu poemele pe care le citesc nu sa devin un soi de aparat care functioneaza pe baza de tipare... oamenii nu construiesc poeme rational ci lasa haturile libere, se fotografiaza cu starea in care se afla... nu e vorba de elogii false si pentru asta te-as invita sa cauti cate stele a primit Alina de la mine... nu caut perfectiunea in poezie ci autenticitatea... cat despre primul comentariu bogdanian sa fim seriosi... doua propozitii despre poezie si un bilet de trimitere la psihiatrie :) Hai sa comentam si altfel sa incercam sa citim un text fata prejudecati si poate gasim si ceea ce a vrut sa exprime autorul. Nu e insa normal sa vorbim despre asta sau sa ne dam lectii unul altuia... acesta este o POEZIE si nu un subiect de polemica.

 =  a sări calul
Paul Bogdan
[04.Dec.04 17:29]
Pe acele cartonașe sunt desenate anumite figurine aparent fără noimă care ar trebui sa inducă subiecților idei, sentimente sau imagini din realitate. Subiectul acestei poezii este unul foarte banal pe care autoarea l-a hiperbolizat în mod abstract și nefericit (plici!). Și reacția dumitale despre "paloș" și "nebunatec" s-ar putea încadra în aceeași categorie deoarece ai descoperit în ele conotații sexuale când eu am vrut doar să spun că te simți un făt frumos gata de reacții voinice și pripite, ceea ce s-a și dovedit.
Cu toate că m-ai insultat începând cu al doilea comentariu eu nu-mi permit să te jignesc sau să te numesc "neam prost" așa că mă limitez în atenționa foarte serios despre felul în care mi te adresezi.
Nu îți cunosc autoritatea în materie, probabil că ești un critic literar care îți susții ideile prin însăși notorietatea persoanei. Te rog să mă lămurești și pe mine în această privință ca să nu mă trezesc dialogând cu un intelectual rasat, eu, micul și neînsemnatul mâzgălitor de poezie.


 =  PS
Paul Bogdan
[04.Dec.04 17:38]
PS A da stele unor astfel de texte înseamnă a încuraja autorul care se află pe un drum greșit și de a favoriza un curent absurd în poezie. Deci, dumneata Domnule Albu, îi faci Alinei și celor ca ea, care au potență literară, un deserviciu.

 =  intrebari cam retorice
Gabriela Petrache
[04.Dec.04 17:54]
Dincolo de critici avizate, constructive, ateliere si plici exista un text care poate fi numit poezie. Iar dincolo de el exista o traire autentica, nu mai conteaza amanuntul ca textul a fost scris imediat dupa manifestarea Virtualiei, nu? Si putin in spatele textului exista un suflet ce s-a manifestat autentic, dupa cum a simtit nevoia a se manifesta. Exista poeti, exista critici si exista pur si simplu oameni ce incearca a se exprima si sub acest mod, un fel de "spovedanie" publica, pentru simplul fapt ca asa SIMT nevoia de a comunica. Ma intreb daca datorita activitatii reduse pe site in ultima vreme am ratat ceva, vreun amendament explicit si decisiv la Regulamentul de functionare al sitului prin care se spune clar ca aici pot activa POETI cu legitimatie de poet. Si ma mai intreb cum TREBUIE sa scrie un oarecare om, intre tendintele ce desfiinteaza clasicul ca fiind anacronic si tendintele ce desfiinteaza tot ceea ce nu poarta amprenta modernismului, postmodernismului si altor -isme (pentru cazul in care voi alege sa ma reactivez ca mizgalitor de texte).
Daca a te manifesta asa cum esti/simti/traiesti este o deviere de la normalitate doresc un bilet de trimitere la psihiatrie :P.
Sarbatori fericite tuturor, pentru ca acusi-acusi vine Mos' Neculai si sper sa primesc caramele, nu o nuielusa, fie ea si de alun.

 =  Pan
Albu Vladimir
[04.Dec.04 20:19]
Pan nu eu sunt cel care calomniaza ci dumneata dar partea ce ma priveste pe mine o iert pentru ca dupa cum spuneam e postul Craciunului... ramane sa te ierte si Alina pentru afirmatiile tale penibile. Nu vreau sa ma faci partas acestor mizerii asa ca te rog sa ma ignori si sa iti vezi in continuare de treaba... oricare ar fi aceea.
P.S. orice hiperbolizare se produce prin abstractizare daca esti curios... in ceea ce priveste "neam prost" probabil ca asta ai invatat sa spui la facultatea de teologie... sa ghicesc? era vorba de dogmatica? liturgica? ori partea de spiritualitate sper eu ortodoxa?

 =  comentatorilor mei
Alina Manole
[04.Dec.04 21:00]
Vladimir, interesant cum vede fiecare asocierile de cuvinte. Aș vrea eu să meargă tramvaiele cu viteze superluminice, dar asta se poate întâmpla în lumea aceea ideală, în care lucrurile își au matca lor firească, oamenii poartă suflet transparent și contur de lumină și în care nu există răutate și invidie. Așa că ne mulțumim cu ce avem și mergem mai departe, trecând zilnic prin iadul din centrul orașului. Deocamdată.

Virgil, într-adevăr, ultimele două versuri sunt contextuale, poemul este scris după o Virtualie care m-a impresionat și pe mine, prin modul de expunere a esteticului de către toți participanții, fără excepție. Titlul... ei, bine, un secret: așa îmi spune Nichita mie, "Superglue" :), de la cele două jumătăți ale mele, care pendulează mereu între real și virtual, între casa mea de acasă și casa mea de pe poezie.ro...

Pan, aș vrea să te contrazic în legătură cu expresiile forțate, dar nu o voi face pentru că tu ai experiență mai mare decât mine pe poezie.ro. Dar ți-aș reaminti, în același context al experienței de site, că a afirma că "se vrea o interpretare intelectă a cartonașelor atât de simple din cabinetele psihiatrice" este impolitețe și te-as sfătui să lași pe alții cu drept de liberă practică să discute despre. Să nu amestecăm domeniile, tu cu al tău, eu fiind specialistul în medicină.

Pavel, nu am pretenții că aduc ceva nou în literatură. Ar fi interesant de aflat ce versuri ți s-au părut "stranii". Să fie de la acea atmosferă "ciudată" de care s-a tot vorbit, imediat după cenaclu...

Simona, și tu spui că este ceva straniu. Un fir țesut ciudat, peste cuvintele noastre.

Andrei, acest text este scris exact în contextul Virtualiei, la câteva ore de la terminarea cenaclului. Nu îmi public textele imediat după ce le scriu. Așa am învățat de la dascălii mei întru poezie, când aveam vârsta ta, adică acum mulți ani de zile. Afirmația că acest context al Virtualiei este "extrem de ieftin" mi se pare lipsită de bun simț, literar, desigur, și jignește toți participanții la acest cenaclu, inclusiv gazdele de la Casa Pogor. Virtualia V va fi în primăvara anului viitor și te invităm să te convingi singur de calitatea acestei manifestări culturale a Iașiului.
Imaginea acelui "legat de X" este o cu totul alta decât a fost precizată în comentarii, una cu mult mai simplă, nu o mai detaliez aici. Dar, repet, interesant cum vede fiecare asocierile de cuvinte.

Gabriela, "legitimația de poet" - de membru al Societății Junimea - cu numărul 110 este la mine și cea cu numărul 111 cred că este la tine. Să ne revedem cu bine la cenaclul de mâine, din Clubul Bursei, pentru o seară dinainte de Moș Nicolae, cu caramele și nuielușa de alun, cea magică, bineînțeles. :)

Vă mulțumesc pentru cuvintele și aprecierile voastre!

 =  unele precizări d-lui sza sza spech, și nu numai
Farcău Pavel
[04.Dec.04 21:42]
Domnule zsa zsa spech....dumneata nu cred că știi cîtă poetie citesc eu pe site....în ce cantități sau la ce nivel....cred că ar fi masi bine să-ți vezi de versurile matale...pentru că totuși nu cred că m-am referit la același lucru cînd am vorbit de această poezie, de încadrarea ei "STILISTICÃ".....nu am nimic cu tine, dar ai presupus ceva greșit......
Alina, tot ce pot să spun e că poezia asta e stranie.....nu pot să definesc prea clar unde anume bate....un cred că e un vers anume....ideea e că pur și simplu nu pot să cuprind întregul prin părțile sale (versurile în parte îmi trezesc unele stări, mă fac să tresar......unii vor zice...ia uite ce poet și ăsta !!!!!!)....dar dacă le pun cap la cap....întregul nu mi se relevă......
cam asta e......oricum....ar trebui să fii oarecum fericită......mai bine să existe critici, decît nici un comentariu.......asta înseamnă că exiști.....chiar dacă deranjezi.....
numai bine.......:):):):)

 =  about it
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
"Dincolo de critici avizate, constructive, ateliere si plici exista un text care poate fi numit poezie. Iar dincolo de el exista o traire autentica, nu mai conteaza amanuntul ca textul a fost scris imediat dupa manifestarea Virtualiei, nu?"

eu as vrea sa-i spun gabrielei ca pe mine cel putin, asa ca cititor, nu ma intereseaza ca textul e o traire autentica sau nu, si ce a stat la baza scrierii sale ( un cenaclu sau orice altceva ). de fapt cred ca in ultima vreme poezia pe site-ul asta si-a gasit ca scuza a "efectului_cauza" evenimente ca zile de nastere, cenacluri, intalniri s.a.m.d
si lucrurile se cam inrautatesc dupa parerea mea.
textul alinei luat separat de restul poemelor pe care le-a scris este unul bun, dar alaturi de ele este ceva mai mult decat previzibil si lipsit de idee.
genul "constructiilor geometrice" cel putin pentru mine sunt plictisitoare sau chestiile din medicina, cum ar fi nume de oase sau grupe de sange etc.

in alta ordine de idei cred ca fraza pe care am citat-o la inceputul comentariului meu spune mai mult decat e nevoie despre cum se "recomanda" textele pe site ( uneori sa zicem ).

 =  punct
Paul Bogdan
[04.Dec.04 22:30]
Și uite cum dintr-o părere asupra textului trebuie să primesc din partea unui necunoscut replici mitocănești. Scrieți fraților cum vreți, ridicați unul altuia osanale și piedestale!

Alina, rămân la părerea mea, acele speculații lingvistice sunt o alegere nefericită!

PS Albule, acolo se vroia a fi "absurd" și nu "abstract"... mea culpa.

 =  Claudiu Tosa
Gabriela Petrache
[04.Dec.04 22:59]
Claudiu, multumesc pentru raspunsul la prima intrebare. Acum mi-e clar, n-am inteles nimic. Daca poezia nu este o traire autentica, ce nu mai este ea? Pe tine nu te intereseaza autenticitatea sau autenticul, asta am inteles, iar eu asta caut in poezie. Si sint convinsa ca amindoi avem dreptate. Totusi mai era o intrebare, daca vei avea bunavointa sa ma luminezi, ascult, sint dispusa sa invat ce e de invatat, de acolo de unde se poate.

Si ma mai intreb cum TREBUIE sa scrie un oarecare om, intre tendintele ce desfiinteaza clasicul ca fiind anacronic si tendintele ce desfiinteaza tot ceea ce nu poarta amprenta modernismului, postmodernismului si altor -isme (pentru cazul in care voi alege sa ma reactivez ca mizgalitor de texte).

Deci, care este formula POEZIEI si de ce trebuie sa ne aliniem la ea?

Iti multumesc anticipat pentru bunavointa de a da mai departe cele stiute si pentru bunele intentii ce transpar din cuvinte.

 =  okay
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
gabi, cand ai zis "traire autentica" mie mi-ai dat de inteles ca textul alinei merita apreciat pentru ca vine din ceva real. uite eu cunosc persoane care scriu despre lucruri care nu sunt reale. daca tu crezi ca mereu totul trebuie sa fie autentic, din punctul asta de vedere, eu nu mai zic nimic.

legat de intrebarea ta, faci o mare greseala. cand zici ca vrei sa desfiintezi clasicul e ca si cum spui ca desfiintezi motorul unei masini. pai ideea e nu sa-l desfiintezi, ideea e sa faci TUNING domle.
:)

mie-mi plac masinile tunate, e parerea mea si cu asta basta. cui nu-i convine sa fie sanatos.

si daca o sa zici ca nu ai adus tu vorba despre desfiintarea clasicului, o sa te intreb "atunci cine?", pentru ca eu cu siguranta nu am spus asta in comentariul de mai sus.

despre formula poeziei era un coleg de-al nostru, parca florentin smarandache il cheama, care venea chiar cu o reteta; personal nu gatesc dupa cartea de bucate, niciodata nu mi-a placut, dar daca tie-ti place you may go ahead and hit the search button.

n-ai de ce sa-mi multumesti, eu sunt, dimpotriva, onorat ca etichetarea esteticii din viziunea mea are un asa mare cuvant de spus in aceste circumstante :)


 =  tag
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
sorry pentru tag, incerc sa-l inchid.

 =  ...
Silvia CALOIANU
[04.Dec.04 23:32]
incerc eu sa-l inchid

 =  tam tam degeaba
Ion Nimerencu
[05.Dec.04 01:48]
Gabriela, sa presupunem ca tu ai un model de masina, sa-i zicem dacia, mai veche. Mie imi place sa fiu mai la moda, asa ca-mi voi cumpara o dacia ultimul racnet. Da sunt de acord, nu am nimic impotriva, tu esti legata sentimental de dacia veche, poti sa ramai cu ea, eu vreau tot ce e nou. Ei, uite, cam asa e si cu poezia, a scrie ceva sentimental sau intr-un stil apartinand unui curent mai "expirat", nu mai esti la moda. Sentimente avem cu totii, dar nu stim toti sa scriem poezie. E si normal, nu?
Poetii adevarati, de obicei, au fost recunoscuti dupa moartea lor. De ce? Fiindca nu au fost intelesi la timp.
Poezia trebuie sa evolueze. Sa scrie simplu poate s-o faca pana si bunica-mea "frunza verde si-un dudau/ nu mai pot de dorul tau".
Eu consider ca acest site este realizat in sprijinul revolutionarii scrisului si nu sa dea inapoi. De aceea, textele unor "incepatori" sunt refuzate din start pentru pagina principala, fiind trecuti la atelier. De aceea cei cu nivel mai mare, sunt "obligati" sa faca un comentariu elaborat cand acorda o stea. De aceea exista rubrica "personale" pentru textele slabe, insa nu ma refer la textul de fata.
Comparand acest text cu zecile de texte slabe postate zilnic pe site, acesta este un text foarte bun, insa comparativ cu textele pe care le scrie Alma e un text bunicel (da, sa presupunem ca o fi legat de vreun anumit cenaclu, dar cand citeste un critic literar o poezie acesta nu se intereseaza cu ce ocazie a fost publicata).
Deci, parerea mea e ca n-ar trebui sa facem mare tam tam, suntem oameni si avem dreptul sa gresim.

Cu respect
Ion Nimerencu

 =  muscamor
Virgil Titarenco
[05.Dec.04 07:43]
Alina, superglue e un lipici. Care nu știu dacă face "plici". Sper să nu te superi, (se vrea doar o glumă) dar mie mi-a amitit de panglicile acelea lipicioase din bucătaria bunicii, care se foloseau la prins muște. Parcă **muscamor** se numeau dacă mai îmi aduc bine aminte. Și asta pentru că mă uit aici și văd cîte "musculițe" s-au "lipit" de textul tău. O adevărată priveliște. :))

 =  Ion Nimerencu
Gabriela Petrache
[05.Dec.04 12:24]
Draga Ion Nimerencu,

eu nu am nici masina veche, nici noua, iar ceea ce am vrut eu sa spun nu s-a vrut o pledoarie pentru un curent sau altul pentru ca nu ma pricep la pledoarii, ci mai degraba o minirevolta spontana fata de incadrarea intr-un curent sau altul. Probabil ca sint sentimentala si demodata, dar ramin la parerea ca fiecare are dreptul de a se manifesta in afara oricaror sabloane si standardizari. Evident ca nu sint nici impotriva criticilor sau a parerilor constructive, pina la urma acesta este meritul si avantajului publicarii poeziei in virtual, ma irita doar, la culme, TONUL cu care uneori se fac aceste critici. Daca ma uit pe site, in ultima vreme, autorul obisnuit, cel care nu vrea sa revolutioneze mersul poeziei, ci doar si-a gasit prin scris, aici, o alta modalitate de a se exprima, nu prea mai are vreo sansa de a o face in conditiile in care nu se incadreaza in una din cele doua extreme amintite mai sus fara a fi pus la zid si desfiintat. Vrind-nevrind se gaseste in postura de tinta miscatoare intre cele doua. Ori gindul meu in cele spuse in comentariile de mai sus, facea aluzie la acel nivel minim de toleranta si acceptare care ar trebui sa ne ingaduie pe toti in acest spatiu. Iar prin acceptare nu ma refer la "frunza verde si-un dudau/ nu mai pot de dorul tau". Si poate ca uneori, dincolo de forma si aparente ar trebui sa avem si acea flexibilitate de a citi pe dupa cuvinte, cu sufletul. Daca esti de parere ca asta nu ajuta, eu cred ca nici nu strica. Probabil ca si discutia asta e tam/tam degeaba, iar a scrie ca sa fii la moda, pentru ca altfel nu esti "poet" sau nu evoluezi, cu scuzele de rigoare, mi se pare o mare aberatie (Ei, uite, cam asa e si cu poezia, a scrie ceva sentimental sau intr-un stil apartinand unui curent mai "expirat", nu mai esti la moda. Sentimente avem cu totii, dar nu stim toti sa scriem poezie). Har Domnului ca nu m-a dotat cu un astfel de orgoliu sa poftesc la glorie. Simt ca ma voi rezuma la "egoismul" de a scrie pentru mine si cei 3-4 cititori aidoma mie, cu riscul asumat de a fi "neinteleasa" si blamata de contemporani :)).
Sper ca de data asta am reusit sa ma fac inteleasa, iar daca nu am reusit cu siguranta vina imi apartine. Cert este ca voi continua sa citesc si sa apreciez texte apartinind ORICARUI curent ce dincolo de moda reuseste sa ma faca sa si vibrez printr-un coltisor de suflet :) ; imi imaginez ca un loc unde s-ar manifesta un singur gen (de poezie) ar arata deosebit de plictisitor, un fel de club privat cu 10, 20 sau 100 de membri, mingiindu-se frateste pe burta.
cu acelasi respect fata de toate sufletele,

 =  alte răspunsuri
Alina Manole
[05.Dec.04 17:30]
Daniel, scuze de întârzierea răspunsului. Îți mulțumesc pentru descifrarea celorlalte sensuri ale cuvintelor mele. Rămâne totul X-linked, ok? :)

Se pare că trebuie să mă repet pentru ca unii sau unu' să înțeleagă: prefer oase, grupe de sânge și celelalte care formează mediul meu, decât redbull, roata de la bicicletă, siguranțe și bidinele. Proful meu de logică spunea că "un temei există în orice act al gândirii noastre", adică o cauză. Nu există efect fără cauză, nu pe lumea asta. Merci de părere, Claudiu, voi avea grijă să public textul într-un volum separat. De celelalte.

Pan, am înțeles, însă acele speculații lingvistice de care spui nu sunt căutate anume, ele pentru mine semnifică lumea căreia lui Claudiu îi este "plictisitoare".

Ion, de acord, un critic nu stă să verifice istoria literaturii, eu însă sper că - până o să murim :) - să fim destul de cunoscuți ca și generație virtuală și virtualie. Și mai sper să fim înțeleși "la timp". :)

Virgil, da, așa se numea și pe vremea bunicilor mei. Acum e superglue. Există, însă, și superbond! Ce înseamnă rezonanța cuvintelor... :)

Gabriela, cred că suntem postmoderniști. Sau, cum spunea Virgil mai demult, neo-romantici. Așa este, Virgil, sau am greșit?

Vă mulțumesc pentru aprecieri, cuvinte, circ, deschiderea și închiderea tagului și vizionări și la bună citire! :)

 =  poezia
Virgil Titarenco
[05.Dec.04 21:15]
eu îi ziceam post-posmodernism, Alina. der totul este atît de relativ și relativizant, vorba lui Leonard Bernstein... poate mai important este spiritul textului, metalimbajul... dinamic vorbind sîntem probabil pe o sinusoidă sau o spirală... oscilînd, din alt punt de vedere, între "established" și "free"... eu încă nu cred că există profesori de poezie după cum nu există profesori de iubire... there are things you do with your heart...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !