Comentariile membrilor:

 =  Bocsa
Anca Anghel Novac
[11.Nov.04 21:46]
Mai, mai eu am prins vremurile cand stateam sambata dimineata la coada la "Agenda". Acum tot asa o fi ?
Am aflat unele lucruri noi in acest articol, chiar si sotul meu citindu-l a recunoscut sa nu stia multe lucruri despre Tata Oancea. Sotul meu e din faimoasa Bocsa unde trenul se opreste de 4 ori, ca niciunde in lume intr-o localitate atat de rurala si, pe vremuri poate si acum, atat de vie.
Noi coboram la a doua oprire, la Bocsa Romana.

Mh, poate ne postezi si ceva in grai banatean, asta ca si asa se apropie Sarbatorile si e timpul sa mai dam un pic apa la soricei, noi astia de acolo si de dincolo si de pretutindeni, imprastiati care incotro prin lume.

Multam fain.

 =  ia te uita!
Daniel Dinescu
[11.Nov.04 22:34]

Domnule Baiski, permiteti-mi sa va felicit pentru articol, nu numai miscator, ci mai ales realist.
Ce mica-i lumea, tare bun iz banatean pe-aici, si eu am coborat la Bocsa Romana de cateva ori, pentru a merge la Dognecea, mai apoi la Ocna de Fier... :)
acelasi

 =  Apropo de Bocșa și Ocna de Fier
Dușan Baiski
[12.Nov.04 10:42]
Pentru Anca
La început am încurcat și eu cele trei Bocșe. Când vii dinspre Timișoara, intri în Bocșa Română. Acolo e prima oprire de tren, din câte știu. Cea de-a doua Bocșă este Vasiova, adică Bocșa lui Tata Oancea. Aici e cea de-a doua gară, unde coboară cei care au drum spre Ocna de Fier, apoi spre Dognecea. În fine, urmează Bocșa Montană, cu cea de-a treia gară și barieră CFR.
Nu am fost niciodată la Bocșa cu trenul. În fiecare weekend (mai puțin când e prea mare zăpada) trec cu mașina prin Bocșa Română, unde există o frumoasă biserică românească pictată și pe dinafară, apoi prin Bocșa Vasiova unde, la statuia minerului, o iau la dreapta, spre Ocna de Fier. Acolo am de câțiva ani o casă de vacanță. Și unde lucrez fizic până-mi iese pe nas tot stresul adunat într-o săptămână. Fără TV, fără telefon (nu-i semnal de celular decât pe deal). Când urc în grădină, nu-mi mai văd nici propria casă. În jur doar păduri. E absolut minunat. Când voi avea dreptul să postez și fotografii, vă voi pune câteva.
Unul dintre cei mai buni prieteni de la Ocna de Fier îmi este Gheorghiță Brebenar, un poet în grai bănățean. La prima întâlnire, peste vreo două săptămâni, am să-i solicit poezii în grai bănățean. Din păcate, aceste poezii sunt minunate când ți le citește autorul. Pana am avut pe Internet Biblioteca Banat, am avut chiar și un volum de poezii în grai. Îl voi căuta în arhiva mea și ți-l voi trimite.

Pentru Daniel
Poate, în excursiile tale, ai fost și pe la Poiana Dănilii, un loc splendid pentru ieșire în natură și pentru grota din prăpastia de sub platou. Este un munte cu milioane de metri cubi de marmură de cea mai bună calitate. Sper să nu înceapă exploatarea prea curând.

 =  Agenda, pe Internet
Dușan Baiski
[12.Nov.04 11:58]
Anca, mă întrebai dacă mai sunt cozi la săptămânalul Agenda din Timișoara. Da, dar mai mici, fiindcă s-au înmulțit punctele de vânzare. Avem propriile noastre chioșcuri (28, dacă nu mă înșel). Nu știu unde locuiești acum, dar poți citi Agenda on-line, la adresa www.agenda.ro. Personal mă ocup de acest site de aproape cinci ani. Fiecare nou număr apare pe Internet vinerea pe la ora 12.
Tirajul ediției materiale este de 79 000 de exemplare/apariție.

 =  Ca orice bocsan, ma incearca emotiile...
Remus Cretan
[12.Nov.04 12:55]
Frumos articol!
Am avut sansa sa ma nasc si sa imi petrec copilaria la doar 50 m de casa in care a trait Tata Oancea.De cate ori jucam sah cu dl Titus Oancea,unicul sau fiu ramas in viata, pe sub plopii sai tremuratori, in superba gradina, ma incerca o stare de multumire interioara.In pauze, dna Oancea ne citea poezii scrise de poet, sau de dansa...
Din nefericire, nici un factor cultural local sau judetean nu se implica in punerea in circuit turistic a Muzeului "Tata Oancea" si nici in refacerea sau macar mentinerea la un standard cel putin mediocru a muzeului si dependintelor acestuia.
Multumesc Dusan de aducerea aminte a locurilor unde am copilarit si unde a trait marele poet-taran al Banatului!

 =  banateana
Anca Anghel Novac
[12.Nov.04 17:35]
Dusan, multam am sa citesc Agenda online. Nu stiam ca se poate. Pe vremea mea cumparam Agenda din Calea Girocului sambata dimineata.
Poze cu Bocsa te invit calduros sa postezi la rubrica fotografie. Este un link in stanga ecranului care te poate duce la locul potrivit. Acolo sunt multe fotografii interesante, cu membrii site-ului, de la diferite evenimente, lansari sau evenimente personale.
Mh, cat despre volumul de poezii, sotul meu ar fi maestru la a recita in grai banatean. Multumesc.
Pe acest site Sorin Olariu a postat cateva superbe creatii pe care eu le-am printat si le-am tot recitat la prieteni.
Am ras cu lacrimi uneori de crocodil alteori de aduceri aminte...
Stii, in Toronto sunt multi Timisoreni. Se spunea mai acum cativa ani ca predomina "girocanii" si ca atunci cand ultimul girocan va pleca va trebui sa stinga si lumina iar Calea Girocului va putea fi numita Calea Martirilor fara martiri. Eh, glumesc si eu.

Remus, asa deci bocsan. Mai, mai ce mica e lumea.
Ma gandeam intr-un timp ca sunt multi banateni pe agonia care scriu bine, nu ma gandeam insa ca ar putea fi un nucleu si mai mic de banateni-bocseni. Wow, si cand te gandesti ca Bocsa e un sat mai lung care in zadar se incearca as fi numit oras sau orasel. Interesant.


 =  Dusan Baiski
Daniel Dinescu
[12.Nov.04 18:32]
In Ocna de Fier este preot ortodox acum cel mai bun prieten al meu, Ioan Caputan, originar din Dognecea. Voi trece negresit iarna asta pe-acolo, daca nu, macar la vara! Am fost impresionat de oameni, de locuri, de micul muzeu cu flori de mina, de taranii necajiti, dar zambareti...
Salutari.

 =  Preotul Căpuțan m-a ajutat
Dușan Baiski
[13.Nov.04 10:28]
Da, Daniele, îl cunosc pe preotul Căpuțan. Mi-a fost ghid la mănăstirea Sf. Ilie de la Bocșa Vasiova, dar și în documentarea pe care am făcut-o la Calina. Voi posta, probabil, și aceste două materiale pe www.agonia.ro.
Când trec pe la Ocna de Fier, întotdeauna mă duc cu un snop de ziare pentru Gheorghiță Brebenar și preotul Căpuțan.

 =  Poezie în grai bănățean
Dușan Baiski
[15.Nov.04 12:02]
Pentru amatorii de poezie în grai bănățean: am postat doi autori și lucrări ale lor. Este vorba de Ioan Viorel Boldureanu și, respectiv, Marcel Luca. Citire plăcută!

 =  Cu Ștefan Pătruț și Gheorghe Vuia...
Ghinea Nouras Cristian
[29.Nov.04 09:34]
Domnule Baiski, m-am bucurat foarte mult când am descoperit articolul dv. pe site. Cu câțiva ani în urmă, am perticipat și eu la una din edițiile Festivalului "Tata Oancea" de la Bocșa (ca jurnalist, desigur) și-mi amintesc că au fost trei zile pline, cu program realmente interesant. Din grupul de la Lugoj făceau parte Gheorghe Vuia și Ștefan Pătruț - un veritabil om-instituție, care a făcut enorm pentru punerea în valoare a graiului bănățean. Din păcate, amândoi nu mai sunt azi printre noi. Tocmai de aceea, acest gen de articol este necesar, iar ideea de a posta pe Agonia.net poezie în grai de bună calitate, este mai mult decât binevenită.
Felicitări! Fiecare reîntâlnire cu dv. este o surpriză plăcută!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !