Comentariile membrilor:

 =  ridicol
Novleanu Iarina
[02.Sep.04 08:12]
D-le Galateanu, incerati sa nu cadeti in ridicol comparand detinutii din State cu cei din Romania anilor '50 -'60..mai mult de jumatate din cei 6 milioane (cifra discutabila) o duc bine merci cu televizor in celule, 3 mese pe zi, vizite regulate, ateliere pt. diverse meserii etc.

 =  revin
Novleanu Iarina
[02.Sep.04 09:12]
Si cei 6 milioane de detinuti( cu mici exceptii poate) au pe constiinta furturi, delapidari, fals si uz de fals, crime si cine stie cate altele.Nu acelasi lucru se poate spune despre detinutii politici din Romania anilor '50. Nu vi se pare a fi o diferenta enorma?

 =  sfat
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 09:12]
Dragă Eugen Gălățeanu,
dacă n-aș pricepe că ce faci aici este doar așa un fel de provocare ca să vezi cum se mai indispun unii, poate că m-aș îndura să intru în dialog pentru că ar fi multe de spus despre lucruri pe care tu le aburești aici destul de jenant pentru un profesor. Am să îmi permit să îți dau însă un singur sfat. După cum vezi a mai fost cineva care ar vrea să te ajute să nu devii un clown al științei istoriei. Pe aceeași linie te-aș încuraja și eu să nu mai amesteci antipatiile tale personale (mai mult sau mai puțin justificate probabil) față de ieșirile unora după 89' cu analiza istorică. Sînt convins că pînă și tu îți dai seama de ridicolul unui astfel de magiun pseudoștiințific. Și în dreapta și în stînga sînt oameni, cu defecte sau calități, cu slabiciuni sau caracter. Dar asta nici nu validează și nici nu invalidează (sau nu ar trebui) o judecată a istoriei. De exemplu nu cred că istoria îl judecă pe Stalin fiindcă era bețiv sau pe Mussolini pentru că avea amantă. Hai să fim serioși, tu transformi ceva ce se vrea serios într-un cancan de Roamania Mare. Faptul că le înscrii la personale e OK, dar chiar nu îți dai seama că mai toată lumea te privește nu ca pe un gînditor de stînga ci mai degrabă ca pe un individ care n-are unde să își ventileze frustrările și o face pe un site de poezie? Culmea Ridicolului. Iar simțul ridicolului cred că încă îl mai ai.
Sînt convins că iar ai să îmi scrii vreun eseu sau personale voalat dedicat ca represalii. Am vrut doar să te ajut să vezi ceea ce poate nu vezi.
Cu respect.

 =  foarte ciudat
zabet mihai
[02.Sep.04 13:08]
De nu stiu cate ori am avut polemici cu dumneavoastra pe aceasta tema. Deja devine plictisitor. Este cel putin ciudat cum puteti sa comparati regimul de detentie comunist cu armata facuta in anii '80. Nu cred ca aveati un regim de 600 de calorii pe zi, tineta in celula, batai zilnice, lipsa totala a asistentei medicale, fara drept la pachet si fara legaturi cu familia, macar o data pe luna.
Mai este o chestie ciudata - daca ati facut armata la mijlocul anilor '80 inseamna ca suntem de aceeiasi varsta; si eu tot in perioada aia am facut armata si ceea ce descrieti dumneavoastra este total fals. Nimeni nu m-a pus sa racai rahatul de pe pereti si sa bat cuie in cancelarie cu perna. Abuzuri existau, dar nu comparabile cu cele din sistemul penitenciar.

 =  precizare suplimentara
zabet mihai
[02.Sep.04 13:09]
O dovada in plus ca nu spuneti adevarul si exagerati ca de obicei - 2 ani se faceau la marina, 1,4 ani faceau cei care nu intrau la facultate si 9 luni cei care au intrat la facultate. Dumneavoastra spuneti ca sunteti profesor; ce cautati la marina? Sau ati ajuns din greseala la un bataloin disciplinar?

 =  Am facut 2 ani de armata
Eugen Galateanu
[02.Sep.04 14:28]
am facut intr-adevar 2 ani de armata. Nu am intrat la facultate din prima si am prins si evenimentele din Polonia si Afganistan. Conditiile cam erau aceleasi in armata RSR cu cele dintr-un gulag-oricat de ciudat ar parea.

 =  Draga Virgil
Eugen Galateanu
[02.Sep.04 14:28]
Nu tin sa fiu etichetat drept dinozaur comunist-in primul rand pentru ca nu am fost comunist si in al doilea rand pentru ca nu sunt inca dinozaur. Cele 6 milioane de detinuti din sistemul american spun ceva. La fel ca si comportarea americanilor in Abu Gharib. Ceea ce este de spus este ca orice sistem represiv asta face-represiune. Si ca daca o sa ne plangem tot timpul de mila asta o sa obtinem-o sa fim tot timpul considerati iste crybaby. Perceptia Romaniei in perioada 1944-1989 de catre istoriografia engleza-si de catre mass media si de catre altii- este ca un imens lagar unde erai batut, torturat, inchis, etc. Evident ca la aceasta perceptie esential este un sentiment refulat de vina pentru ca ne-au lasat pe mana rusilor-sentiment care insa nu transpare prea elocvent pentru ca Churchill la fel ca si FDR sunt icoane pentru ei.
Ori, ceea ce probabil sti si tu si ceea ce stim cu totii este faptul ca nu era chiar asa-o dictatura, sigur. Represiune-relativ-trimit din nou la lucrarile lui L.Boia-sunt prea lenes sa copiez de mana n pagini din acest istoric dar le poti gasi in orice biblioteca serioasa.Cat despre partea de tease-aceasta este marea mea placere-acest lucru nu ma determina sa am refulari-sunt un om relativ ajuns, am o situatie, un post bine platit la Manchester si ma bucur de toate avantajele pe care ti le poate oferi batranul Albion-asa ca comunist- nici pe departe! Insa asa cum imi scriai ieri -cine a uitat istoria risca sa o repete.Si trebuie sa vedem de unde s-a plecat- de la mizeria materiala care i-a adus pe comunisti la putere. Oricum nu numai noi uitam istoria.Americanii au incercat binele cu sila din America Latina si pana in Irak cu rezultatele cunoscute. Doamne fereste de mai multa mizerie in Romania !

 =  Asa cum am mai spus, mi-ar placea sa cred.
Eugen Galateanu
[02.Sep.04 14:28]
Asa cum am mai spus, mi-ar placea sa cred. As putea fi un convertit foarte ortodox. Dar, din pacate, la cursul meu despre manipulare si propaganda facem lucruri mult mai interesante decat povestile vanatoresti auzite pana acum despre lupul cel rau si rosu si scufita anticomunista.

 =  opinie
Novleanu Iarina
[02.Sep.04 15:24]
N-as vrea sa adancesc polemica insa simt nevoia sa intervin. Ceea ce m-a revoltat de la bun inceput d-le Galateanu este subtitlul "De ce nu cred in prostii". Cu alte cuvinte, randurile d-lui Mihail Munteanu sunt simple "prostii"..nu neg dreptul dv. de a avea o opinie, insa etichetarea fragmentelor drept "prostii" mi se pare lipsita de bun simt. Ati putea spune ca asemenea marturii se inscriu intr-un lung sir al altora, asemanatoare, insa sub nici o forma nu pot fi catalogate "prostii". Vorbiti apoi in raspunsurile dv. de atrocitatile americanilor in Irak. Cu alte cuvinte, daca ei provin dintr-o tara democratica si comit asemenea fapte, de ce sa ne mai miram de crimele savarsite de comunisti. Numai ca argumentul nu sta in picioare, pt. ca atrocitatile comise de americani nu s-au indreptat impotriva propriilor concetateni - cum este cazul comunistilor.
Se pare ca ati fost etichetat de unii drept "comunist"..nu va cunosc si nu-mi permit sa afirm asta. Insa m-au amuzat teribil argumentele folosite de dv. pentru a nega acest lucru. Afirmati - pt, a nu stiu cata oara, deja devine plictisotor- ca "sunt un om relativ ajuns, am o situatie, un post bine platit la Manchester si ma bucur de toate avantajele pe care ti le poate oferi batranul Albion-asa ca comunist- nici pe departe!" Insa va intreb si eu: de cand o situatie materiala buna te impiedica a fi comunist, fascist, etc? Cred ca stiu cateva nume de persoane cu o situatie materiala foarte buna si cu pozitie sociala care au fost comunisti..sau cel putin simpatizanti.
In incheiere imi pare rau sa constat pentru a nu stiu cata oara ca natiei noastre i-a lipsit intotdeaun sentimentul tragicului. Paul Morand spunea " Romania este un loc tragic unde totul se sfarseste in comic". Citindu-va, am impresia ca intariti aceasta afirmatie. Nu ne lasam pana nu transformam orice chin intr-o bascalie.
Imi cer scuze pt. eventualele greseli, am scris in graba.

 =  argumente care nu tin deloc
zabet mihai
[02.Sep.04 17:19]
Astea sunt mofturi domnule Galateanu!
Nu existau decat cele trei variante spuse de mine pentru serviciul militar. Chestia cu Afganistanul si Polonia sunt basme pentru sugari. Nimeni nu te incorpora doi ani datorita unor evenimente externe, mai ales ca nici nu erau periculoase pentru regimul comunist din Romania. Haideti sa fim cinstiti un pic si sa mai spunem din cand in cand si adevarul. Toate brasoavele pe care le debitati in acest eseu nu fac doi bani. Nici cand a fost razboiul din Coreea serviciul militar nu a suferit nici o modificare si era inca Stalin in viata. E adevarat in anii 50 se faceau 3 ani de armata, nu doi si asta din cauza ca era adoptat modelul sovietic.

 =  Eugen, întrebări
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 18:39]
Ai dreptate în unele lucruri pe care le spui Eugen dar părea mea este că tu folosești o abordare dialectică în interpretarea istoriei. Și sînt convins că știi că există sau au existat și alte perspective. Eu sînt de acord că și legionarii și comuniștii au "capitalizat" pe injustețea socială din România interbelică. Tu sugerezi însă că apariția comunismului a fost o "necesitate" istorică, o implicație de care n-am fi scăpat. Eu nu cred asta. Chiar dacă cred că România avea nevoie de o mișcare serioasă de stînga așa cum n-a avut niciodată și cum nici acum nu are. De fapt, paradoxal, dar asta consider eu că este tragedia perpetuă a României. Dar sovietismul și comunismul nu au fost socialism. Au fost dictatură. Și mă dezamăgești că nu recunoști asta. Sau poate avem definiiții diferite pentru acest termen. Dacă tu nu îl identifici pe Ceaușescu anilor '80 cu un dictator de tip aproape maoist, mă tem că ai uitat realitățile politice de atunci. Dar, revenind la istoria interbelică, chiar aș fi gata să văd cum ai vedea tu România de azi, folosind metoda dialectică, dacă totuși nu am fi fost așezați în estul Europei ci să zicem undeva între Germania și Franța (geografic). Chiar cu structura cultural etnică a balcanilor. Cum ar fi arătat România azi? Mai proastă, mai bună, mai prosperă, mai îndobitocită? Tu nu crezi că sovietismul și comunismul au făcut mai mult rău decît bine și că ar fi fost, în opinia mea, mai ferice de amărîta noastră de Românie dacă acești 45 de ani i-am fi trăit ca Grecia sau Italia?

 =  Clarificare la Date si Logica
Christian Prisacarou
[02.Sep.04 20:10]
Adevarul este ca numai 2 milioane de criminali in USA sant in inchisori, ceilalti 4 milioane sint "on probation", adica liberi cu promisiunea de a se comporta exemplar. Nu inteleg cum poti sa compari terorismul si represiunea comunista care a incarcerat, opresat, torturat si omorat sute de mii de oameni inocenti ani de-a randul, cu sistemul legal din USA care pedepseste numai criminali.

 =  E treaba dvs. ce credeți, dle.Zabet
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
E treaba dumneavoastră ce credeți, dle. Zabet. Eu m-am incorporat la 1 Septembrie 1980 și am părăsit armata la 23 August 1982- deci aproape doi ani.

 =  Suntem o națiune de asistați plângăcioși...
Eugen Galateanu
[03.Sep.04 03:14]
Să ne plângem, să ne plângem și iar să ne plângem...are vre-un rost. Suntem o națiune de asistați plângăcioși...iar 6 milioane de americani după gratii-plus măgăriile din Irak...spun ceva...

 =  armata
Costel
[03.Oct.04 05:56]
Eu am incorporat in 81, Eugen are dreptate, toti militarii de la trupa au ramas in continuare, dupa cele 16 luni regulamentare. La noi in unitate intre 18 si 20 de luni.

 =  PROTEST!
Paul Bogdan
[03.Oct.04 08:40]
Domnule Gălățeanu,

După logica dumitale de fier ar trebui "să propun" ca mata să fi prins, încarcerat, și, cel puțin!, să ștergi la fund un batalion de gardieni. De ce nu??? Doar este normal ca opresiunile să se țină lanț ca un principiu al dominoului, din guvernare în guvernare. Iar ce ai făcut aici dumneata este (pentru a câta oară?) o apologie a crimei abominabile care s-a numit comunism și care (în ciuda domniei tale) este interzis în România.

Nu știu cine aprobă astfel de texte!
George Brașoveanu (aryaman) a primi nivel de acces -20 deoarece a îndrăznit să-l întrebe pe Radu Herinean dacă are de gând să transforme acest site într-un site politic. Am tăcut atunci deoarece acel editorial propagandist avea o temă destul de ambiguă. Dar aici... aici în forma agramată este prezentă propaganda stalinistă la cel mai înalt grad, susținerea crimei prin activism tenace.
Nu spus că Radu Herinean împărtășește aceste idei, departe de mine gândul acesta! Îl cunosc prea bine și îl respect pentru principiile sale... Dar domnilor cenzori... de dragul acestui site, fiți atenți la cele postate în acest lăcaș de cultură nu lăsați ca (cel puțin din neatenție) acest site să fie interzis.
Asumându-mi riscul obținerii nivelului -20 "trimit" acest protest.

 =  Bună dimineața, babo,
Eugen Galateanu
[03.Oct.04 13:43]
Domnule Bogdan, am rămas surprins de protestul dumitale vehement.Am crezut că poezia pe care am postat-o ieri a stârnit cine știe ce dureri înăbușite...restul e pe stilul "bună dimineața, babo/castraveți drago/ce mai face moș Marin/noi nu ne mai acrim". Am încercat să spun aici, acum 100 de ani că represiune e un termen foarte general , pe care mulți dintre noi l-am încercat pe propria noastră piele-sincer nu cred că amintirile tatălui dlui. Munteanu (cu care ne plictisește de 20 de numere parcă) sunt mult mai cumplite decât cele îndurate de o parte din noi. Dumneata ai înțeles ce-ai vrut.Recomand (încă o dată) pe Daniel Barbu, istoric serios și nu Eugen Gălățeanu pentru demonetizarea a o parte din miturile anticomuniste. Credeți că acum, după 14 ani de "democrație" viața în închisorile noastre e altfel ? Să fim serioși.

 =  dezgust!
Paul Bogdan
[03.Oct.04 14:10]
Babă să-i spui școlii și trupei din care faci parte și care te-a format ca activist de partid notoriu!
Este imposibil ca un om cu o cultură ca a politrucilor din anii 50 (cu două clase a școlii de partid) să vină acum și să scuze prin inepții crimele ce s-au săvârșit în România atât pe parcursul epocii staliniste cât și pe parcursul epocii ceaușiste.
Manifestele tale sunt pline de aberații! De la analogia cu închisorile din Satale Unite unde sunt închiși infractori de drept comun și nu politici, până la prezentarea structurilor de ordine din România interbelică sub imaginea unor instrumente de opresiune politică.
La început eram convins că scrii aceste epistolașe ca divertisment și că aștepți să-ți cadă proșii în plasa unor polemici incisive dar nu!... dumneata ești chiar convins corectitudinea și infailibilitatea sistemului comunist și asta de unde??? de peste canalul mânecii unde probabil ai ajuns ori în misiune ori ca refugiat politic.
Pentru mine individul Eugen Gălățeanu și-a încheiat existența!
Cine o mai vrea să fie mâncat de porci n-are decât să intre în lăturile tale infecte.

 =  Dreptul la calomnie
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Stimate Domnule Bogdan,
Ceea ce faci dumneata acum-cu voia sau fără voia cenzorilor care vor da-nu vor da drumul la acest răspuns este calomnie.
Am aflat cu surprindere că am fost activist de partid notoriu. De unde ? Nici măcar nu am fost membru de partid. Am aflat că am numai două clase-iar ced că greșești-am mai multă școală,tinere, decât ai avut sau vei avea dumneata vreodată. Nu spun că te voi urmări în justiție- ar fi absurd ; dar ar fi bine să te controlezi înainte de a emite niște fumigei care nu au nici un substrat.
La bună vedere...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0