Comentariile membrilor:

 =  dis de dimineață...pe versuri de Titarenco
Farcău Pavel
[23.Mar.04 08:32]
sincer să fiu, nu știu ce mi-a plăcut mai mult...poza sau versurile, am remarcat că în colțul stînga jos al pozei e trecut numele tău, tu ai făcut această poză ? e foarte reușită; în legătură cu poezia...nu comentez, pentru că tocmai m-am trezit și nu vreau să spun prostii...să zicem că o poezia poate sur-prinde și prin simplitatea ei, nu numai prin complexitatea cu care ne-ai obișnuit.

 =  unui singuratic din Tara de Foc
Mariana Cardas
[23.Mar.04 10:04]
Imi plac lucrurile care imi amintesc Argentina. Imi place muzica (tangourile, Astor Piazzola si de ce nu Carlos Gardel)imi place literatura sud-americana - Borges, Sabato, Cortazar - si nu doar astia vechi fiindca am citit si argentinieni mai "proaspeti" cum ar fi Federico Andahazi...
Stiu ca acel ceai "mate" este baut mai mult de barbati. Desi am foat in Argentina,nu am gustat niciodata mate, am inteles ca este mai degraba amar.

+ Virgil a scris o Poezie
Dan Mitrut
[23.Mar.04 10:10]
din punctul meu de vedere aceasta este cel mai bu text al lui Virgil.

poate mai aproape de natura oceanului decat de natura cuvantului, mai deschis in sine, atent la ritualul singuratatii.

asa poate intelege de ce focile isi latra umbrele, de ce stancile marii deseneaza umbre bizare.

fara lacrimi si fara intrebari,
felicitari Virgile

cu acelasi respect, Magul

 =  Animal Planet
Alexandru Spataru
[23.Mar.04 10:56]
Titarenco pare un saritor in inaltime care dupa ce rateaza la o inaltime medie, isi ridica stacheta pentru record mondial! Si, normal, rateaza cu brio. Rezultatul este ca va putea spune, la urma, ca a ratat la doborarea recordului mondial, si nu la o inaltime accesibila majoritatii.
Ce vreau sa spun cu asta? Titarenco are foarte putin de spus in poezie. Nu am sa insir argumentele pe care le-am folosit in comentariile precedente in subsolurile textelor sale. Tendinta sa spre "abstractizare" ascunde de fapt saracia emotiei, lipsa de continut liric (la prima "yerba mate" am demontat pretentiile asa-zisei "abstractizari"). Poemele sale sunt simple complicari ale unor platitudini. In acest caz, platitudinea din primele versuri:
"îmi beau yerba maté încet
ritual al singurătății"
Sunt destule haiku-uri care descriu un ritual asemanator; dar ritualul este sugerat, nu pur si simplu numit. Numirea, in poezie, nu are nici un efect. Numirea "singuratatii" nu-i manifesta delirul, angoasa or seninatatea (dupa caz).
Am aratat platitudinea. Complicarea ei este recursul la exotism. Neavand a spune nimic nou despre "singuratate", Titarenco se iluzioneaza ca decorul de carton pe care il foloseste ar putea reprezenta aceasta noutate. Dar simpla combinare dintre metafizica si Animal Planet, sincer, mi se pare lipsita de perspectiva.


 =  Mi-a plăcut mult
Mă bag si eu în seamă, doar pentru a-ti spune că subscriu la părerea Magului si să te felicit.
Si mie asta îmi e cea mai plăcută poezie din cele ale tale, extrem de sugestivă pentru un ritual al singurătătii, ajungând direct la suflet. Dac-aveam stele, lipeam si eu una.

 =  Singuratate
Adrian Munteanu
[23.Mar.04 11:35]
Un spatiu infinit si poetul mereu singur " in coliba". La o idee veche de cand poezia, o expresie cu nuante individualizante.

 =  virgil
Eugen Suman
[23.Mar.04 11:43]
eu sincer sper ca nu vei incepe sa pui si tu poze la poeme. dupa parerea mea poemul acesta era cu adevarat reusit tocmai daca se lipsea de poza respectiva. nu mi-a placut nici "... infrigurata ... Tarii de Foc" s-a vrut a fi un paradox insa eu cred ca nu ti-a reusit. finalul mi s-a parut inspirat

 =  Vizualul si poezia
Andu Moldovean
[24.Jun.04 14:24]
Subscriu celor spuse de Eugen. Daca pui imagine, cred ca mai bine ar fi ca textul sa fie scurt, de tip haiku... parerea mea.
Poezia este interesanta, poate cea mai buna scrisa de tine pana acum, cum scrie Magul, incurajandu-te. Eu as scurta-o de primele 6 versuri care suna mai mult a reportaj de Baconsky... mi-au placut dintotdeauna, dar erau altceva :-)
In rest, subliniez imagini poetice reusite
"zei ai pămîntului răsturnat
în cenușa unui foc de vreascuri marine" - deosebit!
(când o să scrii cu "â" și nu cu "î" sau e o forma de rebeliune a diasporei? :-))
"bătrînele foci
își mai latră speriate umbrele" - mai ca m-am vazut acolo.
Succes in continuare!

 =  concentrat
Monica Ioana Bălan
[23.Mar.04 18:54]
hm... acel mate de la inceputul poeziei imi aduca aminte de hemingway, de "fiesta" lui...
poezia mi se pare extrem de faina... e un concentrat de imagini, sentimente si probabil lucrurile pe care tu le stii mai bine decat mine ;)

 =  Eugen *
Virgil Titarenco
[10.Dec.18 14:27]
Eugen, Țara de Foc este o zonă geografică destul de înfrigurată. Tocmai de aceea nu cred că a fost neaparat un paradox. În ce privește imaginile... hai să ne mai gîndim...

 =  Mariana, Pavel, Florentina, Adrian, Monica *
Virgil Titarenco
[24.Mar.04 05:29]
Mariana, uite mi-am făcut un mate și m-am așezat să răspund cîteva rînduri. Eu n-am citit așa de mulți argentinieni. Am citit însă despre lumea lor. Și mi s-a părut interesantă. Mai ales istoria. Yerba mate nu este amar. Bineinteles daca stii cum sa il prepari si tine foarte mult de temperatura apei. E un fel de tehnică dar nu vreau să intru acum în detalii. Și nu il beau doar bărbații, chair dacă poate părea pentru cultura europeană un fel de băutură mai "bărbătească". Ei în majoritate, așa cum probabil știi, nu beau cafeaua. O produc și ne-o vînd nouă. Ei preferă Yerba mate care este mult mai sănătoasă.

Pavel, da, eu am făcut această poză. Undeva la Pacific. Mă bucur dacă ți-a plăcut.

Florentina, cuvintele tale frumoase și sincere fac mai mult decît stelele. Te asigur de asta. Pentru că, la fel ca și ura și răutatea, bunătatea și bunăvoința vin din inimă. Locul în care nu putem fi decît noi înșine.

Adrian, mulțumesc de citirea ta atentă. Tu vezi mai bine de cît mine, arată-mi și cînd greșesc.

Monica, da, sînt multe lucruri despre mine pe care eu "le știu mai bine". Poezia este un exercițiu de vulnerabilizare destul de dureros uneori. Alteori este ca un fel de izbăvire. Cel puțin pentru mine.
A menționa numele lui Hemingway în subsolul textului meu este o onoare mult prea mare. Chiar dacă uneori am privit și eu la același ocean la care a privit și el. Mulțumesc de trecere...

 =  Dan Mitruț *
Virgil Titarenco
[24.Mar.04 05:31]
Mulțumesc.

 =  Andrei Moldovan *
Virgil Titarenco
[24.Mar.04 06:02]
Dragă Andrei,

mulțumesc de trecere. Știi, interesant e că mie nu mi se pare cel mai bun text al meu de pînă acuma. Și spun aceasta nu din duh de polemică. Dar probabil că fiecare sîntem îndrituiți (ca să nu mai folosesc englezescul "entitled") la percepția noastră poetică. Și probabil că ar fi o plictiseală cumplită dacă toți am fi a fel.
"... rebeliune a diasporei...". Mă faci să rîd. Sincer îmi pare amuzant dacă voi vă imaginați că românii din "diaspora" (cîți or mai păstra o brumă de preocupare culturală românească) n-au altă frămîtare decît să se "revolte" față de ultimele găselnițe ale Academiei Române. Nu, dragul meu. Așa am învățat eu să scriu cînd eram în clasa întîi. Și așa am scris pînă cînd am plecat din țară cu cîțiva ani în urmă. Sincer nu mă simt obligat să îmi schimb literele din comandă politică. Fie ea motivată și de un anumit fel de patriotism. Nu vreau să intru în polemici pe subiectul acesta. Mie mi se pare mult mai logic (dar din nou, e umila mea părere) modul în care scriu eu. Și poate și pentru că mi-a repugnat întotdeauna "patriotardismul" care e dispus să "repare limbi" dar nu e în stare să facă veceuri publice sau să asigure bătrînilor și bolnavilor o minimă decență a existenței. Deci, poate e "rebeliune", dar nu în sensul în care poate ai fost ispitit să crezi tu. Deocamdată poezie.ro și alte edituri de prestigiu din România acceptă acest lucru. Cînd nu va mai fi "acceptat", limba în care voi scrie se va numi probabil "limba română arhaicâ", sau mai știi, poate "limba româna comunistă".:))). În orice caz efortul meu se îndreaptă acum spre alte preocupări. Cum ar fi de exemplu, să îi ajut pe copii mei să-și păstreze limba maternă. Cu î din i sau din a. Cum preferă ei. ;)
Mă bucur de trecere și te mai aștept. Mulțumesc pentru urări și îți doresc multă sănătate.

 =  Libertate
Ioana Camelia Popa
[24.Mar.04 08:07]
Salutare Vrigil, am citit poezia de doua ori...mie mi s-a parut prea incarcata de metafore si epitete, ai unele expresii minunate care au fost enumerate si in comentariile la poezia ta. Pe mine m-a ajutat mai mult imaginea pusa la text, si am vazut mai bine la ce te refereai cand spuneai de "lava" si cand te refereai la negru.. Mi se pare ca ai descris prea mult ritualul, prea clar si nu prea lasa libertate cititorului sa simta el, insusi, ceea ce simti tu, de aceea nu imi place descrierea prea minutioasa...Imaginea singuratatii este un pic intunecata de nesinguratatea epitetelor si metaforelor. In rest, am vazut singuratate si izolare, pe un mal unde totusi exista animale, unde totusi nu esti singur, dar sufletul uman este. La mai bine!

 =  Oricum "â"-ul mazgaleste/ Virgil scrie romaneste!
Andu Moldovean
[24.Jun.04 14:24]
Virgil,
Sincer iti multumesc pentru raspunsul exhaustiv... am atins mai in gluma mai in serios o coarda care a vibrat intr-un mod tare placut urechilor sufletului meu. Scrie Virgile cu "î" sau cu "â" cum o sa vrea inima ta si pastreaza limba romana in copiii tai! E frumos si demn de admiratie. Te voi mai citi.
Cu drag,
Arcturus.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0