Comentariile membrilor:

+ "Dacă vi s-au strepezit dinții..."
Silvia CALOIANU
[14.Mar.04 15:48]
Parca ma dor si pe mine picioarele, m-a sufocat parca si pe mine anturajul acela, am simtit si fumul acela innecacios,in care se fac micii, direct in mijlocul pietei, am auzit, parca si eu muzica aceea, care "condimentează din plin poftele târgoveților ce halesc dând din capete, pe melodie"...
Avem si la Chisinau asa ceva si, nu mai tin minte cand si ce imprejurari m-au dus pe acolo, dar stiu cum e! Mai putin stiam despre rahat: in orasul meu se vinde "rahat lukuum". Asa si nu stiu ce e "lukuum": poate, pentru ca nu prea consum dulce, de aceea nu m-am interesat? Am citit cu mult interes ce spui despre rahat si chiar imi pare rau de felul in care s-a extins sensul acestui cuvant in romania, ajungand si in DEX, asa cum bine observi...Pietele acestea, "impamantenite" tot de pe acolo, de pe unde rahatul...Notiune si sens...
Scris captivant. As vrea sa citeasca mai multa lume, sa vad ce se mai poate de spus...

 =  Excelent Pane; măi la voi nu se găsește bragă?
Virgil Titarenco
[14.Mar.04 18:56]
Excelent Pane; măi la voi nu se găsește bragă? Că n-am mai băut din copilărie... Doamne, piețele Galaților și Brăilei... Și eu sînt un împătimit al lor. Piețele, oriunde... București, Timișoara, Viena, Londra, flee-market-urile americane,.. unde a dispărut braga...?

 =  o scriitura excelenta
Andrei Neagu
[14.Mar.04 19:22]
cand voi creste mare vreau sa scriu ca tine!:)

 =  Treaba cu imi place
DoDu
[14.Mar.04 19:33]
Eu nu cred ca asta e o scriitura excelenta din cauza ca-mi place si mie iar eu n-am gusturi rafinate, o stie toata lumea rea. Daca as spune ca nu-mi place, atunci ar fi ceva sanse de o scriitura buna, insa mie imi place si nu mai e nimic de facut.

 =  braga
Nick Beres
[14.Mar.04 22:29]
Cum era, dom'le, braga? Eu n-am băut niciodata. Nu cunosc braga decât din cărțile lui Panait Istrati. Adrian Zografi se împrietenește cu Stavru, care își câștiga existența vânzând bragă. La un moment dat are loc o discuție despre această băutură și Adrian descoperă că Stavru măsluiește braga, că o face cu sare de lamâie în loc de lămâie adevărată. Deci braga era o simplă citronadă? Înclin să cred că nu, cineva mi-a descris-o ca pe o băutură fermentată, bej la culoare, un pic înecăcioasă și înțepătoare la limbă. Gustul ar fi fost atât de special încât este imposibil de descris.
Tare aș fi și eu curios să beau un pahar de bragă. Aduc mărturie că nu se găsește în Obor. Locuiesc în apropiere, acolo îmi fac piața, dar n-am văzut niciodată bragă.
Băuturile astea artizanale (se găsea socată mai demult prin Obor) au fost eliminate de legile de protecție ale consumatorului. Dar oare de ce nu s-o gândi vreo companie mare, cum e Coca-Cola, să îmbutelieze o băutură răcoritoare cu gust de bragă? Că doar Fanta Shokată au scos!

 =  braga
Paul Bogdan
[15.Mar.04 09:26]
Prof. Dr. Ing. Alexandru Lucian STROIA
Institutul de Chimie Alimentara Bucuresti



Braga este o bautura racoritoare, raspandita mai ales in zona de sud - est a tarii. 1. Tehnologia de obtinere : Braga se obtine prin fierberea cu apa a meiului macinat. Lichidul tulbure sau amestecul obtinut dupa racire, din care aproape nimic nu se indeparteaza si care se gaseste la inceputul unei fermentatii alcoolice si acide, reprezinta braga proaspata sau dulce. La scurt timp dupa preparare, braga trece in fermentatie lactica sau se inacreste, obtinandu-se braga acra. Braga este tulbure, mucilaginoasa, cu substante coloidale in suspensie, datorita continutului mare de extract cu substante hranitoare, cu cantitati foarte mici de alcool si de produse de fermentatie acida. Daca este preparata corect, in conditii bune si depozitata corespunzator, braga poate fi considerata ca o bautura igienica. Braga se prepara astfel: intr-un rezervor cilindric si vertical, fabricat din otel inox alimentar, prevazut cu serpentina interioara de incalzire si cu agitator mecanic, ambele fabricate tot din otel inox alimentar, se introduc : - 35 kg miei sfaramat; - circa 375 litri de apa potabila. Amestecul rezultat se fierbe timp de 3 ore, dupa care se lasa in repaos 1 ora. Se adauga apoi, o noua cantitate de apa potabila, pentru compensarea apei evaporate, se porneste amestecarea si se mai fierbe inca 10 ore. Dupa cea de a doua fierbere, amestecul se raceste complet. Pentru ca racirea sa se faca in timp cat mai scurt, masa vascoasa, ramasa in vasul de preparare, se scoate si se intinde la aer, pe scanduri curate si uscate. Masa racita se amesteca apoi cu apa si se lasa circa 8 ore, timp in care incepe fermentatia. Se mai adauga o cantitate de apa potabila, astfel calculata incat sa asigure realizarea parametrilor de calitate, se strecoara prin sita, pentru retinerea impuritatilor vegetale grosiere, provenite din miei. Filtratul reprezinta braga proaspata sau dulce. Compozitia bragai este redata in tabelul 1. 2. Caracterizarea tehnologica a bragai : Braga este o bautura fermentescibila si nu fermentata. Fermentatia incepe printr-o slaba fermentatie alcoolica care, in scurt timp, este inlocuita prin fermentatie acida de tipul lactat, acetic, butiric, etc. Braga este un mediu complex, propriu pentru dezvoltarea diferitelor microorganismelor. Astfel : - intr-un cm3 de braga dulce se gasesc 784 500 germeni, iar - intr-un cm3 de braga acra, obtinuta din braga dulce, dupa 5 - 8 zile, se gasesc 5 850 000 germeni. Cea mai mare parte dintre microorganisme o reprezinta cele din tipul Bacillum Coli si Sacharomycet, care imprima o aroma particulara pronuntata. Se mai gasesc cocci, bacili, mucegaiuri de tipul Mucor. Uneori, in braga se mai adauga zaharina si acid salicilic, pentru indulcire si asigurarea conservabilitatii.

 =  braga si alvita
Diana Chifane
[15.Mar.04 12:10]
Pentru doritori sau curiosi: in Slatina exista o bragagerie. Tot ceea ce facea deliciul five o'click-urilor altor timpuri, gasesti acolo: braga proaspata, alvita, serbet si chiar si apa rece de la ghiata. Bragageria reprezinta afecerea unei familii de albanezi, bragagii din tata-n fiu.
Cu ani in urma mai exita o bragagerie in Busteni. Eram mica atunci si braga nu imi dadeam ai mei, dar la fiecare coborare de pe partie ma astepta mama cu cate un cornet cu alvita.
Braga seamana bine la gust cu kvasul proaspat, doar ca este mai dulce.

 =  multumesc
Nick Beres
[16.Mar.04 21:29]
Pan, multumesc pentru abundenta de informatii despre braga. Cred ca mi-a mai scazut avantul, acum ca am aflat ca are o consistenta mucilaginoasa :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !