Comentariile membrilor:

 =  părere
Paul Bogdan
[20.Dec.03 08:10]
Teologia, în fond o filosofie EZOTERICÃ, canonică, nu permite o exprimare incertă. Fiecare cuvânt în parte este atât de greu încât Istoria a pus fraza graniță între imperii.
Am să analizez doar primul dumitale paragraf neîndrăznind a mă apropia de celelalte gândiri din cauza timpului limitat ce-l mai am de trăit.

(“Cuvintele biblice, ca Dumnezeu a facut pe om dupa chipul si asemanarea sa, nu inseamna ca Dumnezeu este un om in cer, ci inseamna ca omul e un Dumnezeu pe pamant.” – Lucian Blaga

Daca acorzi cateva clipe de gandire unei asemenea cugetari ajungi la o singura concluzie sigura : fie ca Dumneazeu este un om in cer, fie ca omul este un Dumnezeu pe Pamant, ceea ce spune Lucian Blaga este o blasfemie. Omul este mai degraba animalul de companie al lui Dumnezeu, un animal special avand in vedere ca Atotputernicul s-a gandit sa-i dea acelasi chip cu al Sau, insa nici pe departe aceeasi capacitate intelectuala si spirituala cu a Sa. Ceea ce afirma Blaga, insa, presupune ca omul este mai mult, este prea mult, o profanare a ideii biblice de divinitate, - omul devine astfel – ceea ce biserica ii interzice sa fie – cea mai evoluata fiinta pe plan spiritual -si unica- aflata intr-un plan central al propriei existente.)

În primul rând aș vrea să spun că Blaga nu a avut pretenția de originalitate. Chiar asta a fost intenția lui Dumnezeu, de a crea omul asemeni Lui, divin ca substanță, natură. Iar după căderea sa, când omul a pierdut natura divină, Acesta i-a mai acordat o șansă, făcându-se El om pentru ca omul să devină Dumnezeu. (Întruparea Hristosului). Iar când s-a ridicat la cer, s-a ridicat ca om și Dumnezeu... ca să vezi că sunt și oameni în cer.
Nu știu care este raționamentul ilogic ce te-a făcut să răstălmăcești cuvintele lui Blaga într-o elucubrațiune de asemenea proporții. Și apoi, "Biserica" și nu numai ea, ci oricare alt "templu", are ca scop ridicarea practicantului la cotele spirituale absolute.
Poate am să mai intervin pe acest text când acesta o să prindă un contur în urma unor discuții.

 =  gânduri
Paul Bogdan
[20.Dec.03 09:19]
Am scos acest text de la rubrica Articol-Polemica deoarece nu este un articol ci cuprinde doar câteva gânduri pe marginea unor citate.

 =  mea culpa
Florin Opran
[20.Dec.03 22:50]
aveti dreptate. acest text se incadreaza mai bine la rubrica de personale. greseala este de partea mea.

in ceea ce priveste continutul. in urma cu (vreo) 2 saptamani am lansat forum -tot un articol de polemica, acesta e si motivul incadrarii gresite a textului curent . in acel articol ma rezumam la interventii foarte sumare pe langa citatele mai multor filosofi. se poate spune ca prezenta mea in text era neglijabila, concentrand atentia pe "protagonistii forumului" . in acest text, insa, situatia este exact inversa. am folosit citatele a doi mari scriitori incadrandu-le in planul meu personal de idei (si neglijand propriile lor conceptii). in acest text nu am mai lasat pur si simplu sa curga niste citate ci am scris un "eseu" (aproape) original. daca veti considera ca m-am folosit abuziv de cuvintele celor doi e posibil sa aveti dreptate (in special in privinta lui lucian blaga). (spre deosebire de forum I) nu m-au intereseat neaparat parerile/conceptile reale ale ganditorilor citati ci mai degraba felul in care ar putea fi incadrate in propria mea lucrare (conceptia pe care am ilustrat-o in acest text prezinta similitudini – mai degraba intamplatoare- cu parerile celor doi). si din nou spre deosebire de forum I , in aceasta a doua parte imi asum ideea de ansamblu, pentru ca aceasta imi apartine.

din exemplul pe care l-ati dat : e posibil ca interpretarea dumneavoastra sa fie varianta pe care a gandit-o si blaga. ce am gandit eu, insa : dupa mine, Biserica a avut un rol fabulos in momentele in care omul se afla intr-un stadiu de dezvoltare inferior celui de acum. intre timp, insa, Biserica a devenit treptat - parerea mea - un focar de infectie spirituala. aceasta este teza pe care am sustinut-o pe parcursul textului. imi aduc aminte de Inchizitie, de interventiile bisericii in politica, stiinta, etc, de aroganta fetelor bisericesti, insa si de absurdul minciunii : a iti trai viata in ideea unei alte vieti ce va urma mi se pare o manipulare spirituala. omul devine docil si trieste in iluzia unei fericiri pe care daca nu o atinge in aceasta viata este limpede ca nu o va mai atinge vreodata. credinta este ca o hipnoza ce , consider eu, ii atrofiaza omului individualitatea, forta creatoare si capacitatea de lupta. ii ofera in schimb o capacitate de munca (mecanica, nu creatoare), o stabilitate sufleteasca, o speranta, o ratiune de a exista. Unii oameni aleg cu buna stiinta aceasta forma de “ignoranta spirituala” iar altii o fac din inertie. Intrebarea ce rezulta din aceasta lucrare : “ este omul pregatit sa inteleaga ca nu exista Dumnezeu ?“ in mod analog - aceeasi intrebare pe care si-o pun uneori parintii in privinta copilului lor care inca mai crede in Mos Craciun….

Cu respect
Florin

 =  florin opran: muscatura cu gingia !
Bibi Ngo
[20.Dec.03 23:33]
florin opran,

recidivezi, calm, imperturbabil... se pare ca reactia la articolele tale precedente (Forum I si Editie Speciala) de pe poezie.ro te-a lasat rece ca gheata, esti un "fouteur de merde" pe acest site, cauti citate care-ti servesc o teorie extravaganta si apoi te apuci ca "crosetezi" rationamente filozofice, sofisme, fara a-ti asuma responsabilitatea a ceea ce citezi, deoraece - zici tu - nu tu spui, ci Blaga si Cioran... nu-i asa ?... ce frumoasa este viata de filozof cand stai cu "capul la cutie" si traiesti din citate!
"eu sunt mic nu stiu nimic... tata jupoaie oaia-n pod";;; stii povestea populara cu copilul prost?

ai ales calea facilului literar, a facilului filozofic, a facilului logic, a sofismului.
opreste aceasta masina de fabricat falsa filozofie contemporana-mistica-politica-sociala, nu multa lume e gata sa guste din portia ta de supa rece pe care o daruiesti prea des pe acest site, dupa parerea mea.
sterge si "Editie Speciala" si "Forum II", ambele articole sunt o rusine literara, filozofica, istorica si chiar logica.

 =  noapte buna
Florin Opran
[21.Dec.03 00:01]
domnule bibi ngo, nu va stiu, nu va cunosc, insa incepeti sa ma calcati pe nervi ! aveti dreptul sa ma credeti un imbecil, un manipulator, un comunist, un nazist (ca sa "citez" doar cateva din caracterizarile pe cate mi le-ati adresat) etc. Aveti dreptul sa nu apreciati textele mele. Aveti dreptul si chiar va sugerez, sa ma criticati constructiv. de ce aruncati, insa, cu noroi ? va amintesc ca sunteti pe un site LITERAR pe care oamenii scriu, se citesc, isi spun parerile, fac critica CONSTRUCTIVA . Dumneavoastra ce cautati aici, avand in vedere toate acestea ? Doriti sa ma injurati ? Draga domnule, daca am fi pe strada as face exact acelasi lucru pe care-l fac si pe acest site. Va ignor injuriile si merg mai departe, fara sa va dau prea multa atentie. Nu m-am legat de numele dumneavoastra in nici un moment. V-as sugera sa n-o faceti nici dumneavoastra.

"ce frumoasa este viata de filozof cand stai cu "capul la cutie" si traiesti din citate!"

nu am facut altceva decat sa incerc si alte genuri, si alte stiluri. daca imi veti citi textele veti observa ca am abordat mai multe genuri, atat in poezie cat si in proza. nu traiesc doar din citate. va sugerez sa incercati sa cititi si alte eseuri de-ale mele pentru a va convinge de acest lucru. de exemplu in "flasitatea adevarului", "numele ignorantei" (I, II, III)sau "eminescu" (si astea sunt unele din cele mai recente)... inteleg ca nu va place conceptia mea, iar de aici ajungeti sa imi aduceti cele mai stupide invinuiri. va sugerez inca odata sa faceti critica constructiva si fara atacuti la persoana. sunt gata sa va raspund daca veti sti sa scrieti si mesaje civilizate.

noapte buna

 =  florin opran: rahat aurit cu citate din clasici
Bibi Ngo
[21.Dec.03 23:15]
florin opran,

nu este atac la persoana, nu-l cunosc pe florin opran si nici nu as vrea sa-l cunosc vreodata... este un simplu atac la "concept".
nu agreez stilul articolelor tale lase si nule din punct de vedere filozofic, istoric si literar.
incerci sa "mulgi" lapte din ugerul ignorantei oamenilor, al rabdarii sau al bunului lor simt.
uite ca ai dat de de mine, ghinionul tau, te voi urmari si te voi "demola" de fiecare data cand vei mai abuza de cititori.
scrie poezie, scrie proza, scrie orice vrei tu, dar sa fie literatura.
rahat pe bat aurit cu citate din clasici nu mai gusta lumea de mult.

 =  parere
Corina Gavrilă
[22.Dec.03 18:09]
Florin, parerea mea pe marginea textului tau (nu comentez citatele) este:
1."Atunci, daca omul este fiinta spirituala de ce are nevoie de un plan spiritual central la care sa se raporteze."
Pentru ca omul de rand are nevoie de o reprezentare a lui Dumnezeu, de aceea s-au facut diversele icoane si cruci sau mai stiu eu ce (depinde de religia fiecarui popor). Omul are nevoie mai mult ca oricand de ceva palpabil pentru ca taranul care ara campul nu are puterea intelectuala sa creada intr-un Dumnezeu eteric si nici macar nu indrazneste sa se masoare cu acest plan spiritual central la care se raporteaza. Paradoxal, acest om de rand este o fiinta mult mai spirituala decat sunt multi dintre cei care inteleg Dumnezeirea dincolo de un simbol contruit de mana omului. Pentru ca omul simplu are nevoie de dovezi simple si credinta lui va fi simpla si mai profunda decat a omului care isi pune intrebarea : de ce am nevoie de un plan spiritual central la care sa ma raportez.
2."De ce nu se raporteaza la sine insusi – la valoarea umana, ca valoare centrala a Universului ?"
Cred ca valoarea umana s-a degradat suficient de mult ca sa nu mai fie o valoare. Sa nu uitam ca au trecut peste noi cateva 'purificari' si cand am pornit de la capat am pornit in acelasi mod gresit pentru ca (citandu-i pe sofisti) scopul fiintei umane este acela de a-si satisface placerile si de a-si exercita puterea. Din pacate cred ca intr-adevar ne-am transformat intr-o asemenea fiinta.
3."Este inevitabil ca omul sa-l piarda pe Dumnezeu."
Omul l-a pierdut deja pe Dumnezeu. Este necesar ca omul sa se intoarca la Dumnezeu, si nu conteaza care este reprezentarea acestui Dumnezeu in mintea fiecaruia, important este sa crezi.
Nu sunt o religioasa si nici nu am venit aici sa scriu despre religie, vreau doar sa spun ca eu sincer ma mir cum de ne mai suporta Dumnezeu. Cred in Dumnezeu ca o putere suprema in nici un caz nu cred in imaginea aceea de batran cu parul alb. Nici macar nu cred ca noi suntem chipul si asemanarea lui, biblia a fost scrisa de oameni tocmai pentru ca marea masa avea nevoie de o dovada palpabila a existentei Lui. Dar exista ceva mai presus decat noi, de acest lucru sunt convinsa.



 =  Sa filozofam de dragul de a ne auzi vorbind
Bianca Iulia Goean
[22.Dec.03 18:30]
Nu doresc nici eu a intra intr-o polemica pe teme atat de profunde intr-un spatiu atat de neadecvat, cu un timp atat de limitat. As dori doar sa-ti atrag atentia, Florin, ca, daca ai un asemenea curaj (si nu ma refer decat la cel de natura literar-filozofica) sa te iei cu Dumnezeu la harta, sa o faci din cunostinta de cauza. Argumentel aduse de tine in sprijinul ideilor avansate denota o cunoastere a dogmelor crestinismului la nivelul genunchiului broastei, iertata sa-mi fie expresia. Este cel putin de prsot gust, ca sa nu mai vorbim despre imoralitate, sa te apuci sa combati o dogma fara sa cunosti la perfectie ce sustine ea.
Nu am sa-ti servesc eu aici de profesor, nu as fi in stare, dar si eu stiu suficiente ca sa iti spun sa mai citesti, inainte de a scrie...

 =  forum
Florin Opran
[03.Jan.04 00:33]
bianca, de ce oare crezi tu ca nu cunosc lucrurile despre care vorbesc ? te sfatuiesc sa fii mai atenta cu acet gen de afirmatii. in plus ce te face sa crezi ca pentru a aborda o astfel de tema ai nevoie de o mare cultura religioasa ? nu traim oare incarcerati in acesta (sub)cultura pe care o respiram cu fiecare por ? in acest eseu am folosit mai degraba vocea comuna decat cea a expertului. am fost cu buna stiinta profan reusind astfel sa indic o tema de gandire. asta se intampla in "forum".

 =  valori umane
Florin Opran
[03.Jan.04 00:56]
dorina :
da, mai presus de noi exista forte... forte FIZICE, chimice, genetice, etc- o (frustrant de mica) parte le cunoastem chiar. batranul cu par alb unde-si gaseste loc ? a il pierde pe Dumnezeu inseamna a lasa in urma aceste povesti de adormit copiii. pentru ca noi nu mai suntem copii. specia umana s-a maturizat (imi place sa cred) suficient ca sa nu mai creada in astfel de lucruri. in acest moment eu nu as pune intrebarea cum de ne mai suporta Dumnezeu ci cum il mai suportam noi pe El.

"Pentru ca omul simplu are nevoie de dovezi simple si credinta lui va fi simpla si mai profunda decat a omului care isi pune intrebarea : de ce am nevoie de un plan spiritual central la care sa ma raportez."

ei vezi... ai inteles ideea insa ai inteles-o altfel decat mine. tie credinta ti se pare laudabila. mie credinta mi se pare condamnabila. o numesc subcultura (nu neg ca pana la un moment dat a fost cultura). Tu consideri ca omul e intr-un regres spiritual. eu consider ca omul, odata cu pierderea lui dumnezeu se regaseste pe sine insusi, se afla, intr-adevar, intr-o anumita stare de ratacire, insa exista la un nivel spiritual net superior a ceea ce fusese. as putea chiar afirma ca omul este o fiinta a carei evolutie spirituala (in ultimele decenii) e remarcabila. omul a reusit sa se apropie de valori umane, ba chiar sa creeze valori umane si sa le respecte. Din punctul meu de vedere Dumnezeu este un profanator al valorilor umane !

va multumesc pentru parerile voastre si imi cer scuze pentru intarzierea comentariului . la multi ani. Un an nou fericit !




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !