Comentariile membrilor:

 =  despre concurs
ion amariutei
[15.Dec.03 19:53]
zic si eu ca regulile acestor concursuri ar trebui mai clar definite. de exemplu, faptul ca aici se voteaza doua categorii diferite este de fapt o problema

sa zicem ca avem autorii X, Y si Z, care au participat fiecare cu cate un singur text. autorul X a acumulat 10 puncte la vot, insa sunt impartite 5 la *haiku* si 5 la *poezie scurta*. autorul Y are 6 puncte, insa toate sunt la *haiku* iar autorul Z are 6 puncte, toate la *poezie scurta*. cine a castigat concursul? autorul X are cel mai mare numar de puncte, insa a avut nesansa ca unii i-au considerat textul *haiku* iar altii *poezie scurta*, fie din subiectivism fie din neatentie. daca il declaram castigator pe X, ii nedreptatim pe Y si Z. daca ii declaram castigatori pe Y si Z, il nedreptatim pe X al carui text a avut de fapt cel mai mare succes.

la fel, tematica ar trebui mai clar definita, fie furnizand niste exemple care sa arate ce este acceptabil sau nu, fie, sa zicem, o lista de cuvinte din care unul sau doua sa fie obligatorii. sunt multe posibilitati de imbunatatire

pentru haiku-ul lui Andrei, ar fi un test simplu sa determinam daca se inscrie in tema sau nu: un cititor care nu stie nimic despre concurs si regulile lui, ar ajunge la concluzia ca subiectul acestui haiku este *dragoste si gheata*?

 =  Poezia scurtă
Andrei Horia Gheorghiu
[15.Dec.03 20:09]
Ideea cu votul asupra "poeziei scurte" mie mi se pare o ironie foarte subtilă din partea lui Gabi.
De ce?
Pentru că, de fapt, votul în masă pe acest site într-un concurs de haiku nu este altceva decât un vot asupra "poeziei scurte".
Câți dintre cei cu drept de vot știu să facă diferența între o poezie scurtă și un haiku? (Nu întreb aici câți știu să numere silabele, sunt convins că toți știu să o facă).
Nu ar fi fost mai bine să fie apelați cei pe care îi considerăm cei mai pricepuți în tainele acestei arte pentru a puncta creațiile noastre?

 =  il n'est certain que le passe, on ne travaille que pour l'avenir
Laurențiu Orășanu
[15.Dec.03 20:18]
Mie nu-mi plac oracolele. Andrei astepta un raspuns. Raspunsul din comentariul lui Ion (cu testul) nu mi-e clar. Mie mi se pare ca repeta intrebarea.

Incerc sa dau un raspuns. Daca il deposedam de titlu pe al lui Andrei (sa ne amintim ca un haiku poate fi intitulat simplu "haiku", si tilurile au fost introduse pentru diferentiere, la cererea lui Gabi) dispare orice referire la tema (sau poate asta spunea Ion ? mai clar Ioane, please). Asa ca formal i-as da dreptate lui Gabi care l-a exclus. E doar o parere.

Cele doua categorii(haiku si poem scurt): introducere pe parcurs = prilej de carcoteala. Ai dat criteriile Gabi, lasa lumea sa judece. Ajungem la motivul retragerii lui Jupp (din concursul de parodii) - cum ca lumea nu stie sa voteze (sic!). Asta nu e treaba organizatorului sau concurentilor. Dar, pe de alta parte (hai ca dau si eu in oracole, tzutz), daca tot detectam cele doua categorii, poate ca e bine ca le remarcam si pe cele care nu sunt "haiku".

Ma intorc iar si zic: o singura categorie de votat, ca asa pornisei initial, Gabi, te scutea de orice intrebari.

Comisie de trei ? Nu s-a anuntat la inceput, nu e.

Concluzie daca am ametit-o aici: lamuririle din antet = bune. Ce ai anuntat la inscrieri, asa era bine sa ramana.

Ca am aplicat concluzia mea ? Nu, am votat cum mi s-a cerut (pe doua categorii). Nu vreau sa perturb concursul. Mie mi se pare ca merge bine.

Dar aici, vorba lui Andrei, discutam despre viitoarele concursuri.

 =  Chestiune de gust...
Andrei Horia Gheorghiu
[15.Dec.03 20:26]
Despre asta era și vorba, despre concursurile viitoare.

Cât despre haiku, prin "picături în vid" am vrut să sugerez imaginea unor sfere de gheață pierdute undeva în bezna și frigul cosmosului.
Dar poate că nu mă pricep așa de bine.
Poate că de-aia i-am și spus "sfere de gheață" ca să dau un indiciu.
Pe de altă parte, nu e obligatoriu ca un haiku să se intituleze haiku, chiar dacă multe se intitulează așa.
Spre exemplu, am prieteni care și-au intitulat câinele "Câine", dar am și prieteni care și-au intitulat câinele "Porc".
Chestiune de gust la urma urmei...

 =  Ghiocel
ion amariutei
[15.Dec.03 20:36]
*sau poate asta spunea Ion ?*
asa e, ma dadeam si eu socrate/ cu maieul rupt in coate :)

 =  scuze și un pic de logică...
Andrei Horia Gheorghiu
[15.Dec.03 20:56]
Cred că mesajul polemicii mele nu este destul de clar și îmi cer scuze pentru asta.
Nu mă deranjează faptul că haiku-ul a fost scos din concurs.
Mă deranjează explicația dată de Gabi pentru textele scoase din concurs.
Și, de fapt, nici unul dintre voi n-a răspuns la întrebarea mea:
Legătura cu tema concursului poate fi presupusă au ba?

Dacă poate fi presupusă, înseamnă că nemulțumirea mea este justificată.
Dacă există nemulțumiri justificate în legătură cu un eveniment, acel eveniment este prost organizat.
Dacă un eveniment este prost organizat, ar trebui să se ia măsuri ca măcar următoarele în genul să fie mai bine organizate.

Elementary, my dear Watson, elementary...

 =  nu merg la prezumtii
Laurențiu Orășanu
[15.Dec.03 21:39]
Scuze, Andrei, eu nu merg la presupuneri. Eu am raspuns cu:
"dispare orice referire la tema", ceea ce ma incadreaza in partea din afirmatia lui Gabi: "legătura cu tema concursului nu numai că nu era evidentă". De ce sa ma duc mai departe pe un teren nisipos ? Acela al prezumtiilor.

Daca e vorba de logica, intrebarea ta n-am atins-o fiind ea la al doilea IF. Pe ramura pe care o exclusese primul IF. Vezi mai sus.

Celelalte afirmatii despre concurs si organizarea sa sunt si ele atinse de interventia mea ulterioara. Nu avem o unitate de masura etalon (nu vom avea niciodata, dat fiind natura obiectului masurat: poezia) , in consecinta nici criteriul (optimul de atins) nu poate fi definit. Concursurile de poezie cu jurii si premii sunt perfecte ? Ma indoiesc. N-o sa fie nici ale noastre. O sa incercam si cu juriu, vom vedea atunci daca sistemul e mai bun si daca e, il vom adopta, nu ? Acesta a fost anuntat cu vot deschis, hai sa-l lasam sa curga asa.

Ghiocel

 =  Mult mai bine...
Andrei Horia Gheorghiu
[15.Dec.03 23:19]
Ghiocel, chiar dacă aceasta este o polemică, aș vrea să nu fie una inutilă (nu știu de ce, dar am senzația că tocmai am spus o mare tâmpenie: polemicile sunt inutile, prin definiție, nu?)...
E a doua oară când încerci să implici că aș dori să implementez schimbări în regulamentul concursului actual.
Nici vorbă. Singurul care poate aduce schimbări la regulamentul inițial anunțat al concursului curent este Gabi, și o poate face fără să întrebe pe nimeni, așa cum ne-a demonstrat prin sistemul ingenios de votare cu care ne-a pus față în față.

Eu mi-aș fi dorit ca toți cei care au avut nemulțumiri legate de eveniment să le spună aici. Am folosit ca pretext propria-mi nemulțumire și am încercat să ridic cât mai multe probleme. Sper ca într-un final să putem trage concluzii utile organizatorilor următoarelor astfel de concursuri.

În al doilea rând, eu nu am folosit termenul "perfect". Am spus "mai bine"...

Speram un "eu cred că așa ar fi mai bine" de la tine. Da, "mai bine". Eventual cu argumentație pro și contra.
Mult mai bine...

 =  Andrei , raspunsuri ?
Laurențiu Orășanu
[16.Dec.03 00:15]
Andrei,
Pai nu bagasem de seama ca suntem pe Polemica. Daca mai zici odata, precis ca ne vedem in coada de asteptare pentru rubrica respectiva. Hai ca glumesc.

Glumesc eu, dar zic si eu ca n-am zis ca tu ai folosit termenul "perfect". Cand ziceam "Concursurile de poezie cu jurii si premii sunt perfecte ?" era clar ca eram la general, nu la concursul nostru, nu la vorbele tale. Noi n-avem jurii, cel putin deocamdata, deci nu de concursurile noastre era vorba. Deci perfectiunea de atins era tinta generala, si nu a noastra. Ai vazut ca m-am "scos" ? Iar glumesc, polemica are niste reguli si iti lasa gust amar cand oponentul ori fenteaza, ori umbla pe la sofisme, ori, ori, si nu te alegi decat cu timp pierdut. Eu zic ca nu e cazul aici, eu vad ca vrei sa ne alegem cu ceva. Sa iasa "mai bine" data viitoare. Poate ne sar in ajutor si altii.

N-am zis nici ca vrei sa schimbi regulamentul lui Gabi. Eu, eu am vazut o schimbare, sunt OK cu ea, dar personal n-as fi facut-o (asa am zis mai sus). Sa nu fie discutii.

N-am inteles ce-i cu "sistemul ingenios de votare". Vrei sa zici tu ceva, dar nu ma prind. E vorba de 4/3 ? Treaba lui Gabi cum imparte punctele; daca iese lipsa la gramaj, noi ce pazim ? Glumesc, Gabi, dar e bine sa ne spui cum faci cand sunt doi pe un loc. Jupp era foarte scrupulos cu chestiunea. Si bine facea.

Ei, am ocolit, am ocolit, dar trebuie sa spun ceva si la al tau:
"Speram un "eu cred că așa ar fi mai bine" de la tine."

Greu. Hai sa zicem ca un concurs ca acesta a fost mai dificil prin interpretarea diferita de care e pasibil "haiku"-ul. Si ma mut la general, la un concurs "open".De genul
"Poezie pe tema Lacul din padure" (un exemplu).

- Conditiile (regulamentul) precizate up-front si respectate nu numai in spiritul lui, ci si in litera lui, fie fontul cat de mic: termene de depunere, forma de prezentare, etc (Gabi iese bine pana aici), mod de vot (oops; parca nu ne spuse asta de la inceput, de gresesc dati-mi la cap).

Supraveghere pe parcurs - si aici iese bine. I-a notificat pe cei carora le-a considerat textele ca neincadrandu-se.

Pai atunci ce nu e bine ? Dupa mine separarea pe doua categorii. Pentru simplul motiv ca nu era anuntata initial. Ca nu impieteaza nimic desfasurarea concursului e perfect adevarat. O repliere dinamica buna. O laud, dar nu sunt de acord cu ea. Duala.

Alte caraieli, intru binele viitor, daca uitati asta - despre asta a propus Andrei sa discutam, despre viitor, nu ? - si ziceti ca ma leg de Concursul lui Gabi, zau ca ma indispuneti.

Termene scurte de postare (mai ales la haiku; nu e d-le roman). Doua-trei zile. Votare la fel. Cine nu e pe site, va fi la urmatorul concurs, nu-i bai.

Trimisul textelor prin email. Ca la parodii. Catre organizator.

Daca ne mutam la varianta cu juriu vad un impediment din start. Nu avem plicurile sigilate de la Concursurile cu Premii din tara. Deci juriul voteaza in cunostinta de cauza si cat ar fi de impartial, tot va fi banuit ca nu e.

Hai sa incercam si un concurs cu juriu si sa vedem cum iese.

Cam putin ? Hai sa vedem ce propuneri de "mai bine" au alti colegi.

Andrei, ma crezi sau nu, tare as vrea sa fi reusit cumva sa imping discutia mai departe.

Ghiocel




 =  Ghinion de neșansă
Andrei Horia Gheorghiu
[16.Dec.03 00:46]
Da, să sperăm că ridică și alții mânușa, Ghiocel.
La observațiile tale am însă o obiecție: pe mine Gabi nu m-a anunțat că sunt afară din concurs. A spus, în speță: "Nici unul din textele introduse de la precedentul meu comentariu nu respecta tema...", ori... haiku-ul meu era fix înaintea ultimului său comentariu.
Asta e! Ghinion de neșansă care n-a fost să fie de nu s-a potrivit să se nimerească în lăcașu-i din locu-i predestinat de soarta vitregă care e ea.
Ce po' să faci?

 =  Bolnav
Gabriel Nita
[16.Dec.03 13:28]
Imi cer scuze, din motive obiective am fost alungat in pat si nu pot sa fac acum nici un comentariu...

Promit insa sa va raspund observatiilor. Multumesc pentru interesul aratat concursului.

Pe curand!

 =  părere
Paul Bogdan
[18.Dec.03 09:16]
După opinia mea, cam așa stă treba cu haiku+ul românesc:
-nu ar trebui să se numească Haiku
-nu ar trebui să respecte regulile poeziei japoneze
-ar trebui să se limiteze la definiția de poezie scurtă respectând doar principiul ideii exprimate cât mai pe scurt și clar
Nichita a îndrăznit să dărâme aceste bariere chiar dacă și-a numit poema astfel.
Întrebare retorică:
Ce-ar fi să implementam în Japonia... doina?!

Și, la final, o părere:
Fiecare cultură naținală își are caracteristicile sale proprii modelate de timp și istorie.

 =  o perla in scoica ei
Elia David
[18.Dec.03 14:10]
Parerea mea, fara s-o fi cerut nimeni, este ca "romanul" a vazut in haiku provocarea celor 5-7-5 silabe, constrangerea de care are nevoie pentru a-si circumscrie fiorul liric, pentru a reduce doina la esenta ei metaforica. Nu se poate dezbara de metafora, s-a vazut asta si nici nu prea e indicat sa o faca - termenii care fac "deliciul" unui haiku apartin numai culturii japoneze (fara cuvantul "rogojini", nr.15 din concurs ar fi fost doar un mic poem scurt si foarte romaneasc, zic eu). Ce am inteles pe parcursul participarii la concurs si al lecturarii discutiilor in contradictoriu, a fost ca, o data acceptata provocarea celor 5-7-5 silabe, o acceptam implicit si pe aceea de a fi pe placul "simturilor" celui care citeste o astfel de poezie - el trebuie sa vada cu ochii lui, sa auda cu urechile lui, sa pipaie cu degetele lui etc.. Cred ca marea arta a acestui gen de poezie este sa-l induca in eroare pe cititor, doar pentru o clipa, atat cat "inspira" poemul. Si mai cred ca ar trebui gasit un alt nume acestei provocari; haiku,dupa mine, nu poate fi decat traducerea poemului japonez. Ca o concluzie, personala, fireste: sa nu renuntam la forma, acordandu-ne toate libertatea de exprimare,in folosul continutului - eu vad aceste poeme ca pe niste mici perle, fiecare in scoica ei.

 =  de la haiku la sarmale
Andrei Horia Gheorghiu
[19.Dec.03 08:46]
Pan, argumentul tău este pe cât de interesant pe atât de inedit. Deși modul în care pui problema are un farmec aparte, are ceva din spiritul mucalit al poporului nostru, nu pot fi pe de-a întregul de acord cu ce spui.
Cred că atitudinea ta sfidează ușor tendințele de globalizare caracteristice acestui început de veac. Avem de-a face cu o revoluție în acest sens, cu dărâmarea barierelor naționale nu numai pe plan cultural dar și pe cel politico-administrativ. Asta nu presupune anularea valorilor specifice culturilor diferitelor popoare ci, dimpotrivă, promovarea și propagarea lor în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Cu cât ne înțelegem mai bine, cu atât ne putem respecta mai mult unii pe alții.
Altfel spus, nu cred că participarea într-un concurs de poezie cu specific nipon ne îndepărtează vreo iotă de spiritul culturii românești. Românii nu sunt români prin opțiune. Este un dat ce nu poate fi schimbat. Poate tocmai de-asta cei plecați vor atât de mult să se întoarcă, iar mulți ajung să o facă, în pofida neajunsurilor caracteristice situației interne a momentului atât pe plan social cât și economic sau legislativ.
În plus, cea mai pregnantă calitate a spiritului românesc în decursul istoriei este exact capacitatea de a lua cele mai bune particularități ale culturii popoarelelor ce s-au perindat pe aici și de a le croi pe calapodul nostru.
Aș putea să aleg pentru exemplificare arhitectura românească prin eclectismul ce-o caracterizează. Specificul românesc stă în arta cu care ne-am priceput să îmbinăm toate stilurile ce ne-au inspirat în timp și modul cum am reușit să adaptăm o arhitectură de inspirație predominant occidentală pe trame stradale tipic orientale.
Sau aș putea să amintesc de bucătăria noastră, în pofida binecunoscutului naționalism culinar românesc. Puțini știu că nici sarmalele, nici mititeii, nici ciorba de burtă, nici mămăliga nu sunt mâncăruri inventate la noi, toate fiind preluate din bucătăriile popoarelor care s-au perindat pe aici. Cu toate astea, bucătăria noastră este unică în Europa și de fapt în lume, singura cu care se aseamănă cât de cât fiind cea irlandeză. Particularitatea constă în faptul că bucătarul român știe să gătească: grecește, bulgărește, rusește, italienește, turcește și câte și mai câte, ceea ce conferă o notă unică și unitară - specific românească - bucatelor preluate din culturile popoarelor amintite.
Și uite-așa pornește românul de la haiku și tot la sarmale ajunge.
Ce vrei? Specific românesc!

 =  spre binele poeziei
Tudor Negoescu
[30.Jan.04 13:08]
Părerea mea este că noi, europenii, sîntem departe de spiritul pur al haiku-uli, de spiritul orientului, în general.
Ceea ce facem noi sînt încercări de haiku, nu sînt haiku-uri veritabile. Nici nu ar avea cum să fie.
Dar încercarea aceasta de condensare este benefică poeziei și cred că trebuie s-o practicăm. Cînd descoperim undeva aceste încercări, eu cred că e bine să le semnalăm, să le scoatem la lumină, spre binele poeziei, nu al nostru personal...Eu cred că ne-am adunat pe acest site și pentru a învăța, a descoperi noi modalități de exprimare.

 =  provocare pentru Tudor
Dan Mitrut
[30.Jan.04 14:55]
parerea mea e ca noi, europenii, nu suntem departe de spiritul literaturii orientale sau de spiritul orientului in general. eu cred ca doar ne tinem departe din lipsa unei experiente directe cu aceste culturi, de comunicare cu oameni apartinatori orientului.

ma intreb ce ar fi facut Marco Polo daca ar fi plecat la drum cu o sugestie atat de sceptica fata de "lumile rasaritului"

l-as provoca pe Tudor sa argumenteze de ce creatiile europene sunt doar incercari de haiku si nu unele veritabile si de ce nu ar avea cum sa fie.

sunt sigur ca in aceasta provocare vor iesi la lumina o gramada de idei lamuritoare pentru noi

cu respect, Magul




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0