Comentariile membrilor:

+ din partea mea, la mai mare
Radu Herinean
[02.Dec.03 12:00]
In sfarsit articolul promis. sper sa devina un text de referinta si sa mai urmeze si altele.
Sper sa nu te deranjeze ca am refacut un pic formatarea ca sa il fac mai unitar.

 =  Felicitari!
Alexandru Despina
[02.Dec.03 13:40]

Foarte interesant.Demn de toata atentia...chiar subiect de meditatie!

+ bravo!
ion amariutei
[02.Dec.03 15:40]
informatia exhaustiva si precizia unui profesionist combinate cu claritatea si logica expunerii caracteristice unui profesor de exceptie.

la fel ca un bun scenariu, m-a tinut cu sufletul la gura...

 =  Poate oricine să scrie scenariu???
Maria Prochipiuc
[03.Dec.03 19:01]
Interesantă ideea ta de-a scrie acest articol!
Intr-adevăr abia acum mi s-au deschis ochii ,că în spatele acelor imagini care se derulează pe un ecran se ascunde o muncă asiduă.
Fără un scenariu bun , cinematografia ar fi fost doar ,, o curiozitate’’ dar, datorită faptului ca au apărut filme cît mai deosebite si mai spectaculoase , după cum ai spus ,, a devenit în scurt timp industrie.’’
Nu se poate contesta faptul că ,,Scenaristica este în primul rând meșteșug, nu artă, un meșteșug care se poate învăta. Este un gen aparte aflat la granița dintre literatură și artele vizuale. Scenaristica este unul din mijloacele de expresie ale 'artei cinematografice'.’’
Frumos spus, că scenariul este un gen aflat la granița dintre literatură și artele vizuale!
Așa cum în poezie trebuie sa folosești multe mijloace artistice pentru a putea exprima sentimente, trairi ...aici în scenariu trebuie să exprimi ,,cît mai mult prin cît mai puține cuvinte.’’, cred ca aici stă marea artă a scenaristului.
Ce am reținut e că ,,Scenariul este o poveste spusă cu și prin imagini, chiar și când e vorba de dialoguri și descrieri. Într-un scenariu trebuie să arăți, nu să spui! Ca scenarist, trebuie sa găsești un corespondent vizual pentru orice element din scenariu. Nu poți pur și simplu să spui că un personaj se gândește la un anumit lucru, trebuie să gasești o modalitate prin care să arăți acest lucru.’’
Știu că nu comentez o poezie dar totuși mi-a plăcut comparția ,,Un film scurt este ca o poezie ...în imagini...’’
Articolul este bine documentat din toate punctele de vedere , cu toate explicațiile necesare, finalul confirmă acest lucru - ,,Mic Glosar de termeni’’ și nu numai , dar și redactarea este deosebită!

Lista de verificare:
utila dupa citirea acestui articol:
****Cum vor reactiona cititorii / ... Este... Interesant? Fascinant? Credibil? Complet?

!!!! Articolul tău a adus ceva nou (interesant ,fascinant credibil și complet) pe poezie .ro

****Am primit ceva steluțe , una din ele ți-o dăruiesc ție!

 =  Foarte bun articolul
George Brasoveanu
[03.Dec.03 20:29]
Clar si la obiect. Oricine citeste si intelege textul asta poate sa se laude ca e scenarist? sau trebuie mai intai sa scrie un scenariu?

 =  Caut colaboratori
Andrei Musk
[07.Dec.03 10:48]
Am o intrebare. In Romania exista concursuri de scenarii?
Felicitari pentru articol. Nu ai dori sa colaborezi la o revista in care cerd ca o rubrica de cinea care sa con'ina si teorie ar fi binevenita. Scrie-mi un mail la meliador @emoka.ropt mai multe inf

 =  Cîteva precizări
Valeriu Ciubotaru
[08.Dec.03 19:30]
Mă bucură tare mult faptul că acest articol a trezit interes. Trebuie să recunosc faptul că mă asteptam la reactii mai putin ortodoxe, dar probabil articolul e mai clar si mai coerent decît am crezut eu. Probabil minima mea experientă de pînă acum în scenaristică îsi spune cuvîntul. Sunt chiar surprins de faptul ca nimeni (pînă acum) nu s-a simtit ofensat de afirmatia mea că scenaristica nu este artă, contrar opiniei generale din România.
Am încercat să corectez toate greselile de redactare (e primul text mai lung de o pagină pe care l-am scris în română în ultimii 2 ani), dar o gripă furioasă mi-a omorît elanul (singurul pe care-l mai aveam, restul mi i-a rechizitionat Mos Craciun...)

Faptul că am terminat o facultate de regie de film si am învătat apoi montaj de film îmi conferă un mare avantaj - cînd scriu un scenariu percep mai usor timpul filmic, simt cînd trebuie tăiată o scenă si de ce, îmi e mai usor să imprim ritmul dorit, stiu înainte de a scrie cum va arata o scena pe ecran etc.

Pentru Radu Herinean:
Mii de multumiri pentru infinita răbdare pe care ai avut-o cu mine. Bineînteles că nu m-a deranjat că ai refacut formatarea. Probabil nici n-as fi observat dacă n-ai fi precizat acest lucru.
Promit să revin cu un nou articol despre scenaristică. Astept sugestii de la cei interesati deoarece domeniul este foarte vast.
Multumesc si pentru stelute, altfel articolul ar fi fost citit de mai putini oameni.

Pentru Ion Amariutei:
Multumesc pentru aprecieri, dar cred că ‚de vină’ pentru precizia (..) combinată cu claritatea si logica expunerii este tot ...scenaristica... După ce înveti principiile si le pui în practică, îti intră în sînge si nu mai poti scrie nimic fără să tii cont de ele. (uneori e tare stresant!)

Înainte de a spera la un post de profesor va trebui să am cîteva credite (filme realizate după scenarii scrise de mine). Deocamdata nu sunt decît pasionat de film. Si cum în România e mai greu sa debutezi ca regizor, mi-am exersat talentul în scenaristică. Informatia nu-i deloc exhaustiva, n-am vrut sa provoc confuzie si am încercat să mă limitez la o prezentare generală, fără să intru prea mult în amănunte care ar fi fragmentat textul.

Pentru Alexandru Despina:
Nu m-am gîndit niciodată ca ar putea fi un subiect de meditatie. Cred ca nu exagerez daca spun ca scenaristica mi-a schimbat radical viata si m-a ajutat să rationez mai eficient în cîteva momente limita. Mi-a dat de gîndit afirmatia ta....

Pentru Maria Prochipiuc:
...Bineînteles că oricine poate să scrie scenarii cum oricine poate să scrie poezii sau proză... Asta nu înseamnă că toti au si talent. Dar cei care au talent, mai devreme sau mai tîrziu vor iesi în evidentă. Desi sunt probabil cîteva sute de mii de scenaristi în toata lumea, în ultimul timp se vorbeste de o criză de scenarii bune. Probabil trei sferturi din scenariile care se scriu sunt mai mult sau mai putin pastise dupa filmele care au avut succes...

Dupa ce înveti principiile scenaristicii, nu te mai poti bucura la fel decît de filmele reusite; la marea majoritate observi fără să vrei greselile, anticipezi ce va urma... dar mereu gasesti ceva de învatat. Scenaristica e o meserie în care tot timpul înveti.

În America, scenaristii se consideră ...scriitori... Multi prozatori americani învată scenaristica pentru avantajele care le obtin: eficientă, rigoare, laconism, un mai mare control al informatiei pe care vor să o transmita, o claritate mai mare a povestii pe care o spun, eliminarea balastului, evitarea devierii de la subiect, un stil vizual care e mult mai usor de urmărit de un cititor grăbit etc. Dar acest lucru e o armă cu două tăisuri – e destul de greu să mai scrii proză după aceea, deoarece devii foarte exigent cu ceea ce scrii si risti să pierzi echilibrul.

Multumesc pentru steluta ta, acum o să am cu ce împodobi bradul de Crăciun.

Pentru George Brasoveanu:
Cu talentul ...te nasti sau nu. Tehnica se îmbunătateste pe parcurs. Cred că acest lucru e valabil în orice domeniu.

Eu nu am curajul să mă laud ca sunt scenarist. Din punctul meu de vedere a fi scenarist înseamnă a fi profesionist, adică a trăi din scrierea de scenarii (de lung metraj). Si pînă nu vinzi un scenariu după care sa fie realizat un film – nu te poti considera profesionist; rămîi tot unul din sutele de mii de amatori (wannabees). Eu am scris cîteva zeci de scenarii scurte pînă acum (multe din ele proaste, recunosc). 2 scenarii scurte sunt postate pe acest site – primul pe care l-am scris vreodata e în romînă (‚Visul’), iar ultimul e în engleză (‚Mirroring’); toate au fost rescrise de multe ori. Acum am trei proiecte de lung metraj în lucru în diverse stadii de dezvoltare. Nu mai scriu scenarii scurte pentru ca încerc să intru în ‚arena cu lei’.

Pentru Andrei Musk:
Concursuri de scenarii mai sunt si in România, dar mai rar. HBO Romania si Fundatia de Cultura Artistica Jean Negulescu anunta organizarea celei de a IV-a editii a Concursului National de Scenarii de Film (de scurt si lung metraj) "Jean Negulescu - HBO, 2004". Cei interesati vor gasi toate detaliile la: http://www.hbo.ro/imgs/negulescu.html

 =  rugăminte
florian stoian -silișteanu
[03.Oct.06 03:32]
Domnule Valeriu am găsit căutând prin lumea google câte ceva despre scenariu. Mă interesează fenomenul pentru a încerca o abordare respectând reguli de bază. Aș dori o adresă de mail. Vă salut și totodată mulțumesc pentru materialul postat pe care îl și copiez pentru a desluși cu pași siguri atât cât se poate

 =  aici aflati ce este un scenariu!
Lesenciuc Teodor
[09.Aug.09 16:00]
articolul care mi-a facut cunostinta cu filmul!

Nu pot decat sa va multumesc pentru postarea lui.

Cu cele mai bune ganduri,

Lesenciuc Teodor.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0