Comentariile membrilor:

 =  deviere
felix nicolau
[04.Mar.07 22:36]
alo, ati innebunit? de unde va veni ideea cu o doamna de varsta a treia? ce legatura are cu sujetul?

 =  kool
Bogdanovici Andreea
[04.Mar.07 22:43]
Faza cu doamna de vârsta a 3-a este de efect, nu? :)))

Mi-a plăcut cronica, pozele, am văzut că se poartă roșul :) ideile au fost interesante, concluziile la fel.

Plăcută cronica.

 =  deko
Ramona Ungureanu
[04.Mar.07 23:26]
faina cronica si poze. :) ce v-ati imbracat toti in rosu? :)
si schimbati chestia cu varsta a treia ca nu-i frumos.

 =  ???
Ioana Geacăr
[04.Mar.07 23:35]
În antichitate, bătrânii erau omorâți. Și copiii născuți nedoriți. Și oamenii cu handicap.
De ce m-oi fi gândit la asta acum, Felix?!

 =  Parere
Andu Moldovean
[05.Mar.07 00:58]
Bun articol, buna cronica... insa Traiane, ce naiba Doamne iarta-ma e cu titlul asta?? Irizari olfacitive? Sau mirosuri multicolore? Hai mey Gesualdo, eu zic sa ramai stick to the subject, ca talent ai, insa trebuie sa-l folosesti cu moderatie (trage cu ochiul in curtea vecinului tau mancator de batoane de ciociolata porumbelu'), ca altfel taurul o sa-i faca maine o surpriza vacii negre.
Andu

 =  er
Andu Moldovean
[05.Mar.07 01:01]
ciocolata, desi "ciociolata" suna fain in context, right raule balaure? :-)

 =  video cronica
Andrei Ruse
[05.Mar.07 08:59]
va las un link unde puteti vedea cate ceva video de la deko, insa nu cuprinde si partea cu bogdan gagu sau ceva legat de bocancul literar:

http://ra.marte.ro/?p=729

aveti de asemenea link reciproc ( pentru a nu se pune in discutie ceva ).

...

( un noname )

 =  ești modest sau ce?
Livia Ștefan
[05.Mar.07 14:01]
cronica este incompletă:
ai omis intenționat sau nu faptul că ai trecut și tu pe la microfon, Traiane? :)

așa, acum, pentru că El Cârmacho nu m-a lăsat să mă desfășor în toată splendoarea mea, cum era de fapt normal să se întâmple, adică să răspund unor critici aiuristice care au mișunat în spațiul dintre microfon și timpanul meu, o să las aici câteva precizări pe care eu le consider necesare. Necesare pentru lămurirea anumitor personaje prezente în fața microfonului cu tot cu prejudecățile aduse de acasă.

dl. Fluerașu Petre, după cum am avut neplăcerea să constat, ați reacționat "critic" aproape identic atât în cazul meu, cât și în cazul lui Șerban Axinte, care și-a prezentat textele miercuri, 28.02.2007, în cadrul cenaclului Euridice. nici el și nici eu, conform spuselor dvs., nu avem nimic de demonstrat, ne lipsește originalitatea, nu v-am transmis absolut niciun mesaj și, deși poezia noastră este clar diferită, am avut onoarea să ne aflăm în aceeași oală, în accepțiunea dvs., în oala locului comun, ca două legume înotând pe același traseu prestabilit bla, bla.
îmi pare rău că nu am notat ce ați enunțat miercuri pentru că aș fi demonstrat celor prezenți la deko cât de găunoasă este critica pe care o aplicați ca pe un șablon tuturor autorilor de factură diferită, doar pentru că vă deranjează naturalețea, limbajul explicit, mișcarea douămiistă sau mai știu eu ce.
ați trecut superficial peste aceste texte dar ați simțit nevoia de a elibera furia critică. O critică frustrată și repezită, care v-a îndemnat (iar dvs. v-ați crezut îndreptățit) să judecați accelerat și fără vreun substrat, să puneți etichete și să aruncați la gunoi doi autori.
nu știu cum ați ajuns să înțelegeți că eu am scris poemele acelea în 3 zile, chiar am fost consternată de lucrul ăsta, pentru că eu nu îmi amintesc să fi debitat așa ceva. Într-adevăr am spus câte ceva de jurnal, însă lucruri generale, și am preferat să procedez așa întrucât jurnalul nu este terminat. Voi vorbi pe larg despre el când va fi gata. Iar pe baza acestui fapt (repet, prost înțeles) să mă catalogați ca o autoare la comandă sau ca poetă superficială.
Un singur sfat am pentru dvs.: dacă vă apucați să căutați prin librării autorii pe care eu i-am citat în poeziile mele, să nu întrebați de Tom Waits sau Nick Cave. De ce? Pentru simplul motiv că nu au volume/romane pe piață, au doar albume. De muzică.Cât despre „doamna de vârsta a treia” (Traiane, uite aici îmi pare rău că nu îi știu numele, totuși ar fi fost de bun simț să i-l folosim, nu să o ironizăm) aș vrea să-i transmit că ar fi înțelept să înceteze cu debitarea prejudecăților la prima vedere. Ce pseudonim folosesc și cum îl folosesc e treaba mea, nu am nevoie de încă unul să vină și să mă acuze că nu citesc, că nu știu nimic, că nu am nici un gram de cultură generală etc. Diferența dintre mine și această distinsă doamnă constă, printre multe altele, în faptul că eu citesc nu numai ce s-a scris până acum dar și ce se scrie în prezent. Și citesc, vă rog să mă credeți. Nu am tupeul să afirm că le știu pe toate, dar cel puțin nu mă pronunț referitor la cultura și educația celor pe care îi văd pentru prima oară. Ce ar trebui să fac? Să procedez ca V.Leac care copiază limbajul altor autori? Să-mi refuz dreptul de a cânta cu propria mea voce? Să tratez aceleași teme în același mod ca restul?
Și îmi amintesc de șocul provocat de Soljenițîn, care spunea referitor la Nabokov, că și-a folosit într-un fel dezaprobator talentul literar, în sensul că nu a proslăvit Rusia, că nu l-a interesat lupta împotriva puterii, că a preferat să-și ia tălpășița, spre deosebire de ceilalți mari scriitori ruși. Ei bine, cam la fel de șocată am rămas de sfaturile acestei d-ne și de sentințele dânsei.
După acești oameni, toți ar trebui să fim gri. Iar mie nu îmi place griul.
N-aveți decât! Mi se rupe, în fond, numai că m-am săturat de tâmpeniile astea de categorisiri.

 =  observatii
Bogdan Gagu
[05.Mar.07 14:01]
in primul sunt cateva greseli sa le spunem de interpretare.
cum ar fi:
Bogdan a precizat că și-a propus să compenseze “pierderea firului narativ din postmodernism” propunând un sistem deocamdat㠓nedefinitivat” patentat sub denumirea “incoerenței care se coerentizează”.

ceea ce am spus eu era incoerenta coerenta si coerenta incoerenta, adica altceva, chiar cu totul altceva...

e vorba de Daniela MICU, nu MIC

iar doamna care a vorbit si despre care ai spus ce ai spus, cu nesimtire, e doamna Viorela Codreanu Tiron, membra a USR, asa ca...

si nu imi aduc aminte ca Petre Fluerasu sa fi spus texte "inoniste" si nici eu, sunt vorbele tale, asa ca nu le pune in ghilimele...

iar eu nu am zis ca "Bogdan Gagu nu vrea nici el să fie comentat pentru c㠄s-a împiedicat cineva de mine pe stradă”", am zis ca nu vreau sa fiu citit ca da lumea de mine pe strada...


te felicit pentru cronica, stiu cat de greu e sa faci asa ceva... am trecut si eu prin asta...
dar cred ca trebuie sa fii atent la ceea ce spui, scrii... ca daca denaturezi adevarul poti sa faci rau unor oameni...


cu prietenie
inoni

 =  mai...
Andrei Ruse
[05.Mar.07 16:38]
domnule gagu, probabil traian nu trebuia sa omita cum eu, cand vorbeam de ratingul la cititori, lupisor a venit sa faca publicitate bocancului si sa ma atace fara sa aduc vreo jignire vreunuia dintre voi, spalandu-si alte rufe decat cele de la deko atat in public cat si privat. si cate ar mai fi trebuit spuse... insa il felicit pe traian ( si nu sunt ironic ! ) prin faptul ca a evitat orice conflict. a reusit o cronica obiectiva din marele circ de sambata.

restul sunt detalii fara sens, spun asta atat pentru bogdan gagu cat si pentru livia stefan. livia, daca la deko nu ai spus nimic de fluierasu petre, nu o face post, plus ca nu iti sta in fire.

va admir pe amandoi ( indiferent de polemicile cu bogdan ), insa nu-l faceti pe traian acum un arbitru corupt in divizia asta fantastica.

nu stiu cum de am sarit sa-i iau apararea, se stie ca sunt ironic la adresa lui rotarescu, insa aici mi se pare ca a reusit cea mai buna cronica, emitand detalii irelevante care tin mai mult de dd tv decat de cultura.

succese

 =  pariu
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 15:35]
Am mizat, dintre agonici, pana acum, pe Florin Bratu si pe Dorin Cozan. Florin a intrat in "pauza de imagine". Cu Dorin, deja am castigat. Mizez acum pe Livia Stefan.

 =  uh, Andrei,
Livia Ștefan
[05.Mar.07 18:14]
nu mă înțelege greșit, te rog.
nu am nimic cu Traian, cronica lui mi se pare ok, chiar ff ok,
numai că simțeam nevoia (cât despre stat în fire să știi că îmi stă, nu îmi place să las treburi neclare în jurul meu) să-mi expun opinia referitor la cele câteva chestiuni care m-au făcut să mă întreb "ce dracu?!???", u know?
cam asta a fost,
a, vă mulțumesc și vouă, sketchiștilor (:P) pe această cale,
:) mă simt bine cu voi!
dl. Manolescu Gorun, vă mulțumesc încă o dată, sper să meargă bine.
:)

 =  Bogdane mai usor cu denaturarea
Traian Rotărescu
[05.Mar.07 17:52]
Vad ca ma etichetezi ca "nesimtit" desi in viata mea nu o vazusem pe respectiva doamna, care n-a binevoit sa se identifice.Ce-ai fi vreutm s-o urmaresc pe scari, sau sa dau in tarot...?

incoerenta coerenta prespun ca nu poate trece decat printr-un proces de coerentizare e identics pus si "incoerenta coerentizanta" etc... lasa teoria chibritului si atitudinile scolaresti..inca o data daca vrei obiectivitate 100% adu-ti un reportofon. =  Notiunea de poezie s-a schimbat si cititorii ei au inceput sa dispara
Andrei Mărginean
[05.Mar.07 20:25]
Am fost pentru prima oara la o astfel de manifestare si sincer vorbind, fara a musamaliza lucrurile, am fost de-a dreptul frapat de cele vazute/auzite acolo!!!! In primul rand operele citite CU GREU SE POT NUMI ARTA (pt ca literatura este o arta!!)Daca voiam sa aud injuraturi spuse ca la usa cortului mergeam, domnilor, in fata teatrului unde erau de altfel cei care jucau barbut si le era specific un astfel de limbaj!!DOMNILOR POETI, SUNTETI VOI DESTEPTI DAR RESTUL LUMII NU E PROASTA!!!EMITETI PRETENTIA DE A VI SE CUMPARA MUNCA SI ACUZATI OAMENII CA NU MANIFESTA INTERES PT POEZIE... DAR POEZII PRECUM CELE CITITE LA CENACLU INDEPARTEAZA POPULATIA DE LITERATURA CONTEMPORANA SI O FAC NOSTALGICA DUPA POEZIILE CLASICE CARE TRANSMIT CEVA CITITORILOR!!!PROBLEMA E LA CEI CE CREAZA NU LA CEI CARE LE REFUZA CREATIA!!! Personal m-am simtit jignit de prezentatorul vostru care fuma si consuma bere in timp ce pseudopoetii erau comentati!!!!
SINCER, DOMNILOR, DACA ASTA ESTE ARTA SI CULTURA ....ATUNCI IMI DORESC SA FIU CONSIDERAT INCULT!!!! Parerea mea e cu atat mai grava cu cat nu sunt un specialist in domeniu ci un citior care cumparandu-va dumneavoastra cartile le face sa fie valoroase

 =  andrei si traian
Bogdan Gagu
[05.Mar.07 19:42]
Andrei,
imi pare rau de iesirea lui lupisor, nu a fost binevenita si chiar eu am taxat-o. dar e impulsiv. si nu e singurul.

si eu ma bucur ca traian a ocolit conflictele, ele nu fac bine in general oamenilor.


traian
nu te-am etichetat. chiar daca nu o cunosteai, tu ca cronicar nu ai facut bine sa ii spui asa... la urma urmei e o persoana care a ajuns in USR si care a facut ceva pentru asta...

iar in ceea ce priveste coerentizarea de care vorbesti nu e chiar asa... dupa am spus la deko, postmodernistii au incercat lucrul asta. e o diferenta intre a coerentiza incoerenta si a realiza o incoerenta coerenta.

nu e vorba de reportofon ci de faptul ca am patentat doua concepte iar dorinta mea e sa nu fie stalcite... ca apoi sa se creeze altfel de confuzii care nu fac bine


am apreciat cronica nu uita

cu drag
inoni

 =  cateva precizari (nominale)
Traian Rotărescu
[05.Mar.07 20:30]
Felix- cine are batrani anonimi sa nu-i omita...;) macar ca prezenta...nu incercam sa deviez spre reclama unuianumit untdelemn.

Andreea- efectul intamplat e cel mai imprevizibil dintre toate ( nu l-am regizat eu) =D

Ramona- e martie, so red fits everywhere! ( hmm stii cum se zice din spate liceu din fata muzeu) Eu cred ca sunt realist in aprecieri -pe multi ne paste varsta asta-

Bobadile- si una si alta, ma gandeam ca efuziunile odorante sunt ca o aurora boreala invizibila :)

Livia- i usualy do that ( nu ma promovez) Hm, oricum nu venism cu comentarii scrise la mine, fapt pt care nu ti-am reprosat decat "precipitatiile" junglelor amazoniene..=D intre timp am identificat banda de cutitasi in loc de cutitari si infratirea graului ( aici mergea incoltire , mai degraba ca de infrunzit..)

Bogdan (again) imi cer scuze pt iremediabilele prejudicii cauzate cu cinism premeditat tuturor sufletelor sensibile participante la fata locului in fatidica sambata de 3 martie.

Andrei- cum spunea si Livia "e loc pentru toti sub soare", nu eu arbitrez ci moderatorii, rolul meu este doar acela de a consemna- so i'm making all of you pieces of history ;)
Asa e, am fost reciproc ironici, dar unde coincidem suntem la fel de sinceri, n-are rost sa complicam lucrurile; asadar aprecierile tale (cat se poate de neasteptate) au contat.

 =  andrei marginean ?
Radu Herinean
[05.Mar.07 20:32]
Andrei,

eu n-am fost, deci nu pot sa ma pronunt despre ACEST cenaclu, dar ma pot pronunta pe ceea ce citesc aici.
o sa incerc sa iti explic un pic ce inseamna un cenaclu: creatorii de poezie propun texte, un "comitet" evalueaza daca exista talent si prezenta lor in cenaclu poate fi utila lor si participantilor, respectivii se prezinta prin ceea ce scriu in cenaclu, participantii de la fata locului isi pun parerea.
poate am sarit etape dar astea ar fi ideile principale.
deci sunt curios: ti-ai spus parerea despre textele respective si in cenaclu ? sau doar aici? daca doar aici, de ce?
apoi, literatura se mai schimba. chiar daca textele citite nu au fost geniale (desi poate au fost), cei care vin acolo vin tocmai ca sa fie supusi criticii, fara pretentia ca sunt genii recunoscute si consacrate in literatura. deci e posibil sa fie si texte slabe. slabe dupa parerea ta si poate a altora, exceptionale dupa parerea celorlalti.
nu iau apararea textelor, incerc doar sa iti aduc in vedere niste chestii care ti-au scapat.

in ce priveste moderatorul... ce te-a deranjat? ca bea bere si ca fumeaza? sau ca a moderat prost? fiindca rolul moderatorului este sa modereze, nu sa seteze un exemplu de conduita. scuza-ma ca imi permit o asemenea afirmatie, dar remarca asta mi s-a parut de-a dreptul ridicola. lumea vine acolo si ca sa se simta bine, poezia nu inseamna abstinenta, as zice chiar din contra, indiferent de tipul de abstinenta in discutie.
acestea fiind spuse, asteptam un comentariu pertinent din partea ta, fiindca asta pe care l-am comentat eu nu este.

 =  dl. marginean, voila care e treaba
Livia Ștefan
[06.Mar.07 10:02]
ați auzit cumva de anbsint? dar de ch. bukowski care se prezenta numai beat când citea pe undeva? pe sade l-ați citit (și credeți-mă că aveți multe valențe literare în operele lui de care habar n-aveți)? ați văzut vreo lucrare din mitoș micleușanu sau dumitru gorzo? ați auzit cumva de octavian soviany sau de răzvan țupa? dar de ruxandra novac?
dle., permiteți-mi să vă informez că acesți oameni sunt artiști desăvârșiți, iar poezia care a fost lecturată sâmbătă cu toate că v-a șocat extrem și v-a scârbit, cum au spus mulți de acolo, nu aduce nimic nou.
și să fie clar un lucru - nimeni n-a înjurat pe nimeni, iar exprimarea dvs. "ca la ușa cortului" este total deplasată, este o exagerare senilă, dacă îmi permiteți.
ah, sau nu știți ce înseamnă "expresii licențioase" sau "cuvinte vulgare"? pentru că aceste noțiuni apăreau pe unele din textele mele, imediat sub titlu. iar a folosi expresii licențioase (ATENȚIE! - nu înjurături!) este ceva uzual și se întâmplă de f mult timp.
acum, dacă dvs. sunteți genul care dramatizează și refuză să deschidă ochii mai bine la ceea ce se întâmplă în jur, sper că nu aveți și pretenția că așa s-au și întâmplat lucrurile în realitate.
la deko este o atmosferă lejeră. dacă vreți cenacluri ceaușiste eu zic să vă duceți în altă parte.
acum, vreau să vă mai spun ceva: un grup de tineri liceeni mi-au propus organizarea unor seri literare, doar că m-au rugat insistent ca aceste seri să aibe loc în vreun bar, nu într-un cadru scorțos unde ei se simt stânjeniți și timizi.
Adndrei Ruse a vorbit despre promovarea poeziei, despre apropierea de cititor; ei, cum credeți că se va întâmpla lucrul acesta? vorbind de undeva de la o tribună, cu ifose, orgolii literare și superiorități bățoase? nu.
î primul rând, poezia de azi se trăiește. eu una scriu exact cum trăiesc și trăiesc exact cum scriu. și nu sunt singura.
acum, dle. mărginean,
eu vă sugerez să ieșiți în căutarea artei moderne și abia apoi, după introducerea în toate noile, diferite curente, din diferitele ramuri ale artei, abia atunci să vă dați cu părerea.
nu hulește nimeni poezia clasică. din contră, dar
cum spunea Heraclit undeva într-o bucătărie: "Intrați, căci și aici se află zeii!".
mijloacele sunt altele, societatea este alta. sau vreți să-mi spuneți că nu sunteți mulțumit că aveți calculator și net? dacă sunteți romantic, eu zic să renunțați la astea și să scrieți la opaiț, să vă spălați în lighean de tablă și să călătoriți cu caleașca.

iar critica fără scântei nu ar mai fi picantă, ar fi anostă. ce s-a întâmplat de Deko a fost totuși cuminte.
eu zic să vă mai gândiți în legătură cu înjurăturile imaginare auzite de dvs.


 =  a, și încă ceva
Livia Ștefan
[06.Mar.07 10:02]
se pare că n-ați acordat, de fapt, nici măcar un minimum de atenție la cele discutate și la critica de sâmbăta trecută de la deko.
Daniel Stuparu nu v-a interesat, deși este un om inteligent și a avut ceva de spus, și nu lucruri superficiale sau înjurături.
nu v-a interesat nici măcar comparațiile și paralele trase între poezie și pictură.
nu! e prea greu, nu?
dar sunteți un reducționist, nu-i așa?
ei, citiți cronica (cred că și peste ea ați sărit). este destul de lucidă și reală. Traian a relatat corect cele petrecute. și aveți ceva mai mult de învățat. nu mai exagerați. exagerările dvs. sunt debile.

 =  ufa
Livia Ștefan
[06.Mar.07 10:24]
absint,

la sade, exprimare incoerentă între paranteze, de fapt, esențial este că operele lui experimentează mai multe curente din sec. XVIII și puteți găsi și altceva în afară de porcoșenii.

artiști
în primul rând

greșeli cauzate de grabă.
îmi cer scuze pentru ele.

 =  100%
Dan Cârlea
[06.Mar.07 10:45]
Bre, cata atentie dati unei [probabil] clone atelieriste.
Inca nu ii mirositi pe aia cu care nu meritata sa te obosesti ?
Aia e parere ce a debitat Marginean?

 =  ...
Andrei Ruse
[06.Mar.07 15:22]
haideti, mai, nu va mai certati cu oameni care si-au inceput lectura si bazele culturii cu paulo cohelio. :)

livia, pe bune... come on, crezi ca poti sa ii explici ceva ?


 =  parere
enache ionut laurentiu
[06.Mar.07 15:39]
livia stefan este o poeta veritabila, indiscutabil. anumiti oameni frustrati
vorbesc in numele poeziei fara a avea girul ei. ce este mai grav, poate chiar trist, este inversunarea cu care isi prezinta pozitia [ma refer la tipul acela caruia ii tremura mana si i s-a inrosit vena de la tampla scriind un comentariu mai mult decat penibil].
Bogdan Gagu este un fel de tip care scrie [ca poet nu e] foarte slab, aproape ca mimeaza poezia, dar are fanii lui
de pe site`ul ala scapat de la atelier. that`s the way the cookie crambles sau altfel spus, cacat happens.
Andrei Margineai, ti-ai castigat dreptul de a fi plictisitor
si limitat ca un cal cu aparatori la ochi care nu vede decat drugul carutei din fata lui. fa un dus, fierbe un ou, mananca o para si scuteste`ne de frustrarile tale patetice. =  lol...another "closed"
Bogdanovici Andreea
[06.Mar.07 17:00]
Andrei Mărginean,

Cred că ar trebui să fii mai open mind, just think about (mai gândește-te, pământul este rotund).
Ai jignit toți oamenii prezenți la cenaclu. Scriitorii clasici au scris despre cum vedeau lucrurile într-o anumită epocă. Acum nu mai avem trăsuri, iar lumea nu mai este o idilă la balcon.
Îmi place literatura clasică, bineînțeles, va rămâne valabilă, o studiez la liceu...
Îmi pare rău că nu ai reușit să treci de această etapă, a negativismului manifestat cultural, de aerul comunist, de stele căzătoare și de luceferi... dar mai ales de prejudecăți, și acest lucru este foarte trist :((
Iar în ceea ce-l privește pe Cosmin, ai făcut o afirmație care nu-și are rostul nici cu literatura, și nici cu cenaclul. Și pe mine, prin comentariul tău m-ai jignic, deoarece mie îmi place cum scrie Livia Ștefan... și alți oameni care au fost prezenți la cenaclu.
Of, nu știu de ce îmi păreți un om, al cărui chip a intrat în recluziune... și este altă chestiune dramatică că în anul 2007 doriți să se scrie ca acum 200 de ani :((

Așadar, Andrei Mărginean, sper că într-o zi vei reuși
să gândești liber (din punct de vedere poeic)!

Numai bine!

 =  erată
Bogdanovici Andreea
[06.Mar.07 17:19]
jignic-jignit
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii și să te autentifici.

Înapoi !