Comentariile membrilor:

 =  definiri si recunoasteri a postmodernismului
Ioana Petcu
[06.Feb.07 17:02]
e bine deschisa polemica, Ioana, aici. as putea sa adaug ca la noi s-au ocupat destui critici de problema postmodenismului si in general orice lucrare despre acest curent literar se dechide cu o discutie despre definirea termenului si problematica acceptatii/raspindirii/surselor miscarii postmoderne. acest articol vina foarte bine in posibilitatea de a vedea cum pun chestiunea strainii si as completa cu doua nume in bibliografie: Magda Cirneci si Bogdan Lefter, ca sa nu mai amintesc de Mircea Cartarescu.

Oricum postmodernismul a ocupat o buna parte si din preocuparile mele, ceea ce ma determina o data in plus sa ma opresc pe aceasta pagina.

 =  Ioana,
Ioana Geacăr
[10.Feb.07 13:23]
Ioana,
mulțumesc pentru completarea bibliografiei cu cei doi autori români. M-am bucurat să văd în bibliografia Lindei nume ca Matei Călinescu ("Faces of Modernity") și Norman Mailer ("The armies of the Night;History as a Novel, the Novel as History")

 =  .
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
exista multa lume care se bate cu pumnu-n piept urland incolo si incoace ca s-a dus postmodernismul. cum naiba sa se duca o etapa prin care intr-un fel sau altul trebuie sa treci.
si cum zice si ioana, cartarescu chiar nu poate fi omis.

 =  Tosa C
Ioana Geacăr
[11.Feb.07 14:50]
Claudiu,
eu nu sunt dintre aceia. Cred că postmodernismul există încă într-o formă accelerată. Nu știu spre ce o să ieșim cândva. Să ne gândim la asta.
Da, Ioana are dreptate, am recunoscut. Cărtărescu e un Nume.
În articolul acesta eu m-am referit doar la cartea unei autoare străine, din curiozitate: cum se vede postmodernismul dintr-o altă perspectivă.
Mulțumesc pentru comm

 =  +
olga stefan
[15.Mar.07 23:19]
și cred că și clasificările lui radu g. țeposu în "istoria tragică și grotescă a întunecatului deceniu literar nouă" sunt demne de luat în seamă, chiar dacă se limitează la fațeta autohtonă a curentului. pur și simplu- e o viziune "neluată" în seamă (cred eu) în mod special. și "poetica postmodernismului" a lui liviu petrescu...

 =  ps
olga stefan
[16.Mar.07 20:25]
p.s. : nu era "politica postmodernismului" cardea lindei hutcheon?

 =  er
olga stefan
[16.Mar.07 20:25]
*cartea

 =  Re: Olga
Ioana Geacăr
[16.Mar.07 22:19]
Olga,
mulțumesc pentru cele două referințe critice, o să le am în vedere în perspectiva unui studiu mai amplu, eu am scris doar o cronică de carte, fiind foarte curioasă de cum se vede fenomenul dincolo.
Cartea așa se numește: "Poetica postmodernismului"(în original "A poetics of postmodernism history, theory, fiction"). Găsești titlul pe internet, la Ed Univers (tiraj epuizat). Pe cealaltă n-am citit-o, sorry.
Încântată de trecerea ta, cu drag,

 =  Un text coerent
Tudor Negoescu
[17.Mar.07 00:07]
Un text coerent. Mi se pare lăudabil efortul tău de a o decripta pe această importantă teoreticiană a postmodernismului. Dar studiul ei despre cultura postmodernă mi s-a părut un pic prea didactic.
Mult mai vii îmi par studiile autohtonilor Liviu Petrescu, Mircea Cărtărescu sau Ion Bogdan Lefter, autori invocați mai sus. Dar aici pot fi taxat drept subiectiv, bolnav de acel așa-zis patriotism local.
PS E bine să ne dăm cu părerea după ce am citit cartea respectivă.
Dar tu, Ioana, ești o finuță și ne menajezi, fără să ne amendezi defel. Ba mai mult, ne și mulțumești pentru intervenții...

 =  ..
olga stefan
[17.Mar.07 16:21]
eu am citit o carte a lindei hutcheon care se numea "politica postmodernismului" la editura univers, colecția studii. după aceea am și downloadat-o de pe dc. se poate să fie o altă carte, e adevărat.

 =  .
olga stefan
[17.Mar.07 16:22]
dar, my mistake, apăruse în 1997.

 =  Re: Olga, Tudor
Ioana Geacăr
[17.Mar.07 18:17]
Olga,
da, aceea e o altă carte despre care s-a scris mai mult la noi (cred că-mi amintesc de niște articole pe "observator cultural" si pe club literar).
Tudor,
hai să nu punem problema patriotismului acum.
E adevărat stilul Lindei e prea obiectiv rece, aristocrat, n-aș zice didactic.
Sunt o cititoare de critică literară și eseuri, filozofie și poezie, bineânțeles că și eu prefer un stil critic mai ...artistic. Dar nu asta am căutat de astă dată, am explicat.
Dacă te-ai referit la Olguța, nu-ți face probleme, o apreciez și o admir foarte mult, vizita ei mă onorează.
Numai bine!

 =  în căutarea unui drum propriu...
Tudor Negoescu
[18.Mar.07 00:52]
"poetica postmodernismului" a apărut în 1988, deci nu se poate confunda cu...
și pe mine mă onorează. e o autoare aflată în plină efervescență creatoare, în căutarea unei voci proprii/ personale...

 =  Tudor...
Ioana Geacăr
[18.Mar.07 13:11]
...vezi, despre asta era vorba.
Si vizita ta mă onorează.
Cartea Lindei a apărut în 1988 în Canada, iar în 2002 la Ed Univers. Altceva?

 =  s-o socializăm...
Tudor Negoescu
[20.Mar.07 22:58]
altceva? s-o socializăm...

 =  revenirea acestei voci
Anni- Lorei Mainka
[20.Mar.07 23:16]
bine ai revenit, articolul in frac si strins la guler, cum i se cuvine unui articol despre o perioada in care nu de o singura stinca s-au spart spiritele, si bine spus, cum sa o analizezi cind "inotam" in ea cum s-ar spune...m-a bucurat fiind semnat de tine, care iti masori cuvintele - unde iti pasatrezi cintarul de cuvinte?? glumeam...noapte buna

 =  Tudor, Anni
Ioana Geacăr
[21.Mar.07 23:45]
Tudor,
păi da, te aștept acolo. So=deci, nu s-o
Anni,
bun venit la cântarul meu, le măsor greu, știi cum e, de partea cealaltă pare ușor. Bună dimineața!




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)