Comentariile membrilor:

 =  d-nă Valeria
I. Gorzo
[27.Sep.06 12:13]
cred că expresii de genul “culme a ipocriziei”, “avalanșa morbidă de nonsensuri și măscări din cele 75 de pagini cu poeme frumos tipărite pe hârtie de lux” sunt prea eXcesive pentru o cronică literară (pe care, dealtfel, am citit-o cu interes, cu toate că nu îi împărtășesc decât într-o proporție destul de mică tezele).
să explic de ce. prima are un pronunțat iz ad hominem și induce în eroare, deoarece vehiculează subliminal opinia că sociu ar fi de o moralitate îndoielnică (poate nu asta ați intenționat, însă din afară așa pare). a doua este contradictorie (calificați textele lui sociu ca fiind atât “avalanșă morbidă de nonsensuri și măscări” cât și “poeme” – am convingerea fermă că astea se exclud reciproc).

yours,

g.

 =  ce???
Teodor Geția
[27.Sep.06 12:08]
chiar nimeni de pe agonia nu mai știe ce înseamnă poezia bună? dacă o astfel de cronică ajunge la texte recomandate încep să am dubii din ce în ce mai mari...

 =  Parere
Andu Moldovean
[27.Sep.06 12:37]
Intr-adevar, de acord cu Gorzo ca "tonul" acestei critici este un pic pe "inalte"... si pe mine m-a deranjat asta. Nu-s fan Sociu dar cred ca merita citit si analizat nu tocmai prin prism valorilor pe care el le neaga (sau cel putin incearca sa le nege). Macar Sociu "sufera" de o mai mare "consecventa" la acest capitol decat altii, mai nostalgici.. :-)
Teodor, mai timisorenule (ca mi-esti drag numai cand aflu de asta) un text este pus la "recomandate" pentru ca un editor a considerat ca merita citit de cat mai multa lume, nu ca gata... sa aplaudam toti in fata lui ca pe vremea lui ceau-bau, confuzia asta din pacate vad ca persista. Incearca macar tu sa n-o mai faci (confuzia), ca doar esti dilla Timishioara :-)
Bobadil.

 =  Tudor
Vasile Munteanu
[27.Sep.06 13:51]
eu sunt de pe sau în agonia; nu, nu știu ce înseamnă "poezia bună"; vrei, te rog, te implor, să ai curajul asumării unei opinii formulate, nu a uneia zvârlite așa, din mersul mașinii decapotabile?

 =  trebuie sa fie la recomandate, da!
bazil rotaru
[27.Sep.06 14:10]
Este de departe cel mai bun text critic pe care l-am citit pe poezie.ro.
Sociu nu poate fi definit in termeni ce tin de rol sau valoare.
Este un critic in RL care nu mi-a placut cum l-a abordat didactic pe Sociu. Calin Cristea (sau parca avea trei nume, nu mai retin) dintr-un snobism propriu criticii literare sustinea in mod comod ca Sociu ingramadeste si snobismul si statutul de poet.
Hmmm....
merge si asa
Dar textul asta e plin de perspicacitate in prima parte si uluitor de agresiv in a doua parte.
ce ma deranjeaza aici in mod
Evident,
nu i se poate ierta nici unui critic trecerea de partea celui analizat sub bisturiu.... dar nu-i pot ierta criza de moralitate, in cea de-a doua jumatate, ce o afecteaza, de parca isi reprosa ca a fost prea onesta la inceput!
dupa ce in prima este de-a dreptul critic literar.
Nu stiu de ce, ...dintr-o criza de constiinta, probabil pentru ca nu a infierat destul generatia MM.
A identificat corect circumstantele sociale, profesionale (Sociu e jurnalist, no?) si chiar familiale pe care insusi autorul le expune.
Multi termeni ar trebui sa fie redefiniti pentru a intra in posesia sensului canonic al operei lui Sociu.
Mi-a placut ca autorul (la cel critic ma refer) nu vede din elicopter literatura si nici nu tradeaza o viziune relativista asupra moravurilor omenesti, are si o varietate a lecturilor, probabil, care ar impiedica-o sa faca/creada asta dar reproseaza lui Sociu ca are o criza de identitate.
Nu radeti!
Asa e... Ei, si? nu am cunoscut pana acum nici un poet care sa nu aiba crize de identitate.... De fapt nu am cunoscut nici un om care sa nu fi trecut sau sa nu aiba asa ceva.
Daca in prima parte nu o interesa sensul literal al fiecarui enunt, in a doua parte devine neputincioasa in identificarea sensurilor secunde si confera un statut stiintific ba limbajului, care nu mai este limba plurala de la inceput, adica efort de a recrea limbajul, prin abolirea așa-numitului limbaj curent și inventarea unui limbaj poetic personal, în ultimă instanță secret, ci a unei mode si unui spirit de turma....
Valeria are o facultate a literaturii, asa inveti de la scoala ca spune Chomsky, dar nu stie ca practica o forteaza sa spuna ca putinul geniu pe care-l are un om este mai degraba vointa si alegere personala, ca Sociu insoliteaza destul de bine in tot ceea ce face (nu am citit nici un volum de Sociu, dar il stiu de pe Clubliterar.com) si ca, de obicei, se cedeaza o enorma energie psihica chiar si acestor derizorii futaiuri...

 =  Interesant
Daniel Stuparu
[27.Sep.06 16:30]
Interesantă recenzie. Nu știu dacă volumul lui Sociu merita osteneala, lectorul trebuie să treacă printr-un adevărat infern mental pentru a găsi câteva versuri acceptabile în volumul comentat, dar presupun că faptul e consumat. Concepția doomiistă despre poezie și artă în genere e atât de perversă încât se iau versuri abjecte, precum unele citate mai sus, li se lipește eticheta de poezie, sunt publicate la o editură serioasă și uite ce mari autori suntem. E o simplă abstracție, să iei un bolovan și să-i spui orhidee (nu vreau să dau exemple de-a dreptul scabroase, precum textele unor "poetese" ca Ninu sau Geacăr). Menirea artei este să aceea de a depăși biologia și descriptivul, iar dacă prin ceea ce scrii tot acolo rămâi, numai de artă nu poate fi vorba.

 =  senzațional! încă un filozof al artei pe agonia
I. Gorzo
[27.Sep.06 20:21]
daniele,

“menirea artei este aceea de a depăși biologia și descriptivul”

întrebare: în ce sens să depășească biologia ? =) dar descriptivul?

poate ai vrut să zici biologicul, dar și așa e o aberație

iar dacă prin descriptiv (aplicat la limbaj) înțelegi discursul referențial, află că “arta” n-are niciun motiv să-l depășească – cel mult îl utilizează, atunci când e cazul


 =  dan stuparu este infantil, nu stie ce e aia!
bazil rotaru
[27.Sep.06 19:55]
dan, Sociu este bun.
esti multumit de calitatea afirmatiei?
nu inteleg ce inseamna versuri acceptabile.
exista asa ceva?
inutil sa cer vreo explicatie.

 =  ptiuuuu
liviu sava
[27.Sep.06 20:30]
mi-au placut cliseele astea. destul de amuzante. baieti de baieti si dinozauri in mod deosebit m/au incantat (cu baietii chir am inteles, asa ca ma intreb care sunt dinozaurii?). si cum is mai lipsit de subtlitate si flexibilitate critica (cam tot un drac) ma intreb cum se impaca premiul castigat de dan sociu din partea usr, chiar cu cantece excesive daca nu ma insel (sau in fine, cu alt volum), cu eseul de mai sus si cu faptul ca doamna autoare feste membra usr. sau poate, in spirit de fronda si ptr a sustine o pozitie credibila in afirmatiile cu privire la decizia jenanta a usr, doamna tocmai si/a dat demisia din cadrul usr?
sunt convins ca asa este, prin urmare doamna cred ca trebuie sa solicite schimbarea biografiei. :D

 =  liviu sava si I. Gorzo
Radu Herinean
[27.Sep.06 20:59]
livu, tu crezi ca USR este un cor? crezi ca toti sunt de acord unii cu altii si ca acolo exista o unanimitate deplina? daca asta crezi n-are rost sa ma mai uit la restul afirmatiilor tale fiindca sunt fundamentate pe rationamente similare, nule.

I. Gorzo n-a inteles afirmatia la care s-a referit. realul nu e suficient ca sa il denumesti poezie. toata lumea gandeste sau vorbeste despre rahaturi, doar fiindca unora le-a venit ideea sa denumeasca asta poezie nu inseamna ca implicit a aparut si arta.
doar fiindca pui eticheta "poezie" pe un rahat nu inseamna ca nu e rahat, iar cei care cauta arta se vor tine de nas si o vor cauta in alta parte.
te-as fi lamurit mai in detaliu, dar scriu a doua oara acelasi comentariu si mi s-a facut cam lene sa ma repet, chiar daca doar stiu asta. so long! sau "au revoir".

 =  părere
Paul Bogdan
[27.Sep.06 21:15]
După opinia mea, Sociu se ratează într-o contemporaneitate poetică mizeră, într-o realitate insalubră și resemnată.
Personismul american al anilor 60 a deviat într-un egocentrism bolnav. Păcat de forța de care dă dovadă.
Premiile USR, ca orșicare alte premii, pot fi socotite și ca preme sau premieri. Nu recompensează întotdeauna valoarea textului, ci, uneori, diferite "valențe" ale autorului.

 =  cu respect, radu herinean, dar te poti dezice
liviu sava
[27.Sep.06 21:22]
te poti dezice pana la capat de anumite lucruri cu care nu esti de acord. daca eu nu sunt comunist si nu imi plac ideile stangii totali9tare pot sa devin dizident, asa precum goma, nu?
anyway, i was ment to be evil. sunt mai multe rationamente nule in eseul de aici, decat in argumentul meu (care fiind unul singur, e suficient ca in eseu sa fie doua rationamente nule ptr ca argumentul meu sa fie mai bun, nu? ). si ca sa dau doua rationamente nule de aici o sa citez doar
1. "fiind expresia nu neapărat a unui nou mod de abordare estetică" / pai apelarea la estetic pe o opera care renunta la criteriul esttic e ca si cum te-ai chinui sa numeri ugerele si sa te miri ca nu da lapte un elefant (sper ca elefantul chiar nu da lapte). si pe marginea exemplului cred ca am descoperit si cine sunt dinozaurii, ca sa nu parasim inca registrul animal. daca esti meserias iti construiesti un sistem critic cvompatibil cu obiectul criticii, daca nu e mai inteligent sa iti tii gura inchisa.
2. "o sărăcie cronică a modalităților de expresie" - renuntarea la metaforic implica in orice sistem (social, arttistic sau de care doresti) gasirea unor formule noi care sa le inlocuiasca pe cele vechi (deh, o lege a fizicii si a biologiei, nu poti spune nimic).
by the way, mai sus am ales expresii dintr/o singura fraza.

 =  simple pareri, boieri dumneavoastra, scrise " pe genunchi"
Dan Cârlea
[27.Sep.06 22:20]
Nu stiu de ce nu afirmăm mai răspicat că problematică poeziei actuale se poate simplifica punand punctele pe cateva „i”-uri :

- o sumedenie de autori maschează lipsa talentului prin exces de erotism netransfigurat și nici măcar sublimat, de cele mai multe ori si prin limbaj cu accente scatologice sau aproape

- asta a venit pe fondul deschiderii bruște a orizonturilor culturale, în 1989, și această criză, sau acest val care nu mai trece, este prezent, în proporții diferite în toate sferele artei
( știți că la teatru se înjura, pana nu demult, mai rau ca pe maidane si daca nu vedeai funduri goale pe scena nu stiai unde ai nimerit )

- exista, alaturi de erotismul prost folosit in poezie si o tentatie a futilului, a atmosferei facile, care de multe ori, multora le ia fața
( am vazut poeme mult laudate, care in afara de o usoara atmosfera jemanfisista - ca sa nu zic de bagamiaspicioareleintotsiintoate – nu aveau valente literare

ca sa nu fiu intrebat de cineva care sunt valentele unei poezii de valoare, spun : imaginile vii si bine vehiculate, metaforele care scurtcircuiteaza simtirea, care dau mai mult decat „suma” cuvintelor care le compun, ( asta apropo de referentialitate ) ideile de profunzime ( parca aici se sta cel mai rau, dupa parerea mea )

- se exagereaza importanta ancorarii cititorului in cotidian, ajungandu-se sa se considere (asa am impresia din multe comentarii) aceasta un scop al poeziei si nu un mijloc de apropiere de receptor, „egal” ca pondere cu alte modalitati de exprimare poetica

- ateismul agresiv a devenit, de la un timp, marca „libertatii supreme”, a idolului „open mind”


(voaiam sa intru mai mult in materie, dar am scris "pe genunchi", sunt cam obosit)

multumesc, DAn

 =  zau asa
felix nicolau
[27.Sep.06 22:53]
sunt unele comm-uri rautacioase, care extrapoleaza sensul cronicii. autoarea nu-l ataca pe sociu, ci afirma ca nu e creator de limbaj, ca nu are o voce a sa inconfundabila. e adevarat ca valeria inclina spre o arta poetica mai sobra, mai conformista, dar asta n-o impiedica sa vada resursele poetului. insa, intr-adevar, macabrul, sordidul si sictirul sunt doar demonstrative si iterative. asta n-o zice numai valeria. vorba lui garbea - cine vorbeste prea mult de coaie, inseamna ca le are mici (ma rog, el nu era asa de direct). si nu vad de ce se sare asa de tare in sus, si fara argumente, la orice atingere a acestor zeitati 2miiste. e o atitudine vasaliera, clientelara si nevrotica. nu se accepta critici, nici macar cele cu botnita

 =  hahahaha (basescian) feliz
bazil rotaru
[27.Sep.06 23:52]
mai, feliz
eu ma numesc bazil rotaru
sunt din iasi
nu stiu de unde esti matale
da nu-mi place ca ai intervenit aici fara nici o idee, ca de obicei, dar te rog sa-ti faci obicei din faptul a avea de obicei idei .
sau macar o dictie a lor

 =  evident
bazil rotaru
[27.Sep.06 23:54]
nu am inteles nimic din comentariul tau,
nici monica (mebrana) mebru al USR

 =  ps
bazil rotaru
[27.Sep.06 23:55]
monica e o veche prietena
este membrana la uniune
hehehe
nu a inteles nici ea
eu iti spun
ce-o fi o fi

 =  revin si io
Andu Moldovean
[28.Sep.06 00:19]
... ca vitelul la tatza vacii care nici macar nu stim daca da lapte, in situatia ei de elefant :-) vorba d-lui liviu sava, pe care nu-l cunosc, dar care mi-a devenit brusc drag dupa comm-urile din aceasta pagina. Si zic si eu asa: cum nimeni nu e profet in tara lui (asta e veche, nu?) nimeni nu poate fi judecat dupa alte judecati decat cele care il fac sa-si accepte, in resemnare, condamnarea la moarte. Eu am spus asta mai p scurt in primul meu comm si m-am bucurat acum sa vad cum acest liviu whatever (iarta-ma liviu, e doar o figura de stil :-) spune un lucru asemanator. In rest, ce sa adaug? Pana la urma acesti sociu la puterea o mie ca sunt multi (v-ati dat seama sau dormiti in chiloti?)vor dezbatere, chat, excitement... and that's what they fucking' get! And the rest is silence... de fapt este o chestie de tipul cine n-a murit la termopile sa ridice doua degete aici! Nu unul ba expiratilor!
Bobadil.

 =  parbleu
felix nicolau
[28.Sep.06 01:22]
pai cum naiba sa inteleaga vazile rotaru ceva, cand la el ideile trebuie insirate pe ata si colorate in rosu? ce ma intereseaza cu cine esti preten matale? eu vorbeam de originalitatea limbajului poetic si mata vrei idei. vezi sa nu te sufoce ideatia asta didactica

 =  egala
Cristian Munteanu
[28.Sep.06 17:41]
Dincolo de micile impunsaturi de floreta ( poate o fi inteles intre timp si cine se chinuia expresia cu "dincolo"), imi place ca spiritul de turma nu se aplica si in cazul autoarei. Mai mult, ochiul ei, critic sau doar inteligent, taie adanc in poezia lui Dan Sociu, eliberand-o de farafastacuri si lasand-o nuda. Adica aproape egala cu ea insasi. Sau cu zero. Sau cu Poezia.

 =  adevărul despre premiul lui Sociu
Paul Bogdan
[28.Sep.06 22:01]
Pentru cei care consideră premiul lui Dan Sociu, acordat de USR, un merit, vă dau următoarea informație.
Contracandidații lui au fost Emil Brumaru, Petre Stoica și Ilie Constantin... Nici unul dintre aceștia nu putea să fie prezent la premiere, anunțând acest lucru în prealabil. Domnul Nicolae Manolescu a considerat atunci că premiul USR ar trebui onorat cel puțin cu prezența și s-a ales soluția Dan Sociu, cel despre care se știa că ar fi putut face tot posibilul să fie acolo...
Cu atât mai mult cu cât se știe că Dan Sociu lucrează la Polirom, adică poate fi/este un pion al filierei Polirom-Manolescu-Cartea Românească. Ca să nu mai pomenim de faptul că acest premiu a fost o răsplată pentru neparticiparea lui Sociu la boicotul de la USR, cu ocazia Colocviului Tinerilor Scriitori din luna mai... Înțelegeți care a fost vrăjeala cu acest premiu obținut în fața lui Emil Brumaru, Petre Stoica și Ilie Constantin?
Inclusiv redactorilor României Literare, revistă, cum cred că știți, condusă de același Nicolae Manolescu, profesor, președinte, ambasador etc., li s-a făcut silă de această situație. Unul dintre ei a spus-o public.

+ bun
Ioana Bogdan
[30.Sep.06 00:53]
Foarte buna cronica, felicitari Valeria. Ai atins unde doare, dar ai recunoscut ca Dan Sociu scrie poezie. Pentru ca asta e problema de fond a generatiiei douamiiste, in interiorul careia, in opinia mea, Dan Sociu e unicul talent (innascut), as spune ca e lider de generatie. Fara sa-i caut prea mult in librarii pe acesti calareti fara chip ai Cartii Romanesti, din tot ce mi-a picat in mana, mi-a fost clar, la un moment dat, ca el are talent si un ados de ceva aparte. Frustrant si pagubos ca nu vrea sa iasa din trend tocmai pentru a scrie ceva original. Ma intreb daca nu cumva asta e potentialul. Sa vedem ce mai scoate Dan Sociu de acum inainte. Imi dau seama ca e o intrebare pe care chiar el si-o pune.

 =  va rog eu mult:)
bogdan sevra
[30.Sep.06 10:43]
cititi fratele paduche de sociu, acolo scrie cu adevarat. restul este vrajeala.

 =  ?
dan sociu
[23.Oct.06 18:34]
domnule "cenzor" paul bogdan, contracandidatii mei la premiul usr au fost urmatorii: brumaru, stoica, soviany si pantea, iar manolescu n-a facut parte din juriu. bati cimpii, parinte.
doamna taicutu, n-o sa ma apuc eu acum sa-mi apar cartea - au facut-o deja vreo douazeci de critici literari si peste o mie de cititori-cumparatori (pe care, nu-i asa?, eu ii dispretuiesc profund). dar o sa-mi permit totusi sa va intreb: de unde stiti care sint "normele mele comportamentale"? ma cunosti, tanti?

 =  despre utilizatorul Dan Sociu: "disclaimer"
Radu Herinean
[23.Oct.06 18:45]
informatiile furnizate la inregistrare de utilizatorul cu numele dan sociu nu sunt concludente pentru a putea confirma identitatea acestuia, asa cum este pretinsa prin intermediul comentariului.
de aceea, pana la confirmarea identitatii acestuia prin intermediul datelor personale (care sunt confidentiale si nu vor fi afisate membrilor, dar pe care le pot verifica) din profilul de autor, va rog sa nu considerati ca utilizatorul cu numele dan socie este neaparat acelasi cu scriitorul dan sociu, despre care vorbeste acest articol.
va multumesc pentru inteleger.

 =  dubii
Paul Bogdan
[23.Oct.06 18:51]
Cine a afirmat că Manolescu ar fi fost în juriu? Am susținut că doleanța domnului Manolescu a fost aceea ca premiații să fie prezenți la festivități. Și cum domnul Manolescu este președintele USR, nu văd de ce nu i s-ar fi respectat dorința.

Nu cred că ești Dan Sociu. Ar fi contraargumentat într-un mod mai inteligent.

 =  2
Ramona Ungureanu
[23.Oct.06 22:06]
cine-i dan sociu?

 =  despre responsabilitate
dan sociu
[24.Oct.06 17:28]
ba chiar eu sint & nu am incercat sa "contrargumentez" nimic. v-am dat doar informatiile corecte. un premiu este intotdeauna discutabil, dar nu despre asta e vorba aici. m-a enervat faptul ca paul bogdan a bagat poliromul, firma la care lucrez, in birfele lui. o singura data sa mai faci chestia asta si o sa continuam discutia la tribunal

 =  contact
Paul Bogdan
[25.Oct.06 14:02]
Dacă-mi dai o adresă de mail îți trimit datele unde pot fi citat.
[email protected]




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0