Comentariile membrilor:

 =  "fluturi incomensurabili"
George Mira
[24.Jul.06 10:22]
E adevarat - limbajul poetic difera de cel comun prin combinatiile mai putin obisnuite, dar acestea transmit un mesaj. Eu cred ca ai chinuit limba romana degeaba (in acest text) fiindca nu vad care-i mesajul.

"amintirile de zircon galben"
"fluturi incomensurabili"
"împătrită răstignire în cerc"
"pasărea magnifică"
"muzica sferelor
dintr-o emisferă"

Dupa aceste citate, este fireasca intrebarea: ce (nu) este poetic?

 =  raspuns lui George Mira
Nicolae Bogdan Groza
[24.Jul.06 10:35]
George, faptul ca tu nu sesizezi mesajul, nu e vina mea. Iar versurile citate de tine, sunt puse in cunostinta de cauza, pentru cei ce stiu sa interpreteze textele. Doar telegrafic iti spun ca "zirconul", in traditia multor popoare, apara de duhuri rele. E de fapt un talisman. Iar faptul ca e galben, culoare luminii, a soarelui, ii sporeste puterile tamaduitoare.
"Fluturi incomensurabili" sugereaza multe. Nu stau acum sa fac hermeneutica cu tine, vad ca esti om de litere, asa ca poti sa faci corelari si asociatii de idei.
"impatrita rastignire in cerc" adica o cuadratura a cercului, mai precis un patrat in cerc, simbolizeaza multe, mai ales la vechii filosofi greci. In fine, ultima remarca, pasarea magnifica pe care tu nu stii de unde s-o iei. Eu stiu, si sa zicem ca e pasarea paradisului, sau pasarea phoenix, sau orice pasare ai vrea tu, si simbolistica ei si atunci vei afla ce am vrut sa spun cu aceste versuri.
Ca am chinuit limba romana, asta e. Altii o chinuie si mai rau sau deloc, ceea ce iar e rau.
Te mai astept pe la mine si cu alte comentarii si, de ce nu, critici.

 =  nu mi-ai raspuns
George Mira
[24.Jul.06 11:15]
OK! sa zicem ca e ca tine. Sa zicem ca "fluturii incomensurabili" sunt un simbol al artei tale poetice, la fel ca "muzica sferelor dintr-o emisfera..." Sa zicem ca toate elementele, imaginile sunt voit simbolice si trimit la mituri din diverse arii culturale. Sa zicem ca n-am inteles eu mesajul, sa zicem ca n-ai chinuit limba romana... Dar eu n-am sa ma chinui sa-ti interpretez textul atata vreme cat tu nu mi-ai raspuns la intrebarea din primul comentariu. Sper sa mai vorbim si sa stii ca nu sunt rautacios de fel.

 =  Alt raspuns lui George
Nicolae Bogdan Groza
[24.Jul.06 13:01]
Of, George, cat nu-mi place sa explic.. Desigu, poate incomensurabili nu are locul potrivit langa fluturi, insa fluturii i-am vrut mentionati acolo, pentru ca ei simbolizeaza, printre altele, un simbol pascal, reprezentand invierea. Toata poema mea se leaga de o metamorfoza a vietii, o transfigurare, daca vrei, a intelectului trezit din amorteala. Poate alaturarea suparatoare a cuvintelor "muzica sferelor dintr-o emisfera" suna ciudat. Poate voi modifica, pe parcurs, insa ideea poetica ramane aceeasi.
Si acum sa-ti raspund la intrebare, desi parca ai pus-o retoric. " Ce (nu) este poetic? Greu de spus. Spune-mi tu ce nu este poetic, argumenteaza, si paoi pot veni si eu cu argumentele mele.
Si eu sper sa mai vorbim si vreau sa sti ica sunt receptiv la critica, atata timp cat ea este constructiva. Te mai astept pe la mine.

 =  lui Nicolae Bogdan Groza
George Mira
[25.Jul.06 09:38]
Am raspuns (partial) la intrebarea acesta intr-un articol pe care l-am publicat pe acest site. Articolul se numeste "Ce nu este poezie la poezie.ro". Acum ma limitez sa-ti raspund cu citatul care este mottoul articolului:

„Poezia trebuie sã pãstreze o ținutã, o eleganțã a ideii, un fast al rostirii care sã o facã nu temutã, ci respectatã.”
(Traian T. Coșovei)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !