Comentariile membrilor:

 =  Mulțumiri și felicitări lui Boris pentru carte reușită despre Telenești
Gaina Alex
[10.Dec.18 14:27]
Dragă Boris,

După o pauză de vre-o 10 ani iată că ne-am revazut, iar tu ai întinerit chiar. Am vrut să zic , că "AGONIA" î-ți face bine.

Felicitări din inimă pentru portretele excepționale ale celor plecați demult din Patria noastră mică, fie în țări mai calde, fie în țări mai reci. Printre primii s-ar număra Sunic Țehman, care avea o soră mai mică Sofa (învăța în clasa rusă paralela), Naum Kijner - chitaristul, amicul fratelui meu, pe care nu știu de ce l-ai botezat Gershenzon; M-iam amintit și de Ida lui Boris Plosc, care lucra la școala din Inești pe la 80-86, Șuric Homschi - vecinul meu și fiul lui Mihail Isaakovici, însfârșit nu știu de ce m-am gândit la Tania Becker (n. 1953 sau 52) și la Vova Țîkinovschi ( de aceași vârstă), - mari activiști comsomoliști, mai bine zis, m- am gândit, dacă Tania Becker nu e rudă cu Etlia, despre care ai scris cu atâta dragoste?

Dar, sigur, portretele lui Beniamin Cogan, David Bronștein (Fridental), Mendel Șapocnic, David Vainboim la fel ca și cele mai mici ale inginerului Caplan și ale președintelui Homschi sunt foarte reușite și emoționante.

Inginerul Caplan avea două fete, slabuțe și drăguțe, care învățau cu a clasă înaintea mea.

David Bronștein a fost dirigintele meu de clasă în 1969-1971. Mi-ai amintit de numărul 0, 0001 (p 90). Bronștein zicea : dacă eroarea e 20% - e vorba de o lucrare de laborator la Universitate, eroare 2% - e mai bine, eroare 0,1 % este foarte bine, iar eroare 0,0001 - este excepțional! Numai așa pot zbura navele cosmice. Foarte sever, dar drept - la fel ca și primul meu învățător de la Căzănești - Vasile Dorofei, Dumnezeu sa-i odihnească în pace pe ambii.

Mendel Moiseevici mi-a predat astronomia în ultima clasă din școală, cu Music al lui am fost prieteni foarte buni, în pofida faptului, că nu învăța strălucit. La sfărșitul cursului Mendel Moiseevici mi-a dăruit cartea lui V. P.Tsessevici "Chto i kak nabliudati na nebe", pe care o păstrez până acuma.

În ceea ce -l privește pe Benimin Moiseevici Cogan. Felicitări pentru titlurile cărților , pe care le-ai găsit! Eu pe vreme știam doar două, pe care mi le arătase la orele facultative de limbă. Nu mi-a predat decât la facultative, însă a fost cel, care m-a întâlnit și m-a condus într-a 7 "a", când am venit din sat.
Atât Cogan cât și Bronștein și Șapocnic , veneau destul de des pe la noi la începutul anilor 70, mai ales în legătură cu pericolul închiderii sinagogii. Aici sunt nevoit să-ți fac o observație critică : Cogan nu a putut să plece în Israel la începutul anilor 70 ( vezi pagina 76), întrucât în 1987 a fost la înmormântarea tatălui meu, și chiar a ținut un discurs. Au fost majoritatea învâțătorilor din Telenești, Inești și Căzănești și delegații din mai toate școlile raionului, cu excepția "nacialnicilor " raionali. S-ar putea să greșesc, dar parcă și David Bronștein fusese. Totuși, în 1989 la Telenești nu mai erau nici Beniamin Cogan și nici David Gitseleevici Bronștein.


Sper sa mă revanșez cumva cu portretul lui Miron Osipovici Strulovici, care a fost dirigintele meu în anii 1967-69 - un fizician extrem de erudit, și un vorbitor excepțional al limbii române, atâta doar, că grasia mai mult decât Cogan. Semăna în această privință cu Șapocnic. Avea un stil pedagogic complectamente opus celui al lui Bronștein.

Clasa noastră la Telenești era foarte "huliganică", spre deosebire de cea din Căzănești. Miron Strulovici nu-i certa pe obraznici, ci încerca să-i acapareze cu povestiri, și sa-i sustragă de la obrăznicii. Era plin de umor, lecțiile erau pline de anecdote vesele, inclusiv din viața fizicienilor, nu ne forța să rezolvăm o problemă, ci ne învăța să o abordăm. Ne lămurea, că a rezolva o problemă este cu totul altceva decât a învăța pe de rost o poezie.
A fost un pedagog la fel de strălucit ca și Cogan. De fapt, cred că s+ar putea vorbi depre 3 pedagofgi foarte mari: Cogan, Strulovici și Bronștein.

În 1969 a plecat la Chisinău. A lucrat la Enciclopedia Moldovenească. Însă nu știu de ce am găsit doar în vol. 2 al Enciclopediei o mențiune despre el (la membrii redacției la sfârșitul volumului) și doar un singur articol de el pe paginile enciclopediei.


Î-ți mulțumesc încă odată pentru o carte excepțională despre Telenești. Atât de interesant a scris despre târgul nostru doar Sadoveanu.

 =  Scrie frate!
Valerian Ciobanu
[05.Jan.10 18:13]
Sincer vă mărturisesc, că de nu ar fi fost îndemnul lui Alex Caina nu parcurgeam cu ochii acest text.
Dar așa am rămas plăcut surprins de cele aflate. Ba mai mult! Dar așa cum eu nu prefer să spun tuturor lucrurilor pe nume, sau mai bine zis, prefer să-mi mai păstrez tainele pentru anumite ocazii va veni timpul și le voi destăinui. Dar numai lui Boris Druță. Că nu e atât de greu s-o facem. Iar paginile de pe net le folosesc doar pentru a exprima cuvinte calde, de bucurie, de susținere și de încurajare, dacă este nevoie.
Însă pentru Boris cred că nu-i mare necesitatea de a-l încuraja - că e destul de curajos. Atât doar vreu să spun: Bravo Boris! Eu te susțin.
Chair dacă despre Telenești a scris mai bine doar Mihail Sadovenu. Cu atât mai bine! Scrie frate! Scrie că bine scrii.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !