Comentariile membrilor:

 =  Sfat amical
Ruse Ion
[14.May.09 07:58]
Pe Grig Dobreanu să îl dojenești,
Că te invită-n toiul primăverii
Să faci un sacrilegiu: - Să vorbești,
La prea celebra Masă a Tăcerii!

+ cale deschisă
Laurențiu Orășanu
[14.May.09 07:57]
Încadrare la temă ("Cale"):

Când juriul a deliberat
La Gârda Petru, bunăoară,
La unison a declarat:
Excepțional! Din cale-afară!

Aș fi zis "veniți în Târg", ca să nu fie vreun "traseu local" (bănuiesc bahic). "Din" arată tot întoarcere, ca în versul următor.

Această observație nu scade valoarea epigramelor.
La prima, constructia originală 2+4+1+3 (atenție, nu vorbesc de numărul versurilor) duce la o poantă bună, originală în contextul construit.

La a doua, agale pregătește, dar lasă întreagă surpriza (soacra n-a-ncăput pe poartă). Ne bucurâm cu toții: n-a tăcut, dar e grasă, așa-i trebuie. Să mai slăbească! Bine băgat și regionalismul (oltenismul) "venii".

Concluzie: încadrare în temă, poante bune, prozodie exactă. Încă o dovadă (după concursul de epigrame) că realizările tale sunt din ce în ce mai bune, și că recompensele nu vor (mai) întârzia.

Drept pentru care acord prima steluță, sper reglementară, din noua stagiune.

La mai multe și la alții!

 =  Concurs de epigrame la Masa Tăcerii
Constantin Colonescu
[14.May.09 08:02]
Din mulții-epigramiști aduși
La Masa rondă-a lui Brâncuși,
Un loc întâi ar fi avut
Acela care-ar fi tăcut.


 =  Tot așa...
Rodean Stefan-Cornel
[10.Dec.18 14:27]
Nelule,
Foarte bune, ambele, în opinia mea. Remarc excelenta poantă de la a doua, pe o temă generală (soacra și faptul că nu prea tace), care văd că este inepuizabilă. Și prima poantă este foarte bună, dar este impresia că poanta cu "s-au dus pe aceeași cale și s-au întors pe trei cărări" a fost prea "bătătorită". Prozodia, ca de obicei, fără cusur. Rămâne de dicutat, dacă forma "Venii" se acceptă (unii, mai deștepți, mai cițiți și mai bătrâni ca mine în epigramă zic că nu prea...).
Oricum, se vede clar că știi cum se construiește o epigramă. În rest, depinde de inspirație și "de gustibus". La un comentariu anterior ți-am scris "Ține-o tot așa", iar tu ai răspuns "Nu tot așa, ci mai bine". Insist că sfatul meu a fost corect, clar și bine intenționat. Adică tu, de ceva vreme ești pe o panta ascendentă, deci "ține-o tot așa".
Cornel

 =  Mă bucur
Rodean Stefan-Cornel
[14.May.09 08:16]
Am crezut că sunt primul comentator, dar văd că în timp ce eu îmi scriam comentariul au mai apărut și alte comentarii, inclusiv o steluță binemeritată. Mă bucur că am fost "pe fază" și că remarca mea cu poanta de-a dreptul excepțională de la a doua epigramă a fost întărită și de editorul nostru. Nu intru pe la alte texte înainte de a spune:
Felicitări, mă bucur pentru tine!
Cornel

 =  Felicitari !
Dan Norea
[14.May.09 08:33]
La prima, e adevărat că cele trei cărări sunt bătute, dar Laurențiu a evidențiat bine nota de originalitate: câte un numeral în fiecare vers.

A doua e ireproșabilă. Despre "venii", cârcotașii n-au niciun motiv să îl combată: perfectul simplu este predat în școală, oficial nu e considerat regionalism. Iar în context, e chiar o notă bună suplimentară.

Steluța e binemeritată. Păcat că la concurs, după câte știu din pliantul lui PannDuru, Nelu nu se află printre premianți. Ar fi meritat cu prisosință.

 =  semn..
Petruț Pârvescu
[14.May.09 08:39]
Petru,
bine ca sunteti aproape. e atata tristete, uneori, pe aici, iar la masa cararea batuta! felicitari!

cu prietenie,

 =  Restul e tacere
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 08:45]
Stimati domni, sunteti oameni cumsecade.
Cateva explicatii. Mi-am imaginat ca-mi citesc epigramele la Masa Tacerii, in calitate de participant la festival. Asa au logica ideile la care mi-ati facut observatii, punand ca niste doctori priceputi, degetul pe rana. In aceasta logica, mi-am imaginat ca epigramistii vin din patru zari (deci nu pot veni intarg pe aceeasi cale). Ei se aduna undeva in Tg. Jiu, apoi vin impreuna pe aceeasi cale la Masa Tacerii. Restul e clar. Cu "venii", e cam la fel. Daca eu sunt la Masa si citesc epigrama, auditoriul isi poate imagina pe soacra-mea la Poarta Sarutului, incercand sa intre ba cu fata, ba "din dunga" (dunga suna tare ciudat aici...). Satisfactia mea este ca, daca n-o pot face sa taca, macar ii arat cat e de grasa.
Dar epigramele nu trebuie explicate, nu-i asa?

 =  Neluțu dragă iată... că mai venii o dată
Rodean Stefan-Cornel
[14.May.09 10:03]
În legătură cu "Venii" eu sunt de acord cu Dan Norea că, atâta vreme cât perfectul simplu se studiază la școală poate fi folosit, dar, de la primele participări la cenaclu, când se analizau anumite texte și până la alte discuții cu epigramiști importanți, am reținut multe păreri cum că ar trebui să ne ferim de așa ceva, deoarece această formă dă o notă de provincialism, de regionalism care strică limbajul poetic (bineînțeles, cu excepția situațiilor când se citează ceva, sau cuvintele respective sunt "puse în gura" unui personaj, care așa trebuie să vorbească). Repet ce am mai spus:
Consider acest site ca fiind un adevărat atelier de creație, din care este păcat să nu învățăm cât mai multe unii de la alții; de aceea nu ezit să stârnesc discuții despre unele probleme care mi se par discutabile, sau insuficient de clar reglementate. Asta nu înseamnă însă că vreau să găsesc hibe cu tot dinadinsul, că sunt cârcotaș...
Cu prietenie,
Cornel Rodean

 =  Pentru Cornel Rodean
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 10:09]
Nu ma opun analizelor. Sa scoatem adevarul la lumina!. Si, apropo de o discutie de zilele trecute, nu ne referim la cei care nu au cont pe Agonia, dar la jurii ne putem referi? Sau e riscant...

 =  Mereu clișee
Constantin Iurascu Tataia
[14.May.09 10:11]

Bătuta cale a soacrelor

Fără să mă țin de glume
Îmi exprim în versuri teama:
Soacre de n-ar fi pe lume
Ce s-ar face epigrama?!?

 =  Cârcotașii
Dan Norea
[14.May.09 10:33]
Cornel, când am folosit termenul "cârcotaș" nu m-am referit la tine, ci la cei pe care-i citezi. E bine că ne comunici păreri de genul ăsta, e chiar recomandabil să ținem cont de ele în epigramele trimise la concursuri, dar în rest, fiecare cu părerile lui. N-o să evit (mai ales în Oltenia) perfectul simplu pentru că e mai folosit în Oltenia.


 =  Tataie
Dan Norea
[14.May.09 10:38]
Soacra nu e un clișeu (cum afirmi în titlu) ci o temă. Și încă o temă grasă :)
În cazul ăsta, tema tăcerii plus tema soacrei sunt finalizate excelent printr-o poantă surpriză - "n-a-ncăput pe Poartă".


 =  Slava domnului ca sunt!
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 10:40]
Soacre de n-ar fi pe lume
Ce s-ar face epigrama?!?
(Tataia)

Ca sunt dulci, ca sunt mai acre,
Cred c-am fi putin mai tristi
De n-ar fi pe lume soacre:
N-ar fi nici epigramisti.

Apropo, a mea e dulce (si supla!)

 =  Concluzie
Dan Norea
[14.May.09 11:02]
a mea e dulce (si supla!)
(Nelu Gârda)


Văd, de soacră nu ai teamă,
N-o consideri o năpastă,
Deci, deduc din epigramă,
Că ți-e teamă de nevastă.


 =  Ionheliaderadulesciana
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 12:51]
Văd, de soacră nu ai teamă,
N-o consideri o năpastă,
Deci, deduc din epigramă,
Că ți-e teamă de nevastă.
(dan Norea)

Consolare

De soata imi e teama,
Dar nu prea am ce face
Si-apoi, de buna seama,
Ma sperii, dar imi place...

 =  Zburătorii
Dan Norea
[14.May.09 13:52]
Când văd că epigrama e ultima pe listă,
Că nu-i băgată-n seamă și inima mi-e tristă,
Când văd că scriitorii în stoluri mari se strâng,
Un dor nespus m-apucă, și plâng, măicuță, plâng.
:)

 =  Si râd, Norică
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 13:55]
Si râd, Norică, râd!

 =  Este permis, dar nu este corect...
Rodean Stefan-Cornel
[14.May.09 14:04]
Nelu Gârda,
Trăim într-o țară democratică și, tot ceea ce nu este interzis prin lege (sau printr-un alt act normativ) este permis. Eu mi-am exprimat doar o părere și am spus, nu că nu avem voie ci, că nu este corect să analizăm textele autorilor care nu au cont pe "Agonia". Apoi, despre activitatea unui juriu (în general) putem discuta, dar consider că nu este corect să discutăm despre activitatea unui anume juriu, la un anumit concurs, deoarece nu avem toate elementele necesare pentru o analiză corectă. Și apoi, eu am observat că sunt jurii și jurii, dar noi trebuie să scriem epigrame nu pe gusturile juriilor ci așa cum spune cartea. De exemplu, la juriile formate din activiști culturali, din ziariști, din poeți, din profesori etc., care nu sunt specialiști în epigramă, ar merge să sacrifici prozodia pentru o poantă excepțională (aici cred au mare succes epigramele cu umorul debordant nu cele aforistice, cele la care râzi pe loc, nu cele cu subînțelesuri prea sofisticate; tot aici merg foarte bine cele cu poanta bătătorită, chiar similitudinile, chiar plagiatele, că vorba ceea, mulți văd, puțini...) dar eu nu fac așa ceva. La juriile formate din membri renumiți UER, din președinți de cenacluri, din epigramiști cu experiență trebuie să fii foarte atent la clișee, la teme și poante bătătorite, la similitudini și la prozodie. De asemenea, acolo unde se premiază grupajul cred că este bine ca t6oate epigramele să fie corect construite, bine legate de temă, chiar dacă nu sunt grozave. Acolo unde se premiază epigrama, nu grupajul, este bine, cred să fie una mai deosebită, iar celelalte, cât de cât corecte. Bineînțeles, cu timpul se învață și câteva "pretenții" ("chichițe" la care țin foarte mult) ale unor președinți de juriu...
Mai discutăm?
Sunt doar căteva păreri ale unui relativ începător în domeniu, care privește foarte atent fenomenul...
Cornel

 =  Te-ncurajeaza Cosbuc
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 14:04]
Când văd că epigrama e ultima pe listă,
(Dan Norea)

Acum că notele s-au pus,
De ce să-njuri că puncte nu-s?
Venisi cu epigrama ta...
Ce-i pasă juriului de ea?
Ce-i pasă unei Agonii intregi
De pana ta?

 =  Nu judec
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 14:11]
Cornel, nu judec eu, un neica nimeni, activitatea juriilor. Imi pun si eu niste intrebari, ca omu. Poate ca nu trebuia sa le rostesc cu voce tare...
Dar pentru ca suntem la o rubrica de umor, da-mi voie sa parafrazez afiramatia ta "sunt jurii si jurii" cu "sunt jurii si injurii" :)

 =  părere
milos petru
[14.May.09 17:20]
Ginerică-ai viața acră,
Foarte greu se schimbă soarta,
Până nu o vezi pe soacră
Că o trece Domnul Poarta.

 =  Atent, la căpătâiu-i
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 17:50]
Ginerică-ai viața acră,
Foarte greu se schimbă soarta,
Până nu o vezi pe soacră
Că o trece Domnul Poarta.
(milos petru)

I-aș veghea cu grijă somnul
Și sub cap i-aș pune pernă,
Dac-aș ști c-o trece Domnul
Pe sub Poarta cea eternă.

 =  Cuget deci exist !
bodea emil felician
[14.May.09 18:28]

Ca sunt dulci, ca sunt mai acre,
Cred c-am fi putin mai tristi
De n-ar fi pe lume soacre:
N-ar fi nici epigramisti.

Gârda

Dacă soacrele, anume,
Lasă-n urmă patru zări,
Au toți ginerii, de lume,
Bucurii... la-nmormântări!

 =  Madrigal pentru mama soacră respectiv soacra mamă
Gârda Petru Ioan
[14.May.09 20:00]
Cuget deci exist !
(BEF)

Cugetând, băgăm de seamă,
Și-nțelegem împreună,
Că de-i rea sau de e bună,
Orice soacră este mamă.

Asta ca să n-avem vorbe...

 =  Am un fix
Constantin Iurascu Tataia
[14.May.09 22:04]

Părere

Epigramistul talentat
El nicidecum nu se consacră
Umorului adevărat
Când e bazat banal pe soacră.

 =  Fixul dumitale, soacrele banale
Dan Norea
[14.May.09 22:36]
Păi la vârsta dumitale
Și la câte-ai forfecat
În atâția ani, normal e
Subiectul perimat.


 =  La steaua...
Gârda Petru Ioan
[15.May.09 08:54]
La steaua ce mi-a răsărit
Mă uit numai cu mască:
Sunt un boboc, un neofit,
N-aș vrea să mă orbească.

Multumesc, Laurentiu

 =  .
Petru Teodor
[18.May.09 15:02]
* înțelesurile mistice ale acelei glume - venind pe o singură cale și plecând pe trei cărări - mă fac să râd cu lacrimi.
* dar in cea de-a doua epigrama nu găsesc MARE tâlc.

cu plăcerea lecturii,
pt.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0