Comentariile membrilor:

 =  vă rog, comentați
Jupp B. Itter
[24.Feb.09 15:01]
Se știe deja că am participat la concurs de pe două conturi diferite. Pentru a nu perturba și mai tare imaginea concursului, cei care vor să mă beștelescă sunt invitați să o facă aici.
Epigramele sunt aranjate în ordinea valorică pe care am considerat-o eu. Cei care mă pot ajuta să înțeleg de ce catrenul pe care eu îl vedeam cel mai bun (dintre ale mele) a luat cea mai mică notă, îi rog să scrie tot aici.
(Notele obținute în concurs, în ordine: 7, 8.75, 7.75, respectiv 9, 8.50, 7.75)

 =  Părere
Florin Rotaru
[24.Feb.09 15:24]
Nenea Jupp, nu intru să dau cu pietre. N-am comentat până acum nici-o epigramă participantă la concurs. În general, nu-mi place să teoretizez, probabil și pentru faptul că nu stăpânesc noțiunile necesare. Totuși, referitor la epigramele postate, am să spun doar că cele grupate sub primul cont îmi par mai reușite decât cele din "lotul 2". Cel mai mult îmi place cea cu marinarul. La epigrama cu Crucea Roșie, primele două versuri îmi pare că nu sună bine. Problemă de ritm. Cornel Rodean ți-ar explica mai bine.

"Știu șefii că nu sunt finanțe,
Nici medici pentru ambulanțe."

Poate ar suna mai bine așa:

Cum șefii știu că nu-s finanțe
Nici medici pentru ambulanțe
Și n-au soluții, minți năuce,
Salvării vor să-i pună cruce

Referitor la situația creată, nu vreau să comentez prea mult. În principiu, nu mă deranjează că ai participat cu mai multe epigrame, dar și Calimero are dreptate. Regulamentul cred că a dorit să elimine tocmai astfel de posibilități. De buna ta credință nu mă îndoiesc, pentru că nu te-a obligat nimeni să te desconspiri. Nu aprob în totalitate motivația. Puteai să-i trimiți domnului Bunduri separat cele trei epigrame pentru o jurizare în afara concursului. Sunt convins că ar fi făcut-o. Personal, nu m-am simțit persiflat, așa cum s-a acreditat într-un comentariu. Nu pot vorbi și în numele celorlalți colegi. Sper din tot sufletul ca acest incident să nu afecteze prezența ta pe site și să mai am onoarea de a mă duela și de acum înainte cu tine. Te asigur de toată considerația mea.

 =  Și..
Florin Rotaru
[24.Feb.09 15:25]
am observat că ai făcut mici modificări față de variantele din concurs

 =  Si eu, pe urmele Rotarului
Atropa Belladona
[24.Feb.09 15:46]
Tocmai ma pregateam sa sparg gheata, dar vad ca Florin este iar pe primul loc!:) In mare, am dorit sa spun cam aceleasi lucruri ca si el, nici eu nu ma pricep la teorie, pot spune doar care mi-au placut mie cel mai mult, in chiar ordinea asta: 3, 4, 5. Restul, de gustibus...Si, ca sa nu batem apa in piua, Florin a pus punctul pe i. Scurt si la obiect. Asa ca...in final,
raman, totusi, aceeasi admiratoare a talentului tau/

 =  -> Florin Rotaru, Atropa Belladona
Jupp B. Itter
[24.Feb.09 17:53]
Mă grăbesc să răspund cît încă mai am nivel:

Florin, mulțumesc că nu dai cu pietre. Cred că ritmul epigramei nr. 3 e corect. Totuși și varianta ta este demnă de luat în considerare, nu schimbă ideea și are o fluiditate mai bună.

Atropa, și tu le vezi mai bune pe cele din al doilea val?! E clar ca am probleme in alegerea celor mai bune variante.


 =  Revenire
Florin Rotaru
[24.Feb.09 19:10]
corecturi la commul anterior:

nici-o -> nicio
desconspiri -> deconspiri

Dacă din punct de vedere al ritmului ambele variante sunt în regulă, înseamnă că cele două versuri ar avea același ritm:

1. Știu șefii că nu sunt finanțe
2. Cum șefii știu că nu-s finanțe

Urechea mea spune că accentele cad puțin diferit. Simt o ușoară poticnire în prima variantă. Dar e posibil să mă înșel. Poate o altă părere, de teoretician, să ne lămurească? Cornel Rodean? Dan Norea?

 =  asta mi-a placut
Stan Iulia
[24.Feb.09 19:32]
EPITAF UNUI ȘOFER DE TIR

Era un om ce asculta povața
Și-o respecta când nu-i găsea fisură,
Punea centura să-și salveze viața...
Dar SIDA l-a găsit chiar pe centură.

 =  Florin, și nu numai
Dan Norea
[24.Feb.09 20:42]
Dacă din punct de vedere al ritmului ambele variante sunt în regulă, înseamnă că cele două versuri ar avea același ritm:

1. Știu șefii că nu sunt finanțe
2. Cum șefii știu că nu-s finanțe

Urechea mea spune că accentele cad puțin diferit. Simt o ușoară poticnire în prima variantă. Dar e posibil să mă înșel. Poate o altă părere, de teoretician, să ne lămurească? Cornel Rodean? Dan Norea?
(Florin Rotaru)


Luate separat, niciuna din variante nu șchioapătă. Prima are un picior în trei silabe (amfibrah), a doua în două silabe (iamb).

Dar citind întreaga epigramă, vedem că următoarele trei versuri sunt scrise în ritm iambic. E drept, versul doi poate fi considerat într-un amfibrah imperfect, dacă citim "pen-tru" cu accent pe silaba a doua.
Dar o strofă trebuie să păstreze același ritm pe toată durata.
Deci, varianta lui Florin sună mai bine.


Dacă tot am intrat, iată se dovedește (a câta oară) cât de greu e să apreciezi valoarea epigramelor în mod "obiectiv". Majoritatea a apreciat drept valoroase cam aceleași epigrame. Dar între ele, ordinea e total schimbată. Dovadă Jupp, care a câștigat locul II cu setul de rezervă.

Concluzia ? Pentru a elimina discuțiile, la un concurs sunt necesari cel puțin trei arbitri.


 =  părerea mea
Ion Diviza
[24.Feb.09 20:54]
Eu apreciez cel mai mult epigramele 2,3 și 4. La prima, deși poanta pe care mizează este cu adevărat foarte bună, mă deranjează formularea din ultimul vers: "Cu... un chibrit și lumânări". Evident, o formulare mai fericită ar fi fost "cu un chibrit și-o lumânare" sau "cu chibrituri și lumânări". Însă în cazul acesta versul era dificil de ajustat sub aspect prozodic.
Îmi plac și ultimile două epigrame, însă, dacă stau să-i ascult pe unii teoreticieni de pe agonia.ro și nu numai, poanta lor se întemeiază în special pe jocul de cuvinte, ceea ce le reduce nițel din valoare. Deci, chiar dacă eu le-aș da nota maximă, oricum nu l-ai devansa pe Florin Rotaru.
În rest, reverențele mele în fața unui epigramist mare și, mai ales, serios. Cât privește celelalte păcate, deh, se mai întâmplă, păcătuim cu toții mai devreme sau mai târziu... :)

 =  Fruntea sus!
Laurentiu Ghita
[25.Feb.09 10:42]
Jupp, mie prima mi-a plăcut cel mai mult.
Nu te desscuraja și mergi înainte. Nu dă nimeni cu pietre

Ia să facem un pic haz de necaz:
Se încheie jurizarea
Și cu patimă, citim,
Că, pe Jupp l-a luat Salvarea
Și i-a dat ...Pseudo Nym.

 =  iertați-mi îndrăzneala
milos petru
[26.Feb.09 05:12]
Pentru mine cea mai bună este "Marinarul în an electoral", pentru Boc cred că este cea mai slabă, motiv care mă face să îl susțin pe Norea care propune un juriu format din trei arbitrii. Mai mult, cei trei să nu fie cunoscuți până după concurs,ei trebuie să fie ținuți la secret, nu participanții. Deși sunt un amator, când am citit epigramele fără nume, am bănuit ale cui pot fi unele și după ce a apărut și numele m-am bucurat că nu am greșit.
Încă ceva, dacă cunoști arbitrul înainte, te poți pregăti la arbitru, scrii ce îi place și poți să-l păcălești să iei note bune, asta v-o spun ca șahist, în șah există pregătirea la adversar!
Și încă ceva! Epigramiștii erau cel mai unit grup de pe acest sait. Ar fi păcat să nu rămână la fel! "Cazul" Jupp, mai ales că Jupp a recunoscut, cu toate consecințele, ar trebui să fie o lecție iar cei doi protagoniști, Jupp și Orășanu, care mi se par caractere puternice, să aibe toleranță de epigramiști și să se împace!

 =  "De finețe"
Rodean Stefan-Cornel
[25.Feb.09 12:44]
Am ajuns târziu la aceată pagină, dar deoarece s-a invocat numele meu, îmi spun părerea.
- aproape toate epigramele sunt foarte bune, în opinia mea;
- acolo unde epigramele sunt corect construite din toate punctele de vedere și au poantă indiscutabilă, diferența ar trebui făcută de "finețurile prozodice" și de originalitatea poantei;

Acum, câteva aspecte concrete:
- la prima epigramă ritmul, deși este corect, ar putea să fie perfecționat în sensul ca "nu-s" să fie accentuat; această negație, dacă este accentuată, pregătește mai bine poanta;
- la a treia epigramă, Florin are foarte mare dreptate; în varianta lui sunt accentuate cuvintele cheie "știu" și "nu-s", în timp ce în varianta autorului, "știu" și "nu" sunt neaccentuate;
- epigrama cu centura are o temă (chiar și poantă) cam "bătătorită";
- epigrama cu slujbele mi se pare slăbuță, adică folosește un joc de cuvinte, fără prea multe semnificații (pe câtă lume interesează ce calitate au acele slujbe, că se fac de mântuială?);
- ultima problemă: deși toate rimele sunt corecte, ele sunt doar suficiente, necesare, simple, nu se întâlnește nicio rimă bogată la cele 6 epigrame.
Am arătat doar unele chestiuni "de finețe", care ar trebui să facă diferența, deoarece, repet, în opinia mea toate epigramele sunt corecte.
Nu am recitit notele afișate de autor, nici comentariile celorlalți, cu excepția celui semnat de Florin (primul).
Cornel

 =  răspunsuri
Jupp B. Itter
[26.Feb.09 12:31]
Stan Iulia - ai aceleași gusturi ca și juriul ;) mulțumesc de vizită.

Florin Rotaru și Dan Norea - Problema e legată de faptul că apar consecutiv 3 cuvinte monosilabice; cititorul este lăsat să aleagă locul unde pune accentul (exact cum a remarcat și domnul Rodean). Cred că trebuia să evit o astfel de secvență în primul vers. Dacă secvența apărea în versurile următoare, ritmul ar fi fost impus de primul vers și cititorul ar fi fost "împins" către varianta corectă.

Ion Diviza - mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Eu nu voiam să întrec pe nimeni cu al doilea set de epigrame, cu atît mai mult pe Florin.

Laurențiu Ghiță - în sfîrșit cineva cu aceleași gusturi, dar e normal, eram vecini de clasament :)

milos petru - cred că ai dreptate în toate privințele;

Cornel Rodean - mulțumesc mult pentru "aspectele concrete", le voi lua în considerare pe toate cu excepția ultimei; cît privește bogăția rimei, aici am ceva dubii; rimele mele nu sunt sărace și cred că este suficient; o "îmbogățire" a rimei limitează mult alegerea ultimului cuvânt în vers și poate duce la scăderea valorii poantei sau alterarea topicii frazei; probabil că în concursuri contează dar în rest, merită să ne batem capul cu rima bogată?





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !