Comentariile membrilor:

 =  *****
Marina Nicolaev
[31.Dec.08 10:45]
Mulțumesc, Angela Nache Mamier, pentru această prezentare onorantă a viitorului meu volum precum și pentru traducerea în limba română a textului francez!

În prag de An Nou îți urez un sincer
La mulți ani!

+ Felicitări
Liviu Nanu
[31.Dec.08 11:32]
O prezentare frumoasă și sinceră a artistei, deși termenul "poetesă" nu prea îl agreez. Marina merita o așa prefață (căci e vorba de o prefață, dacă am înțeles bine). Aștept volumul cu interes, sînt convins că va fi o carte foarte bună și echilibrată estetic pe toate planurile.

 =  poétesse !!!
Nache Mamier Angela
[31.Dec.08 13:25]
E dreptul dvs de a nu aprecia"poetesa".
Dar meritati o explicatie(scuza?)... Aici meseriile ,professiile sunt pe cale sa se democratizeze(banuiesc ca sunteti la curent) ca atare totul se "feminizeaza" si multe poete prefera sa fie numite "poétesse" ou "auteure" în loc de poet sau autor...deci nu aveam nici o intentie sa ridiculizez limba româna
E un concept de egalitate reala a femeilor pâna si în dictionare
Eu ma consider autor român,bun ,rau,dar ROMAN
Deci ,fara sa fiu "coana chirita",fac gafe de limbaj ,din diverse motive,dar sunt "contaminata" de 20 de ani prin strainataturi,unde predau limba franceza ,deci uneori nu sunt la fel de stapâna de mes moyens,dar placerea de a comunica cu "familia mea literara"(chiar daca atât de departe!) este sincera et prend le dessus!

merci pentru sinceritatea dvs caci accept orice remarca constructiva
(daca tonul utilizat este civilizat)

Lavérité est toujours au milieu!
merci !
deci de ce nu v-a convenit "poetesa"?
eu v-am dat varianta mea cu sinceritate !

 =  Interesat
Călin Sămărghițan
[31.Dec.08 12:45]
Eseu bine scris, căci ne face să vrem să știm mai mult. Sunt și eu foarte interesat de carte și în general de atitudinea prin excelență estetică în fața lumii, a Marinei Nicolaev. Întotdeauna am receptat-o ca pe un scriitor transdisciplinar, deschis și atent, sensibil și expresiv.

 =  la délicatesse
Nache Mamier Angela
[31.Dec.08 15:43]
Merci,cuvintele dvs sunt cele ale unui spirit senin si convingator.
Eu prefer "la délicatesse" care este un dar al naturii(mai ales de la Sibiu...)
"Le cynisme est une petite pièce qui éclate dans le canon et tue le canonnier"
Un raspuns pertinent si inteligent conduce "à l'état de grâce".
Va doresc ca în 2009(si nu numai) arta dvs. sa va dea tot ceea ce asteptati de la ea!
Bonne année !

+ o radiografie exactă
Tudor Negoescu
[31.Dec.08 16:08]
În ultima vreme, Marina Nicolev a prezentat un discurs poetic mai luminos, limpezit, dar și mai conceptualizat. Nu știu de ce nu mai acceptă comentarii la textele sale poetice...
Eseul doamnei Angela Nache Mamier pare a fi o radiografie exactă a momentului poetic pe care îl traversează autoarea.
Un An Nou cu bine tuturor ''agoniocilor'' de pe acest site!
dorun

+ Prospetime
Ioana Geacăr
[10.Dec.18 14:27]
Felicitări, Angela, pentru această prezentare în limbajul căreia am simțit formația ta de poetă. Perspectiva ta e foarte originală, intri întâi în pielea autorului, parcă ai juca un rol și jocul acesta atât de sincer cu opera are prospețime. Aștept să mai citesc aici articole despre cărți românești, dar și despre cărți de expresie franceză, romanul e în vogă acum în Franța, cred că ai multe de spus.
Marina e o artistă interesantă, aștept cartea ei cu nerăbdare. Mai ales că e prefațată de Angela Nache Mamier, poetă care a făcut parte din Cenaclul Literar 19, cunoscut mai târziu sub numele Grupul de la Brașov. Iată într-un fragment de interviu luat lui Caius Dobrescu de M. Vakulovski, amintirea acelor ani: "I-am cunoscut pe prietenii mei Simona Popescu, Andrei Bodiu și Marius Oprea la Cercul Literar 19, unde, pînă la urmă, s a format grupul nostru. Acest cerc fusese creat de un număr de tineri intelectuali brașoveni, marginalizați în sistemul cultural oficial al orașului și care simțeau nevoia de a-și crea un mediu propriu, alternativ la ceea ce se făcea pe "aleea principală" a culturii locale. Era vorba aici de reflectarea, în mic, a unei crize ce caracteriza întreaga societate românească: în general, nu numai în domeniul literaturii, generația care fusese educată în perioada cea mai deschisă a epocii postbelice – perioadă care a durat de la jumătatea anilor ’60 cam pînă spre jumătatea anilor ’70 – se afla expediată la marginea societății. Și asta nu doar la figurat, ci și la propriu – dată fiind politica închiderii orașelor mari și a repartițiilor obligatorii în afara acestora.
Acești oameni erau victimele avortății inițiativelor liberale pe care părea să le promoveze regimul Ceaușescu în prima sa fază. Educați pentru a deveni profesioniști, specialiști autentici, obișnuiți să aibă un acces destul de larg la informație și să-și exercite spiritul critic cu o anume libertate, ei descopereau acum că atmosfera din afara serelor universitare se răcise rău de tot și că linia oficială o cotise de la relaxarea relațiilor cu lumea liberă, la un național-comunism de un primitivism inimaginabil. În concluzie, descopereau o lume care nu mai avea nevoie de ei, care căuta să i uite, să-i "bage sub covor".
Această catastrofă socială, datorată tradiționalei iresponsabilități de natură criminală a comunismului românesc, a făcut ca tinerii de atunci să încerce să se grupeze, la limita acceptabilității și la marginea "legalității socialiste", pentru a putea rezista. În acest fel, i-am cunoscut, la Brașov, pe Alexandru Mușina, Gheorghe Crăciun, Paul Grigore, ANGELA NACHE, Vasile Gogea, Ioan Pop Barassovia, Claudiu Mitan, Al. Țion, grupați în cadrul acestui Cerc Literar 19, găzduit de Casa de cultură a orașului. Pentru ei, acest spațiu reprezenta atît un loc de întîlnire și dezbatere publică a chestiunilor literare, cît și un loc în care se așteptau să întîlnească tineri, liceeni în special, cărora să le comunice mesajul lor "cripto-liberal".
Întîmplarea fericită a făcut să nimeresc și eu aici. Eram elev la liceul "Andrei Șaguna", unde, pe vremea aceea, cursurile intensive de matematică erau împănate cu materii de genul tehnologia construcțiilor electrotehnice și studiul materialelor, și cu perioade de practică în care tăiam și sudam singuri niște probabil foarte folositoare cutiuțe de tablă pentru depozitat cuie. Este
Sandu Mușina și Gheorghe Crăciun. Caius avea 16 ani și era în a X-a la Liceul "Andrei Șaguna". Ne-am împrietenit foarte repede."

Istoria se uita foarte repede, Angela! Dar nu înseamnă că nu există! :)
La multi ani!


 =  Calitatea simtirii
Nache Mamier Angela
[01.Jan.09 05:49]
Merci Ioana ,e o adevarat surpriza,îmi reamintesc clipe incandescente când conditia scriitorului era greu încercata si mai ales constiintele multora,care au fost mai mult decât derutati de vremuri tulburi
Ceea ce rezista în timp dovedeste ca o dicatura nu poate frâna gândirea si ca poetul adevarat joaca rolul sau de vizionar si demiurg!Ar fi multi poeti de amintit si important este ca nu ne-am acrit ,nu ne-am sclerozat si continuam de pousser nos limites
.Rien n'est jamais gagné d'avance!
Suunt aproape surprinsa de calitatea simtirii unor poeti ca tine si atâtia altii care merita citati si am impresia ca je prends corps ,dupa ce existenta m-a rendue fantomatica si singuratica...

 =  Poezie vie
Nache Mamier Angela
[01.Jan.09 05:49]
Stimate Tudor Negoescu va multumesc pentru analiza dvs.concisa .
Deci exista pe agonia.ro ,poeti care gândesc înainte de a scrie?
Marina a zburat cu propriile-i aripi ,eu nu am facut decât ,(cum spuneti dvs),radiografia "îngereasca" a zborului sau.Nu e usor de scris despre un peot si artist plastic ,caci scrisul în cazul ei ,devine"pictura vocii sale"
lA MULTI ANI CU BUCURIE PENTRU POEZIA VIE!


 =  in sufletul robust
Anni- Lorei Mainka
[14.Jan.09 21:36]
..al artei!
ati reusit sa imi faceti cunoscuta o artista de care nu auzisem...si da, ne-ati pus la dispozitie o recenzie scrisa cu "bratele" deschise ale trairilor via autor si ochi de cititor...

impresionanta viata pe traiectoriile incilcite ale europei si vietii moderne unde nu rareori un neavizat se pierde - un artist nascut insa nu, precum am putut citi mai sus.

 =  lorelei ei ei
Nache Mamier Angela
[14.Jan.09 22:13]
merci anni-lorelei(prenume predestinate) pentru aceste aprecieri colegiale...
eu încerc cu modestele mele forte sa înteleg mesajele poeziei,les "affres du style" si încerc sa comentez caeste poeme din "interior"
aprecierile tale sunt absolut binevenite...

 =  si
Anni- Lorei Mainka
[15.Jan.09 01:03]
...asa e cu numele, dar vezi , al meu e anni-lorei...adica a si-a pierdut in timp si spatiu un lei....tot predestinare

si da, e bine ca firele , asa firave, mai sunt pe undeva si torc ....chiar si fara internet
imi voi cumpara iar un stilou, noapte buna

 =  mă simt "artist comlpex" de șapte stele!
Adrian Firica
[21.Jan.09 02:52]
măi, sunteți zdraveni?
la cap voiam să spun
trei stele pentu așa ceva: Din haosul lumii Marina Nicolaev extrage plaje de lumină, vizitează scriiturile trecutului în funcție de impulsurile ei de a mișca anima mundi prin suflul poeziei.
Această căutare spirituală arde din interior spre exterior, aspiră la limpezime prin intermediul scrisului.

și asta:
"... Artistă complexă ea îndrăznește să inoveze într-un domeniu frontiera unde se simte în elementul său, ..."

în fond ce mama lui de text și de eseu e ăsta, că-mi crapă capul!

 =  farmacia !
Nache Mamier Angela
[21.Jan.09 21:21]
stimate domn ,
aceste stele nu mi le-am acordat singura,deci cel( sau) cei care au notat în acest fel nu vor fi prea încântati de reactia dvs.

UN SFAT PENTRU A VA MENAJA SANATATEA FRAGILA:NU NE MAI CITITI!
SI PENTRU DURERILE DE CAP SUNT REMEDII FARMACEUTICE!

desigur ca nu putem place la toata lumea,scopul acestei cronici nu este deloc ludic si include o încercare de interpretare care foloseste metodele tuturor eseistilor din presa de specialitate ori prezenti pe agonia.ro

cum nu stiu nici eu cine sunteti ,cred ca voi încerca o lectura,dar voi evita sa va judec caci cum nu apreciati stilul,risc sa va provoc o noua migrena...
vedeti eu sunt ceva mai generoasa si toleranta





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0