Comentariile membrilor:

 =  bunătățile manipulării
dorin cozan
[04.May.06 15:25]
dincolo de cazurile si tehnicile mentionate, in reclame si nu numai, o idee imi pare importanta: manipularea, ca metoda universala de seductie, indiferent de scopurile bune/rele. nu exista moralitate, ci doar oameni imorali. si nici acestia, cata vreme sunt poeti.

 =  Juran
Pusă oarecum în temă, aș dori să adaug că treaba cu TQM (Total Quality Management), atunci când se aplică de-adevăratelea, chiar funcționează cu rezultate bune asupra calității, răsfrângându-se în mod pozitiv asupra clientului. Se încearcă și la noi o spoială de management al calității care, din păcate, e numai pentru vopsit gardul. Și chiar e păcat! Căci să nu uităm că cel care a a avut o contribuție majoră în dezvoltarea și aplicarea TQM-ului este Juran, românul născut la Brăila. Ce-i drept a stat numai vreo șapte ani pe aceste meleaguri.
Cât despre japonezi, multe am avea de învățat de la ei!
Cu stimă,

 =  da
Manolescu Gorun
[04.May.06 16:35]
Da, de Juran stiam si eu. Bine ca din comentariul anterior mai afla si altii. Multumesc pentru completare.

 =  *
dorin cozan
[04.May.06 19:03]
multumesc

 =  Dorin
Manolescu Gorun
[04.May.06 19:58]
Dorin,
Îți urez ca și în continuare poeziile tale să ne "manipuleze" frumos. Dar, lăsând la o parte limbajul de circumstanță care, chipurile, justifică "critic - laudativ" unele texte "poetice", ași vrea să spun că în adevărata literatură (și artă, în general) nu este vorba de "manipulare", ci de a "spune" câte ceva despre unele zone ascunse ale Realității (mult mai reale decât realitatea noastră cotidiană). Și anume că lucrurile Acolo nu se întâmplă "ca și când s-ar întâmpla", ci că ele "așa se întâmplă" în mod real și autentic. Dar pentru asta chiar că îți trebuie nu talent, ci "har". Și, voi repeta până la saturație: ceea ce se petrece, din păcate, de prea multe ori pe Agonia, prin chiote, chicote și hizlituri "metafizice", la care mulți proști "estetici" și "estetizanți" rămân cu gura căscată, nu vădește decât un fel de mirare ca în fața unui joc, chiar și talentat, de cuvinte, joc care se stinge rapid, fără ecou și reverberație, precum unul de artificii. Vina, în mare parte, aparține populației "agonimice" care este furată de juvenilitate (mare parte din ea fiind tânără și, firesc, terbilist de "revoltată", iar ce a mai rămas iluzionându-se că a întinerit și ea peste noapte). Poate ar trebuie și pe aici un Eugen Ionescu care să spună, cu hotărâre, un "NU!". Dar de unde nu e (încă), nici Dumnezeu nu cere. Și, în plus, din pleiada de juvenili tineri și chinuiți realmente de talent, timpul va alege precis și câțiva cu har adevărat. Pentru că, printre altele, Agonia d-aia e "Atelier de poezie, proză și etc." Cât despre cei în vârstă, ce să spun? Ei vor dispare rapid biologic sau dând, pur și simplu, în mintea copiilor. Mai rău este de cei tineri care se consideră, sau sunt considerați, "consacrați". Pentru că 'Așa e soarta boului/ vițel adult/ să stea la poarta noului/ nițel mai mult', cum zicea mai demult Pitiș prin glasul "Păsării colibri". Și, ca să fiu totuși optimist, vițelul mai are șansa să devină taur, pe când boul, ioc. Cât privește tehnicile și metodele TQM-ului, pentru că de la el am plecat, în privința "harului" ele chiar n-au "neam" nici o putere! Că doar nu suntem aici în "economia de piață" (capitalistă).

Cu simpatie pentru ca eu consider ca tu chiar ai putea avea "har" (depinde de tine sa nu fi un "foc de paie"),

G.M.

 =  parere
Enache Ionut Laurentiu
[10.Dec.18 14:27]
precizez la comentariul lui dorin,

dincolo de cazurile si tehnicile mentionate, in reclame si nu numai, o idee imi pare importanta: manipularea

in reclame, mai ales cele politice, MANIPULAREA este cuvantul cheie .. spoturile din campaniile prezidentiale, construite atent fiecare indiciu, atarna greu in balanta alegerilor.. deviez de la subiect ..

............ Ține-te de el scai. Și cere-i, măcar, o țigară. Sută la sută ți-o va da. Ca să scape de tine. De fapt, asta și voiai: o țigară !

am patit de nu stiu cate ori, in majoritate cersetori.. sau rromi.

ionut.

 =  in the wind
dorin cozan
[04.May.06 21:18]
domnule manolescu gorun, marturisesc ca asteptam aceasta "dezvaluire" a Realitatii, care constituie, cred, o legitimare a tezelor si comentariilor dvs.

dupa cum remarcati, agonia nu tine de varsta. nici esecurile. nici realizarile. imi place sa cred ca, bine/rau, mergem mai departe, fiecare dupa alegeri si "alesi". daca teza dvs. nu e o doar o teza ea sustine atunci ceea ce spun aici.

consideratia dvs. asupra mea si generozitatea celorlalti imi impun sa fiu atent din ce parte bate vantul. un foc vesnic viu exista in toate care se stinge si se aprinde cu masura.

ionut, cred ca suntem cu totii cersetori ...suntem diferiti. e bine

multumesc

 =  hamburger-ul nipon
felix nicolau
[04.May.06 22:08]
uite ca ma bag si eu, ca fraierul. Intr-adevar, bine studiata arta manipularii prin marketing-ul de ghetou. Insa optimismul de tip iluminist, cum ca ce binefaceri se revarsa acum asupra Indiei, Japonia si China, nu ma convinge. Din samurai au ajuns co-workeri si imita tot ce e occidental. Din marile traditii le-a mai ramas festivalul sulii. In rest, firmisti fericiti ca turma.

 =  ca sa scap de tine,...,asta si voiai, o tigara.
Frasin Dorin Manec
[04.May.06 23:58]
textul tau de maturitate, cred ca ti-ai dat examenul la LIMBA ROMANA cu acest eseu.
comentariile sunt de prisos ,
sau nu le inteleg eu?
Gorun treci mai departe ca eu te vad si
n-ai ce pierde doar capilarul verde.
:))) nu te supara eu nu-s atat de titrat ca sa fac un comentariu acceptabil
de voie de nevoie ok.
dorin terenthee.

 =  Felix
Manolescu Gorun
[05.May.06 06:59]
Felix,

Treaba pare, în același timp, mult mai complicată, dar și mai simplă. O definiție a "inteligenței", pe care am găsit-o pe undeva (Dumnezeu știe unde) spune: 'Un tip inteligent caută să se pună în locul interlocutorului pentru a-l înțelege, revine apoi la propriul punct de vedere și, în fine, se detașază de ambele pentru a putea gândi liber'. Jocul ăsta se poate aplica și atunci când încercăm să înțelegem două contexte culturale extrem de diferite, dintr-unul făcând și noi parte. In fond, orice tradiție culturală, care cuprinde: religie, filosofie, artă, știință, societate… te condiționează, manevrându-te (și ăsta e cel mai afurisit tip de "manipulare"). Teoria, ca teoria - practica ne omoară. Dar, tot teoretic vorbind: în momentul în care chiar ai reușit să te detașezi de ambele puncte de vedere pentru a "gândi liber", nu cumva ajungi la cea mai perversă manipulare: automanipularea ? Dar totuși, tot teoretic, parcă e preferabil să te "manipulezi" singur decât s-o facă alții.

Toate cele bune

 =  Frasin Dorin Manec
Manolescu Gorun
[05.May.06 07:09]
Frăsinel (fratele lui Gorunel),

Ce repede te-ai prins că am obținut țigara ! Da nu te-ai prins că ai fost atât de fraier să mi-o oferi, citindu-mă.

Să auzim de bine (unul de altul și invers).

 =  marketing si asiatici
Laura Irina Cozma
[05.May.06 11:04]
In primul rand, vreau sa spun ca am citit acest eseu cu zambetul pe buze. Are umor scriitorul, nu gluma :-)... In al doilea rand, stiu cum e treaba cu Readers Digest (tati era bombardat de tot felul de pliante, bosuri etc)...

Apoi, legat de manipulare exista o carte interesanta:se numeste 199.000 de Frederic Beigbeder, care a facut parte din lumea oamenilor de marketing si care descrie cu o sinceritate pana la cinism universul lor meschin si axat doar pe interese.

Legat de japonezi, eu am citit o carte foarte interesanta, "Can Japan Compete?" de Michael Porter , dar si "Trust" a lui Francis Fukuyama si "Japonia in economia mondiala" a lui Costin Murgescu. Si avand si anumite cunostinte de sociolgie economica, parerea mea e ca nu TQL-ul a adus competitivitatea japoniei pe plan mondial. E un melanj de elemente specifice culturii (si traditiei) lor, cum ar fi : cunoscutele keiretsu (cu concentrari mari de capitaluri), actionaratul reciproc, sistemul angajarii pe viata.

Felix Nicolau spune: "Din samurai au ajuns co-workeri si imita tot ce e occidental. Din marile traditii le-a mai ramas festivalul sulii. In rest, firmisti fericiti ca turma.". Nu stiu daca dumnealui stie ca dimpotriva, japonezii au ajuns sa fie imitati (si in special de americani, marii lor concurenti, dar si celelte state asiatice, asa numitii "tigrii asiatici"), in special in ceea ce priveste atentia acordata resurselor umane, fidelizarea angajatilor etc. Apoi, din traditionalism le-a mai ramas destul. Chiar in cadrul marilor corporatii se mai practica ceremonia ceaiului, arta bonsaiului. Iar atasamentul samuraiului fata de feudali se pastreaza azi la japonezi sub forma devotamentului angajatilor si managerilor fata de corporatia in care lucreaza. Ar fi multe de discutat despre subiectul asta. Oricum, mi se pare urat sa zeflemisesti Japonia, cand Romania e unde e din punct de vedere economic (desi in ultimii ani urmeaza un trend ascendent).




 =  parere
Temuri Ioan
[05.May.06 11:43]
sa-mi fie cu iertare ca nu am cazut in extaz si nici nu am devenit adeptul semnelor vremii ce mi le tot trimite un priten de pe internet, cum ca prin codul de bare a lui 666 si poza de buletin pe care scrie card sau drac, iti ia amprenta energetica si nu stiu ce calculator dat naibii iti trimite ganduri si tu faci fix exact ce vor ei (ele, lor, el). EDM adica evanghelia dupa mcdomanls si alte carti cu 3 pe ele cu fulgerul si ochiul in patrat nu m-au facut decat sa cred ca cei ce le-au scris au avut intr-adevar o problema si ca atunci cand mergeau la wc, pentru diverse probleme acopereau repede si bine gaura de la usa ca nu cumva un satelit sa ii fotografieze cu zoom de "mare rezolutie" si sa ii dea prin nu stiu ce ziare compromitaoare. serios, eu nu cred in asa ceva. manipularea cu subliminalele ei cu tot nu tine la ai de nu au chior in buzunar si care abia de imi mai platesc ratele si intretinerea. cica niste studenti mediocrii care nu prea aveau chef de invatat au primit un mesaj din asta subliminal pentru o fractiune de secunda si brusc au inceput copiii sa se puna cu burta pe carte. sa le zbarnie morisca cu 25% procente in sus. unde e mesajul ca si eu vreau...
am mai auzit ca romanii sunt buricul pamantului, ca ei au inventat toate chestiile, inclusiv limba indo-europeana. ca aveau sare (sodiu) si ca de aici au plecat toate plantele si toate vietuitoarele... usor asa pe sosea la vale catre alte tari si continente... ca zamolxe, ca gebelexis... ca traina vuia si tesla care a fost mai micul sau egalul lui eistein si a inventat un milion de sute de mii de aparate tinute secret in aria 52, 53 si 54.
ma nene pana sa fim noi asa de manipulati bine ar fi sa punem mana usor pe bidenea si sa ne mai vopsim si noi ba gardul, ba zidul casei ca ne mananca paduchii si raia prin baltile rastului... de aviara nu mai zic nimic, ca si ea a fost destul de discreta bat-o necazul sa-o bata.
mi-am manipulat mana stanga si a scris mai repede decat aia dreapta in timp ce ochiul drept ce are neaparat nevoie de lentila rade asa la ala stang si ii spune ca jumate de creier, partea aia mai creativa a fost mai tare ca aia logica din moment ce am citit acest articol si am raspuns la el ca o cizma contrafacuta pe vapor de catre o gasca de indivizi tailandezi ce ies din an in pasti pe punte pentru a mai vedea soarele cum arata la fata in rest ocupanduse-se cu productia ce v afi vanduta la pret de dumping si va lua incet dar sigur locul produselor de calitate produse de economii precum cea a japoniei, chinei mai nou a indiei plus cea vest europeana care dupa extindere cica ar fi crescut cu cateva procente...minus inflatia aferenta. punct.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !