Comentariile membrilor:

 =  Alexandra, inspirat textul tău de Ziua Armatei
marius nițov
[25.Oct.08 11:26]
Alexandra, inspirat textul tău de Ziua Armatei! Consemnarea faptelor eroice e necesară, chiar dacă politica anilor care au urmat avea să umbrească gloria armatei române. Din păcate României nu i s-a recunoscut calitatea de cobeligerantă alături de aliați la Tratatul de Pace de la Paris și multe din speranțele românilor într-o lume mai bună au fost năruite. A urmat o perioadă care sub imperiul roșu a negat toate realizările de pe câmpul de luptă plătite cu sânge. Mai mult, cei care au sperat și au așteptat până la capăt ceea ce s-a consumat abia peste 45 de ani au plătit prin închisori cu viața îndrăzneala lor. O corectură mică pe text, aici e în loc de u "a ridicat deasupra obiectivului drapulul românesc" și la generalul ...semnat de Gen I. Tănțsescu. Un text care merită citit și datorită prezentării Gl de bg. I. Borșan.

 =  Câteva erori
Adrian DUMITRU
[25.Oct.08 19:10]
Incep cu erorile "typo":
1. "Gen I. Tănțsescu" - presupun ca este vorba de Gen. I. TÃnăsescu, promovat la conducerea Div. 9 după război. [eroare semnalată deja mai sus]
2. "Les racis" - cu siguranță, și fără nici o îndoială, cuvântul franțuzesc este "les recits", cu un mic accent pe "e".

Și voi continua cu o mică eroare de exprimare:
3. "Armata 4 Română, a rupt apărarea germană de pe Mureș". Din dorința de nu nu creea probleme inutile cu partnerii noștri de pact varșovian și din necesitatea de a auri un pic mai mult blazonul armatei române, istoricii militari "de pe vremuri" au avut tentația de a scrie mai mult despre "hitleriști" și mai rar despre "horthyști" (ceea ce era oricum aberant pentru că la momentul eliberării Ardealului, Horthy nu mai era de câteva zile regentul Ungariei, fiind înlocuit de aliații săi germani pe care încercase să îi trădeze cu un oarecare Szalasi Ferenc). In realitate, principalul inamic al Armatei Române în operațiile din Ardel și Ungaria a fost armata ungară, unitățile germane încadrând-o și susținând-o pe aceasta din urmă (uneori, consecințele au fost dezastruoase pentru armata română, așa cum a fost cazul ghinionistei Divizii a 4-a conduse de controversatul general Platon Chirnoagă).
Un ultim detaliu, cu foarte puțină legătură cu textul în sine, dar puțin cunoscut: în nouă luni de război, armata română a reuși să piardă în fața armatelor germane și maghiare aparoape cât a pierdut în trei ani de război în fața armatei sovietice (Stalingrad & Crimeea included).

Atâta doar am să mai observ că încă o dată, accentul este pus pe suferințele și eforturile Armatei Române în Vest... dar mai nimic nu se spune, încă nici acum, chiar, despre ceea ce a fost în Est.
Și mai este - de pildă - mai puțin de o lună până la aniversarea declanșării contraatacului sovietic de la Stalingrad, acum 66 de ani, un moment de importanță majoră pentru ceea ce a fost și este încă ignorat din încercările la care au fost supuși soldații români.

În rest, aș spune că este lăudabilă inițiativa dvs., și bine documentată.

 =  seara raspunsurilor 3
bucur alexandra-emilia
[26.Oct.08 22:21]
gata, am corectat in cele doua locuri.

este important ca in fuga asta zilnica, in valtoarea vietii, a cautarii confortului, a materialului si o modernismelor sa nu uitam valorile esentiale ale unei natiuni, cum este cultul eroilor.


multumesc pentru atentia acordata textului si nu in ultimul rand, pt informatiile pretioase pe care le-am aflat citind comentariile,




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !