Comentariile membrilor:

 =  Da,
nicolae tomescu
[19.Aug.08 15:10]
trebuie să recunosc: n-am știut până acum de existența acestei forme poetice nipone. Cele 14 silabe în plus îți dau un mai mare câmp de desfășurare.
Nu mă pot pronunța, fiind la primul contact cu acest gen de poezie,asupra valorii literare dar mi-a plăcut imaginea rândunelelor în zbor - nu departe de cuib și mai ales bucuria norocului ce domnește în case.

Succes

 =  vă mulțumesc!
Marius Surleac
[19.Aug.08 15:58]
Domnule Nicolae, încântat de trecerea dumnevoastră. Tanka este cea mai veche formă de poezie niponă din care se trage mult mai târziu și haiku și este formată din două părți: kami-no-ku (din care se trage haiku și are aceeași regulă cu haiku 5-7-5) și shimo-no-ku (partea inferioară cu două versuri dispuse 7-7 silabe).

Ați observat bine, spre deosebire de haiku, tanka are mai mult spațiu de lucru unde ideile se pot prezenta mult mai ușor.

Vă mulțumesc încă odată pentru trecere!

Cu stimă,
Marius

 =  Marius,
George Daryoung
[19.Aug.08 17:33]
în ce privește prima parte, kami-no-ku eu am numărat 5-7-7 silabe, continuarea ok 7-7 silabe, în rest mi-a făcut plăcere să te citesc
cu prietenie,

george

 =  da George!
Marius Surleac
[19.Aug.08 18:01]
George, scuzele mele. Ai dreptate și am făcut modificarea, erau două silabe în plus. Mă bucur că ți-a făcut plăcere.

Cu prietenie,
Marius

 =  semn:
Doru Emanuel Iconar
[10.Dec.18 14:27]
Din câte știu numai rândunelele își fac cuiburi sub streșini, apare deci o repeție. Posibil să mă înșel dar nu prea cred din cât am reușit să mă informez.
Ți-am citit și haiku-urile, sunt mai reușite decât această tanka, chiar îmi plac. Știi teoria dar... Pare mai ușor. Numai pare.
Am încercat și eu. Cele mai multe scrise în colaborare, eu haiku-ul, un prieten, ultimele două versuri. Uite adresa: http://poemeperetina.blogspot.com/
George D., pentru mine o sursă de inspirație, le știe iar doamna Maria le apreciază ca reușite. Tu ce crezi?

Doru Emanuel

 =  Doru, răspuns
Marius Surleac
[22.Aug.08 07:56]
Doru, bucuros de vizită. Poate rândunelele sunt singurele care-și fac cuiburi, nu știu și nici nu m-am interesat - aici e doar o relatare, o observație, ca un plan principal cu două secundare. Binențeles știu că sunt mai greu de scris decât par.

P.S. M-am uitat și pe pagina ta și într-adevăr sunt reușite și mai am câteva păreri dar e mai bine să discutăm pe ID meu de mess pentru a nu transforma aici pagina de comentarii în forum.

Cu prietenie,
Marius

 =  câteva idei
Maria Tirenescu
[28.Aug.08 21:04]
După mine, o tanka reușită trebuie să fie formată neapărat dintr-un haiku, scris după toate regulile speciei, completat cu cele două versuri de câte 7 silabe. Cu siguranță, având un spațiu mai mare de mișcare, un spațiu în care se poate scrie și poezie de dragoste, lucru interzis în haiku, e ceva mai ușor de scris. Din câte văd, cei care preferă haiku-ul au o formație preponderent științifică, pe când poeții cu tendință spre genurile clasice preferă tanka.

Mai putem discuta, aici sau în particular.

Cu prietenie, Maria

 =  re: răspuns Maria
Marius Surleac
[28.Aug.08 22:33]
Idei binevenite. Părerea referitoare la formația preponderent științifică s-ar putea să fie adevărată, am observat și eu oarecum. De discutat putem discuta în particular pentru a nu transforma pagina de comentarii în forum.

Vă mulțumesc,
Marius




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !