Comentariile membrilor:

 =  parere
eugen pohontu
[19.Jun.08 10:15]
ultima strofa este foarte buna, concentrata in imagine si idee (poate era mai bine : 'este o' sau 'e-o' in loc de "e o"), metafora consistenta
prima strofa cred c-ar trebui putin periata, imagini usor redundante, ideea diluata, ca o propunere(nici asta prea fericita):
in barul singuratatii
se-aduna clipele in ani
sorbind nimicuri
lasate de trecut
cred ca mai multa aplecare asupra textului, l-ar scoate din atelier
cu simpatie,
eugen

 =  o întrebare
Doina Postolachi
[19.Jun.08 18:35]


ce înseamnă "a fi scos din atelier"?

 =  raspuns....in limita stiintei mele
Rugescu Ioana Adina
[19.Jun.08 23:22]
a fi scos din atelier inseamna...o utopie -in opinia mea-
Un text ajuns in atelier este considerat incomplet, mai putin reusit sau un text care nu respecta regulile de punctuatie. Pentru a iesi din atelier trebuie corectat imbunatatit si....pe langa toate acestea mai este necesar ca un editor sa considere si el acest lucru!
Mult succes!
RIA

 =  părere
Liviu Nanu
[20.Jun.08 00:24]
Mie mi se pare un text perfectibil. Adică, rescrisă prima strofă, ideea nu e rea. Ultima strofă e reușită, ar putea fi ea însăși un poem.

 =  .
Mihai Robea
[20.Jun.08 05:53]
un text destul de placut si ordonat.
prezenta lui "si beau cafea" este discutabila
la fel versul care urmeaza
nu par puerile, insa au ceva destul de facil
acum... depinde cui se adreseaza autoarea
la fel, mi-a placut ultima strofa

 =  re: o intrebare
eugen pohontu
[20.Jun.08 08:29]
Doina, nu este utopie de-a iesi un text de la 'atelier', si eu am corectat unele si un editor a apreciat ca poate iesi din acel loc de 'adastare'.
Vezi, toti comentatorii iti spun ca textul poate fi unul bun, daca este mai ingrijit elaborat, pacat se se piarda.
cu simpatie,
eugen

 =  doina postolachi, timpul își scutură cenușa,...
Teodor Dume
[20.Jun.08 21:33]
doina,
toate anticomentariile se referă la "poate fi perfectibil". adică poemul tău (cât și celelalte până la numărul 7) este bun chiar dacă s-ar putea reveni la prima parte.
strofa de final e deosebită
și după cum remarca domnul liviu nanu, poate fi un poem de sine. ai spus totul doar în câteva cuvinte. e remarcabil, merită să sacrifici prima parte de dragul ultimei.

și un sfat care te poate ajuta;
remarc că postezi câte 4 texte pe zi, lucru care nu-i permis de regulament. postează doar două și -o să vezi că vei primi mai multă atenție.
eu personal consider că cele postate până acum nu au fost trecute prin filtrul unui editor. toate sunt trimiteri spre poezie. dar ele au fost trecute automat la atelier sau pagină autor. motivul? ai postat mai mult de două...

cu sinceritate,
teodor dume,

 =  doina postolachi, timpul își scutură cenușa,...
Teodor Dume
[20.Jun.08 21:38]
doina,
încerc să refac un alt comentariu.primul s-a pierdut ...
strofa de final e deosebită și poate fi un poem de sine, așa cum bine remarca și domnul liviu nanu, eugen pohontu și evident toți care au trecut prin pagină.
te poți debarasa de prima de dragul ultimei.

ți-am citit toate cele 7 poeme și am remarcat trimiteri spre poezie. tu chiar scrii poezie numai că prea le înfofolești cu expresii și imagini care nu ajută.
în toate am remarcat părți care pot fi poeme de sine.
și mai e o situație: postarea

conform regulamentului nu -i permis postarea a mai mult de 2 texte pe zi,tocmai pentru a veni în sprijinul editorilor care fac munca de triere, ori tu ai postat câte 4.
iată și motivul principal, zic eu, pentru care textele tale tale au fost plasate la atelier sau pagină autor. textele tale nu sunt rele.
încearcă să ții cont de păreri și vei vedea că ajută mult.
nu poți să înveți să umbli fără să nu cazi...

cu sinceritate,
teodor dume,

 =  pt dl Eugen Pohontu
Doina Postolachi
[21.Jun.08 09:15]
bună ziua si vă mulțumesc!

Textul meu original era "tinerețea mea-i o scrumieră" - insa corectorul de la editură a schimbat textul, fără de voia mea :(

 =  Corecturi
Ioan Jorz
[21.Jun.08 14:42]
Ai scris singurătate cu inițială majusculă. Greșit. Dacă este numele barului, se scrie între ghilimele. Dacă folosești semnele de punctuație, atunci folosește-le corect! După cafea și mult, ar trebui pus punct și, în mod corect, început cu inițială majusculă. "discută nimicuri"- greșit. Discută despre nimicuri. Scrumiera este pentru scrum, nu pentru cenușă. Știu, sunt amănunte, dar pentru o limbă literară corectă este necesară îndreptarea lor. Poți renunța la punctuație, dar trebuie înțeles că ea nu poate fi parțială, adică nu pui pe alocuri semne de punctuație. E ori albă, ori neagră. Acestea sunt suficiente motive pentru ca un text să fie trimis la atelier. Dacă poezia ta ar fi fost lipsită de orice valoare nu aș fi ostenit cu aceste observații. Cu amiciție,

 =  raspuns D-lui Joan Jorz
Doina Postolachi
[22.Jun.08 00:20]
Pe undeva nu sunt de acord cu Dvs. Cum ar fi sunat : " singuatatea mea-i o scrumiera in care timpul isi scutura scrumul"?? Eu am liberate de expresie. Chiar nu ar fi sunat bine, cuvantul "scrum" si inca un cuvant derivat din acesta, "scrumiera", de 2 ori in 2 versuri la rand; si apoi, nu are melodicitate. Nu stiu cum altfel sa va explic. Simt , pur si simplu, cum e mai bine.

Recunosc ca sunt corecte observatiile Dvs referitoare la punctuatie.




 =  scrie ce simți
Ioan Postolache-Doljești
[22.Jun.08 00:21]
poți lua în calcul orice sugestie de schimbare
pentru oricare vers dar
dacă te atingi de
"aici se rîde și se plînge,
se citește mult"
renunț ați mai citi înscrisul
aici e suflet de poet

 =  observații gramaticale, răspuns
Doina Postolachi
[22.Jun.08 11:04]

Mică observație gramaticală, către Dl Ioan JORZ

După verbul a "disuta" se acceptă atât complementul direct, "discută nimicuri", cât si complementul indirect: "discută despre nimicuri".
Similar: verbul a "povesti": "a povesti o intâmplare" si "a povesti despre trecut". Acest verbe intră in imbinări libere cu orice substantve, in functie de complement direct si indirect.


Deosebirea este o nuanță de sens, care ține de sfera polisemiei.
"Povestesc o intâmplare" din propria mea viață, trăită de mine si "povestesc despre intamplări" trăite de alții.

Verbul "a povesti" nu are o sfera ingustă, limitată, de utilizare in relație cu alte substantive, cum ar fi verbul "a podidi". Acesta are sferă limitată ( "a podidi lacrimile"; "a podidi plânsul" si NU "a podidi râsul").

In secvența "anii povestesc nimicuri", pronumele negativ "nimic" este substantivizat. De aceea, este echivalent cu: istorie, intamplare, probleme ieftine.
Ca si la Eminescu: "nimicul zăcea in agonie" , unde "nimicul" e substantivizat si are sensul de "neant". Nici măcar nu "haos", pt că "haosul" inseamna existența elementelor haotice, amestecate.

La Eminescu are sens filosofic, iar la mine are sens cotidian, raportat la existența personală.

Sper ca mi-am argumentat alegerea.

p.s. in postmodernism se acceptă absența semnelor de puctuație iar majuscula are valoare stilistică( a unui sentiment, a unei stări de spirit: Singurătate).

Si la Mihai Eminescu, acelasi cuvânt este cu majusculă (Singurătate) in Odă ..

incă un exemplu: Zilele Mircea Eliade, Zilele Dante, Zilele Lucian Blaga - nu se scrie intre ghilimele.









 =  .
Ioan Jorz
[22.Jun.08 11:34]
"Discută nimicuri". Am mai auzit formularea, dar ține de oralitate, or oralitatea este, mai degrabă, specifică poeziei populare. Post-modernitatea, un concept atât de amplu încât nu spune aproape nimic, nu se reduce la scrierea fără semne de punctuație. Problema este că foarte mulți autori, (exemplele sunt numeroase și aici, pe "Agonia"), le folosesc parțial, ceea ce este incorect. Mă surprinde, plăcut, modul cum îți "aperi" textul. Ai făcut ceva efort pentru asta. Scrumiera, care este pentru țigări și scrum, era doar o sugestie. Opțiunea este a ta. Ne vom opri aici. Cu amiciție,

 =  polemici literare cu Dl.Jorz
Doina Postolachi
[22.Jun.08 17:35]

Exista doar două pronume negative, "nimeni" si "nimic", care nu sunt, nici pe departe, marcă a oralității din poezia populară (printre altele, oralitatea aparține si stilului crengian, ceea ce inseamnă limba vorbită de popor, care conferă caracter popular operei lui Creangă).

Regional (ori popular), aceste pronume au variantele "nime" si "n'icâ".

Eminescu: "si nime-n urma mea / Nu-mi plângă la crestet" vorbeste de izvoarele folclorice ale poeziei lui Eminescu. Or, Eminesu e genial prin felul cum a valorififcat si prelucrat poezia populară, atribuindu-i profunzimi de gând.
"Nimicuri" este expresia conversiunii (schimbarea valorii morfologice) pronumelui negativ in substantiv si poate fi utilizat in poezia oricărui curent literar, si in filosofie.


Post-modernismul are susținători si denigratori. Poate fi DETESTAT când o formă bizară nu corespunde unui conținut profund:

" Rătăcit-am, vai, cu mersul
trist ii gândul, schiop ii versul" - M. Eminescu

- avându-se in vedere legătura dintre formă si conținut, necesară oricărei opere literare.

Poate fi SUSȚINUT dacă se respectă dezideratul expus mai sus.

Dacă doriți sa gustați din adevătrata savoare a post-modernismului elevat, va pot recomanda să citiți câte ceva din poezia poeților basarabeni(ex: I.Hadârcă, A. Suceveanu, A. Codru si V. Teleucă).

Despre regretatul V. Teleucă, criticul român Th. Codreanu a spus că acesta a "trecut hotarele transmodernismului".

p.s. Nu sunt adepta versurilor " ce din coada au să sune", dupa cum scriu numerosi tineri, cu pretenția de a se considera erudiți.


 =  răspuns pentru Dl Mihai Robea
Doina Postolachi
[22.Jun.08 17:38]



Simplitatea rostirii poetice nu alunecă in " pueril" si "facil", dar, de cele mai multe ori, se asociază cu profunzimea si cu sinteza trăirilor mature.

Gorki spunea: " Tot ce e simplu este indispensabil de ceea ce e frumos".

 =  .
Ioan Jorz
[10.Dec.18 14:27]
Doina Postolachi, era vorba despre o "amărâtă" de prepoziție, despre- care introduce complementul direct și nu schimbă sensul versului, poeziei. Ai dat o căruță de exemple, care n-au a face cu "cestiunea". Semnele de punctuație erau în discuție, nu post-modernismul. Ar trebui un DOOM post-modern, care să accepte opționalitatea scrierii cu semne de punctuație și inițială majusculă. Scrumiera e scrumieră. Într-o perioadă scurtă de timp, când renunțasem la fumat, scuturat scrum și stins țigări, puneam în ea legătura de chei. Ți-am citit poemele, unul chiar a fost în pagină- dar îi lipseau semnele diacritice. Am găsit poezie acolo, de calitate. N-am încercat decât să dau o mână de ajutor, pentru a urni de la "Atelier" un text. Atât. Va trebui să citești regulamentul Agonia, pentru a obține informațiile necesare. Cu amiciție,

 =  Dle Jorz,
Doina Postolachi
[22.Jun.08 21:48]
Va mulțumesc frumos, !!!!!!!!!


cu recunostință,

D.P.

 =  .
Mihai Robea
[22.Jun.08 22:44]
este bine sa fim atenti la nuante si sa nu ne grabim, chiar daca, uneori, fizic e mai putin posibil. Din raspunsul dat eu pot intelege ce vreau. Inclusiv ca vreti sa aveti ultimul cuvant. Nu este rau ca va aparati ce scrieti. Dimpotriva. Dar spun si eu ca nu ttd ceea ce ni se pare ca este CHIAR ESTE ASA CUM CREDEM. Si ceea ce ni se pare ca este acum, poate maine nu prea mai este. Dar in ce scrii dumneata se vede ca este ceva, altfel nu deranjam. Daca in poezie te poti eschiva sau poti fi evaziv(aici nu este cazul), in comentarii e de dorit ca tocmai concizia sa conduca un raspuns. Altfel ne expunem ridicolului. Am spus INSA AU CEVA DESTUL DE FACIL fiindca imaginea nu ma surprinde, priveste spre un spatiu destul de comun; este oarecum anosta, mult prea la indemana. GORKI a spus multe si multi au spus multe si eu pot spun ca nu tot ce e simplu este indispensabil frumos/ sau nu tot ce e frumos e neaparat simplu, etc. Am fost ridicol! Vedeti ce repede ajungi unde nu vrei cand te grabesti? si n-am spus altceva/ pe de-alaturi bunului-simt(DOAR V-AM REAMINTIT) Nu mi se pare FIRESC sa veniti cu una din maximele lui Gorki AICI! IN ACEST CONTEXT. Aproape ca un verdict, de parca Gorki ar participa la discutie.
In fine, oamenii acestia au vazut ce era de vazut; dincolo de asperitatile unui loc sau altul sunt lucruri pe care le intelegem cu toti, dar dumneavoastra(parerea mea) trebuie sa mai reflectati, sa va clarificati unele lucruri. Fara nici o legatura cu locul unde e poezia asta acum.
Eu unul am fost surprins de cateva imagini pe care le aveti in alte texte.
Va doresc sa aveti destul discernamant pentru a va dezvolta harul in sensul dorit.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0