Comentariile membrilor:

+ *
florin caragiu
[17.Jun.08 21:29]
Un text binevenit, recuperator, despre forma poetica a limbajului teologico-dogmatic, o tema foarte provocatoare in opinia mea, bine condusa, prin remarcile asupra formei poetice si dimensiunii liturgice a limbajului poetic in campul experierii si exprimarii teologice. Relevanta cosmica a experierii liturgice este un fapt ce se acordeaza foarte bine cu valentele limbajului poetic, in care cuvantul insusi e menit a se face trup de impartasire al tainelor creatiei. las un semn de apreciere a acestui demers introductiv. Limbajul practic insusi poate fi dospit de viziunea teologica, in celel mai marunte aspecte. Nu intamplator cei trei sfinti din Biserica ortodoxa care au primit apelativul de Teologul au avut un limbaj marcat prin excelenta de poetic.

 =  Florin
Călin Sămărghițan
[18.Jun.08 01:04]
Mulțumesc, Florin, să știi că la tine m-am gândit de prima oară că ai putea fi interesat de acest mai vechi studiu al meu. Mă bucur că îi spui temei "provocatoare". Chiar dacă numai câteva noi lumini ar arunca, poate că nu e inutil. Nu știu în ce măsură răspunde intereselor filologilor ori ale teologilor, dar nefiind publicat decât într-o revistă de circulație mai restrânsă, mi-am spus că n-ar strica să mai scot puțin la lumină această lucrare, pe care o consider un fel de pionierat al interdisciplinarității. De asemenea mulțumesc editorilor care au aprobat apariția aici.

+ la dreapta Domnului...
Constantin Enianu
[18.Jun.08 08:32]
daca Poezia e revelatie, e indubitabil ca poetul sta la dreapta Domnului, iar restul e doar manuire a Sa...
felicitari, "lup tanar", pt acest acest material/spiritual sintetic despre un poet care prin tine dovedeste ca mai sunt din cei ce Sunt, chiar daca se mai zice si "sînt" la "sunt"... oricum e "sînt și ferice" sa intalnim asemenea desfasurari de Gandire.
cu pretuire,
ceni

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[18.Jun.08 10:41]
Calin,
te citesc cu mare placere. observ in textele tale critice modestia si interesul, organic, recuperator.

cu prietenie,

 =  Constantin
Călin Sămărghițan
[18.Jun.08 10:27]
Constantin, mulțumesc, mă simt onorat de o asemenea receptare din partea unui "deținător" al primei pagini al acestei secțiuni. Acum mă întreb de ce oare am neglijat-o atât de mult timp.

 =  Mai altfel
Călin Sămărghițan
[18.Jun.08 11:41]
Petruț, îmi amintesc sporadicele noastre "întâlniri", ești amabil prin ceea ce spui. Fiind la primul (sper) articol, tocmai realizez că intervențiile voastre de aici le "simt" cu totul altfel decât cele de la poezii. Seamănă cu un fel de colocviu, aduce a dezbatere, iar asta nu cred că poate fi decât un lucru bun. Și, în plus, făcându-se în scris, implică automat o mai mare responsabilitate pentru ceea ce spune fiecare. Așa cum mai ziceam, am exclus din citirile mele secțiunea "Articol", nu știu de unde această "orbenie" a mea, vedeam poezie.ro strict doar ca pe un site de creație literară, greșeală pe care acum voi încerca să o recuperez. Seriozitatea și soliditatea materialelor de aici m-au convins imediat. Cele bune să fie!

 =  ,,Acum vazura ochii mei...,,
ion burhan
[19.Jun.08 03:48]
Calin,
am avut privilegiul sa aflu despre poeziile lui Nichifor Crainic prin anii 77-78,cand nu se stia mai nimic despre ele.Am fost coleg o vreme cu un fost detinut politic ce participase la greva studentilor medicinisti din Cluj si care-i stia pe de rost toate poeziile din detentie.Interesul meu crestea pe masura ce-i descopeream profunzimea si frumusetea lor care nu semana cu nimic cunoscut.Numele lui fusese mentionat fugitiv in manualul de literatura in cadrul miscarii gandiriste si atat.Curand,securitatea a fost informata despre discutiile noastre pe marginea poeziilor lui si s-a declansat o ancheta impotriva noastra.Urmarea a fost transferul colegului meu la un punct sanitar din alt judet iar eu,care mai aveam si alte hibe la dosar si pentru ca nu aveam stagiul militar satisfacut,am fost trimis la o mina de carbune intr-un batalion disciplinar.De fiecare data cand aud de Nichifor Crainic,chiar si acum in libertate,sunt tulburat si tentat sa privesc in jurul meu pentru a descoperi posibilii provocatori.Stiam ca pentru cei din generatia mea,care a gasit comunismul agreabil si relaxant ca o plimbare de placere,Nichifor Crainic nu inseamna nimic.Ce poate sa-i spuna unui om ,,caldut,,o poezie scrisa cu sange?In plus,lipsa unei pregatiri religioase constituie o bariera de netrecut chiar si pentru criticii mai vechi si mai noi.Descoperirea comentariului tau mi-a produs o mare bucurie.,,ACUM VAZURA OCHII MEI,,...ceea ce am asteptat de trei decenii sa se implineasca-cineva care sa se aplece cu dragoste si cu uneltele necesare asupra operei acestui mare scriitor martir.Fii binecuvantat!

 =  "înaintea feței tuturor..."
Călin Sămărghițan
[19.Jun.08 16:14]
Ion Burhan, cred ceea ce spuneți. În acele vremuri simplul fapt de a avea revista "Gândirea" în bibliotecă era considerat act subversiv și era pedepsit pe loc cu închisoare. Este poate motivul pentru care însăși colecția "Gândirii" este incompletă chiar și în cele mai mari biblioteci din țară. Și da, există oameni care îi știu majoritatea poeziilor pe de rost. În închisorile comuniste se învățau poezii. Mă bucur că micul studiu de aici v-a împlinit așteptarea, și mă onorează cuvintele adresate. Mărturisirea dumneavoastră se adaugă astfel celui mai valoros tezaur, nevăzut, al sufletului românesc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0