Comentariile membrilor:

 =  nașterea într-un discurs poetic sublim
hamat petru sebastian
[05.Apr.08 20:46]
teodor, am citit un text bun, plăcut, scris într-un stil aparte, specific, un text din care transpare o idee bine conturată, tăcerea din interiorul poemului, un sui generis al poeticii pe care o propui. un text care curge, prinde rădăcini, ca să mă exprim într-un mod nu tocmai literar, încă de la început, un text ce aduce în prim-plan ideea unei nașteri și tăceri în interiorul sentimentului extrem de puternic, acela al unei creații din care se detașează rigurozitatea unui discurs poetic sublim până la artă!
cu prietenie, petru sebastian!

 =  .
George Pașa
[05.Apr.08 21:55]
Îmi pare că în prima strofă, nu e prea e potrivită apropierea a două cuvinte din aceeași familie: "printre tăceri și/ prea multe nopți/ am tăcut". Paranteza aceea mi se pare potrivită. În rst, e genul de simplitate pe care îl preferi tu și îl respect, chiar dacă eu am altă părere.

 =  Erată
George Pașa
[05.Apr.08 21:57]
"nu e prea potrivită", "rest"

 =  Teodor Dume, ai cuprins misterul nașterii
marius nițov
[05.Apr.08 23:09]
Teodor Dume, ai cuprins misterul nașterii în câteva imagini încărcate de emoție, în exprimarea simplă și curată a unui poem cu numele tău...o nouă naștere.

 =  T.D.
Liviu-Ioan Muresan
[06.Apr.08 01:09]
Nu poți fi strigat fără a avea un nume. Iar acesta se primește doar după naștere. Toată trăirea premergătoare momentului se petrece în taină. Așa am înțeles eu mesajul.

 =  oricum
Floriana Vîntdevară
[06.Apr.08 00:40]
nu vom răspunde niciodată la adevăratul nostru nume, căci nimeni nu îl va cunoaște și, deci, nu îl va pronunța cu gândul spre noi
singura certitudine e că avem mii de nașteri, dar reținem una
când știm că de la ea putem muri

ați surprins într-o formă distinctă și sensibilă fenomenul de eliberare prin naștere, ca omul lui Platon ce mușcă din lumina soarelui și nu o să se mai sature.

frumos

 =  .
nica mădălina
[06.Apr.08 02:03]
nup, prea explicativ tot ce urmează primei strofe, inclusiv paranteza.
așadar pornind de la prima strofa, ar merge un text.

 =  răspunsuri oaspeților la nașterea mea...petru sebastian, george pașa, liviu-ioan
Teodor Dume
[06.Apr.08 10:36]
hamat petru sebastian,
da, ai surprins bine momentul nașterii. asta era ideea. adică am vrut să conturez, în cuvinte simple, liniștea din pântec, așteptarea și eliberarea. se știe că un făt nu are nume decât după botez. sunt sigur că această idee nu a fost explorată. eu doar am încercat și uite că mi-a reușit o aducere aminte și de durerea unei mame la naștere. o durere tăcută învăluită cu tremur, zâmbet și teamă...
mulțumesc, petru sebastian, pentru commul tău deosebit pe care-l apreciez ca venit din suflet
cu prietenie,
teo

George Pașa,
o asemenea trecere mă onorează chiar dacă genul meu de simplitate nu place.
respectul spune mult
în legătură cu cele două cuvinte alăturate am vrut să însemn cele 9 luni în pântec fără a folosi clișee. adică liniștea și întunericul persistent în acea perioadă...în contextul folosit, zic eu, nu-i o pagubă...
m-ar fi bucurat să știu conținutul la "eu am o altă părere", poatem-ar fi ajutat să modific ceva, deși trăirile, simțirile și emoțiile sun elemente umane care nu se pot modifica și ele diferă de la un individ la altul
simplitatea (dezarmantă) mă caracterizează și nu voi putea nega acest lucru.
mulțumesc mult,
ești o prezență onorabilă și binevenită în pagina mea
cu prietenie,
teodor dume,

marius nițov,
da, am surprins liniștea din durerea facerii...o durere care doare frumos și bucură tăcut...nu știu ce altceva puteam să mai scriu pentru a defini acel moment de venire pe lume.eu cred că am spus ceea ce era de spus în cuvinte dezarmant de simple
mulțumesc de trecere și semn,
stimă și considerație,
teodor dume,

Liviu-Ioan Mureșan,
ai înțeles mesajul întocmai.am vrut să reproduc acel moment de liniște tăcută , (mă repet)care bucură și doare...
mă bucur și eu să te știu aproape,
cu prietenie,
teodor dume,

Floriana Vântdevară,
din nou o prezență onorabilă în pagina mea
și mă bucură mult oprirea și commul tău care e o continuare aproape perfectă la mica mea remarcă, numită nașterea...
da, reținem o singură naștere când știm că de la ea putem muri
mă bucur mult spunând că am "surprins într-o formă distinctă și sensibilă fenomenul de eliberare prin naștere, ca omul lui Platon ce mușcă din lumina soarelui și nu o să se mai sature."
și mă mai bucur când văd pe agonia.ro începutul unui fenomen de conectare a sufletelor la ceea ce un membru a vrut să spună sau a încercat să sugereze o stare.astea numesc eu comentarii constructive și nu altele lapidare de genul,"eu am altă părere, text slab, bălării,ocupă-te de altceva," etc...
părerile fără sens nu dau bine
mulțumesc, floriana, de modul tău de interpretare asupra micului meu poem
te aștept cu drag și altădată
cu sinceritate,
teodor dume,

nica mădălina,
semnul tău pentru mine e o recunoaștere și mă bucur mult de tot când te oprești la mine în pagină fie și la modul mai puțin plăcut...
dar tu ești o prezență agreabilă indiferent de părere.
referitor la commul tău de azi, nu prea știu cum să-l consider. ași fi vrut
o părere autorizată cu exeplificare pe text, știind că fiecare cuvânt de-al tău atârnă greu și poate fi o îndreptare de situație acolo unde se poate.chiar dacă simțim diferit...
sunt conștient că prea am dat mură în gură și nu am lăsat nici un loc de interpretare cum las de obicei în finalul textelor mele.
dacă timpul te va lăsa, cu îndatorare, te rog să revii pe textul meu. astadacă nu cer prea mult și dacă poți rupepuțin din timpul tău.aș dori să remarci textual ce ți-a plăcut și ce nu.
mulțumesc mult de tot și scuză-mă de îndrăzneală.
mii de mulțumiri
cu sinceritate,
teodor dume

 =  re și lui, marius nițov, floriana vântdevară, nica mădălina
Teodor Dume
[06.Apr.08 10:41]
mulțumirile de oprire și semn a se citi în commul anterior.
din motive tehnice numele voastre nu au fost cuprinse în titlu de răspuns
mulțumiri,
teo dume

 =  .
nica mădălina
[06.Apr.08 11:21]
nu sunt o autoritate, nici pe departe.
ziceam însă că imaginea din prima strofă e suficient de bine punctată, izolarea pe care o cuprinde, de fapt, încât explicitarea ulterioară îi slăbește din forță.
strofa doi devine astfel ușor redundantă, strofele trei și patru ar putea fi compactate cumva, să se mizeze pe același soi de punctare în cât mai puține cuvinte.

 =  Foarte frumos
Laura Șoltuzu
[06.Apr.08 14:47]
doar după eliberare
mama visează frumos
la un nume
nici nu respiră
îmi apasă buzele
cu teamă
tremură
râde și
tace...

dintr-un colț
ceva mai încolo
privește tata

Poezia este superbă, atitudinea diferită a celor doi concentrată doar asupra pruncului ce se vrea strigat m-a copleșit. Un dialog concentrat în doar câteva imagini surprind în mod excepțional relaxarea unui act de creație divin.

Felicitări.

 =  T.Dume
radun gabor
[06.Apr.08 15:35]
Poem reusit,imagini lucrate cu o finete mirifica,mesaj implinit in misterul nasterii..felicitari!..

Cu stima ,
Radun.

 =  ...
laurentiu enache
[06.Apr.08 16:43]
daca ati acorda macar jumatate din timpul petrecut comentand [uneori mai mult propriile texte] scrierii sunt convins ca la fel de slab ar iesi ! :)

 =  mulțumiri; nica mădălina, Laura Șoltuzu, radun gabor...
Teodor Dume
[06.Apr.08 16:53]
nica mădălina,
îndatorat pentru revenirea în pagina mea cu precizări, mulțumesc mult.
ai mare dreptate. remarca e obiectivă. și cred eu că din punctările făcute am de învățat. când spuneam de părere autorizată, în primul răspuns, mă refeream (și așa este)la obiectivitatea părerii, știind că tu lași semne doar acolo unde se întrezărește o lumină. semnele tale sunt benefice.
mii de mulțumiri,
stimă și considerație,
teodor dume

Laura Șoltuzu,
azi am avut parte doar de vizite care onorează. la fel prezența ta și darul din comm mă ajută să mă uit în sufletul meu. comentariul tău m-a mișcat profund. nu-mi vine să cred că micul meu text a creat atitudinea din sufletul tău larg deschis. ai nuanțat foarte bine ceea ce eu vroiam să surprind, adică "atitudinea diferită a celor doi concentrată doar asupra pruncului ce se vrea strigat " și commul tău l-aș intitula "relaxarea unui act de creație divin."
da, asta am vrut să scot în evidență prin umilul meu text, folosind doar cuvinte sărace. mă bucur enorm de modul în care a fost localizată starea și mesajul
mulțumiri, laura
stimă și considerație,
teodor dume,

radun gabor,
commul tău foarte zgârcit în cuvinte mă face să confirm că "tăcerea e de aur" și că în sufletul tău e mult loc pentru frumos. așa trebuie să se manifeste un om cu sensibilitate aparte.
mulțumesc de cuvintele venite din inimă
cu multă prietenie,
teodor dume,

mulțumesc tuturor acelora care au moșit tăcerea din pântec.
trecerile voastre și cuvintele lăsate sunt daruri de suflet

ascelași,
teodor dume,
mi-a plăcut elaborarea concisă


 =  mai rău este
Gelu Diaconu
[06.Apr.08 16:58]
că aici s-a furat o idee de formă a titlului, care aparține unei scriitoare de pe site
același lucru l-au făcut Plopeanu Petrache și mai nou Bucur Alexandra Emilia
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/1776999/Cu_capul_în_jos
e adevărat că cea din urmă a făcut-o doar în subtitlu, dar eu spun că e cam tot un drac

 =  Titlul
George Pașa
[06.Apr.08 16:59]
Cred că ar fi un gest de onoare să modifici titlurile mai multor poezii, trecând a doua parte, de după punct, fie la subtitlu, fie utilizând paranteza, sau altceva, întrucât ele imită pe acelea ale Danielei Luca. Am observat de mai mult timp acest lucru, dar așteptam o reacție a autoarei. Ai mai fost avertizat, într-un com. mai vechi, de Laurențiu Enache, iar la ultimul text al Elei Luca există un com. al lui Gelu Diaconu legat de aceiași problemă.
Sper că nu deranjez, dar e un sfat colegial.

 =  ...
laurentiu enache
[06.Apr.08 17:05]
eu sincer l-as lasa sa imi copieze titlurile dar macar sa scrie un text apropiat speciei ! s-a mai intamplat chestia asta, a patit-o si gelu parca am patit-o si eu si multi altii ! dar parca erau mai discreti ! valul nou de poeti adusi de curentul asta perimat ma ingrijoreaza

 =  Ca întotdeauna...
Emil Iliescu
[06.Apr.08 17:24]
Nașterea este strigătul ființei plăpânde ce visează sub oglinda lichidului amniotic primul răsărit de soare... Glasul mamei, buzele ei arse de durerea clipei, pun pe fruntea noastră pecetea vieții... Numele nostru, scris în Cartea Numelor, va fi cel după care ne vom rândui în lumină... Ca întotdeauna, Teodor Dume, un creator de clipă tainică și rară, poetică...

 =  răspuns; domnilor Gelu Diaconu și George Pașa,
Teodor Dume
[06.Apr.08 17:52]
nu se poate spune că "s-a furat o idee de formă a titlului" atâta timp cât eu am vrut doar să punctez momentul nașterii, moment în care ființa nu poartă un nume. tot atât de simplu puteam intitula durerea din pântec - nașterea sau înlocuind nașterea cu facerea.iar referitor la forma de titlu, pe care o numesc titlu dublu, o practică mulți de pe acest site. și nu știu de ce e un furt.tot furt se numește și forma versului lung (kilometric)care invadează siteul ?
uite, de dragul "îngrijorării" domniilor voastre o să renunț definitiv la forma dublă de titlu,, deși nu sunt convins că cineva și-a pantetntat marca.
îmi cer scuze pentru coincidența formei de titlu de la toate persoanele care au mai foilosit forma și în special de la doamna ela victoria luca. dar asta nu înseamnă că accept ideea de furt cum s-a vehiculat aici.baiul e cu totul altul..."valul nou de poeti adusi de curentul asta perimat ma ingrijoreaza"
Gelu Diaconu și George Pașa, mulțumesc pentru sfatul colegial. remarca de azi e binevenită pentru că poate aș fi plecat mai departe folosind aceeași formă la unele texte. consider că sfatul vostru a fost cu adevărat colegial și uite am îndreptat o cauză
stimă și considerație,
teodor dume,

 =  Emil iliescu, creator de clipă tainică și rară...
Teodor Dume
[06.Apr.08 19:15]
exprimare de tot mare
mulțumesc de semn.
da, nașterea este stigătul ființei...
și unii o percep alții ...
stimă,
teodor dume

 =  mulțumesc pentru efectul comentariilor; Gelu Diaconu, George Pașa
Teodor Dume
[06.Apr.08 20:45]
- precizez c-am debarasat ideea de formă la titlu ( titlu dublu )din textele mele, "invenție" literară care o probează câțiva pe acest site. a se răsfoi câteva pagini spre convingere...
- nu știu cui servește această gargară pe numele meu...de am fost doar eu "evidențiat" de folosire a formei de titlu
- dat fiind faptul că în ultimele două zile,(05-06)până la această oră: 2o,3o a datei de 06.04.2008, "tăcerea din pântec" este cel mai citit text de pe acest site cu un număr de 252 treceri, urmat de Vasile Munteanu, mă face să cred și să iau de bun următorul comentariu; "valul nou de poeti adusi de curentul asta perimat ma ingrijoreaza"
sigur că diacriticele sunt obligatorii numai pentru "noul val"
cu gândul curat că nu am deranjat pe nimeni din "vechiul val"
același, cu mult respect,
teodor dume,

 =  faptul că
Gelu Diaconu
[06.Apr.08 22:31]
ai cele mai mult accesări nu înseamnă nimic
nici măcar faptul că textul ăsta este unul filozofic
dacă ai fi fost corect până la capăt, ai fi semnalat faptul că am numit încă două persoane care s-au folosit de ideea Elei, deci nu ești singurul incriminat
sincer, nu cred că treaba asta a fost întâmplătoare, de vreme ce Laurențiu v-a mai atras atenția și nu ați dat semne că ați fi priceput ceva
iar scuzele (tardive) acuză întotdeauna

 =  .
nica mădălina
[06.Apr.08 23:35]
faptul că las semn nu înseamnă lumină, înseamnă că las semn.
acest lucru se întâmplă și când e de bine, și când e de mai puțin bine, în opinia mea.
aici era vorba că singurul pasaj salvabil din text e prima strofă, chiar și acolo retușat.
așadar, ca întreg, e un text prost.
cu privire la titluri tac în continuare. sper să nu mai am de ce să tac, înțelegeți dvs.

 =  re:Gelu Diaconn, radun gabor, nica mădălina...
Teodor Dume
[07.Apr.08 06:03]
Gelu Diaconu,
ai dreptate, trecerea cititorului prin pagină nu înseamnă nimic și totuși mă întreb de ce unii își pierd timpul trecând și lăsând semne?
referitor la titluri, dacă ai fi răsfoit câteva pagini, ți-ai fi dat seama că pe lângă cele trei nume citate de tine, toate din "noul val" mai sunt câteva din vechiul val. dar nici asta nu contează...nu mai contează nimic
oricum mulțumesc de oprire, semn și lămurire
stimă,
teodor dume

radun gabor,
o să vin și eu cu câteva monstre și după edificare le voi prezenta, printr-o scrisoare deschisă, editorului șef
mulțumesc
același,
teo

nica mădălina,
am înțeles că textul meu, luat cu întregul, e unul prost
mulțumesc pentru revenire și precizare
stimă și considerație,
teodor dume,

 =  "Tăcerea..."
Doru Emanuel Iconar
[07.Apr.08 16:52]
"printre tăceri
prea multele nopți
tac

n-am fost strigat

(oricum nu știam cum mă cheamă)

mama visează frumos
tremură
râde
tace...

nu mă strigă

EL
privește"


Ca de obicei m-am jucat puțin cu versurile tale, știu că nu te superi. Ce-a ieșit, vezi si tu. Ceva în stilul meu, mult mai concis, as spune sărac. Ce să fac? Finalul nu-mi place, totuși. Am vrut să subliniez prezența LUI în fiecare clipă a vieții noastre. EL este cel care ne poate striga pe adevăratul nume. Așa văd eu versurile, numai în proză îmi dau drumul.
Dar știi și tu că nu mă pricep, încă sunt ucenic și am multe de învățat, de la voi, toți.

Cu prietenie

Doru Emanuel

 =  valuri
Lucian Preda
[07.Apr.08 17:00]
iau si eu cu asalt oceanul asta de poezie si vreau sa felicit autorul pentru poezia scrisa.

Lasati valurile sa loveasca pamantul chiar daca ii spune val pe fiecare mal al oceanului.

doi
si de la capat

 =  ...
laurentiu enache
[07.Apr.08 17:13]
Radun explicatia este simpla: pentru ca acel titlu este cel mai mare cliseu posibil ! sisa fim seriosi cand o sa ajunga Ioana sa te plagieze pe tine eu personal imi voi face bratara din unghiile Lizei Minelli !!

ps: Teodor lasa spectacolul fariseico-victimizant pentru ca devine patetic rau de tot. cat despre acuzatiile puerile si de ce nu infantile ...nu ma puneti sa devin omul negru pe acest site mai mult decat sunt fiindca va garantez cearcane si spume !

haideti fugiti la scris si comentat ca acum vine primavara si nu ati scris cele 400 de poezii la minut !

 =  RE. Teo. pt L.E
radun gabor
[07.Apr.08 23:47]
sunt destul de serios si am dovezi clare in ceea ce am afirmat.
iar in privinta fugitului la scris,te inseli amarnic.eu nu traiesc din poezie,poate tu,da. dar m-as mira,in librarii carti cu numele tau, nu prea am vazut. scriu poezie,din placere si o scriu asa cum o simt, defapt, aici este doar un atelier literar..sper ca ti-ai dat seama si tu...


cu respect,
RADUN.

 =  re;Doru Emanuel Iconar, Lucian Preda, laurențiu enache...
Teodor Dume
[07.Apr.08 22:17]
Doruleț,
îmi place jocul tău. mulțumesc de oprire și semn.
ești binevenit oricând
cu prietenie,
teo

Lucian Preda,
mulțumesc de trecere și felicitare
ai scris un comm poem
"Lasati valurile sa loveasca pamantul chiar daca ii spune val pe fiecare mal al oceanului."
am să țin cont
cu prietenie,
teodor dume,

laurențiu enache,
eu zic să tragem cortina în mod onorabil după ce vom palpa buba care a scos puroiul. acum o să dau răspuns commului tău ultim și sper că vom pune punct.
nu mă sperie nicio amenințare. asta ai făcut prin commul tău
"nu ma puneti sa devin omul negru pe acest site mai mult decat sunt fiindca va garantez cearcane si spume !"
așteptam de la tine o reacție cu tentă intelectuală, pentru că nu suntem doi ciobani în apărare și firesc ar fi fost să folosim cuvintele bunului simț. eu încă te mai cred om de litere care vrea și dorește, zic eu, să lase în urmă, urme șablon pentru cei care vor veni după noi.
eu zic să ne bălăcim fiecare în albia lui pentru că nu luptăm pentru acapararea unor teritorii, fie ele și literare...
n-am să deranjez pe nimeni atât timp cât nu sunt luat la 11 metri și nici nu calc cu gânduri negre în pagina nimănui.
la mine în pagină ești binevenit oricând dacă vrei să ajuți prin ceva și nu prin păreri și commuri ironice, extravagante cum o faci peste tot.
atunci când te voi deranja eu,indiferent prin ce mod, mă poți deranja și tu, dar până atunci eu te consider coleg de site, chiar dacă tu nu gândești la fel
ca să punem punct discuțiilor fără sens am să mă explic.
discuția ați pornit-o voi. nu mă deranja cu nimic dacă ați fi comentat în paginile tuturor acelora care au folosit forma de titlu dublu. și sunt mulți...
m-ați ales oaia neagră. dar care a fost motivul real?. nu am știut (și nici nu știu nici acum) că acest stil de titlu dublu e brevetat de cineva anume. și sunt sigur că se va folosi de către mulți chiar dacă pare un curent.și totuși nu trebuia să fie un motiv de râcă între noi. în legătură cu scrisul...fiecare scrie pentru el în primul rând și scrie în limitele capacității sale de înțelegere...și cred că nu-i corect să desfințezi pe cineva dacă ție nu îți place acel ceva. în cel mai rău caz trebuie lăsată o părere argumentată literar și nicidecum într-un mod ironic...ori nu te mai oprești în pagina cu pricina și gata. că dacă o faci, înseamnă că-l bagi în seamă, adică te râcâie și consideri că e mai bun ca tine. consider că e loc mult pe acest site și nu trebuie să ne purtăm pică. nu văd motivul chiar dacă un anume autor ar primi 7 stele pe zi. nici un text nu este bun așa cum mulți se manifestă în commuri, ci bun este ceea ce îți place ție ca cititor chiar dacă mie nu-mi place. așa că nu avem dreptul să desființăm nici un text ci doar să ne spunem părerea umilă.ți în final ea rămâne doar părere...
sper că am lămutit ce era de lămurit.

din partea mea, domnule laurențiu enache, succes și multe volume publicate
și dacă va fi cazul să ne citim (și să comentăm) cu bine
scuze pentru ieșirea mai puțin plauzibilă
cu sinceritate,
teodor dume,




 =  Nașterea și tăcerea
Bejliu Anne-Marie
[08.Apr.08 14:14]
Nașterea și tăcerea vibrează izbucnind în literele destinului fiecărei entități.Existența dăruie privirilor cerului chipul minunii, rod al pântecului.

Bucuria Mamei se întrupează în surâsul de recunoaștere al rodului său...

Teama e doar o părere. Poate vidul plin îi trezește melancolia clipelor în care mișcările și împletirea vieților îi dăruiau împlinirea.Dar ceea ce urmează în filmul vieții aduce Mamei,întotdeauna, bucuria de a fi femeie și nimic nu poate înlocui această minune.

Spectator, strajă vieții, tatăl rotunjește un univers în care rolul lui niciodată nu reușește să-l descopere ca un întreg.Mă gândesc mereu ce este în sufletul și mintea unui bărbat când vede rodul.

O zi plină de pace și lumină vă doresc!
Anne-Marie


 =  re; Laura Șoltuzu, Bejliu Anne-Marie , Ioana Matei...
Teodor Dume
[08.Apr.08 20:36]
Laura Șoltuzu,
mulțumesc de revenire și pentru observațiile făcute. sunt obligat să dau câteva lămuriri. ai dreptate în tot ce ai afirmat. în legătură cu textul meu au fost 15 păreri dintre care 13 pro și 2 contra.
nu s-a făcut afirmația că textul ar fi copy ci referirea făcută de cei doi a fost în legătură cu folosirea formei de titlu. adcă:ceva... punct ceva.... eu am numit formă de titlu dublu la același poem. pe site a fost folosită această formă de încă câteva persoane , vreo 7 cred. se zice că "invenția" i-ar aparține doamnei ela v. luca, iar eu și ceilalți i-am furat forma de titlu.nu conținutul și nici ideea.și atunci mă întreb; autorii textelor fără titlu, autorii textelor cu titlu kilometric mai mare decât poemul în sine, autorii textelor cu titlu simplu, autorii textelor cu titlu întrerupt prin semne de punctuație ,altele decât punct,de la cine au furat forma? există o reglementare de formă a titlurilor sau a conținutului din pagină?. NU.Atunci cum s-a furat forma? dacă postăm un poem cu strofe din 4 versuri sau cu 3 sau cu 2 sau cu 1 sau un vers la 3 cm distanțare ori un vers de jumătate de pagină (cum e moda pe acest site) s-a furat forma textului? de la cine? cine este autorul român care a brevetat poezia sau formele de redare în pagină?.cred că e timpul să fim serioși...
iar privind cele două păreri contra textului postat mă voi referi la nica mădălina care în prima părere și la a doua revenire (a doua la rugămintea mea) a considerat "imaginea din prima strofă e suficient de bine punctată(...)iar strofele trei și patru ar putea fi compactate cumva, să se mizeze pe același soi de punctare în cât mai puține cuvinte". până aici totul e limpede și frumos, numai că după următoarea părere contra, la a treia revenire, nica mădălina dă sentința "așadar, ca întreg, e un text prost".
eu consider doar o părere...și nu sunt șifonat.
cu scuzele necesare pentru intervenție, dar sunt obligat să fac aceste precizări, pentru a nu creea confuzie în interpretarea cititorului.
deci, nu era vorba de nici un copy ci doar de folosirea formei de titlu
mulțumesc de intervenție
cu stimă,
teodor dume,

Bejliu Anne-Marie,
îmi face mare plăcere trecerea prin pagina mea și comentariul făcut pe fiecare vers. ai punctat bine nașterea-tăcerea și privirea întrebătoare a tatălui.
subiectul propus de mine încearcă să transmită un mesaj care n-a mai fost explorat, zic eu, de nimeni pe acest site. nu mă refeream la o naștere firească, ci am dorit să punctez momentul până la eliberarea din pântece. nici un copil nu senaște cu un nume. nicio mamă nu-și strigă pe nume copilulu din pântecele său pentru că acel copil nu are încă un nume. numele vine la botez...
ăsta a fost momentul în jurul căruia s-a făcut atâta gargară. și a pornit de la titlu. de ce l-am intitulat "tăcerea din pântec. nașterea" și de ce nu am pus "nașterea" în paranteză, fiindcă și alții au folosit această formă de a scrie un titlu.
dumnezeu să ne lumineze mințile îmbâcsite de ură și invidie!

stimă și considerație,
teodor dume,

Ioana Matei,
da, cea mai concentrată remarcă e a ta. asta am vrut și asta a ieșit.
spui că este "un poem traitor, de aceea adevarat...cred ca fara traire nu exista poezie...". deci ai citit o poezie. mulțumesc, ioana

cu toată stima,
teodor dume,

 =  Uneori, numele copilului...
Bejliu Anne-Marie
[08.Apr.08 21:39]
"subiectul propus de mine încearcă să transmită un mesaj care n-a mai fost explorat, zic eu, de nimeni pe acest site. nu mă refeream la o naștere firească, ci am dorit să punctez momentul până la eliberarea din pântece. nici un copil nu senaște cu un nume. nicio mamă nu-și strigă pe nume copilulu din pântecele său pentru că acel copil nu are încă un nume. numele vine la botez.."

Uneori, numele copilului vine pe buzele mamei chiar din clipa aflării că el există acolo,în pântece.Botezul în sine doar confirmă realitatea palpabilă oarecum a destinului copilului.Dincolo de acel obicei minunat, copilul răspunde numelui său încă din pântece.De la trei luni de sarcină aude glasul mamei,muzica,reacționează la stimulii externi.

Dialogul începe și crește odată cu trupul firav.E un dialog al sufletelor, al spiritelor îngemănate în minunea numită sarcină.Nașterea fizică e doar o răscruce între a fi doar un gând, un vis,un viitor și a fi bucată de lut modelată în Lumină.Viața în sine e drumul parcurs de fiecare spre conturarea și conștientizarea Divinului.E drumul întoarcerii și reîntoarcerii către Dumnezeu.

Pot spune că i-am vorbit copilului meu cu numele lui,am ascultat muzica pe care o iubea și în pântece și în viața extrauterină.Numele lui l-am visat și a răsunat în sufletul meu și în mintea mea înainte de naștere.Când îi vorbeam cu numele lui îmi răspundea cu ușoare lovituri.Nu e imaginație, e realitatea pe care o trăim noi femeile și care știu că e destul de greu de acceptat de mulți.

apropos de gargara făcută...nu vă consumați pe lucruri inutile... :)

e un poem mult prea încărcat de esență pentru unele persoane și când nu știu să analizeze esența se leagă de firele de nisip spulberate de mult de vânt.

O seară frumoasă vă doresc!

Anne-Marie

 =  .
nica mădălina
[08.Apr.08 21:44]
poate de astă dată reușesc să fiu limpede.
anume când spun că pornind de la prima strofă se poate construi ceva și că restul e explicitare inutilă, înseamnă că văd ceva de păstrat numai în prima strofă și că ansamblul (căci prima strofă este, ca procent, puțin din text) este prost nu mă contrazic.
adică revenirile mele nu făceau decât să adâncească ceva ce am spus din prima, atâta tot.
plus chestiunea formei titlului. acolo, da, am precizat abia în reveniri. adică m-am alăturat celor care, mult mai direct și limpede, atrăseseră atenția asupra unei situații să îi spunem cel puțin delicate, acum, că a fost înțeles tâlcul.
și mai sper într-un soi de responsabilizare a oricui. eu promit să fiu din ce în ce mai puțin subtilă, pentru a mă face pricepută din prima.

 =  ...
laurentiu enache
[08.Apr.08 21:55]
Teodor nu mai creeeeeeea tu ura si invidie ce naiba e asa greu de inteles?
ti s-a atras atentia de nenumarate ori asupra unui lucru deja folosit ca si forma si fond si etc etc etc etc ce te tot vaiti si plangi atata ? nu serios dar devine mai mult decat penibila postarea asta !!

 =  Bejliu Anne-Marie, adevăr de mamă...
Teodor Dume
[08.Apr.08 22:01]
anne-marie,
vă sunt recunoscător pentru revenirea în pagina mea. sunteți dintre puținii comentatori din pagină care au remarcat stările reale ale unei faceri. aveți perfectă dreptate privind din unghiul descris în amănunțime. eu l-am redat din punctul general în care copilului nu i se atribuie un nume până la botez chiar dacă el există tatuat de suflet pe buzele mamei.
mă bucur că ați deschis calea discuțiilor constructive asupra textului. orice comentariu asupra unui text ar trebui să poarte amprenta responsabilității ca și în cazul de față. numai așa textul-autorul și cititorul simt o împlinire.
iată un exemplu de literatură în atelier.
referitor la gargara cu spume...mulțumesc pentru încurajare.se zice că apa trece și pietrele rămân...
închei cu finalul din commul d-voastră

"e un poem mult prea încărcat de esență pentru unele persoane și când nu știu să analizeze esența se leagă de firele de nisip spulberate de mult de vânt"

Stimă și considerație,
teodor dume,

 =  laurențiu enache, totul în mod onorabil...
Teodor Dume
[08.Apr.08 22:03]
am priceput. gata...
să ne citim cu bine
de acord?
stimă,
teodor dume,

 =  ...
laurentiu enache
[08.Apr.08 22:08]
iar ptr cei care va transformati in subsolul asta de text [ca text e nicicum poezie] va propun un joc cat se poate de simplu: injurati-l pe eminescu sau nichita si apoi aruncati repede repede cu smantana in jur sa vedeti ce se intampla ! sub nicio forma nu se va transmite geniul mioritic prin comentariile voastre lipsite de logica esenta coerenta sau cel mai bine zis bun simt ! in locul vostru as inchide browser-ul as deschide un volum de poeme [altcineva in afara de cei 2 citati mai sus] as analiza ce s-a scris cum s-a scris ce parere au altii despre asta cum se scrie cine scrie si de ce mai ales ce parere au altii despre asta si apoi, dupa ce exersati treaba cu smantana si cu poezie reveniti pe pagina asta sa dati verdicte de acolo de sus de pe piedestalul ridicat din shaowrma si mititei ! pana atunci va rog eu din suflet sa vorbiti in nume propriu si strict pe ceea ce credeti voi [din proasta arie de acoperire] si nu sa explicati altora ce pentru voi apare ca o certitudine !
asa ca teodor show-ul continua, te rog sa te aperi in continuare esti o victima iar noi suntem niste vicisitudini, niste monstri care curma literatura si rup speranta florala a oamenilor de a cultiva cartofi in timp ce scriu poeme !

 =  cu intarziere
Ligia Pârvulescu
[08.Apr.08 22:11]
vin si eu si spun ca de multe ori mi s-a-ntamplat sa dau clic pe un text ca cel de fata, nefiind atenta la autor, si luandu-ma dupa titlu...am crezut ca e al elei...poate asa se explica intr-o anumita masura un anumit numar de accesari ale textului.

 =  nica mădălina, mulțumesc de revenire...
Teodor Dume
[08.Apr.08 22:18]
am înțeles nuanța părerii tale și îți mulțumesc de trecere
nu poate fi atât de greu dar am vrut să-mi detaliezi mișcările greșite din strofele 3-4, că doar e un atelier literar, nu? și nici nu pot fi de acord cu persoanele care trec prin pagină și spun nu-mi place fără să argumenteze, fără să arate unde-i buba...
scuze pentru atâtea intervenții
nu pot fi mai rău și nici mai bun
pentru că mai am o fărâmă de bun simț la cei 52de ani.
mulțumesc și sper să ne citim și să ne exprimăm părerile cu responsabilitate, așa după cum ai spus

o seară bună,
cu sinceritate,
teodor dume,

 =  rânduit în pântec. zvâcniri
mihai stamati
[08.Apr.08 22:21]
este o poezie deosebita depaseste linia transcorporalizarii are o deschidere metafizica de mare amploare si trece peste paradoxul eminescian al suferintei

este o poezie de o mare valoare o poezie filosofica in adevaratul sens al cuvantului asa cum spune marele poet al neamului romanesc adrian paunescu "o formula a imaginarului care pune erosul in vecinatatea nasterii"

domnule T.Dume sunteti un creator de frumos un spirit viu al acestor vremi marsave cine poate spune asa ca dumneavoastra:

"dintr-un colț
ceva mai încolo
privește tata"

face dovada unui mare umanism unui spirit enciclopedic vast unei modestii pe masura

domnule T. Dume sunt onorat sa fiu colegul dumneavoastra pe agonia
cu stima
M.Stamati

 =  răspunsuri; mulțumiri tuturor. nu mai accept comentarii de niciun fel...
Teodor Dume
[09.Apr.08 01:32]
mulțumesc tuturor de păreri, indiferent de numele autorului.
acum ar fi cazul să întrerupem comentariile fără sens ,chiar și cele cu referire la text. în concluzie, am înțeles că e unul oarecare, fără importanță și nu merită oprirea în pagină. ocupați-vă cu lecturarea altor texte.
regret că s-a recurs la polemici sfidătoare. nu doresc să fie implicat nici un membru onorabil de pe acest site.
mulțumesc de înțelegere,
teodor dume,

 =  va ajuta sa fiu politicos?
Mihai Robea
[09.Apr.08 00:11]
ce cred eu....un text pueril.
"randuit in pantec"??
zvacnirile...ARD "sub un nume"?
e l i b e r a r e ?? acolo?
in cazul unei nasteri!?...ma abtin sa fiu ironic.
si unde este, pentru Dumnezeu, f i l o s o f i a??
daca cineva de o anumita varsta scria acest text( as fi spus ....un copil sensibil...




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)



Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0