Comentariile membrilor:

 =  ce e aia VULGARITATE?????????????
Bogdan Gagu
[11.Apr.06 10:40]
Nu uitați să ștergeți și picioarele înainte de a intra în Literatură.

e singurul lucru cu care sunt de acord, dar din pacate nu in sensul in care l-ati gandit dumneavoastra...

democratia prost inteleseasa?
da, asa e... dar asta ar trebui sa strigati pe strada, nu pe un site/atelier literar...
daca dumneavoastra credeti ca democratia in literatura a fost inteleasa gresit, va intreb: Care mai e rostul literaturii daca nu mai e voie, din cauza cerintelor dumneavoastra, sa se incerce, sa se caute? Sau poate tocmai asta este dezvoltarea ei? Cautarea, tendinta de autodepasire? Si daca se intampla sa trecem printr-o perioada in care se injura si se scriu cuvinte vulgare, ei si ce?

Timpul e cel care sedimenteaza valorile. Nu ati auzit ca generatia 2000 e pe sfarsite, ei erau in mare parte adeptii acestor expresii, considerate de dumneavoastra vulgare.
Deci, timpul sedimenteaza valorile...

Revenind, ce inseamna vulgaritate pentru dumneavoastra?

Cacatul in care traim, nu e vulgaritate?
cacat e cuvant vulgar? sau cur?(nu cumva sunt in DEX, sau dexul e vulgar?)
Ceea ce se intampla in lume nu e vulgaritate?
Salariile nu sunt vulgaritate?
Greutatea de a te afirma din cauza magariilor si invidiei care se afla sus, acolo la nivelul celor despre care se spune ca sunt consacrati, asta nu e vulgaritate??????
cum priviti dumneavoastra tinerii, nu e vulgaritate??

daca nu, atunci ce e vulgaritate?

ramaneti cu bine, si lasati literatura sa isi cearna singura valorile, fara sa incercati sa sugerati cenzurarea ei intr-un ATELIER LITERAR

cu stima si respect
inoni

 =  libertate in gandire si exprimare
Maria Prochipiuc
[11.Apr.06 10:56]
Mihai dragule, azi literatura înseamnă orice nu te mai aprinde și tu atâta, ce crezi tu…nu ne sunt suficiente orele de intoxicare de pe toate programele tv... trebuie și în literatură să se facă un pas. De o bucată de vreme literatura stă cu picioarele desfăcute să i se vadă nu numai organele genitale, ci chiar urmele unor acte mai mult sau mai puțin sexuale, a trecut literatura de starea de virginitate, când te apropiai cu pași lini, pudici, dacă vrei, acum când totul stă în stare naturală la vedere, nu mai este nevoie de sintagmă, metafora nu-și mai are rostul, intuiția cititorului e violată. Dacă nu ești pus în temă cu un anumit fel de scriere te trezești fără să vrei în plin act sexual, ai venit cu zâmbetul pe buze și pleci împroșcat de…

Atenție! Rahatul plutește de asupra apei...

Referitor la tânăra generatie și nu numai, fiecare are libertatea să-și aleagă drumul pe care merge. Apoi nu pot fi infuențați negativ ca pesonalitate, doar că poate pleca altfel decât a venit, unii bine dispuși, alții cu un gust...

 =  Perfect de acord
mariana fulger
[11.Apr.06 11:24]
Libertatea de gândire nu înseamnă în mod neapărat și absența gândirii. Are perfectă dreptate Mihai. S-a dus literatura care te ținea treaz până în zori, citind o carte cu bun simț. Se face prea mult uz de mizerie ca mijloc de expresie și e păcat, nu un păcat biblic, e păcat de literatură, dacă asta se vrea să fie Agonia.

 =  Valorile se cern...
valeria tamas
[11.Apr.06 11:28]
Ceea ce pentru tinerii de azi e normal pentru noi este socant.Alte timpuri, alte obiceiuri dar in timp ce unii se joaca ducand cuvantul la extrem altii o iau de buna.E una sa faci unlucru bine gandit si altceva sa iei ceva ad literam.Mai primejdioasa e necunoasterea decat a oferi alternative.De la o vreme se plictisesc si promotorii de propriile lor creatii si revin la bunul simt.O societate fara bun simt e ceea care ingrijoreaza , uneori servit pe tava atata liberalism duce la suprasaturatie sil ainecarea in propriile laturi.Trebuie sa fie pregatit si cititorul si poetul pentru o astfel de abordare deoarece nu de putine ori poetul care exprima doar o stare este luat ca subiectul propriei creeatii.Nu poezia cred ca ne socheaza atat cat posibilitatea ei de a denatura actul poetic si mentalul.

 =  noroc
DoDu
[11.Apr.06 12:24]
Nu va mai certati, mihai n-a spus cacat ci rahat. Rahatul e un produs de cofetarie si e dulcee. Nu inteleg de unde a ajuns maria de la rahat la organelele genitalelele.
Mie nici nu-mi place cacatul ca pute. Dar gainatul nu, gainatul e bun, contine fosforoase, da nu e bun de mancat ca e acidulos.
In poezie nu stiu daca poti sa scrii gainat, poate cu balega sau cacareze. Daca scrii despre taranul roman. Daca scrii despre orasanul roman, musai folosesti cacat, rahatul e altceva. Fiindca asa se spune, cine calca in cacat are noroc

 =  poezia inseamna idealizare, in primul rand
Miriam Cihodariu
[11.Apr.06 12:54]
Sunt de acord ca o literatura "cu picioarele desfacute" este vulgara si nu mai este literatura. Daca unele vulgaritati sunt prezente, pe alocuri intr-o opera, pentru a sublinia un anumit contrast, atunci sunt binevenite.
Dar majoritatea "artistilor" de azi, pentru ca nu pot sa impresioneze prin sublim, fac tot posibilul sa socheze prin grotesc, golind textul de orice continut si mizand doar pe elementul scabros care sa te izbeasca in moalele capului si sa exclami: da, dom-le, nimeni nu mai scrie ca el...
A fi total pe langa directiile consacrate nu inseamna neaparat inovatie sau originalitate. In cele mai multe cazuri este doar o lipsa de talent unsa cu o vulgaritate cu sclipici ca sa atraga atentia pentru moment.
De muza nu te indragostesti daca nu o poti idealiza (adica daca e o curva proasta si perversa - precum in "creatiile" despre care am vorbit).
PUNCT.

 =  mda, bun, corect
Dana Mușat
[11.Apr.06 12:59]
Eu nu susțin acuma nici să ne limităm la ideile susținute de Kogălniceanu în Dacia Literară a lui, sau la cele susținute de Titu Maiorescu în cadrul Junimii, dar nici să degenerăm în ceva ce nu mai este în nici un caz literatură. Da, recunosc, poate că am avut și eu 'remarci'..să le numesc așa...la anumite texte, dar tocmai pentru că acele etexte nu puteau fi denimite 'literatură. Spre exemplu..dacă am făcut o 'contra' la poezia 'câte fire de păr ai în nas' a loredanei cristea, numind-o 'câte fire de păr ai în cur' este tocmai pentru că încep să se ridice în slăvi texte care au pretenția de a fi artă, dar nu sunt. Astfel de texte sunt scrise pentru comercialitate sau pur și simplu..pentru că nu se cunoasc limitele a ceea ce denumim noi acum 'postmodernism'. Nu fac atac la persoană, așa precum cred unii pentru simplul motiv că de fiecare dată când am considerat un text de-al autoarei mai sus citate bun, am spus-o. Dar, în general, textele ei adolescentine..o perioadă de care 'am scăpat' cu ajutorul unor anumiți oameni, unii și de pe acest site.
Dar să nu divagăm aiurea.
Textul acesta..'personala' aceasta..enunță cel mai bine rahatul care încă se mai produce și încă se produce cu un succes excepțional pentru a-l degusta anumiți 'falși' literați(pentru a folosi cuvintele unui coleg de aici).

Numai de bine și să sperăm într-o evoluție că încă mai există șiteratură!

 =  erată, neatentă mai sunt!
Dana Mușat
[11.Apr.06 13:00]
texte
literatură

 =  parere de cititor
Florina Daniela Bordieanu
[11.Apr.06 13:39]
democratia inseamna libertatea de a alege.
inseamna existenta optiunilor.
sa dam totusi un vot de incredere tinerilor, ca stiu sa aleaga. sa nu ne mai temem de acea "diferenta dintre generatii" ci s-o acceptam ca pe o trecere fireasca.

nu, nu ma tem. sincer.

fiecare e liber sa se exprime in felul in care (se) simte si asta e un lucru bun.
ca poti alege un model sau altul (inclusiv in literatura) e iar un lucru bun.
pana la proba contrarie, sa avem incredere in discernamantul unui tanar.
sunt o groaza de adulti care pe fata spun lucruri frumoase, dar in spate practica sexul moral desantat, de genul barfelor si al invidiei.
si, tot la fel de sincer, prefer onestitatea unei pareri dure, decat o vorba dulce spusa cu ipocrizie sau doar de dragul de a o spune.

si or mai fi.
deocamdata e bine, spun eu.
ca avem unde sa ne exprimam asa cum simtim.
ca nu ne asculta nimeni, e alta poveste.
poate candva, cine stie.

asta e tot, Mihai.
eu una, vreau sa am de unde sa aleg.

tare as vrea sa ma crezi ca am venit aici curata la inima, la minte si la trup.
sa-mi spun parerea fara patima.

 =  Ce nu inteleg eu la Mihai Cucereavii
Andu Moldovean
[11.Apr.06 14:10]
... este de ce el tine mortis sa confunde "tinerii" cum ii numeste el repetat pe cei probabil cu varsta mai mica decat a domniei sale (desi tineretea n-are de-a face cu numarul anilor, stim cu toii asta, mai putin ca de la o varsta incolo, ca barbat de exemplu, incepe sa-ti slabeasca vederea si esti obligat sa schimbi nucile pe nuci de cocos) cu atitudinea "vulgara". Ca sa vorbesc numai despre persoana mea, pentru a castiga un plus de credibilitate desigur, desi am implinit 43 de ani, am terminat o facultate de informatica (facuta la vremea ei, desigur) si de atunci am lucrat de la institute de cercetare ceausiste, la corporatii pana la propria mea firma, am o fiica de 14 ani care da capacitatea anul acesta (asta devine deja o completare la biografia mea :-), cum ziceam, eu ma consider mai "vulgar" uneori decat unii colegi de aici de pe site, mult mai "tineri" decat mine, de mi se face si mie uneori scarba de ce sunt in stare sa experimentez. Dar continui sa experimentez, in ideea Florinei Bordeianu, atat de clar si raspicat exprimata.
Tinerii stiu sa aleaga, Mihai, nu le subestima puterea...
Iar daca vorbim de "poluare"... ha ha, apoi nu-i nevoie de poezie.ro ca sa le polueze mintile. De la ziare, reviste (fiica-mea de pilda deunazi m-a intrebat daca un penis de 20cm e mediu ca ea asa a citit in cool-girl - o revista se presupune pentru adolescente, nu?? - eu m-am gandit ca s-or fi schimbat vremurile intr-atat? Pe vremea mea un penis mediu masura doar 16-17cm, ma rog, si nu se scria despre asta in "Cutezatorii"... :-))
Bobadil.

 =  Antivirus impotriva vulgaritatii
Vasile Ilin
[11.Apr.06 15:17]
De acord, in general, cu tot ceea ce s-a postat pana acum la Comentarii.
Are si Mihai dreptate si manifestul/ protestul sau este unul de bun simt, chiar daca i-a deranjat/suparat pe unii mai nabadaiosi din hire. Pe mine in nici un caz. Ba mai mult, indemnurile sale: "Veniți curați la haine, la minte și la trup, ca la biserică în ziua de Paște.
Nu uitați să ștergeți și picioarele înainte de a intra în Literatură...", ar trebui sa ne(va) dea de gandit. Cat despre "tableta" impotriva vulgaritatii...

Canalizarea s-a stricat
Si atmosfera e infecta.
Amicul M. e nevrozat,
Caci poezia e abjecta,
Iar versul este rahatzit
Si e lipsit de apetit
Ajuns-a chiar in agonie,
Taman in democratie.
De voi gasi un antivirus,
Va voi trimite un papirus.

In loc de (i)morala, a se vedea urmatoarele siruri, culese din presa democrata si libera, din anul de gratie 2006:
"In lumea asta prost facuta,
Rahatzii ling in loc sa puta.
Iar noi ce suntem consacrati,
Nu avem loc printre rahatzi".

 =  Rahaturile astea au usile inchise, tu alegi sa le deschizi.
Ludmila Barsan
[11.Apr.06 14:56]
Nu comentez ce a afirmat Mihai, dar am o nedumerire. De ce citesti toate aceste rahaturi? In momentul cand deschizi o astfel de poezie esti avertizat ca acolo se afla o poezie ce contine cuvinte vulgare, esti avertizat. Nu se afla in fata ta, nu te impiedici de ea. Din moment ce acele creatii ajung la subiecte fierbinti inseamna ca ele se cer, cititorul le vrea. Gandeste-te ca el este anuntat ca va intalni expresii vulgare si e alegerea lui daca vrea sa citeasca sau nu. Zici ca aceste texte sa fie puse la atelier. eu cred a nu mai este nevoie din moment ce exista avertismentul acesta.Asa ca aici e si vina ta, Mihai si a cititorilor, in general, fiindca dupa ce ai dat cel de-al doilea click ai acceptat sa intri in spatiul acela murdar si plin de rahat. Rahaturile astea au usile inchise, tu alegi sa le deschizi.

 =  Fenomenul "
Pandele Maricica
[11.Apr.06 15:45]
Sunt tanara, sunt studenta si va spun ca nu toti tinerii prefera astfel de literatura. Depinde de verticalitatea fiecaruia. De obicei, aceia care scriu astfel vor doar sa socheze si sa atraga atentia, pentru ca nu o pot face prin continutul scrierii lor: adica nu scriu cu esenta. Ei vor o recunoastere imediata, pe care o vor obtine, deoarece sunt in ton cu moda literara. In plus, exista un curent, nu stiu daca e corect sa-l numesc postmodernism, nu ma pricep la astfel de clasificari, dar eu cred ca el nu va rezista. De ce? E simplu de spus: in primul rand pentru ca, odata cu trecerea timpului, publicul nu va mai accepta asa ceva si apoi, cei care ar accepta nu vor mai citi literatura. Imi pare tare rau sa o spun, dar cred ca azi nu se mai citesc carti, ci se vizioneaza filme si pagini de internet, pentru ca sunt, unele, mai usor de perceput. E mult prea greu sa stai cu nasul intr-o carte, s-ar putea ca grupul sa te numeasca "tocilar" si nu prea ti-ai dori.

 =  parere
Radu Herinean
[11.Apr.06 16:27]
e o chestiune de alegere si de preferinta.
materialul exista si fiecare "rahat" e clasificat ca atare, e optiunea fiecaruia sa il manance sau sa il ignore. cam asta inseamna libertate in foarte multe sensuri

 =  Spre tara lui Nobel...
Alpha Centaury
[11.Apr.06 16:52]
Mihai, ai fost un curajos dar vina nu este numai a celor care scriu ci si a cititorilor. Au audienta? Poate da! Nu le putem impune sa scrie altceva. Ne-am saturat de literatura cazon. Nu-s uniti nici cei care inteleg sa scrie frumos. Nu sunt valori mari nici printre ceilalti.
Site-un clasifica textele ceea ce este corect. Fiecare alege. Eu vreau sa ramana asa desi probabil ca voi fi stropit adesea de masina de vidanjare.
La scrieri de Nobel, mai dragi romani! De ce nu? Dar e clar ca nu cu mizeria inainte ajungem in tara lui Nobel.

 =  nu traim in Rai
Mihai Tita
[11.Apr.06 17:31]
mihai
conteaza educatia pe care fiecare a primit-o
nu te mai stresa, nu traim in Rai sa mirosim toti aceleasi flori :)

si nu se promoveaza NUMAI cacat
te porti ca si cum ai investi bani in poezie si te simti tradat
literatura e gratuita, depinde de fiecare cum o creste in el

numai bine,
ciao

 =  re
Mihai Tita
[11.Apr.06 17:33]
apropo, tie vad ca-ti place sa-ti faci reclama creand polemici de cacat :))

daca vrei sa rezolvi ceva, impune o dictatura.. dar dictatura nu are intodeauna dreptate, poti gresi
:)

 =  re
Ruse Andrei
[11.Apr.06 18:28]

Pentru a-mi fi scuzata jignirea, aduc aminte ca acest purice a JIGNIT "tineretul" asta [ parca ar fi o baba in tramvai, bai tata, bai ] nu numai prin acest comentariu.

Generatia asta si o generatie in general are si ea creier, alegeri, constiinta. Vine Mihai sa dea cu rahatul cu care e manjit sa ne manjeasca si pe noi. Ne apucam sa scriem de floricele ? De panselute ? Chiar, plantam si noi niste panselute la universitate ? Niste mineri moderni sa faca ordine pe-aici ca e mare vulgaritate. Teroristi, sa mor !

 =  A gândi și a simți românește
mariana fulger
[11.Apr.06 18:41]
Un demers necesar, pe care fiecare îl înțelege după a sa judecată. E păcat, totuși, că se încearcă o curățenie - să spunem necesară - în modul de gândire al scriitorului, mai mult sau mai puțin profesionist, o îndepărtare de ușa cortului, unde cam în stilul mai multora dintre scriitorii agnonia se vorbește, și este privită ca o amenințare la siguranța națională. Oare dascălii din școli și universități nu mai pot face nimic pentru readucerea tineretului român la o limbă mai puțin jargonată? Mâine, poimâine, vom avea mai multe cuvinte jargon decât chiar limba engleză, pe care au scuipat-o și au ... toți după cum le-a trecut prin minte. Avem o limbă frumoasă, clară, simplă și melodioasă. Să ne păstrăm limba curată și să o transmitem și copiilor noștri, învățându-i să o vorbească și să o cultive așa cum au moștenit-o, îmbogățind-o, dacă este necesar, cu cuvinte noi, valoroase, dar nu cu excremente. Acesta este cuvântul unui scriitor amator simplu și firesc, care gândește și simte românește, deși se descurcă destul de bine și în alte gândiri și simțiri. Vă mulțumesc pentru atenție.

 =  Mihai...
Gelu Bogdan Marin
[11.Apr.06 19:22]
... unii scriu ce vor, ceilalți citesc ce le place.Comentariile asupra acestor stări de lucruri nu sînt decît bîrfă.Pe vremea noastră,cînd se scriau poezii patriotice de te lovea scîrba, nu spunea nimeni că erau rahaturi.Cei tineri sau mai puțin tineri se exprimă așa cum trăiesc. La un trai nenorocit imaginea ,oricum ,este de rahat.Cînd urlă foamea în proepinent ,expresiile care însoțesc momentul sînt pline de mizerii.La fel scria și Eminescu la vremea lui și...

 =  De dorul lui Eminescu
mariana fulger
[11.Apr.06 19:54]
Aș mai putea spune să ajungem toți niște eminești și apoi să ne permitem să stâlcim limba română. Eminescu a fost mereu Eminescu și prea apuțini ne putem compara cu el, în orice domeniu. Iar scrierea aceasta jargonată, după cum e trăirea, e, cum am spus, ca la ușa cortului. Am vrut să-i civilizăm pe rromi și ne-au civilizat ei. Nu este un atac la adresa rromilor, să fie clar! Nu e vina lor că noi românii de viță daco-romană ne stâlcim vorbirea și o scârnăvim după cum ne cere simțirea!

 =  Cred ca trebuie mai la sursa...
Iulian Budoi
[11.Apr.06 20:22]
Toate ca toate, dar vad ca nimeni nu s-a gandit sa caute WC-ul de unde se scurge rahatul asta!!! Si nici tzeava care s-a spart! Cum sa merg sa imi curatz hainele si sa ma sterg pe picioare, cand sursa e tot acolo, iar curatenia mea e in pericol???

 =  jos jos jos
florin bratu
[11.Apr.06 21:38]
jos flower-power, jos amfetaminele, jos geo bogza, jos vama veche, jos tantra, jos nudismul,jos maiakovski, jos pornografia, jos kuma sutra, jos tineretul (mama lor de nenorociți), jos libertatea de expresie, jos revoluția maoistă (:D), jos nietzsche, jos burroughs (să fie rejudecat și intezis), să fie cu toții împușcați. :D

+ Poezia- miresa unsa cu rahat?
carmen mihaela visalon
[11.Apr.06 21:43]
Cred ca acest protest este de bun simt si puncteaza exact pericolul in care ne aflam. Niste copii, si nu numai, care nu au avut prea mult timp de pierdut in biblioteca si care nu au avut sansa de a intalni in viata mari modele, dar care, datorita sensibilitatii lor, au nevoie de poezie intra pe site. Incep sa citesca. Incep sa-i indrageasca pe unii autori, extrem de interesanti, inteligenti si bine cotati. Si, dintr-o data, se trezesc in fata unui text care, nu este poezie, ci un simulacru exibitionist, sau este poezie dar arata ca o miresa unsa cu rahat; iar in loc de comentarii, care sa tina seama de valoarea unui text, descopera ca este "COOL" sa folosesti in literatura libajul explicit, ca "doar lipsa de talent este vulgara", si usor, usor, incep sa creada ca orice propozitie scurta care contine o comparatie bizara si cuvinte precum: flegma, spera, cur, etc, etc, este vers si estetica uratului este ceea ce trebuie votat, pentru ca pe ea se va intemeia arta viitorului. Afla ca Dumnezeu nu exista sau se scrie cu litera mica, ca Iisus este un loc binecuvanat, ca Parazitii fac muzica de calitate, ca libertatea de a alege este inscrisa in Proclamatia pentru Drepturile Omului si in Constitutie, deci trebuie respectata.
Haida de. Daca vrem sa facem litaratura, ce-ar fi sa pastram steagul sus. Ce-ar fi sa recunostem ca, marii artisti au fost niste spirite cu probleme de ordin psihic, ce au recurs la droguri de toate felurile, ca au tarit o viata nu neparat morala, dar ca au reusit sa coboare pana in FUNDUL lacului ca sa scoata NUFERI, si nu s-au gandit nici o clipa sa transforeme nuferii in mocirla.
Poate fracturistii sunt diferiti, dar... mie, atunci cand cineva se declara fracturist mi se pare adera la valorile fascismului care a pledat pentru mizeria ariana si a incercat sa o impuna moartea de dragul mortii.
Nu orice betiv este poet, nu orice curva este muza, nu orice i se poate scuza unui om doar pentru ca este talentat.
Sunt multe de spus... Evident, nici o parte nu va ceda. Personal, nu mi se pare o vulgar ca Brancusi a adus un omagiu falusului prin celebra domnisoara Pogany, nici ca un scriitor de talia lui Creanga, are povesti in limbaj neaos, DAR mi se pare periculoasa, invazia unei on line a unei atitudini PRO MIZERIE.
Daca am trai intr-o societete imaculata, nu ar fi atat de grav. Dar traim intr-o societate pervertita in care valorile sunt rasturnate, fara drept de apel, si una dintre putinele "eco-zone" ramane poezia. DE ce evadam in ea. Pentru ca suntem satui de rahat. Ce rost are un om satul de rahat, sa faca apologia rahatului? Este o intrenare, pe care fiecare din noi ar trebui sa si-o puna cu seriozitate.
Sunt pentru acest protest.
Ce pacat ca nu va fi auzit.

 =  parere
Enache Ionut Laurentiu
[11.Apr.06 21:59]
depinde de gusturi, asa cum un om prefera sa asculte simfonie in acelasi mod alt om are voie sa asculte parazitii, indiferent de numarul celor care prefera simfonia.
depinde, bineinteles, de context si doza, si in ce masura este adaugat acel gust piperat al vulgaritatii.. si eu folosesc uneori acest ingredient, si multi tineri, si nu numai.. aceasta polemica este inutila si infinita..
haideti sa scriem despre flori soare unicorni si primaveri.. sa alungam orice e macabru greu digerabil sau indepartat de reteta oferita de "somnoroase pasarele pe la cuiburi se aduna" ..

 =  Jos Tantra?
carmen mihaela visalon
[11.Apr.06 22:00]
Hei, Florin Bratu. Tantrismul cu calea mainii drepte sau calea mainii stangi nu presupune promiscuitate ci anumite practici care conduc la eliberare si descoperirea sinelui. Nu calea este importanta, ci SCOPUL. Sa fim vulgari doar pentru ca asa este "cool"sau asa scrie X, sau Y, mi se pare stupid. La Vama Veche, toata lumea este dezbracata, dar nimeni nu-si ciupeste vecinul de fund. In autobuz, da. IN marile companii da, de aceea s-a votat o legea hartuirii sexuale.
Cat despre tineret, da-mi voie sa nu cred in el. Marea majoritate a tinerilor pe care-i cunosc sunt atat de batrani incat par morti.
Valorile tineretii sunt naivitatea, generozitatea, puterea de a te indragosti, entuziasmul, puterea de sacrificiu, puterea de a lupta pentru un ideal.
Cati tineri frumosi sufleteste cunosti? Cati ar muri pentru o idee? Cati ar muri pentru o iubita?

 =  erata
carmen mihaela visalon
[11.Apr.06 22:19]
mireasa, nu miresa

 =  arta autentica poate fi vulgara?
alexa victor dumitru
[12.Apr.06 06:45]
scopul artistic e unul cat se poate de etic si de moral; diferenta o face forma. In principiu, referitor la estetica in general (valabil si in arta, ex. Renasterea, Clasicismul)
frumosul a fost asimilat binelui (nu stiu daca si invers...)
si uratul, raului (si invers!)
daca nu putem crede in existenta unor principii superficiale Bine- Rau atunci macar putem asimila frumosul cunoasterii (am auzit si porcarii despre poezia de cunoastere, nu la asta ma refer)
deci, oameni buni (venerabili artisti) traiti si scrieti frumos.

 =  Albina zboară la floare, musca – la rahat
Mihai Cucereavii
[12.Apr.06 09:33]
Dragi colegi,

V-am lăsat să vă expuneți opiniile privind problema abordată mai sus. Îmi expun acum părerea pentru cei ce vor să mă audă. Nu o impun nimănui. Știam de la bun început că o să fie două tabere, deoarece Lumea e țesută din Rău și Bine. Fiecare își alege calea după dorință, după bunul său plac, cum îl duce capul. Dar există valori general-umane pe care omul trebuie să le respecte, trăind în societate. Dacă nu respecți legea, e haos în suflet, în familie, în țară. De la vulgarism până la violență e doar numai un singur pas.
Bogdan, se poate căuta, încerca, experimenta, dar nu la subiecte fierbinți, ci la atelier. Cuvintele vulgare există în dicționar, dar fiecare cuvânt are locul lui, nu-i pus pe copertă sau pe prima pagină.

Maria, fiecare își alege ce vrea. Însă literatura vulgară sălbătăcește societatea, influențează malefic, mai ales asupra tinerilor. Dacă un individ a fost educat de mic de lupi, el devine lup. Așa și tineretul, el ușor poate fi zombat, manipulat.

Vreau să spun că sunt întru totul de acord cu Miriam. Dacă literatura vulgară stă crăcănată, îți trece pofta de orice, nu mai dorești nimic. Când vulgaritatea e îmbrăcată într-un voal, într-o țesătură de cuvinte fine, îți aprinde spiritele, poftele, îți trezește interesul pentru lectură. Aici sunt de acord cu Carmen care a menționat: ”Personal, nu mi se pare vulgar ca Brancusi a adus un omagiu falusului prin celebra domnisoara Pogany, nici ca un scriitor de talia lui Creanga, are povesti in limbaj neaos, DAR mi se pare periculoasa, invazia unei on line a unei atitudini PRO MIZERIE”.

Ludmila, ai dreptate. Radu Herinean a plasat vulgarismele într-un izolator. Și bine a făcut. Dar în acest izolator poate intra oricine. El e aglomerat și răul se înmulțește. Virusul atacă societatea. Să lăsăm rahatul să domine peste tot?

Sergiu, dumneata ai accentuat că “Literatura e NUMAI un mijloc de exprimare artistica, nu conduce o societate, nu o modifica (asta se intampla inainte), dar, atentie, nu ma refer la literatuta de specialitate sau lucarile cu caracter stiintific”. Nu sunt de acord. Literatura are o mare influență în educarea omului. Ce semințe arunci în sol, aceea și culegi. Dacă scriem rahat, îl înmulțim în jurul nostru, rahat o să culegem. După ce o să se împrăștie peste tot, o să ne pară că mirosul e normal. Hai să-l cultivăm!

Ionuț, această polemică este utilă și infinită. Cât trăiești, înveți.

Am observat că albina zboară la floare, iar musca – la rahat. Vreți să culegeți nectar sau să trăiți în rahat, să savurați mirosul lui? E treaba fiecăruia din voi.

Vă mulțumesc pentru vizită și comentarii.
Mi-a plăcut textul ironic al lui DoDu, comentariile lui Vasile Ilin, Andu Moldoveanu, Alexa Victor Dumitru etc., etc.
Nu vă supărați pe cei care nu v-am amintit.

La recitire!
Succese tuturor.

Cu deosebit respect și fără nici o răutate față de fiecare agonist-experimentator,






 =  involutie
Fanache Emil
[12.Apr.06 11:54]
Bineinteles ca fiecare are drptul la alegere, insa mi se pare de-a dreptul "bolnav" sa faci literatura din excretii sau secretii.Din nefericire, asta nu este o parere generala. Nu e vorba de cum sunt intelese libertatile democratice, ci mai mult de "gustul" fiecaruia in materie de literatura.Personal cred ca fiecare scrie ce simte intr-un text. Stau si ma intreb daca cei care scriu asa simt chiar tot sau cauta publicitate? Oricum, asta e un aspect al involutiei. Daca am ajuns la texte ce ridica in slavi nevoile biologice primare, la textele in care sunt permise prescurtari, fragmenete de cuvinte(multe instelutate, recomandate), astept ziua in care o sa facem o literatura din silabe, onomatopee, adica ziua in care o sa ne intoarcem in pesteri...
E trist...!
Cu infinit respect,
Ialin

 =  Cu bine!
Chitoveanu Victoria
[12.Apr.06 12:22]
Pe-arena visarii de veacuri
Ramane cenusa si foc.

 =  opinie
Paul Bogdan
[12.Apr.06 12:53]
Îndiferent cât de oripilante ni se par anumite creații ele fac parte din literatura română contemporană de care acest site nu se poate dezice. Nu site-ul a creat aceste etaloane, ci anumiți critici și editurile cu renume prin publicarea acestor scrieri și promovarea autorilor de gen.
Cei care sunt pudici până la starea de fanatism au opțiunea de a nu accesa aceste texte. Le recomandăm călduros să se folosească de avantajele tehnice care îi țin departe de astfel de texte.

Domnule Cucereavii, cred că o să tatuăm această propoziție pe frontispiciul site-ului pentru ca ea să fie aprofundată:

textele de la "subiecte fierbinți" se află acolo datorită vizionărilor, în mod automat. Nu sunt propulsate acolo de către editori, ci de gusturile cititorilor și, firește, de către comentariile pudicilor care creează polemici la subsolul lor.

 =  Domnule Bogdan,
Mihai Cucereavii
[12.Apr.06 13:21]
Vă mulțumesc pentru recomandările pe care le oferiți pudicilor de a nu accesa aceste texte și de faptul că ele apar în mod automat la “subiecte fierbinți”. Deci să “drogăm” în continuare tinerii cu rahat, în mod automat. Facă-se voia lor. Astea-s gusturile cititorilor. :)
Dar al cenzorului?

Cu respect,


 =  anti vulgaritate
Stancu Ciprian Cosmin
[12.Apr.06 17:54]
Din pacate am ajuns cam tarziu, de pare ca polemica s-a incheiat. Totusi, pentru a arata ca protestul nu e facut in gol, o sa-mi exprim si eu opinia. Sunt deacord cu ce sustine textul, intrucat daca din arta dispare eleganta pierde mult din propriasi sustanata. Cat pentru cei ce sustin libertatea cuvantului (ca sa nu spun libertatea vulgaritatii si a trivialului) va intreb, nu ati auzit de estetica uratului? In arta totul trebuie sa revina la frumos, cel putin asta e parerea mea (si cam a tuturor marilor clasici, nu ca m-as compara cu dansii).

 =  Limba română
mariana fulger
[19.Apr.06 18:40]
La aceeași masă stau și cultura și incutura, dar pentru a nu ajunge un popor de care urmașilor le va fi rușine, pentru că eu sunt convinsă că va veni un timp în care omul va fi atât de evoluat, încât să se considere Om și nu animal - alăturarea aceasta este cel puțin jignitoare pentru prea bine educatele animale în comparație cu mulți dintre oameni - și să pună valoarea cuvântului mai presus de trimiterile - pe care mulți dintre contemporani le cred firești - la funcțiile noastre mai puțin controlate de rațiune. Oricum, am remarcat în ultimul timp o scădere a numărului de texte jargonate. Apar însă tot mai frecvent incizii de cuvinte, propoziții sau chiar paragrafe de texte în limbi mai puțin de-ale noastre. Este aceasta o apropiere de Europa, ori vrea românul să arate cât de eminamente cultivat este? Nu e îndestul de frumoasă și de expresivă limba română? Nu poate să exprime la maximum orice trăire? Eu consider că da, și dacă am chef să-mi exprim sentimentele în alte limbi, merg acolo unde se face astfel, adică la secțiunile de limbi străine. Tineri și maturi, tot mai mulți, tind să renunțe la frumusețea limbii lor pentru cuvinte de împrumut - nu este un lucru rău, dat fiind că nu mai suntem izolați de lume, dar să avem demnitatea pe care ne-au transmis-o, ca pe un testament scris cu sânge, cei care au luptat pentru ca poporul român să-și poată vorbi limba proprie și nu pe cea impusă când de un cuceritor, când de altul. Realitățile se chimbă, mâine configurația Europei va fi alta. Poate că nu vor mai fi cuceritori, poate se va reuși conviețuirea după alte criterii decât cele pentru care au luptat străbunii, dar să ne păstrăm demnitatea măcar în ceea ce privește puritatea limbii. Nu sunt destule cuvinte plăcute auzului pentru a exprima orice? Ba sunt, dar ni se pare că suntem mai interesanți dacă folosim miștocarisme și alte cuvinte gloduroase. Demersul acestui articol era să sensibilizeze cititorul și să-l facă să reacționeze, ceea ce s-a și întâmplat. Păcat că tocmai cei care ar putea să ia o decizie în acest sens cam ridică din umeri. Poate că românii vor înțelege, în cele din urmă, cât de norocoși sunt că moștenesc o limbă atât de melodioasă și de expresivă și o vor iubi. Rog iertare pentru acest comentariu destul de lung.

 =  Ca nuca de perete...
Mihai Cucereavii
[20.Apr.06 07:16]
Știm cu toții că Limba e în veșnică mișcare, reînnoire, ca acele pe brad. Unele cuvinte mor, altele se nasc. Se fac împrumuturi din alte limbi, odată cu apariția noilor tehnologii și acest proces e benefic. Am observat și eu că pe agonia.ro sunt utilizate neologismele (englezismele) în poezie ca nuca de perete.
Mariana, sunt de acord cu cele spuse mai sus și ar fi bine să faci o tabletă, s-o postezi aparte. O să aibă ecou. Tema e actuală.
Cu respect,

 =  Posibilități și imposibilități
mariana fulger
[22.Apr.06 18:03]
Cu corecturile de scriere de rigoare, poate că ar fi la fel de huiduită ca și eseul tău. Păcat de limba română, dar măcar noi să n-o mai sluțim, scriind incorect. Ce fac ceilalți, e treaba lor, la urma urmelor. Fiecare face atât cât îl duce capul. Păcat mare că sunt unii cu posibilități din acestea mai reduse, care trebuie să ia decizii uriașe.
Am venit, de fapt, să-ți urez Sărbători fericite!, așa pe românește. Să fii sănătos și să te bucuri de reînvierea Naturii. Toate cele bune.

 =  Pun pariu, Eminescu, Blaga, Bacovia, Nichita sunt mai poeti de poeti decat baiet
carmen mihaela visalon
[23.Apr.06 11:37]
O societate vulgara "cere" literatura pe gustul ei.
O societete "inerudiata"-"cere" literatura pe gustul ei.
O societate fara Dumnezeu, cere uratul cu orice pret.
*
Cine poate se opune trendului cand, de cand lumea, cel care nu a aderat la valorile timpului sau este un proscris, si, singura soarta care-l astepta, este sa fie RASTIGNIT?
Cum sa spunem: nu!, invaziei mizeriei, cand ea este "fancy", basca, "produs de import" si o cultura cu pretentii de universalitate, dar si cu complexe de provincial, nu se poate poate scutura de jugul politic-economic-artistic mondial.
De ce a murit filmul de arta? De ce a murit filmul de autor?
De ce a aparut reteta americana, care este un mix, in care si arta este acceptatata, cu conditia sa fie respectata CEREREA, filmul sa se vanda, salile sa fie pline de oamenii trasi la indigo-ul saraciei sau bunastarii.
Ce promoveza filmul american: violenta, limbajul explicit, sexul, si, in functie de subiect, diferite alte prafuri in ochii celor care a nevoie de idoli, cretori de industrii prospere si modele de viata.
Cine a deschis drumul retetei americane? Filmul arta si de autor, atunci cand a inceput sa faca concesii, maselor.
***
De ce promoveaza editurile de prestigiu literatura cu limbaj licentios?
Pe de-o parte, pentru ca o editura este o afacere ca oricare, alta si are nevoie de clienti, si
nu toata lumea este suficient de antrenata in descifrarea metaforelor si "codurilor poeziei" SI , singura formula de a atinge, IMEDIAT, publicul tinta, este sa te cobori la nivelul lor, creend ad hoc consumatorul/platitor de pseudo-arta, cu ajutorul unor scriitori, critici si marketeri extrem de inteligenti si de talentati care promoveaza literatura neagra-cacanie ,rafinand-o pana devine stralucitoare. De ce?
***
Societetea nu are nevoie de sfinti, nu are nevoie de iluminati, nu are nevoie de spirite libere.
Are nevoie de mase. Are nevoie de indivizi-primari, specializati si usor de manipulat. Are nevoie de arta, inclusiv muzica si poezia, ca sa demonsteze ca ne tragem din maimuta si trebuie sa luptam pentru existenta fiind puternici si zdrobindu-i pe cei din jur.
Cine este cel puternic? Bruta care a devenit lider de grup. Cu cat este grupul mai mare, cu atat bruta-i mai tare. Ce se intampla cand forta brutei se amesteca cu rafinamentul? Apare un Hitler si avem de-a face cu scenele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, in care ofiterii SS, veneau la tine, cantata impreuna la 4 maini, cele mai rafinate partituri, si, la plecare, iti targeau un glonte in cap, iti rechizitionau tablourile, scuipau peste cadavru si plecau mai departe, injurand...
***
Cine il invinge pe Hitler? O bruta si mai puternica? Stalin?
***
Revenind al pudoare si impudoare. Nu ma simt pudica pentru ca prefer sa vad un tablou de Monet si nu un "parazit scarpinandu-se-n in nas" ci pur si simplu normala. Prefer sa vad un ogar afgan la vanatoare, decat o catea in calduri, urmarita de niste caini vagabonzi.
***
Revenind la asta se cere, asta se produce, asta se vinde, asta se promoveaza. Daca editurile sau criticii ar spune, nu, ar muri de foame. Sunt si ei oameni, asa ca sa nu le cerem sa fie perfecti.
Din nefericire, de dragul zilei de azi, pervertim ziua de maine.
Usor, usor, in locul lui Stefan cel Mare, vom invata la istorie despre prezentatoarele de televiziune, poezia va deveni avocatul mizeriei si uratului…si va judecata nu in functie de calitatea metaforei ci de calitatea limbajului licentious.
Ce va urma, vom da la Bac: analiza textelor poetice ale Parazitilor, care, evident, raspund nevoii de arta a intelectualilor produsi pe banda rulanta in SRL-uri, in care criteriul de intrare nu sunt cunostintele ci posibilitatea achitarii taxelor, dn ce in ce mai mari.


 =  completare: decat baietii din spatele blocurilor gri
carmen mihaela visalon
[23.Apr.06 11:39]
Titlul complet:
Pun pariu, Eminescu, Blaga, Bacovia, Nichita sunt mai poeti de poeti decat baietii, din spatele blocurilor gri
Istoria imi va da dreptate.
De ce?
Ce e val ca valul trece.

 =  am uitat esentialul
carmen mihaela visalon
[23.Apr.06 11:41]
HRISTOS A INVIAT!

 =  Nu ar muri de foame
Mihai Cucereavii
[25.Apr.06 09:09]
Mariana, decând e pământul, lumea e pestriță la minte și îmbrăcăminte. Cum n-ar fi, educația aduce roade.

Carmen, comentariul tău e convingător, dar nu sunt de acord cu faptul că “Dacă editurile sau criticii ar spune, nu, ar muri de foame”. Nu ar muri nimeni de foame, pur și simplu și-ar reprofila activitatea. Trebuie promovat binele, lumina. Dacă unii își aleg întunericul, e voia lor.
Vă mulțumesc pentru urări.


 =  Nu ar muri de foame
Mihai Cucereavii
[25.Apr.06 09:10]
Mariana, decând e pământul, lumea e pestriță la minte și îmbrăcăminte. Cum n-ar fi, educația aduce roade.

Carmen, comentariul tău e convingător, dar nu sunt de acord cu faptul că “Dacă editurile sau criticii ar spune, nu, ar muri de foame”. Nu ar muri nimeni de foame, pur și simplu și-ar reprofila activitatea. Trebuie promovat binele, lumina. Dacă unii își aleg întunericul, e voia lor.

Vă mulțumesc pentru urări.

 =  timpul cerne, iar noi...?
Anni- Lorei Mainka
[05.May.06 16:27]
se zice ca timpul le cerne pe toate...dar noi, dar voi, ? Mi-a placut acest disput, face bine, nu se prea schimba nimic, lumea se da in leagan, iar valorile se rostogolesc de-a binelea, cred totusi ca exista si generatii si idoli si o literatura buna , doar drumurile spirituale sunt spinoase, iar autocenzura e grea, chiar f.grea, draga mihai, iti stimez curajul si sper sa ai destui tineri in jurul tau care sa nu te uite cind vor veni alte vremuri, ca vor veni....si acest site va fi sper tot aici, alma

 =  Timpul și cucuiele
Mihai Cucereavii
[11.May.06 08:13]
Anni, majoritatea oamenilor învață a trăi numai pe greșelile proprii. Până singur nu dai cu nasul, nu te frigi, nu îți dai seama ce e bine și ce e rău. Dar istoria, vrei nu vrei, se repetă și se repetă și greșelile. Timpul le așează pe toate la loc, dar până atunci te alegi cu cucuie în cap. Dacă am asculta povețele celor mai în vârstă, am evita unele greșeli.

Numai bine!





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !