Comentariile membrilor:

 =  comentariu la text
Ionut Mustata
[07.Apr.06 20:23]
superb poem. textele semnate de acelasi nume mi se pareau slabe, insa se pare ca autorul a revenit la acest stil de la inceputuri de drum. personificare florilor duce cu gandul la personificarea mioritei singura mica diferenta aproximativ esentiala fiiiind ca prima e o planta si a doua nu e la fel si nici nu putem vorbi de acelasi subiect, dar acesta nu are legetura cu subiectul in discutie asa ca va rog ignorati ultima fraza. Epitetele frumusete si gingasia scot in evidenta frumusetea si gingasia vietii absolut evidente dupa parerea mea. Apoi poemul continua cu sfarsirea unor lucruri cum ar fi cerurile, credinta si noi. Purificarea prin foc este pusa in evidenta de verbul a arde si focuri imense; repettitia „mari cât dragostea mea /cât iubirea mea de necuprinse” afirma cu putere pasiunea poetului. Revenirea la Dumnezeu e mereu binevenita. Si in final, dragostea castiga ca intotdeauna cum se intampla de obicei cu o floare si cu mirosul ei superb al iubitei.
Asa Hose, tot inainte. Fi tu insuti, nu fi altcineva.

 =  Femeia mea, Ștefi
Iulian Poetrycă
[07.Apr.06 21:23]
a zis că femeile pot fi clasificate după felul în care le sensibilizează poezia lui hose în 4 mari categorii

 =  Femeia mea, Ștefi (continuare)
Iulian Poetrycă
[07.Apr.06 22:55]
După Ștefi, cele 4 categorii sunt:
1)țărăncile, acele făpturi sănătoase care trec pe lângă pentru că nu sunt impresionate decât de fapte
2)liceen(c)ele, care se hlizesc dar nu știu de ce
3)femeile middle-class, care suspină și plâng alături de hose
4)restul femeilor, care: a) unele se hlizesc și știu de ce
b) celelalte strâmbă gratuit din nas

 =  13
hose pablo
[08.Apr.06 10:45]
ionut, iulian
va multumesc.

 =  Of of of of of
Andu Moldovean
[08.Apr.06 16:19]
Revin cu ce am mai spus de cateva ori de ma plictisesc asa, ca maine si nu voi mai spune nimic lasand lucrurile sa-si urmeze cursul lor (ne)firesc. Un text pentru a fi postat in pagina de recomandate ar trebui macar sa:
1/ Fie corect dpdv gramatical, ceea ce acest text NU este, vezi dezacordul din versul patru unde ar fi trebuit scris "aduc" si nu "aduce", exprimarea "atat de superb" care este incorecta.
2/ Fie insotit de un comentariu, fie el si succint, din parte editorului care l-a recomandat, regula care se aplica in cazul oricarei recomandari.
Radu, te rog sa faci ceva la acest capitol, pe forumul ala al editorilor sau unde consideri tu, tendinta actuala este ingrijoratoare, in opinia mea.
Victor, corecteaza te rog acest text.
Bobadil.

 =  parere
Enache Ionut Laurentiu
[08.Apr.06 16:27]
hose, nu stiu daca se accepta sau nu prescurtarile intr-o poezie, eu nu m-am lovit de o astfel de situatie, dar cred ca un editor ne poate explica .
in concluzie, scrie te rog foarte .. daca gresesc, treceti-ma la off/topic.

 =  Ionuț
Ela Victoria Luca
[08.Apr.06 16:29]
în diverse curente actuale, se acceptă și abrevieri și f., și slash, și etc. eu cel puțin am mai întâlnit.

 =  15
hose pablo
[08.Apr.06 17:00]
ha ha ha
extraordinar

 =  Adanc
Ion Ionescu
[08.Apr.06 20:25]
"va fi atât de superb
încât îmi voi aminti de tine"
magma!

 =  curent de promovat curente
Fanache Emil
[08.Apr.06 20:59]
In diverse curente actuale ce se mai accepta? Banuiesc ca se accepta abrevieri clasice, nu facem un curent din a promova curente. Deacord cu Ionut..."foarte", altfel o sa facem un text format din astfel de abrevieri si o sa iasa o discutie gen messenger.
Si Pablo, versul ala cu "femeia mea" aduce un aer asa care cam taie sensibilitatea poetica de care incercasei sa dai dovada in rest. Parerea mea!
Ialin

 =  in other words.. i love you
Mihai Tita
[08.Apr.06 21:03]
frumoasa poezia, ma bucur de citire

cerurile vor sfârși credința
...Dumnezeu va merge spre mine
să-mi aducă o floare
și mirosul ei
va fi atât de superb
încât îmi voi aminti de tine

:)
numai bine

 =  eu am recomandat textul
florin bratu
[08.Apr.06 21:52]
și cred că am făcut o singură greșeală. nu am observat dezacordul menționat de andu. acum să o luăm pe puncte.

andu
pct. 1. subscriu și îmi cer scuze.
pct 2. în general o fac, de data asta am recomandat textul pe fugă și abia acum am revenit. o să încerc să susțin propunerea ta, deși, crede-mă, un editor pierde între 3 și 4 ore să explice de ce trimite la atelier, să aprobe texte repuse de zece ori de știu eu ce persoane nemulțumite și ptr alte tâmpenii.

ionuț
nu trebuie să îți explice un editor, e suficient să îți îmbogățești și tu universul cultural citind mai mult și eventual și ce se scrie mai recent.

acum mai pe larg despre de ce îmi plac mie unele texte ale lui hose ...

hose a ajuns la ceva foarte original în textele pe care le scrie în ultimul timp. el, ca să accentuez o singură linie a ceea ce face el acum, nu mai are nevoie nici măcar să gândească un vers pentru a schimba perspectiva ce o propune anterior. un asemenea mod de a scrie e extrem de riscant (și textul ce îl precede pe acesta îl consider un rateu în acest sens), mai ales că la hose e dublat de multe ori de un infantilism și o ingenuitate asumate.
în altă parte unde e postat acest film se fac trimiteri la un film (care și eu consider că nu a avut impactul care l-ar fi meritat), equilibrium. mai mult sau mai puțin pertinent, tehnicile cinematografice, nu demult negate, revin în acest text. metafizica și corelarele ei, repudiate de ultimul val ca lipsite de credibilitate, la hose se regăsesc fără nici cea mai mică incompatibilitate.
desigur, textele lui hose înseamnă și propria mea subiectivitate și se întâmplă să observ că nu sunt sigur că va fi capabil să depășească această rețetă (care ar putea să dea, ba chiar cred că va da, un volum ce va câștiga premii chiar în țară), care de multe ori și-a arătat deja punctele nevralgice.
personal, andu, și la fel de subiectiv consider ludicitatea un semn de inteligență, dar în poezie o consider un semn de conservatorism, căci ea nu poate să transgreseze și se rezumă doar la crizele postmodernului pe care le semi-soluționează prin evaziunea inteligentă. asta nu mă împiedică să citesc cu plăcere texte ce își asumă această perspectivă, ba chiar să sper că arta ca derivate al jocului își va putea asuma și în alte perspective ludicul (homo ludens, nu?)
e autorul pe care eu pariez deocamdată, iar schimbarea de accent în ceea ce se scrie acum (ca să trimit și la ceea ce încearcă țupa să argumenteze în ultimul timp), după cvasi-literatura lui soviagny ori constructele generaționiste ale lui marin mincu sau nicolae tzone, această schimbare cred că ar trebui să își asume și experimentele pe care le face hose. desigur, maturizarea sa poate fi o confirmare sau un eșec, deocamdată el face literatură de f bună calitate.
bătăile generației trecute nu mai trebuiesc purtate (nici ptr limbaj, nici ptr atitudine, nici ptr tematică sau mai știu eu ce), iar depășirea presupune asumarea și trecerea mai departe. acum sunt alte lucruri ce trebuiesc de-tabuizate (nu am alt cuvânt).
eu am recomandat și textul lui tosa. dar aș dori, din moment ce s-a pus sub semnul întrebării decizia mea (și e foarte bine că e așa), să se aducă și argumenele contrare.
eu aici am apelat mai puțin la text per se (florin măduță a făcut o critică pe text mult prea bună ca să fac ceva similar), cât la op perspectivă general valabilă la textile lui hose după tabara de la râșca. sunt însă dispus să vedem și textul mai îndeaproape, chiar în contradictoriu.

prin urmare aștept să discutăm în contradictoriu, mai ales că am repus textul lui hose la recomandate.




 =  "acum sunt alte lucruri ce trebuiesc de-tabuizate"
Alina Livia Lazăr
[08.Apr.06 22:59]

Domnule Florin Bratu,

De la hose oricum nu învăț mare lucru niciodată. Așa sunt eu: nu sunt în stare mai mult de atât. Cel mai mult îmi place când scrie el "hahaha" și cifre la titlul comentariilor. Mi se pare cea mai faină găselniță.

Dar, domnule Florin Bratu, de "de-tabuizare" n-am auzit până azi, mă bucur tare să îmi lărgesc orizontul culturalo-lingvistico-poetico-discursiv numai citindu-vă.

Aș vrea doar să vă avertizez amical că atât dumneavoastră, cât și steluța dumnevoastră, hose pablo, sunteți total pe lângă limba română, lucru care pe noi, ăștia mai novici și plați, ne induce în eroare. Că alt instrument decât limba nu prea aveți în comunicarea poetică, domnule Bratu, iar dacă nu e măcar corectă, cum ar mai putea fi și expresivă?!

În altă ordine de idei, pe mine (și cred că și pe alții) nu îi interesează de ce vă place dvs cum scrie hose (că așa stă scris acolo, la început de comentariu). Important e de ce ar trebui să NE placă și nouă. Că de aia îl recomandați.

Trecând, așadar, peste argumentarea dvs care mustește de lacune gramaticale și de incoerențe vizibile care - e clar - nu sunt făcute din grabă, ci dintr-o scârâțâită cunoaștere a instrumentului primar poetic, vă mai atenționez că nu suport majusculele în titlu pentru că simt că urlă la mine. Și urlă la mine pentru că doar așa ar putea să urle: cu majuscule. În plus, am înțeles că e o regulă a site-ului să nu se scrie cu majuscule. Sau...?!

Textul acesta, de mai sus, e atât de lipsit de idee și de expresie, atât de plin de clișee și atât de comun, că tot ceea ce mai pot aprecia în el e sinceritatea cu care a fost scris.

Domnule Bratu, dumneavoastră chiar credeți în ce spuneți mai sus?!

Iar TREBUIE, măcar TREBUIE, trebuie să înțelegeți că verb neregulat.



 =  domnișoară sau doamnă alina lazăr
florin bratu
[08.Apr.06 23:28]
în general eschiva mea poate fi foarte simplă la partea cu limba română - gelu naum se numește această eschivă, care se continuă cu un croșeu de drepta nimicitor, în numele libertății totale de exprimare, bineînțeles. alte eschive ar fi experiențele pop-art, experiențele hip hop și limbajul flexibil al internetului (chat, mess, mail).
nu mă omor cu asta însă.
"de ce ar trebui să NE placă" - păi cine a zis asta, sau mai exact care sunt acei "noi" căci domnia voastră cred că sunteți unică. dar să spunem și aici că sorescu până a început să placă a trebuit să citească și să își facă masiv publicitate și se găsesc și acum țopârlani care să u îl placă.
în orice caz, argumente nu am văzut nici unul în ampla luare de poziție (și nu e directă proporționalitate cu ... comentariul meu). așa că dacă doriți să mă atacați mai subtil vă sugerez un eseu mai amplu și găsirea și unor alte motivații.

 =  Domnule Florin Bratu,
Alina Livia Lazăr
[08.Apr.06 23:42]

Sunt domnișoara Lazăr și nu doream să vă atac. Dacă doream să vă atac, acum deja sângerați. Doream doar să înțelegeți că dacă îmi recomandați un poem (și o tot faceți de o vreme cu cele ale lui hose), trebuie să faceți un mic act de responsabilizare și să aveți grijă ca măcar în limba română să fie: și poemul, și argumentarea dumneavoastră.
Altfel, să știți că nu o să fac un eseu mai amplu pe marginea unui poem așa de pustiu - ca act artistic. Acel eseu ar trebui să-l faceți dvs ca susținător al acestui text.

Altă idee: vă rog să nu mai faceți comparații periculoase, că am câteva volume despre mesajul subliminal și știu cum e cu astea. :) Mai devreme, l-ați așezat pe hose lângă tosa, acum pe hose lângă sorescu. Nu exagerați, zău așa?!

"Luarea mea de poziție" era doar un soi de întrebare și a, făcut-o "amplă" ca să mă înțelegeți corect.

N-am înțeles partea cu croșeul de dreapta, dar recunosc că în seara asta cam bate vântul.

Cu CAPS-ul ce ați făcut?! Am voie să scriu mâine titlu cu CAPS?! Că văzui alții sancționați! Am și eu o scamă.

Altfel, până și "gelu naum" e geLLu. Pe Internet însă, merge.


 =  parere
Enache Ionut Laurentiu
[08.Apr.06 23:45]
domnule Bratu,

din afirmatia dvs. m-am grabit sa il bag la recomandate reiese ca numai numele Hose Pablo atrage dupa sine recomandarea textului spre a fi citit de 438 de persoane si nu numai.
apoi, acest text mi se pare atat de slab, incat daca m-as pune sa il recit cap coada de 8 probabil m-as urî. sincer, cred ca aceasta scriere este intradevar sincera, dar intr-o maniera apropiata de manelism / mari cât dragostea mea // cât iubirea mea de necuprins . ma rog, probabil exagerez ..

apoi, banalitatea acestui text ma face sa fug sarind garduri spre cel mai apropiat munte unde sa ma refugiez ...

 =  erata
Enache Ionut Laurentiu
[08.Apr.06 23:48]
de 8 ori si
intr-adevar

 =  ...
florin bratu
[09.Apr.06 00:00]
nu am recomandat decât două texte. tosa și hose. comparație nu înseamnă suprapunere, iar trimiterea la tosa se făcea pe această coordonată. la fel cum sorescu e un exemplu care să susțină aserțiunea că gustul publicului se poate educa (nu am comparat texte ale lui sorescu cu hose, că nici nu există astfel de asemănări). croșeul urmează de obicei eschiva și asta era o formă de homo ludens, că tot pronunțasem asta mai sus.
pe internet mai merg și alte chestii, cum e mâncarea unui verb (chiar dacă este a fi la pers a treia) sau "a,".

NU m-am grăbit să îl bag la recomandate, ci m-am grăbit și nu am apucat să argumentez de ce am făcut asta (lucru care încă nu este obligatoriu).

 =  !
silvia caloianu
[09.Apr.06 00:12]
consider ca ar fi normal sa fie comentat un text recomandat de catre editor fara ca respectivul - adica, editorul - sa fie pus la zid.
poate ca acesta si este, uneori, scopul recomandarii: de a pune textul in dezbatere?! sunt curioasa: oare cine se considera genial, cand isi vede textul la "recomandate"? as vrea sa stiu! personal, nu o singura data, asa si am zis: "as vrea sa aud pareri". ("daca se poate sa nu fiti malitiosi", am zis ultima data.)

 =  Parere
Mihai Robea
[09.Apr.06 00:33]
Fara suparare, Hose, acest poem imi pare naiv, punctat de
clisee, preluate cumva de subconstient, ai unele poezii destul de interesante. Sinceritatea, daca si cita este(vorbesc la modul general) nu isi este siesi suficienta.
Introducerea lui Dumnezeu in ecuatie, pare intr-o anume
masura fortata, as spune un exces. Si poate mai mult conteaza sa-ti lamuresti niste lucruri, pentru a scrie cu
adevarat bine. Sa incerci sa vezi daca si in ce masura ceilalti au dreptate sau nu, pentru ca ti se vor spune multe, dar singur va trebui sa hotaresti. E o parere. Succes

 =  părere
Liviu Nanu
[09.Apr.06 00:35]
pe mine m-a inspirat poezia asta f mult. deci o consider f bună

 =  parere
Florina Daniela Bordieanu
[09.Apr.06 00:35]
imi pare rau, Florin, dar de data asta sunt de parerea Alinei (pe care nici macar nu o cunosc, desi tie iti stiu ochii de la o virtualie, cand te-am "necajit" de numa numa)
Spun de data asta, deoarece pana acum te-am inteles/aprobat la fiecare comm scris de tine si pe care am apucat sa-l citesc, evident- cand am avut vreme si cand intamplarea a facut sa poposim pe aceleasi texte.
(mi-e perfect egala postura de editor sau de simplu membru al site-ului vis-a-vis de un comentariu pertinent, atata vreme cat se respecta un minim bun simt, si stii asta)
da' aici nu-l recunosc nici macar pe Victor-cel-blond, daramite limba romana.
"va fi atat de superb"?
pe langa asta, trei sferturi din poezie reprezinta oftaturi "comune".
de la hose asteptam mai mult. cel putin cat a oferit in alte texte, calitativ vorbind.

whatever, eu nu-s decat un cititor pe-aici, unul care a dat curs invitatiei Silviei, in a-si spune parerea.

 =  P.S. lui nenea Anton
Florina Daniela Bordieanu
[09.Apr.06 00:37]
nu pot sa ma abtin, nene Anton!
am zambit cu gura pana la urechi dupa commul matale
da, da, am zambit f tare!

e asa o evidenta contradictie intre cele doua
(commul meu si al tau, desigur:) )

 =  o alta parere
Florina Daniela Bordieanu
[09.Apr.06 00:44]
sau e o parodie ciudata, o luare la misto a "bla-bla"-urilor sentimentale?
cum mi-l imaginez eu pe autor, il cred in stare.
si ar explica abundenta de "dragostea mea", "iubirea mea", etc
in fine, raman inca nedumerita.

 =  de nerecomandat!
petru c.cretu
[09.Apr.06 02:14]
Acest poem dupa parerea mea e o dulcegarie, un romantism banal fara o constructie deosebita sau imagini revelatoare...
Are toate ingredientele unei telenovele de succes:
plans, flori, gingasia vietii, femeie, sfarsituri, dragoste,mirosuri, amintiri...
Alte incrediente ce functioneaza ca o puternica sugestie, inconstient, pentru unii:
foarte (f.), mereu,doar, repetitia cuvantului ‘sfarsi’,imense, necuprinse si mai ales, atentie la:
‘ va fi atât de superb‘
un poet adevarat descrie aceasta stare,construieste ‘superbul’ in cuvinte, nu sa o spuna asa verde in fata, ca nu o iau de buna...
imi vei spune poate ca nu privesc pe ansamblu...
harul unui poem se simte cand exista...
cu respect,
petru sf
p.s. de ce i se permite liniute si litere mari in permanenta?
Atragerea cititorilor se face prin calitatea scrierilor...

 =  superficial
florian silișteanu
[09.Apr.06 03:19]
și intru și prin lumea lui Hose și mă arăt și aici că am voie să mă arăt oarecum nedumerit de forța inexistentă a textului de a fi demn de recomandat...superficial se lucră încă...pe aici prin textul acesta poezia nu am văzut pe ea o

 =  .
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
mama ce de lume rea

 =  que?
Mihai Tita
[09.Apr.06 17:16]
acum imi dau seama, cred
poezia asta e un fel de "que me quedes tu" a Shakirei :)

Que se arruinen los canales de noticias
Con lo mucho que odio la televisión (hmm)
Que se vuelvan anticuadas las sonrisas
Y se estingan todas las puestas de sol
Que se supriman las doctrinas y deberes
que se terminen las peliculas de acción
Que se destruyan en el mundo los placeres
Y que se escriba hoy una ultima canción

doar ca aici lui pablo nu-i ramane femeia langa el, ci o floare data de dumnezeu lui [unicul supravietuuitor al apocalipsei] ii aduce aminte de EA.

cu toate astea, sentimentul este foarte puternic [nu?], si cu totii ar trebui sa recunoastem asta


ciao,
hose

 =  minimalism "luminos"
Tudor Negoescu
[09.Apr.06 22:04]
Trebuie să recunoaștem că Hose pune mult "suflet" în ceea ce face în ultimua vreme (cînd mulți doar mimează sentimente).
Eu i-aș încadra textele, dacă tot se vorbește de curente, într-un fel de minimalism "luminos" (dacă acceptăm că există și unul "apocaliptic", "mizerabilist").
"astăzi am plâns f. mult" sună a notație dintr-un jurnal intim. Dar și aceste notații au doza lor de "poetic"...

 =  Dumnezeu va merge spre mine
Ioana Stefanescu-Bogdan
[11.Apr.06 18:25]

Suspectez ca Hose a luat o poezie de pe atelier, i-a scos punctuatia si i-a dat o forma cat de cat. Sau a deschis jurnalul si a dat copy paste. Da nu s-a facut inca o regula sa nu-ti placa poeziile de atelier.


In fine, sunt doua versuri care se retin - "… Dumnezeu va merge spre mine/ să-mi aducă o floare" . Poate spre asta tinde Hose, spre sugestia detaliului modic (titlul, de exemplu), discurs ultrasimplificat, cine stie. Per ansamblu, mi-a placut, chiar daca e experiment. Il inteleg pe Florin.

 =  ?
Vlad Gândilă
[11.Apr.06 20:37]
E un text foarte slab. Femeia mea? Floare? Dumnezeu? Floare ca si ce, ca si planta care miroase frumos? Ce e aia frumos? Dumnezeu? Dumnezeu ca si Iahve, ca si cliseu poetic, ca si superlativ, ca si ce? Ultimul vers ma face sa ma gandesc la O-zone ('mi-amintesc de ochii tai').
Pe bune, am vazut un text mai bun la atelier acum ceva vreme.
N-a putut sa-mi scape ridicarea autorului pe cele mai inalte culmi, o tendinta care ma face sa ma intreb daca editorii (si nu numai) nu petrec prea multa vreme pe insula lotofagilor.
Mi-e mila de Titu Maiorescu, sarmanul. El s-a chinuit sa dea niste indicatii la vremea dansului.

 =  Hose la Oglinda
Tudor Negoescu
[15.Apr.06 21:58]
Te laudai pe undeva ca nu o sa publici nicaieri si te vad cu un ditamai grupajul in numarul pe aprilie al revistei Oglinda literara. Ai scoala, trebuie sa recunosc!
Mergea acolo si poemul acesta, care e in aceeasi nota (blindete, suavitate).
Oricum, cred ca e de bine...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !