Comentariile membrilor:

+ mișcări verticale
Tamara Zub
[18.Oct.07 12:45]
Început fenomenal:
decor.
plăgi negre peste tot, o ispitire a nefirescului. podeaua se freacă înverșunat, ca după o plecare. și obiectele se schimbă. cu oameni.
Îmi place structura în trepte, în compartimente ale aceluiași dsicurs tandru, îndurerat, grav, elegiac. Văd imagini foarte clare, de o originalitate vitalistă:
ieșire.
pe jumătate, întotdeauna. aerul verde, irespirabil. crud. aceasta e lumea, o mare confuzie
Un suflu nou, o larghețe a spiritului, o jubilare a senzațiilor.
STEA

 =  semn
Vasile Mihalache
[18.Oct.07 12:55]
"Vietăți solubile în moarte", această piatră acră filosofală
de stropit vii(le), vindecă de nesiguranță.

 =  Un comentariu "confuz"
Gheorghe Pașa
[18.Oct.07 13:06]
Sunt aici straturi multiple, unele insondabile. "Confuzia" vis/ realitate, moarte/ viață sau, de ce nu, reiterarea viețiimorții,plutirea controlată de conștient prin abisurile cărnii, dar și ale gândirii, pendularea între imanent și transcendent - iată câteva aspecte ale imaginarului și ideaticii poemului care m-au frapat. Iar, în final, acea "ieșire pe jumătate", ca o transcendere a ființării prin eterna "confuzie"/ transmutare în alte dimensiuni ontice.
Parcă ar fi și parcă nu o rupere de textele anterioare, nu numai prin așezarea în pagină inspirat aleasă, ci și prin lecturile multiple oferite. Spre exemplu, dacă aș citi folosind o "cheie ironică", așa cum am procedat la ultimul tău text, m-aș opri la "visătorul care își toarnă veninul în gură", pentru că aici mă recunosc, mai ales că am scris, cândva, un vers asemănător.
Fain, Ela

 =  viziune
bargan ecaterina
[18.Oct.07 17:54]
o fragmentare a sinelui în vis - confuzie - moarte. la primul contact cu această poezie am văzut o scenă întunecată, în dreapta o gură mare de șarpe cît jumate din scenă, deschisă, înăuntru un om încolăcit (veninul), alți oameni se tîrăsc jos, în brînci fugind de fiară - strofa 2, 3. deodată cade o lumină verde pe întreaga suprafață scenică și toți rămîn în nemișcare, ca animalele care se camuflează în natură ca să se salveze de prădători. verdele se îngustă din dreapta spre stînga oprindu-se la jumătate astfel încît în partea stîngă, unde oamenii se tîrăsc ca șerpii pt supraviețuire rămîne aerul cela irespilabil - verdele, în dreapta umbra - gura de șarpe - omul.

 =  Ela
Florina Daniela Bordieanu
[18.Oct.07 18:04]
acum am inteles ce-ai vrut sa spui, doar ca eu am scris textul acum cateva zile.
si stii, Ela, aproape ca nu ma surprinde.
noi doua am mai avut astfel de suprapuneri din acestea si in trecut, remember?


p.s.
o sa-ti dau un link in commul urmator, dar te rog sa-l treci offtopic

 =  mulțumesc tuturor
Ela Victoria Luca
[19.Oct.07 13:48]
Tamara, da, treptele pe care le parcurgem, în spirală, ispitiți de cunoaștere și necunoaștere, până la limita ieșirilor din noi înșine, sau dincolo de ea.

Vasile, nu știu de tămăduiește aceea ori de avem noi înșine puterea tămăduirii, fiindcă nimic nu poate avea leac fără ca noi să primim leacul.

Pașa, văd că e departe de a fi confuz comentariul tău, dimpotrivă, ai "planat" pe marginile confuziei, spre tot mai clar. Cât despre visătorul cela și cheia ironică, nu mi-ar părea rău să îl încondiezi, deloc.

Ecaterina, este o trasnpunere în scenă, interioară, "viziunea" ta, imaginarul transmis se cufundă în propriul tău imaginar și efectul este foarte aproape de un oniric abia reprezentat sau abia transpus în cuvinte. Bun receptor poți fi. Să poți face și "metabolizarea", e esențială.

Daniela, firește că nu uit, de aceea mă și bucură re-venirile invizibile. Se pare că eram a "șasea" casă, fără să știu/știm că sunt.

Mulțumesc frumos,

Ela

 =  .
bargan ecaterina
[19.Oct.07 15:05]
Ela,
vreau să pot face lucrurile/ procesele esențiale dar, edifică-mă te rog, ce anume se subînțelege prin "metabolizare" aici?

 =  :)
Ela Victoria Luca
[19.Oct.07 15:08]
Adică după ce primești în tine tot ce vine de la celălalt, să le poți arde, să rămâi tot tu, ne-alienată de tine.

Ela

 =  :)
bargan ecaterina
[19.Oct.07 15:25]
da, esențial proces. mă uitam la cuvîntul cela și dintr-o parte, și din alta, și perpendicular, și oblic dar mi se învîrteau în cap tot felul de definiții biologice.
firește o să rămîn tot eu dincolo de toate cîte le trec prin mine.
mulțam de explicație

 =  spirala sau sfera?
Ciprian Marza
[23.Oct.07 17:30]
in spirala pomenita, poezia poate capata si astfel de forme. cunosc din proprie experienta. insa, privita prin potentialul ei transcendent, aceasta poezie este o sfera inchisa, o spirala "ce se invarte in jurul cozii", aidoma electronilor care, desi manifesta o miscare haotica, potentialul lor geometric se reduce la o sfera.
facand o analogie cu mecanica clasica, un principiu (-l superpozitiei) al acestei mecanici spune ca daca asupra unui corp actioneaza mai multe forte, forta rezultata va va fi egala cu compunerea vectoriala a tuturor fortelor ce actioneaza asupra lui. adica: daca asupra poeziei actioneaza "plagi negre" + metamorfoza obiecte-oameni + "alunec in tine" + "intalnire cu sarpele" + "panza de axoni" + (a patra parte este perfecta) + titlul (scris nu stiu de ce in enleza), mi-e teama ca rezulta un compozit "prea divers" si de aceea de duritate mica. sa nu uitam ca sugestia, fiintarea, contopirea, stiinta, resursele limbii (romane, de ce nu?) au fiecare alte resorturi si-si manifesta proprietatile in moduri diverse, arareori le sta bine, mai multe de doua fiind, impreuna.

 =  Ciprian
Ela Victoria Luca
[23.Oct.07 17:37]
În engleză, fiindcă așa aleg eu uneori titlurile, și nu doar eu, pesemne "sună" altfel sau cel puțin așa se percep sunetele. Cât despre sferă sau spirală, aș rămâne pe spirală, chiar dacă această spirală ar fi închisă într-o sferă, mai mult sau mai puțin vizibilă. Mi-a plăcut analogia ta cu mecanica, cred că totuși putem rămâne pe un continuum cumva, nu doar pe însumarea unor forțe; iar diversitatea aici nu, cel puțin din perspectiva mea, nu e atât de extinsă. Acum, e drept, depinde cât de departe privești înțelesurile.
Mulțumesc.

Ela

 =  va multumesc de raspuns
Ciprian Marza
[23.Oct.07 17:56]
va multumesc pentru rabdarea si nonindignarea cu care mi-ati raspuns. o singura remarca: in stiinta (cred eu cel putin) nu e loc de "intelesurti profunde" deoarece nu e loc de Alte intelesuri. cred ca imi sunteti datoare cu un comentariu. sper sa fie asupra "poeziei" recent publicate. cu respect,




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !