Comentariile membrilor:

 =  P R O T E S T P R O T E S T P R O T E S T
Ovidiu Oana
[28.Jun.07 01:19]
Săptămâna trecută, pașii m-au purtat prin Mărginimea Sibiului, itinerar din care nu putea să lipsească atât de cunoscutul Rășinari, străveche vatră de românism atestată la anul 1.200, loc al primei Mitropolii a Ardealului, al nașterii mai cunoscuților Emil Cioran și Octavian Goga, dar și a numeroase alte personalități militante pentru prosperitatea românilor.

Peste toate vorbele frumoase am fost nevoit să aștern un sentiment de neputință și de furie, văzând decăderea din drepturi a memoriei tuturor celor citati mai sus, de către cei ce astăzi se auto intitulează ”urmași”, fie ei autoritate locală, sau moștenitori ”de drept”.

Iată, în trei secvențe, originea protestului meu:

1.Lângă recent renovata Biserică cu hramul Sf. Parashiva (cea mai veche ctitorie de cult din localitate) se află ceea ce numim, Casa memorială Emil Cioran. În fapt, casa nasterii marelui om de cultură, solemn încuiată și închisă de moștenitorul de drept, poartă doar două anoste plăci memoriale și este străjuită de un bust slab reprezentativ (atenție, toate postate de comuniști). Cei de azi? Doar tăcere și ridicări de umăr, necum muzeu sau Casă Memorială.

2.Peste drum, pe o uliță jalnic pietruită, sub aceeași trei falnici brazi care i-au umbrit trecerile peste pragul casei natale, casa nașterii lui Octavian Goga ascunde tăcută taine de demult sau mai de curând. Oamenii spun că moștenitorii marelui OM (actorii Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu) au reușit în anii '90 să-l convingă pe ministrul culturii din acea vreme, Ion Caramitru, să le aprobe o extrem de generoasă sumă pentru reabilitarea a ceea ce urma să fie Memorialul Goga. Suma s-a aprobat, a fost risipită pe amenajarea unei reședințe de vacanță și deloc pentru partea muzeistică, a fost inaugurat simulacrul la cel mai înalt nivel (ex-roșul Ion Iliescu fiind și el prezent la validarea jafului din bani publici), iar de atunci, doar cei doi ”proprietari” au acces în incintă, și asta foarte rar. Partea muzeistică a beneficiat doar de o portiță nouă din lemn, a cărei lucrătură populară rivalizează cu măiastrele pânze de păianjen țesute pe toată partea ei superioară.

3.Muzeul Etnografic Rășinari – o colecție de piese strânse în sute de ani, ca mărturie a tehnicii populare promovate și utilizate în zonă. Sau cel puțin așa s-ar putea crede. Generații întregi au trudit să confecționeze și adune mai apoi ca mărturie repectivele piese într-o locație care a funcționat ani buni fără probleme. Dar, a urmat o revendicare, apoi evacuarea colecției și, într-un târziu, relocarea ei în spațiul total nepotrivit (constucție modernă) al grădiniței. ”Efortul” primăriei ar putea fi lăudabil, doar că o muzeografă impostoare (nu ca pregătire, căci n-am avut onoarea s-o întâlnesc) ci ca prezență, o adevărată ”rara avis” cum spun vecinii, incuie ușile și dispare zile întregi. Întăresc afirmația lor (a vecinilor), prin faptul că trei zile consecutive, la final de săptămână, n-am reușit să vizitez colecția și nici să dau de urma împricinatei.

Iată așadar o pată rușinoasă pe obrazul unei comunități poate prea egoiste în prezent și prea îngăduitoare cu autoritatea locală, care ascunde sub o țesătură de ignoranță un trecut remarcabil al unei vetre vechi, cu peste 800 de ani de istorie.

Vă rog pe toți cei care lecturați prezentul protest, să mă sprijiniți în a-l aduce (așa cum voi încerca direct să procedez) la cunoștința celor (dez)interesați în prezent: Ministerul Culturii și Cultelor, Academia Română, Uniunea Scriitorilor, Biserica Ortodoxă Române, Prefectura și Consiliul Județean Sibiu, Primăria Rășinari. La nevoie pot prezenta și triste imagini în susținerea a ceea ce am relatat și pe care deliberat am evitat să le postez, pentru a mai îndulci amarul gust al periplului prin Rășinari.

 =  confirm!
Anghel Pop
[28.Jun.07 01:38]
Confirm că așa e, am căutat anul trecut casa lui Cioran în Rășinari de mi-au ieșit ochii din cap, și când am dat de ea cu ajutorul localnicilor... ușa încuiată! La fel a fost cu casa lui Goga.

Plimbarea cu tramvaiul prin acei kilometri de pădure din Sibiu în Rășinari e o minune, dar dezamăgirea e mare la final.

Eu te sprijin în protestul tău, chiar trebuie mișcat ceva.
Localnicii sunt interesați numai de căpătuială; se va face oarece numai dacă forurile de cultură din Sibiu și București vor aloca bani și vor deschide casele memoriale trecând peste birocrația și corupția rășinărenilor, celebri în zonă pentru lăcomie și avariție.

E trist că Sibiul e Capitala Culturală a Europei în acest an, iar organizatorii nu au reușit să smulgă niște fonduri europene pentru casa lui Cioran, care, deh, e cunoscut la Paris.

Cred că protestul acesta merită un text aparte, nu un subsol de comentarii, pentru a strânge semnăturile necesare.

 =  Anghele,
Ovidiu Oana
[28.Jun.07 02:45]
nu am avut cum să verific, dar spun oamenii că mai multe sute de mii de dolari au fost alocați din bani publici pentru renovarea Casei Memoriale Goga, dar banii au fost risipiți pe constucția în incintă sau aiurea a unei reședințe de vacanță.
Chiar dacă nu-i adevărat și banii ar fi fost investiți în renovarea casei marelui OM, dar ea stă permanent închisă, tot jaf la drumul mare se cheamă.
Absolut jenant este faptul că cei doi profitori ai acestui tezaur și ai investiției publice se pretind ”oameni de cultură”, cum și eu în mod eronat i-am considerat.
Dincolo de instituțiile de cultură, poate că și Curtea de Conturi ar trebui sesizată pentru această risipă, căci tot localnicii spun că s-au plătit lucrători cu tarife care ”au stricat pentru următorii ani prețul mâinii de lucru în zonă”.

 =  proTEST__________
miruna voican
[28.Jun.07 08:24]
sa vedem Oana, si eu cred ca merita un alt text pentru a sustine ce ai spus aici, in subsol. eu am citit cu toate astea poema fara sa ma gandesc ca e un protest sau ceva. am citit-o ca fiind o poema din "ciclul pasteluri".SI CE AM GASIT?

ai niste idei care merita intr-adevar exploatate:"Se-ngroapă casele-n tăcere" asta desigur fara sa fie spusa intr-un mod eminescian, ci ceva de genul " casele se ingroapa in tacere"//.
am impresia ca tu cauti figuri de stil si esti constransa de rima.de aceea e f important sa citesti ALTCEVA repet, altceva in afara de poezie in versuri.textul tau e desuet, nu ma misti, nu ma impresionezi, desi arati o f mare grija in privinta prozodiei.
mie nu mi se pare ca transmiti ceva, chiar daca e pastel, e pastel ok, dar trebuie sa vad CEVA. prin lecturare ma obligi sa il caut si nu-l gasesc.

discutia ar mai putea continua, ceea ce am spus nu e din rautate, e doar o parere /
si am scris aici pt ca eu cred ca poti mai mult

 =  Chiar mă preocupă, Miruna!
Ovidiu Oana
[28.Jun.07 10:05]
Dar mai întâi îți mulțumesc pentru atenția acordată.

 =  spun la fel
Mihai Robea
[28.Jun.07 15:29]
că unui asemenea gest ar trebui să i se acorde atenția pe care o merită. Dacă noi nu ne-am dus la culcare demult.

 =  Mihai,
Ovidiu Oana
[29.Jun.07 09:07]
v-am ascultat sfatul și am postat protestul de mai sus ca articol pe acest site.
Din nefericire și spre surprinderea mea, unul dintre editori l-a făcut să dispară, probabil sub rezerva verificării aspectelor incriminate.
Mi se pare un gest incalificabil de cenzură.
Iar dacă aici se procedează așa, ce pretenții să mai avem de la o biată administrație comunală?

 =  Fantastic!
Ovidiu Oana
[29.Jun.07 09:10]
am postat raspunsul anterior la comm-ul lui Mihai Robea, deplângând scoaterea de pe pagină pentru câteva ore a postării ”Rășinarii fără Goga și Cioran” și a și fost reintrodusă.
Poate mă ajută cineva să înțeleg.

 =  Care or fi adevăratele cauze?
nicolae tomescu
[03.Jul.07 14:30]
Nu știu dacă un protest, foarte justificat, ca acesta își are rostul pe un astfel de site. Nu va ajunge niciodată în atenția unor factori de decizie. Foarte pțini știu să folosească și să se folosească de calculator. S-au cheltuit sume enorme din banii publici pentru dotarea acestora cu echipamente pe care nu le știu folosi. Va trebui să așteptăm, cât oare?,până vom avea factori de decizie competenți. Și aceștia să nu se lăcomească la banul public ca cei doi actori.
În altă ordine de idei:
De ce oare Goga n-a vrut să fie inmormântat la Rășinari?
De ce Cioran, de și ar fi putut, nu s-a întors să mai vadă odată Coasta Boacii?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !