Comentariile membrilor:

 =  =>Myrall
Tao
[07.Apr.02 20:19]
Incitant subiect. Cred ca in orice timp al istoriei au existat aceste aspecte.
O fi o "constanta" sociala, umana, universala.

Modele de viata, de urmat s-ar mai gasi !


Si ca sa mai pun putin gaz pe foc, vin si eu cu o mica completare. Sper , nu foarte deplasata .


Vocatia sau motivatia aspiratiilor inalte?

( o abordare "mecanica" )

Una din teoriile de baza asupra „ aspiratiilor” umane este binecunoscuta „ierarhie a nevoilor” elaborata de Maslow.
Maslow afirma ca fiintele umane actioneaza, in principiu, pentru a-si satisface nevoile esentiale. El clasifica nevoile in urmatoarele categorii :
1. Nevoi fizice de supravietuire. ( hrana, apa, adapost, imbracaminte, etc)
2. Nevoia de siguranta si securitate ( siguranta fizica a persoanei, siguranta economica= slujba, bani, asigurare )
3. Nevoi sociale. ( apartenenta sociala la un grup, familia, prieteni, colegi, etc)
4. Nevoia de stima ( auto-respect si respect pentru ceilalti )
5. Nevoia de auto-realizare ( „creativa” ) = dorinta de a deveni mai bun, de a-si fructifica posibilitatile cat mai concret.

In teoria lui Maslow exista inca un element important , si anume faptul ca fiecare nivel al nevoilor trebuie satisfacut inainte de a se trece la urmatorul nivel.
De exemplu , oamenii nu vor fi interesati de nevoile sociale inainte de a fi siguri ca pot supravietui sau sunt in siguranta.


Salanick si Pfeffer argumenteaza ca atitudinile si nevoile noastre deriva din trei surse:

1. din aprecierea subiectiva a situatiei prezente
2. din necesarul relativ al satisfacerii nevoilor ( v.Maslow)
3. din influenta sociala si informatiile ce vin din alte surse.

Modelul arata ca , comportamentul este un rezultat al influentei sociale.
Comportamentele devin parte a modului in care percepem realitatea sociala , iar realizarile noastre reflecta multimea atitudinilor si o rafineaza.

Se spune : In viata , sa aveti intotdeauna aspiratii inalte !!!

Pentru aceasta e nevoie de vocatie personala sau de existenta motivatiilor ?
Sau de ambele ?

 =  n-am nevoie de Big Brother
Hermann
[08.Apr.02 05:50]
Ai dreptate. Cu un singur lucru nu sint de acord: ca avem nevoie de modele in viata. Tocmai asta e, ca ni se spune mereu cum trebuie sa fim. Cred ca trebuie sa descoperim singuri, si nimeni nu ne poate ajuta. N-avem nevoie de profeti, de invatatori spirituali. Cei care vor sa se adape la izvoare, le gasesc singuri. Ceilalti beau din baltile comune. N-am nevoie sa-mi descopere altcineva propriul eu. Nu am incredere in capacitatea altuia de a face asta. Si nici n-ar fi bine. Ori ne descoperim singuri, ori nu ne mai descoperim de loc. Viata ti-o schimbi singur, nu trebuie sa vina The Big Brother sa ti-o schimbe "cu un singur cuvint". Cuvintul ala, stie el de ce-l spune... oricum, nu ca sa-ti faca vreun bine. Toti Big Brother-ii sint rai. Nocivi. Toti cei ce au veleitati de Big Brotheri sint falsi, ei sint o specie binecunoscuta dar care va continua sa faca victime atita timp cit oamenii sufera de ignoranta spirituala.

 =  Pt. Tao
Myrall
[09.Apr.02 12:32]
Nu cred ca e o "constanta" sociala... ar insemna sa admitem ca orice sistem social este din start prost construit, ingloband o astfel de manifestare contradictorie care duce la anihilarea lui... Si apoi, nu sunt de acord ca aceasta criza s-a manifestat in orice timp al istoriei. Desi dispunem de un volum imens de informatii comparativ cu predecesorii nostri, desi tehnologic am evoluat foarte mult, suntem mult mai putin integrati in organismul social decat ei. In trecut oamenii isi stiau locul, chiar daca viata lor se desfasura intr-un spatiu extrem de restrans. Stiau ce vor, raporturile lor cu ceilalti erau nu mai profunde, dar sigur mai clare. Alienarea umana, comportamentul mecanic si blazarea, ca fenomene, sunt caracteristice societatii moderne.
In ce priveste piramida lui Maslow, nu cred ca este universal valabila. Nu cunoastem inca multe despre modul in care este organizata structura psihica umana, despre mecanismele care declanseaza motivatii. Sunt convinsa ca un om aflat pe o treapta superioara de evolutie umana, ajuns in situatia de a nu avea ce manca, nu va regresa la stadiul de animal interesat doar in a-si satisface nevoia primara de hrana cu orice pret, chiar ucigand daca e cazul, ci va fi motivat in actiunile sale macar de dorinta de a-si conserva calitatea umana, daca nu de mai mult. Si apoi, exista oameni care fac greva foamei, sau care isi risca siguranta fizica pentru o anumita cauza sau pentru a-i salva pe alti oameni. Cazuri aberante? Cred ca exista niste interdependente mult mai subtile in cadrul sistemului nostru de nevoi...
In ce priveste intrebarea ta... la baza oricarei actiuni umane si a oricarui sentiment sta o motivatie... Vocatia aspiratiilor inalte? Daca prin vocatie intelegi prezenta acelui sambure de evolutie umana, da... nu cred ca ai de ales...

 =  raspuns Hermann
Myrall
[09.Apr.02 17:15]
N-am spus ca trebuie sa copiezi pe cineva si nici ca trebuie sa iei raspunsuri de-a gata. Dar nici nu cred ca poti evolua de unul singur, fara confruntare cu ceilalti. Orice intalnire cu un om poate fi un prilej de a-ti pune intrebari si de a gasi raspunsuri – evident, ale tale proprii.
Imaginea noastra despre lume este influentata mult de ceea ce vedem in jurul nostru. Daca te-ai naste infirm si n-ai avea posibilitatea sa iesi dintr-o incapere toata viata si daca in plus n-ai dispune nici de alte mijloace de informare suplimentare, "realitatea" ta s-ar reduce la acel spatiu, n-ai avea nici cea mai mica idee despre ceea ce se-ntampla afara. Nu-ti poti pune intrebari despre un lucru de care habar n-ai ca exista. In mod similar, daca tot ceea ce vezi este doar o imensa blazare si alienare, exista foarte mari sanse, in cazul in care nu esti inzestrat cu calitati intuitive deosebite, sa nu poti depasi cadrul realitatii cu care te-ai obisnuit. Sa nu te poti "descoperi", fiindca n-ai instrumentele de a o face. Ca sa poti alege, trebuie sa ai mai multe variante. Viata ti-o schimbi singur, dar doar in momentul in care se intampla ceva in viata ta care sa provoace acea schimbare. Atata timp cat conditiile raman aceleasi, vei ramane acelasi.
Spui ca n-ai nevoie sa-ti descopere cineva propriul eu. Nu se pune problema sa vina cineva sa-ti spuna "draga Hermann, hai sa-ti spun cum esti..." (desi e mare lucru si asta, sa stii!), ci ca, pe baza modului in care gandeste un om, pe baza atitudinii lui de viata sa tragi niste concluzii.
In ce-i priveste pe "big brother-ii" tai... hai sa nu pozam in victime... nu toti oamenii care se impun au un interes personal la mijloc sau iti vor raul. Si apoi, nu-ti impune nimeni cu sila nimic... daca vrei sa inveti ceva bine, daca nu, nu...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !