Comentariile membrilor:

 =  Să pășim cu sfințenie pământul patriei
Viorel Darie
[28.May.18 15:08]
Să pășim cu sfințenie pământul patriei, căci nu știm câți eroi încă se odihnesc necunoscuți în târâna care aduce odihna după moarte. Impresionantă, sfâșietoare chiar, descrierea dramatică a nimicirii, dar și a restaurării unui cimitir al eroilor neamului. Dumnezeu să-i odihneacă pe toți acei îndârjiți ostași care au apărat cu trupul lor independența țării noastre scumpe!

Textul de mai sus scris de Nicolae Tomescu surprinde acel pasaj tragic destâinuit in încheierea primei sale monumentale carte, "Spre necunoscut". Această primă carte, la fel ca și cea de-a doua monumentalâ carte "Străbătând ceața", sunt aidoma unor fapte eroice, scriid cu îndârjire, pătrunzând adânc în memoria evenimentelor pe care în mod curent oricine dintre noi le-a uitat, cu timpul, care pălesc în memorie, detaliile care se estompează, persoanele, numele lor, faptele ce de abia se mai recunosc printre vagile memorii. Dar autorul Nicolae Tomescu, printr-o demiurgică voință, recrează epocile, reînvie glasurile celor demult dispăruți, reaprinde culorile peisajelor din satele românești, indiferent din ce ținut, Ardealul, Muntenia sau Moldova. Reinvie chiar sloganurile, lozincile politice ale acelor vremuri. Dintr-odată, te simți furat din epoca modernismului de azi, și te simți transpus într-o lume fascinantă, aievea, undeva într-o dimensiune pe care ai crezut că nu o vei mai revedea vreodată.

Așa că, estimez, valoarea celor două cărți monumentale ale autorului Nicolae Tomescu,( reamintim "Spre necunoscut" și "Străbătând ceața"), sunt aidoma celor două aripi ale unui albatros, nu pot trăi una fără cealaltă, una este un trecut îndepărtat, cealaltă un trecut ceva mai recent, dar tot trecut este. Sunt două pietre de hotar ale literaturii romăne. De aceea afirm (deși în modestia domniei sale Domnul Nicolae Tomescu nu recunoaște), cele două monumentale cărți îl plasează pe autor în rândul marilor clasici ai literaturii române de dincolo de Carpați, așa cum au fost Ion Slavici, Luviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu, George Coșbuc, Octavian Goga și alții.

Cele două cărți, desigur, sunt mult mai valoroase decât greutatea lor în aur, aurul care nu vorbește, dar cărțile lui Nicolae Tomescu sunt istoria (cea adevărată) ce reprezintă sufletul poporului român.

Cu recunoștință,

Viorel Darie

 =  Erata
Viorel Darie
[28.May.18 15:10]

... monumentale cărți, "Spre necunoscut"

 =  Domnule Darie,
nicolae tomescu
[28.May.18 18:26]
desigur exagerați când spuneți valoarea celor două cărți monumentale sau recreează epocile ori două pietre de hotar etc. N-ar avea cum să fie totul la superlativ și nici n-am năzuit spre așa ceva.
Adevărul este că cele două cărți au plăcut membrilor familiei mele, și cercului meu de prieteni. Prima lansare am făcut-o cu ei. Spre surprinderea mea a plăcut și editorului și doamnei care a făcut corectura dar și unor ofițeri superiori în rezervă de la Iași, care conduc cercul militar de acolo, precum și Asociația Cultul eroilor. Ei au avut acces la cele două cărți datorită Dlui George Arhip. editor de carte. Menționez că editura este înregistrată la Sibiu dar își desfășoară activitatea în capitala Moldovei. Așa am ajuns să fiu invitat la Iași, în ajunul Zilei eroilor, pentru lansare.
Cu această ocazie, așa cum am arătat în textul de mai sus, am putut să fac ceea ce n-a putut face mama sau sora mea, decedate între timp, adică să mă reculeg la mormântul celui care a fost tatăl meu. Același lucru l-au făcut și cele două fiice ale mele, cei doi gineri, precum și doi dintre cei patru nepoți
Vă mulțumesc pentru interesul constant acordat postărilor mele




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0