Comentariile membrilor:

 =  Părerea mea
Chitul Grigore
[20.May.16 18:57]
Cu părere de rău constat că spiritul critic epigramatic s-a diluat pa Agonia mai ceva ca dezinfectanții folosiți prin spitale.
Epigramele pe care le-ați postat au greșeli de prozodie destul de mari:
“ Unanimi ”, scrisă în ritm iambic are o greșeală de ritm în versul 4: “Stânga și dreapta… împreună!”.
“La bine și la greu” are primele doua versuri în ritm trohaic și ultimele două versuri în ritm iambic. În plus, numărul de silabe al versurilor nu este egal la versurile care rimeaza (V1-10, V3-8; V2-12, V4-9).
“Politicienii, la un loc” scrisă în ritm iambic are două greseli de ritm în versurile :1 “Mereu principiile-s uitate” și 2 “Stânga și dreapta-s … la un loc!”, iar numărul de silabe al versurilor 1 și 3 nu este egal (V1-10, V3-9).
Pentru remedierea acestor probleme, vă recomand articolele de tehnică literară ale lui Cornel Rodean de pe acest site, unul dintre ele fiind la adresa:
http://www.poezie.ro/index.php/technique/1801355/Învățăm_împreună_(4)
Succes!

 =  Poanta
Rodean Stefan-Cornel
[21.May.16 19:53]
Domnule Dușa,
Elementul principal al unei epigrame este poanta. Nu este suficient să se înșire patru versuri care "sună din coadă" pentru a spune că ele reprezintă o epigramă. Mecanismele de realizare a poantei nu sunt simple deloc, ele necesită, pe lângă calități intelectuale (inteligență, spirit de observație, capacitate de analiză și sinteză, abilități de trecere cu ușurință de la general la particular și invers ș.a) multă lectură, eventual îndrumare din partea unor avizați și - de ce nu?! - chiar studiu. Adică, în catrenele de mai sus, dumneavoastră aveți dreptate, unele concluzii pe care le trageți sunt logice, firești, faceți niște constatări juste, dar epigrama este altceva. O poantă epigramatică este ori o întorsătură bruscă de idei (în primele trei versuri îl faceți pe cititor că creadă ceva, apoi în ultimul vers, sau chiar în ultimul cuvânt, schimbați, brusc, totul), ori un joc de cuvinte bazat pe dublu înțeles, ori un alt tip de calambur, ori o situație paradoxală, ori niște sinonime sau antonime puse cu tâlc în versuri ș.a.m.d. Și acestea, bineînțeles, originale, nu luate din bancuri cunoscute, din glume care circulă prin mass-media, din alte scrieri umoristice, din alte epigrame etc.
Vă doresc spor la treabă și succes!
Cornel Rodean

 =  ...Sunt chiar un începător … “bătrân”
Dușa Alexandru Nicolae
[25.May.16 15:07]
Îmi cer iertare pentru întârzierea răspunsului, dar accesul meu la calculator/ internet acasă este limitat (copiii au prioritate! :) )… Iar mai apoi, am urmat sfaturile amândurora, atât ale dlui. Chitul Grigore, cât și ale dlui. Rodeanu, și am parcurs cele 10 minicursuri referitoare la epigramă plus cele despre “poantă” în epigramă, ceea ce mi-a luat un pic de timp… și într-adevăr, privind acum în urmă la “creațiile” mele, îmi dau seama că-s mai degrabă niște “cuvinte nepotrivite”, decât “cuvinte potrivite”, mai ales făcând comparație cu epigramele postate de dl. Chitul, care sunt perfect cizelate… Cu toate acestea, am avut curajul de-a mai scrie o imperfecțiune, în cinstea perfecțiunii epigramelor dlui. Chitul Grigore:

Pt. dl. Chitul Grigore, cu respect

Da, prozodia mea-i defectă,
Nici ritmul nu l-am nimerit,
Doar concluzia-mi e corectă:
Nu putem a fi toți … Chit…!
(…ul Grigore)

Încă n-am reușit să mă familiarizez prea bine cu toate chestiunile teoretice (ritmuri, rimă, cezură etc.), dar ce pot să vă spun e că de-acum voi fi mult mai circumspect cu “creațiile” ce le voi posta … și aștept în continuare sfaturi și îndrumare, pentru că sunt chiar un începător … “bătrân” :) …

Cu respect, Alexandru Dușa




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !